Serrano Monte dOro

  • Species: Capsicum annuum
  • Kleur: Groen - Rood
  • Teeltduur: Laat
  • Opbrengst: Zeer goed
  • Heetheid: Medium heet

Ik heb deze Serrano Monte d’Oro al eens eerder geteeld en was  toen ook al zo tevreden over de opbrengst; ze geeft gemakkelijk meer dan 100 (of misschien zelfs wel 200, ik heb niet geteld) kleine ovaal-langwerpige pepertjes per plant.

De planten worden zo’n 80 tot 100 centimeter, blijven vrij slank en smal. Tussen de kleine donkergroene blaadjes verschijnen vanaf eind juli de pepertjes, ze staan rechtop in de plant en vallen door kleur en formaat niet heel erg op. Pas als ze rijpen zie je hoeveel het er zijn, ze staan bijna als kerstboomlichtjes kaarsrecht in de planten, geeft een vrolijk gezicht, ook al is het dan al wel ver in augustus.

De pepertjes zijn ongeveer 2,5 tot 3 centimeter lang en 1 centimeter breed. Ze bevatten opvallend veel sap, het vruchtvlees zelf is gewoon wat sappiger dan je normaal gesproken bij kleine pepertjes ziet. Daardoor heel handig voor allerlei pasta’s (currypasta, sambal, etc.) omdat je de het vruchtvlees makkelijk kan fijnwrijven. Daardoor dan wel minder geschikt om te drogen (ze bevat gewoon zoveel dat het prima gaat maar ze behoorlijk wat extra tijd nodig heeft).

En dan nog de smaak; medium heet, voor m’n gevoel net iets heter dan een cayennepeper maar dat kan ook nog wel wat met omstandigheden te maken hebben. En lekker kruidig, en natuurlijk ook prima onrijp groen te eten (dan iets frisser, minder heet). Serrano’s zijn zusjes van Jalapeño’s, ze worden in midden Amerika veel gebruikt, maar er zijn dan in de Serrano’s weer een flink aantal rassen, de meeste Serrano’s lijken ook wat meer op Jalapeño’s, deze dus duidelijk niet :-).

Of ze het ook heel goed buiten zou kunnen doen durf ik niet zo snel te zeggen. Als je op tijd zaait (februari), en de planten in een pot op een zonnig en beschut terras houdt, denk ik dat ze zeker een kans heeft. En als je ook van groene pepertjes houdt dan gaat het zeker prima lukken, het is niet de maak van pepertjes maar de vrij lange rijpingstijd die ervoor zorgt dat de oogst vrij laat begint (voor annuums dan, ze begon hier tegelijkertijd te rijpen met de eerste chinensepepers). Zoals gezegd, in de kas was de opbrengst ook dit jaar weer enorm goed.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief