Dark Stripe Micro

  • Plant: Struiktomaat
  • Tomaatsoort: Cocktailtomaat
  • Kleur: Bicolor
  • Grootte: 2 tot 4 centimeter
  • Gewicht: 13 tot 31 gram
  • Opbrengst: Zeer goed
  • Teeltduur: Vroeg

In 2022 teelde ik 5 multifloratomatenrassen (Stormin NormanRose QuartzBritain’s Breakfast, Reverend Michael Keyes en Golden Grape). Wat een enorme opbrengst hebben die bij elkaar gegeven :-)!!

Ik schreef eens een blog over wat een multiflora-tomaat is, welke rassen tot die groep behoren, etc.: Multiflora). Al die multiflorarassen zijn stamtomaten die een zeer goede opbrengst van vaak wel meer dan 100 tomaatjes per tros geven. Ze moeten worden opgebonden en gediefd, worden vaak ruim 2 meter hoog. Tenzij ze na de 3e of 4e tros worden getopt, en dat is in de buitenteelt wel handig, om te voorkomen dat alle energie naar steeds weer nieuwe bloemtrossen en tomaten gaat. Want je wilt natuurlijk liever 3 trossen rijpe tomaatjes dan 5 trossen bloempjes en onvolgroeide en onrijpe tomaatje.

Vorig jaar hoorde ik van de Dark Stripe Micro, de eerste struik-multifloratomaat. Ik heb er gelijk zaden van gezocht en besteld (bij Deaflora in Duitsland).

Ze blijkt inderdaad een lage tomatenplant te zijn, ze werd hier niet veel hoger dan 55 tot 60 centimeter. En wel behoorlijk breed (ongeveer 40 tot 50 centimeter. Ik moest er uiteindelijk ook wel 2 stokjes bij zetten, zodat ik de plant kon aanbinden. En dat komt doordat de plant (bijna stapelsgewijs, dus boven elkaar) trossen bloempjes en vervolgens tomaatjes maakt. Een tros bevat zeker 75 bloempjes en dat levert uiteindelijk wel minimaal 40 tomaatjes per tros op.

De tomaatjes zijn wat onregelmatig van grootte (je kunt dat ook op de foto’s zien), van 2 tot wel 4 centimeter, van cherrytomaat tot forse cocktailtomaat. Maar allemaal erg lekker: een prima tomatensmaak met lekker veel sap, zoet maar zeker ook een fris zuurtje en lekker kruidig. De kleur is paarsbruin tot mahoniebruin met bronsgroene streepjes.

Ik kon in de kas in de laatste week van juni de eerste rijpe tomaatjes oogsten, en daarmee is ze een vroeg ras: uiteraard prima geschikt voor de kas maar zeker ook een prima kans van slagen in de buitenteelt (en door de beperkte hoogte/groei ook heel leuk in een pot of groeizak).

Hier een nieuwe favoriet die ik zeker vaker ga telen!

Op deze foto zie je de tomaatjes van Dark Stripe Micro linksboven liggen (rechts van de roze buideltomaten van het ras Bührer Kehl, links van de 2 mahoniebruine diep geribbelde tomaten van het ras Pleated Carnelian)
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief