Piment d’Espelette

  • mild- tot medium heet
  • soort: Capsicum annuum
  • vroegheid: 98 dagen

Ondertussen al een bijna beroemde peper, deze peper uit het Baskenland, ze is vernoemd naar het dorp Espelette waar ze oorspronkelijk vandaan komt. Deze peper heeft ondertussen zelfs een AOC (Appellation Controlée), je kunt de pepers vers gemalen in potjes kopen maar ook gedroogd poeder, gerookt, etc.

Wellicht een leuke link met wat meer informatie: Piment d’Espelette

Ook allemaal niet voor niks, want het is een meer dan goede peper. ietsje meer dan middelgroot, heeft in de smaak zowel heetheid als zoet en ook nog iets kruidigs.

De planten werden hier zo’n 120 centimeter groot, en dat is ook wel nodig want de planten maken een grote hoeveelheid pepers. De pepers beginnen donkergroen, ze zijn langwerpig, maar niet smal als een cayennepeper, eerder wat conisch gevormd.

Onrijp groen zijn de pepers fris, kruidig en slechts heel licht pittig. Rijp rood wordt de smaak zoeter en voller en tegelijkertijd ook heter, het vruchtvlees vooral zoet en pikant, dichterbij de zaadlijsten meer heet en dan wordt het ook lastiger om de zoetheid nog te proeven.

Bedenk dat heetheid ook heel veel met omstandigheden te maken heeft; zon, warmte, vocht en voeding hebben allemaal invloed op de smaak (en om die reden waren de pepers in september veel pittiger dan in juli). Oftewel; proef even zodat je weet hoeveel je in een gerecht kunt gebruiken :-).

Ik kon in de kas op 28 juli de eerste rijpe peper oogsten. Uiteraard ook zeer geschikt om te drogen en een heerlijk pittig/zoete peperpoeder van te maken.

Peper Piment dEspelette plant

 

2 reacties op Piment d’Espelette

inge 30 juli 2019 om 08:51

zijn peperplantjes zelfbestuivend?


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief