Orion’s Belt

  • Plant: Struiktomaat
  • Tomaatsoort: Ronde tomaat
  • Kleur: Bicolor
  • Grootte: 3,5 tot 4 centimeter
  • Gewicht: 45 tot 70 gram
  • Opbrengst: Prima
  • Teeltduur: Middelvroeg

Ook dit is weer een tomaat van ‘The Dwarf Project’, waarbij traditionele zaadvaste rassen worden verdeeld tot planten die niet zo hoog worden. Ze is in ieder geval een tomaat die niet veel hoger dan 1.25 meter wordt. Ik heb haar dit jaar als struik geteeld en dat ging prima (ik moest wel wat stokken zetten en haar vastbinden omdat ze anders topzwaar werd en zou kunnen knakken). Maar je kunt haar ook prima als stamtomaat telen (handig omdat ze dan de minste ruimte inneemt en bijvoorbeeld langs de lage kant van een kleine kas kan worden geteeld). En je kunt haar tweestammig telen.

Er zijn dus meerdere opties: laat haar als struiktomaat groeien en ze maakt een ruim 1 meter hoge en behoorlijk brede struik, die je dus niet hoeft te dieven (maar wel moet opbinden omdat de takken makkelijk onder het gewicht kunnen breken. Handig als je niet zo behendig in het dieven bent of er niet altijd evenveel tijd voor hebt. Maar je kunt haar ook als stamtomaat kweken, dieven en opbinden, en ook dan wordt ze niet heel hoog, misschien nog wel 1.50 meter hoog, en ze neemt in de breedte dan veel minder plaats in beslag. En tot slot kun je haar tweestammig telen: vanuit de basis 2 stammen laten groeien en die apart van elkaar wel dieven. Zo neemt ze minder plaats in beslag dan als struiktomaat, maar wel wat meer als een stamtomaat. Dat laatste is heel leuk maar misschien wel iets meer geschikt voor mensen die wat meer ervaring met de tomatenteelt hebt want je moet met 2 stammen extra goed op het dieven letten. Mogelijkheden genoeg dus. En dit verhaal geldt voor nog veel tomaten uit “The tomato dwarf project”, zoals de Dwarf Beryl Beauty, Dwarf Velvet Night en Delta Diver Yellow. Kijk vooral even bij de Dwarf Velvet Night voor een foto hoe ik dit soort tomaten tweestammig leid en opbind.

Dan over de tomaat zelf: het zijn ronde tomaten en iets kleiner dan de gemiddelde afmeting (ongeveer 3,5 tot 4 centimeter). Tot zover vrij gewoontjes, maar dan de kleur: die is prachtig donkerpaarsbruin met wat mahonierood en donker olijfgroen, en opvallende stipjes en vlekjes in een goudgele en soms iets meer zilveren  kleur, de tomaatjes krijgen daardoor een bijna metallic achtig uiterlijk. De smaak is prima: vol, kruidig, zoet maar ook een zuurtje, vlezig maar ook sappig.

De opbrengst is prima maar hangt dus wel ook wel af van hoe je haar teelt; als stamtomaat is de opbrengst wel wat minder (maar neemt ze ook minder plaats in beslag), als struiktomaat geeft ze de beste opbrengst, of tweestammig (met een opbrengst die daar dan dus tussenin ligt). In elke tros hangen 5 tot 7 kleine tomaten.

Ik kon in de 3e week van juli de eerste rijpe tomaat oogsten, en daarmee is ze een middelvroeg ras. En dat betekent dat ze vooral geschikt is voor de teelt onder glas en alleen in een mooie zomer ook een kans van slagen in de buitenteelt heeft.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Michael

Dag Diana,

Ik had vorig seizoen 2 van deze struikjes in de tuin staan (1 in pot en 1 in een verhoogde bak). Ondanks het snertjaar voor tomaten, deden ze het uitstekend (had 25 tomatenplanten staan ,14 soorten en allemaal buitenteelt). Oogsten gebeurde bij Orion pas in augustus, maar ze was goed in openlucht te telen. Immuun voor ziekte is ze niet, maar de schimmel was meteen goed zichtbaar (steekt goed af tegen het wat lichtere groen van de plant) en na het wegknippen duurde het opvallend langer dan bij andere soorten (brandywine pink, green zebra en bumblebee sunrise bijvoorbeeld) voor de schimmel terugkwam. Ze was bij de laatste tomaten die hier eind september gehaald hebben (slechts 8/25).
Heel erg leuke en lekkere tomaat, en prachtig als struik. Absoluut een aanrader (ook in de buitenteelt) 😉

Groetjes,
Michael

Meld je aan voor de nieuwsbrief