Black Cherry

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Cherrytomaat
  • Kleur: Paarsbruin
  • Grootte: 2,5 tot 3 centimeter
  • Gewicht: 9 tot 28 gram
  • Opbrengst: Prima
  • Teeltduur: Vroeg

Lekker tomaatje! Prima smaak, met een extra zoetje, en dat ondefinieerbare smaakje dat tomaten in deze kleur zo bijzonder maakt (het wordt wel rokerig genoemd, of wijnachtig, en dan kies ik dat laatste want rokerig kan ik het niet noemen). Iedereen die wel eens een paarsbruine tomaat heeft gekweekt weet wat ik bedoel met dat smaakje (en diegenen die het nog nooit hebben geproefd zouden het in ieder geval één keer eens moeten proeven).

De maat is net wat groter dan een gemiddelde cherrytomaat, meer cocktailformaat, hoewel er wat kleinere en grotere tomaatjes in elke tros zitten. De smaak is dus prima, en ze is ook lekker sappig.

Ik kon in de kas nog op één van de laatste dagen van juni het eerste rijpe tomaatje oogsten, en daarmee was ze één van de vroegste rassen, prima geschikt voor de teelt onder glas, maar zeker ook een goede kans van slagen in de buitenteelt.

De opbrengst is prima; onderin de plant groeiden 1 of 2 trossen van 8 tomaatjes, en daarmee zou ze niet veel meer dan een ‘redelijk’ voor de opbrengst scoren. Maar boven de eerste 2 trossen verdubbelden en verdriedubbelden die trossen door vertakkingen en gaf ze dus alsnog een prima opbrengst. Voor alle duidelijkheid hieronder 2 foto’s, van het onderste trosje en van een tros verder naar boven in de plant.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Johan

Heb ik ook goede ervaring mee; flinke opbrengst, gezonde planten en een heerlijke smaak.
Later in het seizoen wel wat last van zwelscheuren, maar dat kan aan de voedingstoestand van de bodem hebben gelegen.

van den bergh maria

4jaar geleden voor de eerste keer gezaaid en later buiten gepland, heel veel opbrengst, nu eten we nog tomaten,die we dan als saus gebruiken, vanuit onze deepvreezer,van de opbrengst van vorig jaar, en ze zijn heel lekker

Hannah

Die kleine zwarte/bruine cherrytomaatjes zijn zo lekker, dat ondefinieerbare smaakt naar koffie, cappuccino volgens mij :-))

Els Peeters

Dag Diana,
Dit jaar, na 4 jaren van telkens zieke buitentomaten planten en ook telkens weer nadien enorme zin om er mee te stoppen…heb ik toch weer met een klein hartje enkele tomatenplanten zelf gekweekt en eindelijk veel tomaten kunnen oogsten, waaronder ook de Black Cherry tomaatjes.
Mijn geluk kon dit jaar niet op ! Zelf werd ik misselijk van de overdreven 35 graden van de zon, maar ik stond dan maar vroeger op om zowel de tomatenplanten, als andere tuinplanten met de gieter mooi gedoseerd, water te geven. ‘s Avonds kregen ze een 2e gedoseerde hoeveelheid water, de tomatenplanten groeiden en bloeiden overvloedig…De tuinplanten kwijnden een na een weg… Behalve m’n 2 Albizia bomen, die bloeien nu al bijna 2 maanden, wat ik ook nog nooit ervaren heb. Dit jaar had ik m’n tomatenplanten wel wat dicht bij elkaar gezet, wat niet zo ok is dat wist ik, maar ik had te weinig plaats voorzien voor hen, want ‘t was op ‘t laatste moment, einde maart dat ik beslist had om toch maar nog een beetje tomaten te zaaien. Ik had ook 3 “Tiny Tim ‘s” in 3 grotere potten gezet en in augustus konden niet volgen met ‘t verorberen van die kleine zoete tomaatjes . We zijn maar met 2 personen , wat ouder en we eten niet zo veel meer, als vroeger… De kinderen en de buren waren er heel gelukkig mee . Wat de zon toch allemaal kan doen…Dit jaar was het een openbaring en een puur genot, een zalig tomatenseizoen en de planten zijn voorlopig nog steeds gezond….
Vriendelijke Groetjes,
Els

Meld je aan voor de nieuwsbrief