Cheiro Roxa

  • Species: Capsicum chinense
  • Kleur: Lila - Abrikoos
  • Teeltduur: Middelvroeg
  • Opbrengst: Prima
  • Heetheid: Zeer heet

Wat een mooie peper! Ik teelde al eerder de Fidalga Roxa, haar voorganger. Deze Cheiro Roxa is gekweekt uit de Fidalga Roxa (ik meen met de Pimienta da Neyde maar dat weet ik niet helemaal zeker). Het zou de kleur verklaren. Want in een vroeg stadium is deze peper al te herkennen aan het donkere blad (donkergroen met een donkerpaarse waas). De bloempjes zijn klein, en wit met wat paars. Daarna verschijnen de pepers, ze zijn 2,5 tot 3 centimeter groot en hebben een opvallende vorm (bijna een beetje paddenstoelachtig, zie foto’s). De pepers zijn onrijp diep donkerpaars en verkleuren vervolgens naar donkergroen. De pepers rijpen af naar zalmoranje met lilaroze accenten. De pepers zijn opvallend glanzend.

De opbrengst is prima. En je hebt aan 1 pepertje in een gerecht vaak wel voldoende want deze pepers zijn zeer heet, een beetje vergelijkbaar met een habanero of scotch bonnet. Naast die heetheid zijn de pepers ook nog eens kruidig en fruitig, zoals je dat vaak ziet (en ruikt en proeft) bij chinense-pepers.

De planten werden hier zo’n 70 centimeter hoog en met z’n drieën bij elkaar ongeveer 50 centimeter breed.

Ik kon in de kas op 10 augustus de eerste rijpe pepers oogsten. Geschikt voor de teelt onder glas, voor de buitenteelt is er alleen een goede kans van slagen als je wat ervaring hebt in het telen van pepers en/of als je vroeg zaait en de planten vanaf half mei in een pot op een zonnig en warm terras houdt.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief