Brachyscome iberidifolia

Brachyscome iberidifolia

 

Al zo oud en bekend en gewoon, maar ik heb er om de één of andere reden nooit oog voor gehad tot 2014. Vreemd, en zonde, want zo geweldig leuk en vrolijk. En sindsdien teel ik haar dus elk jaar of bijna elk jaar.

Bloeit al snel na het zaaien; ik zaaide haar zelf begin maart voor, de zaden kiemden bij kamertemperatuur binnen 2 weken. Ik plantte de zaailingen eind april uit en vanaf begin juni bloeide ze al. Zeer rijk! Helaas maar 1 foto gemaakt maar op die foto kun je wel goed de grote hoeveelheid bloempjes zien, ze zijn violetblauw of paars, zijn zo’n 3 centimeter groot, en bloeien boven het zeer fijn geveerde felgroene blad.

Ik had 2 planten in de volle grond en een plant in een pot, bloeiden even rijk maar ik vond de plant in pot wel het leukst, omdat de plant en bloempjes de pot volledig bedekten en over de rand van de pot heen tuimelde. In een ander jaar ga ik haar eens in een verhoogde bak proberen. Uiteraard heeft ze graag een zonnig plekje, hoewel ze het in de halfschaduw ook prima doet.

De planten bloeien niet enorm lang maar wat mij betreft zeker wel ruim voldoende; van begin juni tot begin september, en in die drie bloeimaanden maakt ze tientallen, zo niet meer dan 100 of misschien zelfs wel 200 bloemen. De planten worden in bloei zo’n 35 centimeter hoog.

Heel gemakkelijk zelf zaden van te oogsten al moet je ze wel zoeken; de uitgebloeide bloempjes veranderen langzaam in lichtbruine knopjes, iets groter dan een speldeknop. Pluk ze als ze helemaal verdroogd zijn en wrijf ze fijn tussen duim en wijsvinger, dan zie je de zaden als kleine langwerpige stokjes tussen het kaf. Bewaar de zaden koel, donker en droog tot het zaaien het jaar erop. Maximaal 4 jaar te bewaren.