Rocoto Rio Hualaga

  • Species: Capsicum pubescens
  • Kleur: Groen - Oranje
  • Teeltduur: Middelvroeg
  • Opbrengst: Prima
  • Heetheid: Heet

Eerst even: ik zie op internet net zo vaak de naam Rio Hualaga als Rio Huallaga voorbij komen, slechts 1 letter verschil maar misschien handig om te weten als je meer informatie op internet wilt zoeken (want het is overduidelijk dezelfde peper).

Voor wie ze niet kent: de pepers in de groep Capsicum pubescens hebben een aantal opvallende verschillen met de pepers uit de andere groepen: het blad is altijd zachtbehaard en heeft daardoor een mooie groengrijze uitstraling. De bloemen zijn bijzonder en meestal paars gekleurd, in dit geval zijn de bloemen paars met witte vlekjes.

De pepers in deze groep zijn de enige pepers die niet met andere pepers kunnen kruisen (uiteraard wel met andere pubescens-Cultivars). En ze zijn altijd en zonder uitzondering te herkennen aan de bijna zwarte zaden (de zaden van pepers uit de andere groepen hebben altijd geel-beige zaden).

Er is echter 1 ‘maar’ met de pepers uit deze groep; ze kunnen niet zo goed tegen kasteelt. Het is me 1 keer gelukt om haar in de kas te telen, maar er zijn ook jaren dat het gewoon te warm is in de kas en de plant prima groeit en bloeit, maar de uitgebloeide bloemen afvallen zonder vrucht te zetten (te hoge luchtvochtigheid).

Oftewel; een echte peper voor buiten (want daar doet ze het wel prima). Wel met gebruiksaanwijzing want je zult wel zo warm mogelijk moeten zaaien om haar te laten kiemen (liefst meer dan 22 graden, ik zaai zelf bij 27 graden in een elektrische propagator). Handig is dan via de Deno-methode te zaaien, ‘s avonds op bijvoorbeeld een modem of bij de verwarming, en overdag in het raamkozijn in de zon. En zaai haar op tijd, liefst in februari. En houd haar in pot (dat werkt altijd veel beter dan in koude natte volle grond). Oftewel: heeft bij de opkweek veel warmte nodig maar in het volwassen stadium houdt ze juist van een gelijkmatige temperatuur die niet te hoog wordt.

De oogst ging hier lang door, want zo warm als een Rocoto graag de opkweek wil, zo goed kan ze juist tegen koude als ze eenmaal een volwassen plant is. Je kunt er in principe tot de vorst van oogsten, en dan kan in sommige jaren dus wel november of december zijn. En je kunt de plant uiteraard ook proberen over te houden in de winter, van alle soorten Capsicum heeft de pubescens de beste kans om vorstvrij gezond de winter door te komen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief