Zaluzianskya capensis

Zaluzianskya capensis
Zaluzianskya capensis

Een éénjarig lief plantje dat een flink contrast in zich heeft: een heel bescheiden bloei maar een zeer sterke geur (in de goede zin van het woord).

Zaai de kleine, bijna crèmekleurige zaden begin maart voor, bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen 2 tot 3 weken. Plant ze uit vanaf half mei, wanneer de kans op nachtvorst voorbij is, op een zonnig plekje.

De planten blijven maar laag, zo’n 30 cm en liggen/kruipen een beetje. Om die reden (en omdat je zoveel mogelijk van de geur wilt genieten) is ze erg leuk in een pot op een warm terras, of in een verhoogde bak of zo.

De plantjes hebben donkergroene kleine blaadjes en kleine bloempjes; overdag zijn de bloemblaadjes gesloten en zie je de creme met donkerroze buitenkant (en dat is niet erg opvallend). In de namiddag gaan de bloempjes open, van binnen zijn ze zuiver wit.

Zaluzianskya capensis
Zaluzianskya capensis

Op de bovenste foto kun je bij sommige bloempjes zien dat de achterkant van de bloemblaadjes donkerroze/paarsachtig zijn, bij het opengaan van de bloempjes geeft dat een extra mooi effect.

En dat zo’n klein bloempje zo veel zoete geur kan verspreiden….., een paar planten in pot kunnen in een warme zomeravond een heel terras bedwelmen met de heerlijke, zoete geur.

Bloeit van half-eind juli tot eind september. Gemakkelijk zelf zaden van te oogsten, laat de bloempjes uitbloeien en haal de vruchtjes van de plant wanneer die helemaal dor en droog en bruin zijn, daaruit kun je de crèmekleurige kleine zaden oogsten.

Zaluzianskya capensis