Rhodochiton atrosanguineus

Eerst even dit, mocht je internationale informatie zoeken of bijvoorbeeld zaden van deze Rhodochiton in een niet-Nederlandstalige webwinkel:

  • Nederlandse naam:     Purperklokje
  • Engelse naam:     Purple Bell Vine
  • Duitse naam:     Rhodochiton, soms Purpurglocke
  • Franse naam:     Purple Bell Vigne
  • Meerjarig, slingerplant, vorstgevoelig

 

Ik heb deze plant meerdere keren geteeld, de eerste keren was het een compleet fiasco, pas de laatste keren lukte het echt goed om haar een zomer lang te laten groeien en bloeien en was ze een groot succes.

Niet makkelijk dus, maar wel zeer de moeite waard!

Ze is eigenlijk een vaste slingerplant uit Midden-Amerika, ze heeft veel warmte en tijd nodig om te kiemen, groeien en bloeien. Ze kiemt en groeit in het eerste stadium vrij langzaam. Om die reden zaai je haar vroeg en warm. Ik zaai haar zelf graag rond half tot eind februari, maar de hele maand maart kan ook nog prima. Bij kamertemperatuur in een zonnig raamkozijn kiemen de zaden binnen ongeveer 3 weken. De zaailingen mogen na het kiemen iets koeler staan, bijvoorbeeld op een onverwarmde slaapkamer in een zonnig raamkozijn.

Op die plaats zal ze ergens in april al omhoog groeien en tasten naar iets om aan te groeien. Je kunt dan 3 stokjes op 3 hoeken in het potje steken en bovenaan bij elkaar binden, zodat de zaailingen daar langs kunnen groeien. Bedenk rond die tijd ook of je de zaailingen bij wilt gaan voeden. Ongeveer 6 tot 8 weken na het kiemen begint de voeding in de potgrond op te raken. Als de zaailingen in kleine potjes staan kun je overwegen om haar over te zetten in grotere potjes (en de potgrond die daarin zit zorgt voor nieuwe voeding). Als de potjes groot genoeg zijn om in te blijven tot ze naar buiten mag kun je haar bijvoeden. Houd je vooral aan de voorschriften op de verpakking, zelf gebruik ik er graag een langwerkende meststof als ‘Terras & Voedingskorrels’ voor omdat je daar niet mee kunt overbemesten en het maandenlang langzaam voeding afgeeft.

Rond half tot eind april durf ik de zaailingen naar de koude kas te brengen, maar ik houd wel de weerberichten in de gaten, bij temperaturen richting het vriespunt zet ik haar onder wat vliesdoek of ik neem haar weer mee naar huis.

De eerste keren dat ik haar zaaide (de fiasco’s) plantte ik de zaailingen half mei (ijsheiligen) uit op een zonnige plaats in de volle grond. De grond was te nog te koud maar de klei ook veel te vast, de wind te schraal en de zon te fel. Eigenlijk houdt ze van een vochtige, humeuze maar luchtige grond, van een beschut plekje met weinig wind, en van warmte maar niet van al te veel felle zon.

De laatste keren dat ik haar teelde deed ze het heel goed. In een grote pot, gevuld met potgrond waar ik wat grof brekerzand en vermiculiet door mengde en die ik 8 weken later wat Terras en voedingskorrels als voeding gaf. Want ze heeft wel voldoende voeding nodig, het worden tenslotte flinke planten en bloeien lang. Op een beschutte plek in de halfschaduw werden de planten in pot wel ruim 2 meter hoog, ze klommen langs een gaaswerk en hadden daarbij weinig hulp nodig.

Wellicht dat op zandgrond ook in de volle grond groeit en bloeit, op onze vette klei was dat dus geen succes. Ik teel haar alleen nog maar in pot, maar een verhoogde bak met daarin een luchtig maar humusrijk grondmengsel lijkt me ook zeker het proberen waard.

Als ze het naar haar zin heeft groeit de plant met lange, slanke, slingerige stengels door een gaaswerk (aan stokken klimt ze niet goed). De planten krijgen donkergroene blaadjes, en vervolgens bloeit ze vanaf ongeveer eind juni tot in september met mooie en opvallende bloemen: de schutbladeren zijn paarsroze, de bloem zelf is diep purperpaars van kleur.

Ik heb trouwens ook wel eens gezien dat iemand haar in een grote hanging basket had, daarin hing ze mooi over de rand en tuimelden de stengels en bloemen als een waterval naar beneden, ook erg mooi!

Het is niet moeilijk om zaden van haar te oogsten, mits de nazomer en herfst maar lang genoeg duurt om zaden te laten rijpen. De dunne, brosse zaadvruchtjes kun je bij voldoende rijpheid makkelijk open maken waarna je de zaden (plat en zwart en onregelmatig – als een ‘vlekje’) met een papierachtig/zilverachtig randje kunt oogsten. Laat de zaden nog een par dagen drogen en bewaar ze daarna koel, droog en donker, maximaal 3 tot 4 jaar.

En bedenk dat ze dus geen eenjarige is, maar een niet winterharde vaste plant die als eenjarige gezaaid kan worden. Mocht je er ruimte voor hebben kun je de pot vorstvrij overwinteren. En als de plant in de volle grond of verhoogde bak staat kun je die eventueel uitgraven en de dikke wortel oppotten in arme (gebruikte) potgrond en haar vorstvrij zetten, tot je haar in maart lichter zet, vocht en voeding geeft en haar weer aan de groei laat komen.

13 reacties op Rhodochiton atrosanguineus

Anja Staal 2 mei 2020 om 13:05

Deze plant vorig jaar voor het eerst in een hangingbasket gehad, enorm van genoten! Nu op jacht om er een paar te kopen voor dit jaar, volgend jaar zelf zaaien en dan proberen om over te houden! Dank voor de info

Christine Pijnappels 6 mei 2020 om 08:36

Beste,

Ik heb gisteren deze plant gekocht bij Festina Lentetuinen in Katwijk. So wie so de moeite waard om daar naar toe te gaan.
Mooie kwekerij met veel vaste planten en zaailingen en heerlijk om op je gemak even rond te lopen.
Ze stellen erg mooie combinatie’s voor waar je erg vrolijk van wordt.

Groet

fam. H.G. Scholten 2 juli 2020 om 11:57

Wij hebben deze plant ontvangen, wat moeten wij doen wij er mee doen. Vergelijken maar bij een fuchia. Kunnen jullie ons een tip geven wat wij er mee moeten doen. Wij kennen deze plant niet.

Ruud & Diana 2 juli 2020 om 16:36

Hallo,
Ik heb mijn best gedaan om op deze pagina in ruim 800 woorden te beschrijven wat dit voor plant is, inclusief adviezen voor zaaien, vocht, voeding, standplaats, uitplanten, teelt in pot, hoogte, bloeitijd en zelf zaden oogsten. Mocht je na het lezen daarvan nog gerichte vragen hebben, dan hoor ik het graag.
groetjes,
Diana

Jan 8 juli 2020 om 19:19

Een prachtige plant de Rodochiton bij ons noemen wij het de Kabouterpiemeltjes plant.
overhouden ga ik aankomende winter proberen.

Elsa 29 juli 2020 om 11:20

Goede info weer! Ik heb ‘m ook uit zaad opgekweekt, hij bloeit prachtig. Hij vormt alleen geen zaden? Dan maar proberen om ‘m met pot en al binnen te overwinteren, door jouw tips.

Ruud & Diana 29 juli 2020 om 15:53

Hallo Elsa,
Ja hoor, ze kan wel zaden maken maar vaak doet ze dat pas na augustus, en dan ben je afhankelijk van het weer of de zaden nog rijpen of gaan schimmelen in een natte herfst. Als het goed is komen er lichtgroene bolletjes in de plant, ongeveer 1,5 tot 2 centimeter groot. Als de bolletjes broos en lichtbruin en droog worden kun je ze oogsten en dan zitten er in 1 bolletje al meer dan 25 dunne platte zwarte zaden met een rafelig zilverkleurig randje. Ik hoop dat je komende nazomer/herfst zaden kunt oogsten!
groetjes,
Diana

Stan 22 maart 2021 om 13:12

Interessante pagina! Ik ben aan het proberen ze te laten kiemen, alles is al gekiemd (leeuwenbekjes, viooltjes, zonnebloemen, cosmos, basilicum…) tegelijkertijd ook de kabouterpiemeltjes gezaaid, maar nog altijd geen kiemplantje te zien. Staan mooi warm in de leefruimte, de warmste plek is ook wel in de schaduw. Heeft deze ook licht nodig om te ontkiemen?

Meestal zet ik ze pas in het licht (en iets koeler) van zodra er iets boven komt. Ze staan er nu exact 8 dagen…

Ruud & Diana 22 maart 2021 om 17:19

Hallo Stan,
Rhodochiton is niet echt een lichtkiemer, maar de zaden zijn maar dunne ‘schijfjes’, ze hoeven daarom met maar weinig vermiculiet of zand worden bedekt.
Ze kiemt vooral onregelmatig. Ik heb het nog even opgezocht op de website van Tom Clothier en daar staat:
Rhodochiton, purple bells, Type=annual/perennial, sow @ 60 to 65ºF, irregular 12-40 days
Mijn ervaring is ongeveer hetzelfde; ze kiemt hier zeker niet zo snel basilicum en zonnebloemen, het duurt hier, bij ongeveer 18 tot 20 graden, zeker wel 2 weken en vaker nog 3 weken.
groetjes,
Diana

Stan 22 maart 2021 om 23:11

Ok bedankt! Ik hoop dat het op tijd kiemt zodat ik dit jaar nog bloemen heb. Hier is het wel een zandgrond, met paardenmest in verwerkt, in de volle zon dus ik hoop dat ze niet verbranden. Er komen wel nog dahlias en cosmos op de zuid west kant dus hopelijk geeft dat voldoende halfschaduw.

Ik moet ook zeggen dat het mijn duurste zaden waren, 3 euro voor 10 miniem kleine zaadjes…hoge verwachtingen!

Stan 29 maart 2021 om 13:55

Goed nieuws, 3 van de 10 zaadjes zijn dan toch uitgekomen, de volharding wint! Het zijn trouwens zéér kleine fijne zaailingen, benieuwd hoe ze opgroeien…en nu hoop ik dat de 7 andere zaadjes ook binnenkort ontkiemen!

Ruud & Diana 30 maart 2021 om 09:51

Hallo Stan,
Gefeliciteerd!! Ik hoop dat de andere zaden ook nog kiemen, maar in ieder geval heb je genoeg zaailingen voor 3 mooie planten.
Zorg goed voor haar, ze is zeker niet de makkelijkste plant, maar op de juiste plaats (in niet te koude en natte vaste grond) bloeit ze lang en heel rijk.
groetjes,
Diana

Jaap Postuma 26 oktober 2021 om 12:11

Wij hebben deze Rhodochitum als klein plantje gekocht bij kwekerij ‘De Kleine Plantage’ in Eenrum. We hebben haar in een grote pot geplant en in no-time klom ze bij een gaaswerk omhoog, slingerde deels weer ‘losvallend naar beneden en deels in Rosa ‘New Dawn’. Dagelijks water gegeven met een drupje Pokon voedingsmiddel. De totale lengte van iedere scheut was ca. 3m.! en de plant produceerde een zee van bloemen. Een lust voor het oog. In kaatsminnend Friesland noemen we dat een bovenslag!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief