Affiliate links en advertenties

Ik ben een beetje verlegen om deze pagina te schrijven. Ik ben er ook niet zo goed in, ik schrijf veel liever over tuinieren. Maar het moet maar even.

In april 2022 heb ik voor het eerst in 17 jaar websiteschrijven een affiliate link geplaatst (tot vorig jaar wist ik niet eens wat het was). De link ziet er hetzelfde uit als een gewone link naar een product of bedrijf maar er zit een stukje tussen: als je via die link op mijn website naar de betreffende webwinkel zou gaan en daar dat product zou bestellen, dan krijg ik er een kleine vergoeding voor. Misschien als dank voor de link en/of als dank voor de geschreven pagina en de informatie. Ik ga dat nooit doen voor iets waar ik niet zelf al heel tevreden over ben (en waar ik dus toch al een link van zou plaatsen). Tot nu toe gaat het om 1 link, wat de toekomst brengt weet ik niet. Als je op mijn website een affiliate link tegenkomt (die ene :-)), dan vermeld ik het netjes achter de link.

Nou, dat was het eigenlijk wel, het viel me nog mee. Maar als ik hier dan toch iets schrijf over reclame, dan wil ik ook gelijk ook maar iets over de advertenties op de website zeggen. Soms krijg ik er opmerkingen over en het is handig als ik mensen dan naar deze pagina kan verwijzen. Bovendien wil ik graag dat mensen begrijpen waarom er advertenties zijn, en ik wil er ook eerlijk over zijn.

De oude website was een paar jaar geleden aan het einde van haar leven. Ik heb er goede herinneringen aan maar ze had haar beperkingen (bijvoorbeeld in opslag en de nieuwebrief) en bevatte fouten (bijvoorbeeld in beveiliging en back-up). Maar het bouwen van een website kost veel geld, en het onderhoud ervan ook. Bovendien ben ik een digibeet, ik kan pagina’s maken, schrijven en foto’s uploaden maar daar houdt het wel mee op. En dus ben ik een samenwerking met Augus van het bedrijf Autive aangegaan. Hij bouwt en onderhoudt het technische en financiële gedeelte van de website zodat ik me kan focussen op mijn hobby: tuinieren en daarover schrijven.

De website is ondertussen heel groot. Dat is niet altijd even zichtbaar maar om een idee te geven: ze bevat ruim 230 pagina’s, 735 blogs, >13.000 foto’s, >800 soorten/rassen in de databases, 275 recepten, 180 inmaakrecepten en meer dan 26.000 reacties. Autive zorgt voor de servers/opslag, mailprogramma, veiligheid, onderhoud, etc. en zorgt voor het financiële gedeelte. Oftewel: de website zou niet kunnen bestaan zonder reclames want ik zou die zelf niet kunnen betalen en/of beheren/verzorgen. Dat geldt voor dit moment maar zeker ook voor de toekomst, want ik heb nog veel plannen (zoals teeltpagina’s van nog niet beschreven groenten, fruit en kruiden, nieuwe soorten en rassen in de databases van moestuinbloemen, tomaten, etc., wekelijkse blogs, en informatiepagina’s (bijvoorbeeld over snoeien, enten, kruisen, zaaihandleidingen, etc.).

Eerlijk is eerlijk: ook ik krijg geld voor de advertenties op de website. Ik heb meer dan 10 jaar lang geschreven en de kosten voor de website zelf betaald, nu verdien ik aan mijn hobby. Ik kan van de opbrengst in de verste verte de huur niet betalen hoor….. maar wel de tuinhuur. En dan kan ik er ook nog leuke dingen van kopen als zaden, fruitbomen, planten en eindelijk eens een goede snoeischaar of schrepel. Ik vind het dus een beetje gênant maar tegelijkertijd ben ik blij als ik in januari een mailtje krijg met de kosten en baten en ik Autive een rekening mag sturen.

De advertenties die nu op de website staan zijn van google-adds. Ik hoop dat die ooit kunnen worden vervangen door advertenties van serieuze tuingerelateerde bedrijven. Maar zo lang dat niet zo is zal het blijven zoals het nu is. Ik hoop van harte dat mensen door dit verhaal een beetje kunnen begrijpen waarom er advertenties op mijn website staan.

groetjes, Diana

Meld je aan voor de nieuwsbrief