Zoetzuur van snijbietstelen

Herkomst recept: eens ergens gelezen dat je snijbietstelen in zoetzuur kunt inmaken en vervolgens het recept van augurkjes in zoetzuur gebruikt (omdat ik die verhouding van azijn en suiker zelf lekker vind).

Per pot van 350 tot 450 gram

INGREDIËNTEN:

 • 3 tot 5 snijbietstelen (afhankelijk van grootte/dikte)
 • 1 sjalotje in reepjes
 • 2 deciliter blanke azijn
 • 1 deciliter water
 • 50 gram suiker
 • 1 koffielepel roze peperbessen (of mosterdzaad)
 • eventueel nog andere kruiden naar smaak

 

RECEPT:

De hoeveelheid snijbietstelen is lastig in te schatten omdat verschillende rassen verschillende lengtes en diktes hebben. Was de snijbietstelen en snijd ze in stukjes van ongeveer 1 centimeter. Vul het potje dat je wilt gebruiken met de snijbietsteelstukjes, zo kun je afmeten hoeveel je nodig hebt. Doe de stukjes steel vervolgens in een schaaltje en zet apart.

Breng de azijn met het water en de suiker aan de kook. Als het kookt en de azijn is opgelost, proef het mengsel dan even, als je wilt kun je er naar smaak nog wat extra suiker bij doen. Als je de smaak lekker vindt doe dan de sjalot in reepjes erbij en de roze peperbessen (of mosterdzaad en/of andere kruiden, zie onderaan deze pagina).

Maak ondertussen een potje met deksel schoon: was pot en deksel goed af met wasmiddel en heet water, spoel schoon met heet water. Kook vervolgens water en giet dat in pot en deksel tot het tot de rand vol staat en laat staan tot de snijbietstelen in zoetzuur klaar zijn (dus zo kort mogelijk voor het vullen van de potten want kokendheet water voorkomt bacteriën in de pot).

Doe nu de stukjes snijbietsteel in het kokende azijnmengsel en zet het vuur hoog. Zodra het azijnmengsel weer kookt haal je de pan van het vuur (hoe langer de stukjes steel koken, des te minder knapperig worden ze). Giet het pot en deksel met kokend water leeg en vul de nog hete pot direct met het kokendhete snijbiet-/azijnmengsel.. Sluit de pot goed af en zet direct ondersteboven tot ze is afgekoeld.

Als de pot is afgekoeld en vacuüm is kun je die minimaal 6 maanden bewaren.

 

Eerst even: ik vind de kruidenazijn van Tromp & Rueb erg lekker. En handig omdat het een doorzichtige azijn is, en dat vind ik dan mooi als ik er snijbietstelen in kleurtjes voor gebruik. En nee, ik heb geen aandelen 🙂 Maar ik vind het lekkerder dan gewone blanke azijn (ook wel iets duurder maar nog steeds nog geen euro per fles).  Het is te koop in de meeste supermarkten zoals Albert Heijn, Jumbo, Coop, etc.. Ik heb voor dit recept deze azijn gebruikt. In plaats daarvan kun je ook gewone blanke azijn gebruiken, of witte wijnazijn (al is die al weer wat gelig van kleur maar misschien vind je dat geen probleem), in dat geval kun je overwegen om bij het koken van het azijnmengsel ook nog een blaadje laurier en/of takje tijm of bijvoorbeeld dille toe te voegen. En omdat ik de roze gestreepte stelen van het snijbietras Peppermint gebruikte vond ik het leuk om ook roze peperbessen te gebruiken. Maar mosterdzaad is ook prima, en wat peperkorrels zijn ook altijd lekker in een zoetzuur.

Dit is een heel simpel en makkelijk en snel recept wat ik kan maken terwijl ik met het blad van de snijbiet iets kook voor het avondeten. Als ik nog wat azijnmengsel in de pan over heb giet ik dat in een schaaltje en leg daar nog wat stukjes snijbietsteel in, of bijvoorbeeld wat plakjes komkommer of worteltjes, voor een vers zoetzuur (enkele dagen te bewaren in de koelkast). En we vinden dit een lekker zoetzuur, lekker fris van smaak en de stelen knapperig. Je kunt het zoetzuur ook langer dan 6 maanden bewaren hoor, maar onze ervaring is dat de inmaak steeds zuurder wordt en de stelen minder knapperig worden. En omdat we van mei tot ver in de herfst snijbiet kunnen oogsten maken we liever elke keer 1 of 2 potjes dan heel veel potjes waarvan de inhoud na zo’n 6 maanden wat minder lekker wordt.    

 

11 gedachten over “Zoetzuur van snijbietstelen”

 1. Dag Diana! Een heel leuk idee qua stelen van snijbiet, zal dit ten gepaste tijde zeker uitproberen. De periode van snijbiet is hier net ten einde (vanaf september tot mei oogst ik dit hier) en de zomerperiode is moeilijk omwille van de hitte en aardvlo. Ik heb zoveel recepten met warmoes en snijbiet, maar in het zuur opleggen was me nog niet opgekomen. Het staat in mijn geheugen gegrift voor het najaar.
  Groetjes
  Carine

  1. Hallo Carine,
   Wij hebben ook wel last van aardvlooien maar eigenlijk nooit in snijbiet (wel in radijs en vooral Chinese kool).
   Hier begint de snijbiet nu wel door te schieten, dus vandaag weer nieuwe zaaien.
   Leuk dat je het recept eens wilt proberen!
   Diana

   1. Dag Diana,
    Even ter informatie iets over de aardvlo, voor ons elk jaar (naast de slakken en dit jaar de mineervlieg) een ware vernieler. Zodra het vochtig is en warme temperaturen is de aardvlo van de partij. Vooral alle koolsoorten, rapen , radijzen, rucola, amarantus etc worden opgevreten. Vanaf de warmte moet je hier al die soorten niet planten. Toch geef ikhet nooit op en wilde je graag mijn ervaring meedelen zodat hopelijk andere mensen hiermee geholpen 3 geleden ben ik begonnen met een aftreksel van tomatenbladeren wat deze aardvlo absoluut niet kan verdragen. Na 3 spuitbeurten waren de aardvlooien weg. Maar…. mijn spuitbus was ook compleet verstopt wat weer veel tijd in beslag nam om dit alles terug werkzaam te krijgen. Dit jaar heb ik voor het eerst koolrabi naast munt geplant en een ander gedeelte niet naast kruiden. De koolrabi naast munt heeft geen last van aardvlo en de andere blijft nog een vierde over. Gezien ik nog geen tomatenaftreksel gemaakt heb van de dieven (en niet veel goesting omwille van de verstoppingsprobemen] heb ik tomatendieven gelegd rond de koolrabi. En wat ervaar ik.. de aardvlo verdwijnt. De tomatendieven zijn verslenst en de aardvlo komt terug. Vorig jaar had ik per toeval een aantal tomatenplanten die zich zelf gezaaid hadden tussen de broccoli staan, en de aardvlo was daar niet aanwezig. Dus tomatenplanten houden blijkbaar de aardvlo weg. Voor mij zal dit ook weeral een voorbeeld van combinatieteelt zijn die ik zal toepassen. Dit gewoon terinfo. Groetjes
    Carine

    1. Hallo Carine,
     Dankjewel voor de tip!
     Misschien wordt het toch eens tijd dat ik een pagina maak over zoiets als combinatieteelt, inclusief bodembedekking, etc..
     Daar zou ik dan een opsomming kunnen maken van dingen die ik zelf heb ervaren maar ook ervaringen van andere mensen.
     Ik moet eens bedenken hoe ik dat het best zou kunnen doen, maar ik denk er in ieder geval over na.
     Ik heb zelf nu 3 soorten munt in speciekuipen, om van te oogsten voor de thee maar ook om van te plukken om als bodembedekking tussen planten te leggen.
     Ik hoorde wel vaker van het nut van tomatenbladeren maar dank voor de aanvulling. We hebben hier tomatenblad genoeg 🙂 . Ik ga het dit jaar eens tussen de Chinese Kool leggen (want die heeft hier in de nazomer het meeste last van aardvlooien).
     En ik zal ook eens lookaftreksel maken. Vandaag maak ik in ieder geval eens een rabarberaftreksel en ga dat over de door de preinmineerlieg aangetaste uien van onze tuinbuurman (uiteraard in overleg 🙂 ) vernevelen. Ik ben heel benieuwd!
     groetjes,
     Diana

 2. Hallo Diane, echt prachtig geworden, je nieuwe “oude” meubilair! Geniet nog steeds erg van jouw stukjes en leer er veel van, dank je.
  Mvrgr. PotagerieMarie

 3. Dank voor je recept met snijbiet, ik plant ze altijd vanwege de mooie kleuren. Zoetzuur daar houd ik van!
  Ik ben zelf ook van de combinatieteelt, jammergenoeg spreken sites elkaar regelmatig tegen.
  Het zou mooi zijn als het je lukt. Ik zet dit jaar peper en koriander bij de koolplanten, kijken hoe dat bevalt.

 4. Hoi diana, gaat de gronderige smaak van de snijbiet er dan een beetje af?
  Want ik zeg niet gauw dat ik iets niet lekker vind, ik ben er niet direct weg van.

  1. Hallo Robert,
   Ik vind het zelf vooral lekker fris smaken, door de azijn en suiker is het echt zoetzuur en dat is dan ook hetgeen je vooral proeft. Maar ik geef toe dat ik snijbiet ook niet zo gronderig vind smaken – dat wordt ook wel van bietjes gezegd maar die vind ik ook vooral zoet en fris en aards van smaak (en dat aardse zul jij wellicht gronderig noemen en ik vind het dus juist lekker).
   groetjes,
   Diana

  2. Oh da’s spijtig Robert dat je snijbiet minder lekker vindt. Ik heb het bijna heel het jaar door in mijn tuin staan, in verschillende kleuren en het komt minstens 1 x per week op tafel. Zo lekker! Deze middag nog slaatje gemaakt met pounti d’auvergne ( een soort cake met snijbiet of warmoes) en gisteren gevulde canneloni gemaakt met snijbiet. Als je snijbiet/warmoes maakt, kan je dit best “aankleden”, gewoon gestoofde snijbiet is nogal saai en aards van smaak. Er zijn echt zoveel mogelijkheden met snijbiet.
   Al eens geprobeerd een snijbiet in zaad te laten komen? Heeft een heerlijke, zwoele geur.
   Groetjes carine

   1. Hallo Carine,
    Ik hou me altijd van harte aanbevolen voor welk recept dan ook, en zeker voor een lekker recept met snijbiet 🙂
    Mocht je eens zin en tijd hebben om de recepten die je noemt op te schrijven (maar dan misschien op de pagina over snijbiet?), dan zou ik er heel blij mee zijn (en meer mensen met mij).
    Ik vond dit leuke recept al van een soort cake met spinazie en geitenkaas (waarbij ik had bedacht dat ik de spinazie best zou kunnen vervangen door snijbiet): https://www.frankrijk.nl/2018/07/frans-recept-hartige-cake-spinazie-geitenkaas/
    groetjes,
    Diana
    (p.s.: hier gaat een snijbietplant (van het prachtige ras Peppermint) nu bloeien, ik ga zeker ruiken want ik heb nog nooit op de geur gelet)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.