Iberis umbellata

Iberis umbellata lilapaars
Iberis umbellata lilapaars

Bij Iberis moet ik altijd aan de vaste plant Iberis sempervirens denken die rijk maar kort bloeit in het voorjaar. Ik heb niet zoveel met die plant, ik kan er niks aan doen, vind haar een beetje saai (sorry!).

En dus las ik altijd een beetje voorbij de teksten en plaatjes van de Iberis umbellata. En daar kreeg ik spijt van. Ik heb haar een jaar of 6 geleden eens gezaaid, en ik wilde dat ik haar eerder had gezien/ontdekt.

Want ze is een vrolijke eenjarige, er bestaand witte, roze, lila en paarse Cultivars.

Heel gemakkelijk te kweken, bloeit niet de hele zomer maar zeker toch wel een week of 6 tot 8, bloeit ook heel rijk, en is ook nog lang na de bloei mooi (met de zaden die zich heel langzaam ontwikkelend in groene bolletjes die me heel in de verte iets aan de Astrantia doen denken) Die uitgebloeide bloemen met de groene bolletjes heb ik wel eens in een bloemenboeket gezien.

Iberis umbellata lila en rozepaars
Iberis umbellata lila en rozepaars

Zaai haar eind maart of in april voor (in mei kan touwens ook nog prima), bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen 1 tot 2 weken. Plant de zaailingen uit wanneer ze groot genoeg zijn, vanaf eind april, en geef ze een zonnig plekje.

De planten maken dan frisgroen blad, en ze worden zo’n 40-45 cm hoog. In juni en juli bloeien de planten dan, zoals gezegd zeer rijk en opvallend, en ze blijven daarna nog lang mooi door de zich ontwikkelende zaden in de mooie bolletjes.

Zaait zich ook nog prettig uit, niet overdreven maar het jaar na de teelt vond zo’n 8 tot 12 zaailingen rond de plaats waar ze heeft gestaan, handig!

Mijn favorieten: alle kleuren, al lijkt de witte Cultivar wel het meest op de Iberis sempervirens, en heb ik zelf een voorkeur voor de lila, roze en paarse kleuren.

Iberis umbellata wit

 

Iberis umbellata Dwarf Fairy mix

 

Iberis umbellata Dwarf Fairy mix