Emilia javanica

Vrolijke éénjarige met laag (25 cm) middelgroen blad en op ongeveer 40-45 centimeter hoge wiebelende steeltjes vrolijke rode “pomponnetjes”.

Redelijk gemakkelijk te zaaien, zaai ze rond maart/april voor, bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen 10 tot 14 dagen. De zaailingen groeien redelijk snel, vanaf half mei mogen ze buiten uitgeplant worden want ze kunnen geen vorst verdragen. Geef ze daarom dan ook een zonnige plekje in niet te koude/vaste/natte grond .

Afhankelijk van het tijdstip van zaaien bloeien de planten dan van juli tot september, niet enorm lang maar wel lang genoeg, en zeker mooi genoeg om waardevol te zijn in de tuin. Door de boven het blad uitkomende bloemen op steeltjes erg leuk om tussen andere planten te mengen.

Haar enige nadeel is dat de steeltjes wat gemakkelijk om kunnen vallen bij stevige wind of regen (alleen daarom dus ook al handig om tussen andere planten te zetten). Redelijk gemakkelijk zaden van te oogsten, de uitgebloeide pomponnetjes vormen pluizige balletjes en daarin zitten de kleine bruine zaden, oogst ze wanneer de balletjes bijna uit elkaar vallen van pluisjes.

Mijn favorieten: er bestaat 1 vorm, en dat is deze rode (de bloempjes zijn ongeveer zo groot als een 10-eurocentstuk, maar toch heel opvallend en vrolijk door de knalgele “stipjes” stuifmeel.

Zaailingen van Emilia javanica

2 reacties op Emilia javanica

anita Delisse 22 januari 2021 om 13:34

Hoi, kan ik zaadjes bestellen van de Emilia javanica

Ruud & Diana 23 januari 2021 om 09:33

Hallo Anita,
Je kunt bij mij geen zaden bestellen maar als je googelt op de naam + zaden vind je zaden bij Vreeken (Nederland) en Silene (België).
groetjes,
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief