Pomodoro Cuore Antico di Acqui Terme

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Romatomaat
  • Kleur: Rood
  • Grootte: 10 tot 16 centimeter
  • Gewicht: 400 tot 800 gram
  • Opbrengst: Prima
  • Teeltduur: Laat

Wat een lange naam, en die naam betekent eigenlijk niets anders dan “hartvormig oud tomatenras uit Acqui Terme” :-), en Acqui Terme blijkt een stad/gemeente in de buurt van Genua in Italië te zijn.

Ik weet in dit geval niet hoe oud Antico is, waarschijnlijk wordt ze al enige tientallen jaren geteeld, als ik op internet zoek lees ik dat ze ‘de moeder van alles pastatomaten’ wordt genoemd.

En daar kan ik me zeker in vinden. De hartvorm is er soms maar zeker niet altijd. Maar de tomaten zijn heel groot, en vaak bijna ‘bonkig’ van vorm. Een gewicht van een pond per tomaat is eerder regel dan uitzondering. En dat met uitschieters tot wel tegen een kilo. In ruil daarvoor hangen er niet heel veel tomaten in een tros, gemiddeld 2 tot 3 (maar dat is dan dus wel 1 tot 2 kilo tomaat per tros). Bedenk dat de trossen daardoor soms wel wat ondersteund moeten worden om te voorkomen dat ze afscheuren onder het gewicht. In 2023 oogstte ik van 1 tros in de plant slechts 1 tomaat, maar dan wel deze:

De tomaten zijn heel vlezig, bevatten amper holtes/gel en dus ook heel weinig zaden, soms maar 10 zaden per tomaat. Maar het vruchtvlees is heel sappig, en vlezig, en de tomaten hebben een heerlijke volle tomatensmaak met een extra zoetje. We hebben haar samen met andere tomaten geproefd en het viel ons op, in vergelijking met de andere rassen, hoe zacht de structuur is, niet melig maar bijna ‘zijdezacht’. En daardoor is ze zeker niet alleen geschikt voor soepen en sauzen maar zeker ook geschikt voor een salade, bij de boterham, etc..

Ik kon in de kas op 26 juli de eerste tomaat oogsten en daarmee is ze dan helaas wel echt een ras dat teveel tijd nodig heeft voor de buitenteelt, ik denk dat ze alleen geschikt is voor de teelt onder glas.

Ze is hier per direct een favoriet: en dan vooral voor de smaak en structuur in soepen en pasta/pizzasauzen, en dat is uiteindelijk altijd het allerbelangrijkst. Hier geen tomatenjaar meer zonder de Pomodoro Cuore Antico di Acqui Terme, dat zegt misschien genoeg 🙂

De tomaat op het filmpje eerder in dit verhaal is heel bijzonder maar tomaten zoals in dit filmpje zijn qua formaat echt geen uitzondering
De 3 tomaten van de Acqui Terme liggen bovenaan in het midden, je kunt zo goed het verschil in formaat en vorm zien met de andere tomaten
In 2023 teelde ik deze tomaat op 2 stammen, met duidelijk nog meer opbrengst
Abonneer
Laat het weten als er
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gerda Mejer

Hoi Diana,
ik krijg veel inspiratie van jouw website! Dank hiervoor.
Vraag : die speciale tomaten rassen zou ik erg graag ook kweken. Ik kan echter veel van je genoemde tomaten zaden nergens vinden. Waar koop jij die?
Zoals de ” pomodore Antico Cuore die Acqua di terme” wat me een geweldige tomaat lijkt.
alvast bedankt.
mvg Gerda

Carine p

Dag Diana,
Even bevestigen dat dit een machtige tomaat is. Ik heb dit jaar voor het eerst o.a. Dit ras gekweekt en wat een resultaat ! De onderste tak telde 6 tomaten, goed voor 3 kilo tomaten!!! Niet te geloven en super van smaak. De takken erboven zijn beperkter tot 2 en 3 tomaten.
Volgend jaar zeker opnieuw.
groetjes en veel inmaakplezier
Carine

[…] Pomodoro Cuore Antico di Acqui Terme […]

Meld je aan voor de nieuwsbrief