Turbo Pube

  • Species: Capsicum pubescens
  • Kleur: Groen - Geel
  • Teeltduur: Laat
  • Opbrengst: Goed
  • Heetheid: Heet

Een echte peper voor buiten, in de kas doet ze het niet, of in ieder geval minder goed. En dat is dan een leuke eigenschap voor mensen die pepers willen telen zonder kas. Lees dan vooral de informatie hieronder…….

De pepers in de groep Capsicum pubescens hebben een aantal opvallende verschillen met de pepers uit de andere groepen: het blad is zachtbehaard en heeft daardoor een mooie groengrijze uitstraling. De bloemen zijn bijzonder en meestal lila of paars gekleurd, soms met wat wit.

Het zijn de enige pepers die niet met andere pepers kruisen (uiteraard wel met andere pubescens-Cultivars). En ze zijn zonder uitzondering te herkennen aan de bijna zwarte zaden (de zaden van pepers uit de andere groepen hebben altijd geel-beige zaden).

Er is echter 1 ‘maar’; ze kunnen niet zo goed tegen kasteelt (in de kas is de luchtvochtigheid te hoog, planten groeien en bloeien prima, maar de vruchtzetting werkt gewoon niet, zelfs niet met hulp van een kwastje). De planten groeien van nature op hellingen in Peru en landen eromheen. En dat is dus koel.

Ik heb deze Turbo Pube wel in de kas geteeld, maar dan direct om de hoek bij de openstaande deur (zoals je kunt zien op de onderste foto). En dat vond ze fijn. Een Orange Rocoto die ik verderop in de kas had staan groeide en bloeide prima maar heeft geen enkele vrucht gegeven. Ik kon in de kas van de Turbo Pube op 17 september de eerste rijpe peper oogsten. Bijzonder genoeg had ik deze peper in en eerder jaar ook (in een koele regenachtige zomer) en toen kon ik in dezelfde tijd ook de eerste rijpe peper oogsten, maar dan in de buitenteelt.

Oftewel; Het is me nu gelukt om haar in de kas te telen, en dat heb ik eigenlijk alleen gedaan omdat ik daar nu eenmaal nog een plekje over had. Maar eigenlijk doet deze peper het echt veel beter in de buitenteelt. Wel met gebruiksaanwijzing want je zult wel zo warm mogelijk moeten zaaien om haar te laten kiemen (liefst meer dan 22 graden). Handig is dan via de Deno-methode te zaaien, op de dvd-recorder of een modem. Of anders s’ avonds en s’ nachts bij de verwarming en overdag in het raamkozijn in de zon.

En zaai haar op tijd, liefst in februari. De kieming duurt, afhankelijk van de temperatuur die je haar kunt bieden, 2 tot 4 weken. En houd haar in pot (dat is warmer voor de wortels dan de koude natte volle grond). Buiten mag ze het zonnigste plekje dat je kunt vinden, als je haar toch liever in de kas teelt zul je juist het meest luchtige en schaduwrijke plekje moeten zoeken voor haar.

De oogst ging hier lang door, want zo warm als een pubescens graag de opkweek wil, zo goed kan ze juist tegen koude als ze eenmaal een volwassen plant is. Je kunt er in principe tot de vorst van oogsten, en dan kan in sommige jaren dus wel november of december zijn. Handiger is nog, als je haar toch in pot hebt, om haar rond half tot eind oktober in huis te zetten. In een warme huiskamer kunnen de laatste pepers nog rijpen, de planten zullen daarna waarschijnlijk dood gaan (als het te warm in huis is). Als je ze in een onverwarmde slaapkamer zet, in het volle licht, dan rijpen ook de laatste pepers nog maar kan de plant de winter overleven en kun je haar rond maart snoeien en voeding geven en half tot eind april weer buiten zetten voor een nieuw jaar met eerdere en grotere oogst.

Tot slot; de pepers rijpen van lichtgroen naar oranje, zowel onrijp als rijp eetbaar (maar onrijp wat minder heet en frisser van smaak, rijp oranje zijn de pepers heter (heter dan een cayennepeper). De pepers zijn dikwandig, bijna zo dik als van een paprika en ze leveren dus per peper veel gewicht op.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief