Aji Jobito

  • Species: Capsicum chinense
  • Kleur: Groen - Geel
  • Teeltduur: Middelvroeg
  • Opbrengst: Prima
  • Heetheid: Nauwelijks pittig

Altijd bijzonder, dit soort rassen (er zijn er een paar, een andere bekende is bijvoorbeeld Numex Suave Orange): ze is een echte chinensepeper, niet heel hoge maar wel heel brede planten met vrij grote bladeren bloeien eerst met kleine witte bloempjes en krijgen daarna middelgrote pepers die van lichtgroen naar warm geel (bijna een beetje richting oranje) rijpen. De bloempjes en later pepers bloeien/groeien vaak in trosjes.

Als je de peper opensnijdt ruik je de typische chinensegeur: alsof je een Surinaams rotihuis inloopt :-), het is een kruidige soms zelfs wat fruitige geur. Maar in dit geval: weinig tot geen heetheid!

Ik heb de pepers meerdere keren geproefd, de eerste pepers die ik oogstte hadden zelfs niets meer dan een lichte tinteling. Toen de planten wat ouder werden werd ze wel iets pittiger (de heetheid van een peper kan veranderen onder invloed van vocht, temperatuur, voeding, leeftijd, etc.), maar nog steeds niet meer dan zeer mildheet, je kunt gemakkelijk één of meerdere pepers in een gerecht gebruiken zonder die aantoonbaar pittig te maken. En dat is heel leuk, als je wel de geur en smaak wilt maar niet de heetheid (bijvoorbeeld in Aziatische of Surinaamse gerechten als er ook kinderen mee eten), of wanneer je de geur en smaak sterker wilt maken maar minder van een wel hete chinensepeper wilt gebruiken (dus zonder de heetheid extra te verhogen, bijvoorbeeld in een niet te hete Surinaamse sambal).

De plant werd in de kas zo’n 60 centimeter hoog en 70 centimeter breed (dan heb ik het over een setje van 3 planten zoals ik ze altijd graag in de kas uitplant, op deze pagina kun je daar meer over lezen: pepers per 3.

De pepers zijn gemiddeld zo’n 3 tot 3,5 centimeter groot en de planten maken heel veel pepers (mede omdat ze in trosjes groeien), de opbrengst is daarodoor meer dan prima! (veel beter dan de bekendere Numex Suave Orange, zie foto’s).

Links Aji Jobito, Vooraan Orozco Purple, Rechts Madre Vieja en achteraan Numex Orange Spice
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief