Vigna caracalla

Vigna caracalla

Geweldig mooie slingerplant, met zeer bijzonder gevormde bloemen die van lila naar lilaroze verbloeien. Ik vrees alleen wel dat het een crime is haar in Nederland te laten bloeien, tenzij je een kas hebt, of een zeer zonnige en warme tuin bij een zuidmuur of zo (en met wat geluk een mooie, lange, warme zomer :-).

Ik heb haar meerdere keren gezaaid en de enige keer dat het lukte haar te laten bloeien was het jaar dat ik haar in pot had en haar alleen bij mooi weer buiten had staan – bij regen en koel en bewolkt weer bleef ze in de koude kas staan. En in dat jaar bloeide ze dus wel, en bloeide ze zelfs ook gelijk heel goed.

Geweldig om eens te proberen maar vergeet dan niet dat ze niet gemakkelijk is. Voor de beste kans van slagen; zaai haar op tijd, eind februari al, de zaden kiemen helemaal niet zo moeilijk hoor; binnen 2 weken bij kamertemperatuur (of liever nog iets warmer).

Je zult de zaailingen tot half mei (IJsheiligen) binnen moeten houden en in die tijd kunnen ze dan al goed groeien, misschien zelfs al overpotten naar een grotere pot, en een kleine stok erbij om haar te steunen bij het eerste klimmen.

Plant de zaailingen uit op het allerzonnigste, beschutte, warmste plekje dat je kunt vinden en zet er een klimsteun bij. Of plant haar in een pot zodat je haar op het warmste plekje op je terras kunt zetten. En dat laatste heeft bij alle delicate, niet-winterharde planten altijd de voorkeur, omdat een pot sneller opwarmt, je gereguleerd voeding en water kunt toedienen, en je bij koud weer of regen en storm de pot makkelijk even kunt verplaatsen.

Hier begon de bloei eind juli en die duurde tot september, de plant werd hier uiteindelijk zo’n 180-190 cm hoog.

Ik heb er zelf helaas geen zaden van kunnen oogsten, geen idee of dat door de koele zomer komt, of dat er niet genoeg bestuivers in Nederland voor haar zijn, of doordat ze vaak in de kas stond (waar zowiezo weinig bestuivers komen), de bloemen vielen hier af zonder peulen te maken. Jammer. Maar wellicht kom ik haar haar nog een keer voor een goede prijs tegen, voor een nieuwe poging.