Tomaat Moonstone

0,75

Slechts 1 resterend op voorraad

Categorieën: ,

Beschrijving

20 zaden per zakje

  • Plant: Struiktomaat
  • Opbrengst: Prima
  • Teeltduur: Middelvroeg

Ik heb toch al heel veel tomatenrassen geteeld en ik kan normaal gesproken heel goed het verschil zien tussen onrijp groen en rijp groen. Maar bij deze tomaat moest ik toch even 2 keer kijken en ook voelen. Want de rijpe groene kleur is maar net een tintje lichter en warmer van kleur dan de onrijpe groene kleur. Bovendien maken de zachte maar toch duidelijk aanwezige blauwpaarse kleur en donkergroene streepjes het er niet makkelijker op 🙂

Maar als je dat eenmaal doorhebt is dit een heel leuke en lekkere tomaat. Ze wordt een roma genoemd, als je naar de vorm kijkt zie je inderdaad een flauwige ovale/hartvorm. Maar ze is zeker niet droog en vlezig, eerder vlezig maar ook sappig. De smaak is lekker en gelaagd: genoeg zoet maar zeker ook friszuur en kruidig zoals je dat wel vaker bij groene tomaten kunt proeven. Mooi van buiten maar doorgesneden is de frisgroene kleur ook erg mooi (op zich, en ook gemengd met andere kleuren in een salade).

Je ziet op de foto’s duidelijk dat ze een ‘blauwe’ voorouder heeft, ze is van Oekraïense origine. Ik kon hier in de 2e week van juli in de kas de eerste rijpe tomaat oogsten maar toen kwam ik er dus gelijk achter dat ik haar al wat eerder had kunnen oogsten; goed kijken en controleren op rijpheid is dus belangrijk. Ik gaf ook een zaailing aan een vriendin en zij hield de plant in buiten op een warm terras en kon er ook leuk van oogsten. Een middelvroeg ras dus, geschikt voor onder glas maar in een mooie zomer ook een kans van slagen in de buitenteelt.

De struik werd hier ongeveer 100 centimeter hoog (in de kas), buiten zal ze vast wat lager blijven, zeker bij de teelt in pot. Ik heb 3 stokken bij de plant gezet waardoor ik de ‘hoofdstammen’ wat op kon binden (voor ze door het gewicht van de tomaten zouden kunnen breken of omvallen). De opbrengst is prima met verspreid over de plant veel korte trossen van 6 tot 8 tomaatjes.

Eén laatste opmerking: ze is een struiktomaat maar wordt dus nog best groot (een meter hoog). Dat betekent dat ze ook in de breedte iets meer ruimte nodig heeft dan een stamtomaat, ik hield hier 20 centimeter extra ruimte aan (dus niet 60 centimeter maar 80 centimeter in de kas tussen 2 planten).

Ik oogstte deze zaden in de nazomer van 2023, de zaden zijn vanaf dat moment nog 6 jaar kiemkrachtig (mits droog, donker en niet te warm bewaard).

Meld je aan voor de nieuwsbrief