Dianthus barbatus

Eerst even dit, mocht je internationale informatie zoeken of bijvoorbeeld zaden van Dianthus barbatus in een niet-Nederlandstalige webwinkel zoeken:

  • Nederlandse naam: Duizendschoon
  • Engelse naam:   Sweet William
  • Duitse naam:   Bartnelke
  • Franse naam:   Oeillet de Poète
  • Meerjarig, winterhard

Dit is eigenlijk geen eenjarige maar een kortlevende vaste plant. Om die reden laat je de planten na de bloei dus ook vooral in de tuin staan, er is meer dan een kleine kans dat de planten volgend jaar weer gewoon uitlopen en zelfs vroeger bloeien.

Duizendschonen doen me altijd denken aan de avondvierdaagse. Alleen de geur al. En aan een vaas met bloemen. Want het zijn zo ongeveer de allerbeste plukbloemen die er zijn; als je ze goed plukt en verzorgt kunnen ze zo maar 10 dagen mooi blijven in een vaas.

Ze is dus een tweejarige of kort levende vaste plant. Maar ze bloeit bijna altijd al in haar eerste jaar (mits je haar niet te laat zaait natuurlijk). Zaai haar bij voorkeur in maart of april. Ik zaai haar zelf in de koude kas voor want de zaden en zaailingen kunnen zeker wat kou en vorst verdragen, maar in huis zaaien kan ook prima (op bijvoorbeeld een onverwarmde slaapkamer in het volle licht. Vanaf april kun je zaden ook buiten zaaien. De zaden kiemen binnen 1 tot 2 weken, afhankelijk van de grondtemperatuur. De zaailingen mogen uitgeplant worden wanneer ze groot genoeg zijn en voldoende wortels hebben.

Zaailing Dianthus barbatus

Het klinkt vreemd maar als je wilt dat ze extra vroeg bloeit zaai je haar vooral laat  Bij zaaien in in juli of augustus zullen de jonge planten niet meert bloeien en de winter in de volle grond prima overleven en al vroeg uit gaan lopen (en bloeien). Als je wil dat ze in de nazomer en herfst bloeit, zaai haar dan vooral in mei. Zo makkelijk is deze plant dus. En je kunt dus bijvoorbeeld ook spreiden: zaai een deel van de zaden in maart, een deel in mei en een deel in juli: voor bloeiende planten in de zomer, herfst en in het vroege voorjaar 🙂

Dianthus barbatus mix

Als je de planten zo lang mogelijk wilt laten bloeien en over wilt houden is het verstandig om uitgebloeide bloemen weg te knippen. En pluk vooral bloemen tijdens de bloei: dat zorgt voor meer bloeistengels en een langere bloei. Laat wel ook 1 of 2 bloeistengels uitbloeien voor alle zekerheid; voor de oogst van zaden.

Duizendschonen houden van een zonnig plekje maar doen het ook prima in de halfschaduw. En de grond mag goed vochtig zijn maar niet kletsnat. Voldoende voeding, in welke vorm dan ook, zorgt voor een lange en rijke bloei. Geef niet teveel stikstof want dat zorgt voor veel blad, hoge/slungelige planten en weinig bloemen.

Dianthus barbatus Kaleidoscope
Dianthus barbatus Kaleidoscope
Dianthus barbatus nigrescens
Dianthus barbatus Cottage Perfume
Dianthus barbatus Hollandia Purple Crown
Dianthus barbatus Hollandia Purple Crown
Dianthus barbatus Hollandia Purple Crown
Dianthus barbatus Hollandia Crown Purple
Op de voorgrond Dianthus barbatus nigrescens, net een tintje donkerder dan de Dianthus barbatus atrosanguineus die erachter staat
Dianthus barbatus atrosanguineus
Een mengsel van Dianthus barbatus atrosanguineus (iets lichter van kleur) en Dianthus barbatus nigrescens (iets donkerder van kleur)
De droge uitgebloeide bloemen van Dianthus barbatus en op de voorgrond de daaruit geoogste zaden. Soms (afhankelijk van het ras) kunnen die zaden ook iets groter en platter van vorm zijn

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief