Dancing with Smurfs

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Cocktailtomaat
  • Kleur: Blauw
  • Grootte: 2 tot 3,5 centimeter
  • Gewicht: 11 tot 21 gram
  • Opbrengst: Redelijk
  • Teeltduur: Vroeg

oor wie ze nog niet kent; sinds een jaar of 5 bestaat er een ‘blauwe’ tomaat, de blauwe stof in de tomaat wordt veroorzaakt door anthocyanine en komt bijvoorbeeld ook voor in blauwe bessen, het is een antioxidant dat goede dingen in het lichaam zou doen (als je daarover meer wilt weten google dan vooral op ‘blue tomato anthocyanin).

Ik heb eerder 3 rassen ervan geteeld, OSU Blue, Blueberry en Bosque Blue, alle drie even mooi maar alle 3 een vlakke smaak. En dus had ik van deze tomaat dan minder verwachting.

Maar ook weer even mooi en bijzonder. Maar nu wel smaak! Niet de allerlekkerste tomaat van dit jaar, maar helemaal niks mis mee; een frisse tomatensmaak, compleet met een zoetje en een zuurtje en veel sap.

En vroeg, ik kon 61 dagen na het uitplanten van de zaailingen al de eerste rijpe tomaat oogsten, op 21 juni. En daarmee is ze vroeg genoeg voor de buitenteelt.

….En mooi, en zeer bijzonder, en een leuke naam, en dan ook nog echt lekker….. is er dan geen nadeel; nou ja, ze heeft door het kruisen met een lekkere cherrytomaat blijkbaar wel wat aan opbrengst in moeten leveren, met 7 tot 11 grote cherrytomaten is de opbrengst niet heel hoog. Maar nou ook weer niet slecht hoor, en gelukkig zitten de trossen dicht op elkaar (zie onderste foto) waardoor ik in de kas per tomatenplant toch 9 tossen van gemiddeld 9 cocktailtomaten kon oogsten.

Nog 1 opmerking over het oogsten want dat is best lastig als je het niet weet; de tomaten beginnen groen met wat paarsig, dat wordt steeds meer paars tot de hele tomaat donkerpaars is, alleen de onderkant van de tomaat is dan blauwgroen.

Als die onderkant verkleurt naar oranjerood, en het paars dieper van kleur wordt, is ze rijp.

Dus vooral voelen wanneer de tomaat zacht wordt en dan heel even bukken om naar de onderkant te kijken of dat van blauwgroen naar donker oranjerood is verkleurd, dan is ze pluk- en eetrijp.

??????????????
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ellen

Hallo Diana. Ik heb een vraag: Ik heb Dancing with Smurfs voor het eerst dit jaar, zaden gekocht op internet. Ze zijn veel groter als de algemene beschrijvingen; de kleinste is 4cm de grootste ruim 8cm! En ze zijn niet rood maar knalgeel van binnen… Is dat een vergissing? Of toch nog niet rijp? Groet, Ellen

Meld je aan voor de nieuwsbrief