Early Jalapeno
![](https://www.mooiemoestuin.nl/wp-content/uploads/Peper-Jalapeno-Early-scaled.jpg)
- Species: Capsicum annuum
- Kleur: Groen - Rood
- Teeltduur: Vroeg
- Opbrengst: Prima
- Heetheid: Medium heet
Ik heb deze jalapeñopeper wel vaker geteeld, omdat ze altijd betrouwbaar is; gezonde planten met een prima opbrengst van middelgrote jalapeño’s. Ze wordt ook wel Jalapeño Early genoemd, ik denk het dezelfde is als Jalapeño Early.
De pepers rijpen van donkergroen naar fel rood en zijn, zoals alle pepers en dus ook jalapeño’s eetbaar; onrijp groen zijn ze fris, kruidig en iets minder heet; leuk om in bijvoorbeeld zoetzuur in te maken. Rijp rood zijn ze net niet zo heet als een Spaanse peper met een lekkere warme kruidigheid, heerlijk in allerlei gerechten (maar je kunt er bijvoorbeeld ook sambal of chilisaus van maken).
De planten werden ook nu weer zo’n 50 centimeter hoog. Ze heeft ondanks die geringe hoogte wel een stok nodig en moet worden opgebonden, omdat de pepers dikwandig zijn en daardoor relatief zwaar, plus het grote aantal pepers bij elkaar kan er zonder opbinden voor zorgen dat er takken knakken. De opbrengst is dan ook meer dan prima.
Ze heeft haar naam niet voor niets gekregen; ze is voor een jalapeño behoorlijk vroeg, ik kon in de derde week van juli de eerste rijpe peper oogsten. En daarmee is ze uiteraard prima geschikt voor onder glas maar heeft ze zeker ook een kans van slagen in de buitenteelt (mits ze vroeg wordt gezaaid en in pot op een warm en zonnig terras wordt gehouden. De opbrengst is niet alleen vroeg maar ook meer dan prima!
Op de laatste foto in de galerij zie je de 3 jalapeño’s van 2020 (links de Numex Piñata in rijp en onrijp, rechts deze Jalapeño Early in onrijp groen en onder Jalapeño Azabache). Zo kun je een beetje het formaat inschatten.
![](https://www.mooiemoestuin.nl/wp-content/uploads/Peper-Jalapeno-Early-plant-1024x769.jpg)
![](https://www.mooiemoestuin.nl/wp-content/uploads/Peper-Jalapeno-Early-scaled.jpg)
![](https://www.mooiemoestuin.nl/wp-content/uploads/Peper-Numex-Pinata-Early-Jalapeno-Jalapeno-Azabache-1024x735.jpg)
Vraag wat is de ontkiemins tijd van de jalapeno peper. Ik heb zaad gekregen.
Hallo Jose,
De kiemtijd voor alle pepers uit de annuum-groep (dus alle jalapeño’s, cayenne, Spaanse pepers, etc.) ligt tussen de 5 dagen en ruim 3 weken en is heel erg afhankelijk van de temperatuur en de leeftijd van de zaden. Verse zaden (vorig jaar geoogst) kiemen flink veel sneller dan zaden die 3 tot 4 jaar oud zijn. En bij 27 graden kunnen de zaden al binnen 5 tot 7 dagen kiemen, terwijl bij 20 graden de zaden wel 3 weken over het kiemen kunnen doen. Onder de 18 graden kiemen de zaden slecht en soms helemaal niet. Lees vooral meer over het zaaien van pepers, maar ook het uitplanten, de grond, verzorging, etc. op de teeltpagina over pepers
groetjes,
Diana