Papaver rhoeas

Papaver rhoeas

Maar even apart genoemd van de Papaver somniferum, omdat ze wezenlijk anders is.

Ook deze éénjarige Papaver is winterhard, je kunt er dus voor kiezen om haar in februari of maart of april ter plaatse te zaaien, maar zelf geef ik er de voorkeur aan om haar in februari of maart in de koude kas voor te zaaien; zeker bij ‘dure Cultivars met maar weinig zaden in een zakje’ kan het handiger zijn om gewoon in de kas of zelfs thuis voor te zaaien en de zaailingen later uit te planten.

De zaden kiemen n 1 tot 3 weken, afhankelijk van de temperatuur waarin je zaait: zaai haar nooit te warm: gewoon buiten = koud, of in de kas of op een koele slaapkamer of lichte zolder of zo, niet bij kamertemperatuur want dan worden de zaailingen heel snel lang en dun en iel.

Plant ze uit wanneer ze groot genoeg zijn, wat vorst deert de zaailingen niet, geef ze een zonnig of halfbeschaduwd plekje. Pas bij jonge zaailingen op voor slakken, zij kunnen de zaailingen in 1 nacht tot op de grond wegvreten. De planten maken lichtgroen blad met slechts een heel klein beetje zilverachtigs erin (heel anders dan de P. somniferum). en ze wordt zo’n 50-60 cm hoog (een stuk lager dus dan de somniferum).

Ook deze planten bloeien niet heel lang maar wel zeer opvallend, rond juli-augustus bloeit ze met 7-9 cm grote enkelvoudige of semidubbele bloemen in wit, rood en alles wat daar tussenin zit (roze, wit met rood, wit met roze, roze met wit, etc.).

De bloemen bloeien op ijle, wiegende steeltjes, hetgeen ze samen met de felrode of juist pastelachtige kleuren, geweldig maakt voor cottage garden-achtige tuinen (maar ze doet het hier in een strook langs de moestuin ook gewoon geweldig). Voor het mooiste effect (en dus ook wat langere bloei) wel meerdere planten bij elkaar planten.

Mijn favorieten: soms kun je Cultivars in een enkele kleur kopen (bijvoorbeeld de originele rode species en de witte Bridal Silk), maar vaker zie je vrolijke mengsels, met namen als Angels Choir mix, Double Shirley of juist Single Shirley mix, etc.. De ‘Falling In Love’ (foto hieronder is ook prachtig, met semidubbele bloemen in wit met zachtroze en rood).

Papaver rhoeas Falling in Love meer
Papaver rhoeas Falling in Love