Salvia microphylla

Salvia’s zijn misschien wel mijn allerliefste planten in de tuin. En de heesterachtige soorten uit de groepen microphylla, x jamensis, greggii en coahuilensis (allemaal nauw verwant aan elkaar en enigszins vergelijkbaar) zijn misschien wel mijn meest favoriete (al hou ik ook van de coccinea’s, guaranitica’s, Wishes en zo kan ik nog wel een rijtje opnoemen :-)).

Ik heb ondertussen al flink wat Salvia’s uit die microphylla-groep geprobeerd. Sommige soorten en rassen heb ik al meer dan 10 jaar, sommige soorten blijken na een strenge of natte winter toch te zijn verdwenen er dan ook aardig wat, verspreid over voortuin, achtertuin en volkstuin. Want deze Salvia’s zijn altijd en overal mooi! Ze houden van een losse grond, vrij arm, droog, en zelfs zanderig. Hier in onze vette kleigrond groeien ze soms te snel en kunnen ze in de winter doodgaan door te natte grond/wortels. Maar ze zijn prachtig in potten en verhoogde bakken en de kans dat ze de winter overleven is daarin veel groter. In leem- en zandgrond groeien ze misschien zelfs nog wel beter (wat minder hoog en net zo rijk bloeiend). Trouwens; je kunt haar ook als eenjarige zaaien want de planten (eigenlijk zijn het dus kleine heesters) bloeien al 2 maanden na het zaaien.

De voordelen van deze Salvia’s:

  • ze bloeit extreem lang, afhankelijk van het moment van zaaien en het weer van ongeveer begin/half mei tot ver in de herfst (ze bloeien hier nu begin november nog volop)
  • de bloemen zijn klein maar mooi gevormd, vaak fel van kleur (in vooral witte, roze, rode en paarse tinten), en met zo’n mooie landingsbaan waar hommels en bijen zich op kunnen richten
  • ze lokt dus veel hommels en bijen en andere vrolijke bestuivers, het is een gezoem van jewelste rond de planten in de zomermaanden
  • ze ruikt heel lekker, sommige Salvia’s kunnen wel eens wat zwaar en weeïg geuren, maar deze Salvia’s geuren heel fruitig, met bijna iets van tropisch fruit maar soms ook meer fris kruidig
  • ze is eetbaar, zowel bloem als blad, lekker in thee of marinades, de bloempjes mooi en lekker in een salade

Heeft ze helemaal geen nadelen? Nou, als ik heel eerlijk ben kan ze in de nazomer wel wat slordig worden. Dat komt doordat ze zoveel bloemen heeft gegeven dat de bovenste delen van takken kaal worden en over gaan hangen. Maar dan mag je de planten gewoon een stuk terug knippen, binnen enkele weken maakt ze weer nieuwe scheuten met bloemen. Ik knip vanaf eind juli elke week 1 of 2 takken terug, dan ziet ze er niet zo ‘teruggeknipt’ uit maar blijft een volle plant, en tegelijkertijd maakt ze ook weer nieuwe en frisse takken en bloemen.

Zaai haar in het vroege voorjaar bij kamertemperatuur, de zaden kiemen dan binnen 1 tot 2 weken. De zaailingen mogen begin mei buiten worden uitgeplant, haar eerste jaar bloeit ze vanaf eind mei of begin juni. De heesters worden uiteindelijk zo’n 60 tot 80 centimeter hoog en ook vrij breed.

Dan nog even over de soorten en rassen: deze planten kruisen heel gemakkelijk. En daardoor zijn er de afgelopen jaren heel veel mooie rassen gekweekt in mooie kleurencombinatie, met verschillen in geur of blad- en bloemgrootte, etc..

Je kunt er zelf zaden van oogsten, afhankelijk van het ras, maar laat de planten vooral in de herfst ook staan, bij strenge vorst kun je de planten wellicht beschermen met bijvoorbeeld wat blad, stro en/of jute. De kans is heel groot dat ze de winter overleeft en vanaf eind maart/begin april weer uit gaat lopen. Dan kun je de planten terug knippen en eventueel wat voeding geven zodat ze weer kan gaan groeien en vaak in mei dus alweer bloeit (tot ver in november).

Salvia Naomy Tree
Salvia microphylla in pot loopt in maart weer uit
Salvia La Siësta
Salvia Dancing Dolls
Salvia Icing Sugar
Salvia No Shame
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief