Aurantiacum

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Cherrytomaat
  • Kleur: Geel
  • Grootte: 1 tot 2 centimeter
  • Gewicht: 4 tot 8 gram
  • Opbrengst: Zeer goed
  • Teeltduur: Vroeg

Dit zou volgens internet wellicht een wild tomaatje zijn. Of het waar is, geen idee (ik zie zelf geen verschil in bladvorm, bloemkleur/-vorm etc. maar dat zegt ook niet alles). Ze is in ieder geval een goed tomaatje :-).

Ik heb helaas geen goede foto van de tros kunnen maken maar een tros bevat meer dan 200 cherrytomaatjes. En dat lijkt dan wel een beetje op bijvoorbeeld de Yellow Grape, Millefleur, Ildi, Barry’s Crazy Cherry, etc. die ik al eens eerder teelde.

Maar deze Aurantiacum is daarnaast ook nog eens behoorlijk vroeg, ik kon (in 2014) op 26 juni de eerste rijpe tomaatjes in de kas oogsten, en dat is 68 dagen na het uitplanten van de zaailingen.

Daarmee is ze uiteraard prima geschikt voor de teelt in de kas maar heeft ze zeker ook een prima kans van slagen in de buitenteelt.

De tomaatjes zijn klein, warm geel (soms bijna oranjegeel) en hebben een prima tomatensmaak, fris, sappig.

De planten waren hier gezond en groeikrachtig, zonder heel veel dieven te maken (alle energie gaat naar de maak van trossen met tomaatjes). Bedenk wel dat je deze tomaat in de kas kunt laten groeien tot je er niet meer bij kunt, maar dat je haar in de buitenteelt wel zult moeten toppen na de 3e tros; omdat de plant zo enorm veel tomaatjes maakt zal ze in Nederland in de buitenteelt niet meer dan 3 trossen kunnen maken, bloeien, vruchtzetten en laten rijpen.

Als je de plant maar door laat groeien zal ze haar energie stoppen in het maken van telkens nieuwe trossen en dat gaat ten koste van het laten rijpen van de tomaatjes in de trossen eronder, en dus ten koste van de opbrengst. Dus buiten vooral niet hoger laten worden dan 3 trossen, en dat zijn dan altijd nog steeds veel meer dan 200 of 300 tomaatjes.

??????????????
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief