Asarina procumbens

Asarina procumbens knop

Deze Asarina is geen slingerplant maar juist een lage kruipende Asarina.

En ook in principe een vaste plant maar ook niet betrouwbaar winterhard en prima als eenjarige te zaaien.

Hier heb ik trouwens wel al een paar keer meegemaakt dat een plant de winter overleefde, zo lang ze maar niet in natte grond staat wanneer het vriest. Ik heb nu een plant in een pot en die zet ik elk jaar in de koude kas, zonder afdekken, maar wel droog houden. En zo heb ik haar al een jaar of 4 elk jaar over weten te houden

Zaai haar redelijk vroeg voor (zodat je in mei al aardige planten hebt die al vlot kunnen gaan groeien en bloeien). Ze groeit trouwens wel sneller dan haar zusjes erubescens en scandens hoor. Zelf zaai ik ze begin maart voor, bij kamertemperatuur kiemen de zaden redelijk gemakkelijk en binnen 2 tot 3 weken. Uitplanten vanaf eind april, het liefst op een zonnig plekje, maar hier deed ze het in het verleden ook prima in de halfschaduw.

Asarina procumbens 2

Houdt van een losse, voedselrijke grond. Blijft dus laag, 25 centimeter maar kruipt en hangt, juist daarom erg mooi in pot (omdat ze daar zo mooi overheen hangt).

Bloeit niet zo rijk, maar wel heel lang (van juni tot in de herfst). En zeer decoratief door het zachte fluwelige, donkere, blauwgroene blad, zeker in combinatie met de cremewitte met gele bloempjes).

Gemakkelijk en voldoende zaden van te oogsten (wanneer de zaadpeultjes helemaal bruin zijn en aan de bovenkant al openstaan, je ziet de zwarte zaden dan zo zitten).

Asarina procumbens in pot

 

Asarina procumbens langs muurtje