Gember in siroop, stemgember en gembersiroop

Ingredienten

  • 400 gram gember
  • 500 cc water
  • 400 gram suiker
  • 1 of 2 citroenen (de 2e citroen is voor de siroop, zie recept/toelichting)
  • 1 of 2 steranijs (voor de siroop, zie recept/toelichting)

Details

Bron: Diana
Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 45 minuten
Totale tijd: 75 minuten
Soort keuken: Mengelmoes

Ik heb deze recept in een combinatie in 2022 voor het eerst gemaakt en moet nog even uitvinden hoe lang ze goed en lekker blijven. Ik bedacht deze recepten toen ik ook ingelegde plakjes (sushi)gember maakte (in een zoetzure en iets hartige pittige ‘pekel’). De dunne plakjes daarin gebruiken we uiteraard als sushigember, bij vis, in salades, etc., en de dikkere ingelegde plakjes gember gebruik ik wanneer ik een curry of andere Aziatisch getinte stoofschotel maak. Maar ik gebruik ook gember in zoete gerechten. Denk aan koek en taart, desserts, thee of siroop, etc. En deze zoete gember in een suikersiroop kan ik bijvoorbeeld ook gebruiken als ik peren in siroop maken, of gestoofde appeltjes, in rode kool, etc..

Ik heb er de standaard hoeveelheden aangehouden zoals Christine Ferber die in al haar boeken en recepten voorschrijft en dat is 1 liter water met 800 gram suiker en het sap van 1 citroen. Zo is de siroop zeker een jaar houdbaar en hoef je geen haast te maken wanneer pot of fles eenmaal open is. Als je minder suiker wilt gebruiken kan dat natuurlijk ook; dan zul je die na opening binnen enkele weken (afhankelijk van het suikerpercentage) op moeten maken en uiteraard in de koelkast bewaren.

Ik heb de plakjes gember enkele minuten in de siroop gekookt, die kan ik gaan gebruiken voor zoet stoven zoals peren, appeltjes, tutti frutti, etc. maar de uitgelekte plakjes gember zijn bijvoorbeeld ook lekker als ze meestoven in een flink aantal Indonesische stoofschotels (omdat daar vaak zoet in wordt gebruikt, denk aan bijvoorbeeld babi ketjap, ajam djahé, etc.).

Ik heb ook blokjes gember langer en zachtjes in de siroop gekookt (met het deksel op de pan), na ongeveer 45 minuten pruttelen wordt de gember glazig van kleur en zacht. Dat is afhankelijk van de grootte/dikte van de blokjes of plakjes, prik af en toe met een schilmesje in de blokjes/plakjes om te voelen of ze al zacht worden). Als je die gare blokjes/plakjes inmaakt heb je een zeer pittige stemgember. Ik zie recepten voor stemgember op internet waarbij de gember eerst in water wordt gekookt (waarbij het water ook nog eens 1 of 2 keer wordt ververst) en vervolgens in een suikersiroop wordt ingelegd. Maar dan verlies je wel wel veel gembersmaak/pittigheid. Als je het maakt zoals in dit recept is de smaak veel sterker en pittiger, wellicht wel even iets om te onthouden voor je een blokje neemt :-).

Overigens is de suikersiroop waar de gember in ligt natuurlijk ook erg lekker: zoet, sappig, fris, pittig en vol met gembersmaak. Je kunt het gebruiken in alles waar je anders gekochte gembersiroop in zou gebruiken: van marinades en dressings voor (fruit) salades tot een lepeltje over een bolletje ijs, bij het maken van een cake en noem maar op.

Uiteindelijk hield ik siroop over na het inmaken (de hoeveelheden zijn lastig in te schatten want verse gember ‘slinkt’ nog flink wanneer die wordt gekookt). Ik heb de siroop die ik overhield gemengd met het sap van nog een citroen en nog 2 steranijs toegevoegd, dat nog even 5 minuten gekookt en heet in een flesje en potje gedaan (met de steranijs erbij, zie foto’s): het werd een heerlijke zoete siroop, maar ook friszuur door de citroen en kruidig door de steranijs: een klein scheutje is heerlijk in een glas spa of tonic of ook weer bij het koken van stoofpeertjes, in een Indische roedjak, etc..

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Schil de gember en snijd die vervolgens in plakjes van ongeveer 0,5 centimeter dik (en/of blokjes als je ook stemgember wilt maken). Maak de siroop: meet en weeg water en suiker af, doe dat in een pan en zet op het vuur. Breng aan de kook, zet het vuur dan zachter, roer regelmatig en laat enkele minuten zachtjes koken tot de suiker is opgelost. Zet het vuur zacht en doe het deksel op de pan

Stap 2: Voor de gember in siroop

Steriliseer de potten en deksels zoals je gewend bent (ik doe dat door ze na het afwassen met soda en kokend water te vullen, leeg te gooien en op het allerlaatste moment voor het inmaken na te spoelen met kokend water). Doe de plakjes gember in de siroop, kook 5 minuten door en schep ze dan in de potjes, zorg dat de plakjes gember onder de siroop staan. Sluit de potjes met de deksels en zet ze ondersteboven tot ze afgekoeld en vacuüm zijn.

Stap 3: Voor de stemgember

Steriliseer ook nu weer potten en deksels zoals je gewend bent (zie hierboven bij gember in siroop). Doe de blokjes gember in de kokende siroop, zet het vuur zacht en doe het deksel op de pan. Kijk en roer regelmatig en laat de gemberblokjes in ongeveer 45 tot 60 minuten gaar koken, tot de blokjes glazig zijn en je die met een scherp mesje makkelijk in kunt prikken. De kooktijd is niet alleen afhankelijk van het formaat van de blokjes maar ook van de gember: de knetterverse zelf geoogste gember heeft genoeg aan 35 tot 45 minuten, maar als je bijvoorbeeld wat oudere gember in de winkel kocht kan de kooktijd wel oplopen tot ruim uur (hoe ouder gember is, hoe vezeliger ze wordt, verse gember is heel sappig en nog helemaal niet vezelig). Wanneer de blokjes gember gaar zijn kun je ze in de potjes scheppen, zorg dat alle blokjes gember onder de siroop staan. Sluit de potjes met de deksels en zet ze ondersteboven tot ze afgekoeld en vacuüm zijn.

Stap 4: Voor de gembersiroop

Als er nu nog siroop in het pannetje zit is dat zonde om weg te gooien. Je kunt het in principe ook zo in gesteriliseerde flesjes of potje gieten, afsluit en laten afkoelen. Maar als je er een beetje mee wilt variëren is het lekker om het sap van 1 citroen toe te voegen en 1 of 2 steranijs (schat in hoeveel potjes/flesjes van welke afmeting je wilt vullen en reken op 1 steranijs per potje/flesje). Breng het geheel weer aan de kook, kook nog enkele minuten door en giet dan in de gesteriliseerde potjes/flesjes, sluit af en laat, al dan niet ondersteboven, afkoelen en vacuüm trekken, In plaats van citroen en steranijs kun je ook eens denken aan sinaasappel en kaneel, of geen citrussap maar maak het juist extra zoet en zwoel door vanille toe te voegen, of bedenk zelf een lekkere combinatie.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief