Emilia javanica

Emilia javanica, met de gele stipjes stuifmeel
Emilia javanica, met de gele stipjes stuifmeel

Vrolijke éénjarige met laag (25 cm) middengroen blad en op ongeveer 40-45 centimeter hoge wiebelende steeltjes vrolijke rode “pomponnetjes”.

Redelijk gemakkelijk te zaaien, zaai ze rond maart/april voor, bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen 10 tot 14 dagen. De zaailingen groeien redelijk snel, half mei mogen ze buiten uitgeplant worden, op een zonnige plekje.

Afhankelijk van het tijdstip van zaaien bloeien de planten dan van juli tot september, niet enorm lang maar wel lang genoeg, en zeker mooi genoeg om waardevol te zijn in de tuin. Door de boven het blad uitkomende bloemen op steeltjes erg leuk om tussen andere planten te mengen.

Emilia javanica, de middelste bloem nog half in knop
Emilia javanica, de middelste bloem nog half in knop

Haar enige nadeel is dat de steeltjes wat gemakkelijk om kunnen vallen bij stevige wind of regen (alleen daarom dus ook al handig om tussen andere planten te zetten). Redelijk gemakkelijk zaden van te oogsten, de uitgebloeide pomponnetjes vormen pluizige balletjes en daarin zitten de kleine bruine zaden, oogst ze wanneer de balletjes bijna uit elkaar vallen van pluisjes.

Mijn favorieten: er bestaat 1 vorm, en dat is deze rode (de bloempjes zijn ongeveer zo groot als een 10-eurocentstuk, maar toch heel opvallend en vrolijk door de knalgele “stipjes” stuifmeel.