Zinnia

Vrolijke éénjarige zomerbloemen. Redelijk gemakkelijk ook. Zaai de zaden eind maart of begin april voor. Bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen anderhalve week, in een kas of buiten duurt het uiteraard wat langer (afhankelijk van de temperatuur van grond en lucht).
De zaailingen groeien vervolgens vlot en mogen begin mei worden uitgeplant, het liefst op een zonnig plekje. De planten zullen daar groeien tot ze 50 tot 100 centimeter hoog zijn (en dat is dan afhankelijk van het ras). Pas wel op voor slakken; Zinnia’s zijn (samen met bijvoorbeeld Tagetes en Nicotiana) wel zeer gewild door slakken en ze kunnen ze dan ook in 1 nacht tot op de nerf kaal vreten.
Er zijn bloemen in alle mogelijke kleuren, maar allemaal even vrolijk: van effen wit tot en met diepdonkerrood, maar ook bicolors, met spikkels, met vlekjes, noem maar op. Kleine en grote bloemen, enkelbloemig of gevuld.
Je kunt de bloemen ook plukken en op vaas zetten, als je ze goed plukt (bij het plukken direct in water zetten), blijven de bloemen in een vaas zeker wel een dag of 4 tot 7 mooi.

Daarnaast bloeit de Zinnia ook nog rijk, en het plukken zorgt ervoor dat de planten vertakken en meer bloemen maken. Maar je hoeft zeker niet te plukken, niet plukken betekent niet direct ook een kortere bloei (zoals dat bij bijvoorbeeld Lathyrus wel het geval is). Want ze is ook mooi om in een border te laten bloeien, waardevol omdat ze lang bloeit en in opvallende kleuren. Bloeit van ongeveer half juli tot in september.
Mijn favorieten: er zijn zo enorm veel rassen die ik nog nooit heb geteeld dat ik nog jaren nodig heb om de soorten die me interessant lijken te zaaien. In ieder geval zie je op deze pagina een aantal rassen die ik wel al zaaide en die ik erg leuk vond. Mocht je zaden van een bepaald ras zoeken googel dan vooral even op de volledige naam en rasnaam. En je kunt op deze pagina lijsten vinden met webshops waar je zaden kunt kopen van bloemen, planten, groenten, kruiden, etc.: Moestuinzaden














M.n jeugd komt terug bij het zien van deze kleurenpracht.Mijn vader had altijd een bonte verzameling zinnia’s.
Ik heb ze op 27 mei gezaaid in potjes in een Nature kasje, ze komen nu op, ben erg benieuwd, als het zover is zal ik een foto delen! Bedankt voor de nuttige info! Leuk blog!
Beste Diana, ik zie dat jouw zinnia’s mooi vertakt zijn, de mijne waren vorig jaar heel iel. Top jij de plantjes? En zo ja, wanneer doe je dat dan?
Groet, Pauline
Hallo Pauline,
Je kunt Zinnia’s inderdaad prima toppen, als ze zo’n 10 tot 15 centimeter hoog zijn. Maar zelf doe ik dat nooit (simpelweg geen tijd of vergeten in de voorjaarsdrukte :-)). Ik zaai eigenlijk altijd gelijk 5 zaden in een potje (en plant zo ook het hele kluitje met 5 zaailingen uit), dat geeft een mooiere vollere plant (al hangt dat ook af van het ras en de omstandigheden zoals voeding, vocht, etc.). Ik doe dat trouwens bij 95% van de eenjarige bloemen (uiteraard niet bij soorten die op 1 steel staan zoals zonnebloemen).
groetjes,
Diana
Dank je, ga ik ook proberen
Hoi Diana, in wat voor potjes zaai je die 5 zaadjes? Ik heb van die mini turf bakjes ,hoeveel zou je daar in kunnen doen? Kunnen de jonge plantjes in mei direct van binnen naar buiten of moeten ze nog afharden? Vrien groet Michael
Hallo Michael,
Ik zaai 5 zaden in een 9-centimeter potjes. In een turfpotje (ik denk diameter 5 centimeter?) zou ik 2 zaden zaaien, een beetje op afstand van elkaar. Of je ze af moet harden hangt af van de temperatuur. Als het in je huis 22 graden is en buiten slechts 11 graden met regen en maar 5 graden in de nacht, dan zul je inderdaad moeten afharden. Maar als het half mei op een koele kamer in je huis, waar de zaailingen staan, 17 graden is, en het is dan buiten die week toevallig ook 16 of 17 graden en in de nacht 9 graden, dan is het verschil kleiner en hoef je niet af te harden. Als het heel zonnig is kun je de zaailingen beter eerst in de halfschaduw zetten, direct vanuit huis de felle zon in kan nog wel eens zorgen voor het verbranden van wat blaadjes.
groetjes,
Diana
Mijn zinnia staat in de zon, zit in de knop voor een paar weken, maar bloemen ho maar. Hoor graag advies. Gr Marga
Hallo Marga,
Het is niet vreemd dat een Zinnia vrij lang in knop staat. Ik ken je omstandigheden niet (welk ras, wanneer gezaaid, grondsoort, standplaats, voeding, vocht, etc.), dus het is lastig voor mij om in te schatten of het vreemd is dat je Zinnia’s nog niet bloeien. Ik kan alleen maar zeggen dat ik mijn Zinnia’s voor dit jaar in maart in huis heb voorgezaaid, half mei hebt uitgeplant, in een verhoogde bak in de volle zon, met matig water en wat samengestelde organische voeding, en daar bloeien de 90 centimeter hoge planten nu ook pas sinds anderhalve week. Het is al een paar weken weer vrij koel weer, ik hoop dat je planten volgende weken gaan bloeien, wanneer de temperatuur eindelijk weer boven de 22 graden komt en de zon gaat schijnen.
groetjes,
Diana
Hoi ik heb de zinnia s voorgezaaid in maart in de vensterbank. Ze staan nu al volop te bloeien in de vensterbank…….. zou ik ze nog uit kunnen plannen in de tuin of streven ze dan gelijk af? De temperatuur is vrij hoog en wsl komt er geen vorst meer…….
Groeten Mariëtte
Hallo Mariëtte,
Ik zou gelijk de bloemen en knoppen eruit halen want dat kost een jonge plant veel kracht. Een bijkomend voordeel is dat de plant zich daarna zal vertakken en later dus met meerdere stengels zal gaan bloeien. En je kunt de plantje inderdaad nog buiten uitplanten. Normaals gesproken wacht ik met het uitplanten van Zinnia’s tot half mei maar met goede weersverwachtingen zou ik het in dit geval nu doen: als de plantjes gaan bloeien is het een teken dat ze te krap in hun potje staan of te weinig voeding hebben (door te gaan bloeien proberen ze zich nog snel voor te planten). Geef de planten bij het uitplanten gelijk wat voeding en wat flink wat water zodat ze goed aan kunnen slaan en gaan vertakken.
groetjes,
Diana
Beste,
Ik heb voor het eerst zinnia’s gezaaid. Ze zijn hoog en hebben 1 bloem bovenaan.
Ik lees dat de bloem afknippen het vertakken bevordert. Mag dit nu nog? Het is ondertussen begin juli.
Dank bij voorbaat.
Hallo Xandra,
Ja, dat mag zeker. De bloem kun je in een vaas zetten en doordat je die hebt afgeknipt bevorder je in de plant alsnog de vorming van zijscheuten. Uiteraard duurt het langer voor je zo een volle plant hebt maar je zult dan in augustus alsnog een mooie volle plant met meer bloemstelen zien.
groetjes,
Diana
HALLO.
Ik hoor steeds dat je de zinnia 30 tot 40 cm uit elkaar moet zetten , omdat ze graag bladluis krijgen als ze dicht bij elkaar staan. klopt dit
mag je er dan andere bloemen tussen zetten
Hallo Chris,
Er zijn nog wel flink wat verschillen in Zinnia’s; er zijn er die ruim een meter hoog worden maar er zijn er ook die maar 40 centimeter hoog worden (en dat heeft voor de breedte en dus de plantafstand ook nog wel gevolgen). Ik houd zelf een plantafstand van ongeveer 30 x 30 centimeter aan (voor kleinere rassen iets minder, voor de XL Benarys’s Giant-rassen iets meer). Zinnia’s houden van volle zon, en ze doen het hier prima in relatief droge grond in een verhoogde bak. Dat is een standplaats waar luizen niet van houden (die houden van een hoge luchtvochtigheid). Ik heb hier nog nooit luizen in Zinnia’s gezien en ik teel ze toch al zeker 15 jaar. Misschien dat het wat vaker voor kan komen in minder zonnige en droge omstandigheden. Je mag er altijd andere bloemen tussen zetten, zoals je op de foto’s hier kunt zien staan ze hier altijd tussen Salvia’s, Tagetes, Phloxen, etc. in. Juist omdat ze niet heel breed worden kun je ze goed tussen andere planten zetten waar je nog een plekje overhebt.
groetjes,
Diana
Hele mooie foto’s! Dit jaar voor het eerst zinnia’s, worden er volgend jaar zeker meer
Ik heb de Zinnia zaadjes in een potje gezaaid. Ze komen op, maar ik las dat ik ze pas na 4 weken kan overzetten in een grotere pot: ze zijn nu 5cm hoog en hebben 2 blaadjes (na ca. 2 weken).Maar er zitten nu al wat lelijke bij, dus ik ben bang dat ik over2 weken niks meer heb. Moeten ze nu koud/warm staan en licht/donker. Hoor het graag
Hallo Marieke,
Wanneer je ze kunt verspenen of verpotten ligt vooral aan het ras en de omstandigheden als temperatuur, licht, vocht en voeding. Een aanwijzing voor een bepaalde tijd voor je kunt verspenen is dus vooral een algemene stelregel.
Ik weet niet of je met 2 blaadjes de 2 kiemblaadjes bedoelt, of de 2 eerste echte blaadjes na de kiemblaadjes, ik neem dat je het over de kiemblaadjes hebt. Waarom de blaadjes ‘lelijk’ zijn durf ik niet te zeggen. Zou het kunnen dat je water geeft en de blaadjes dan door de felle zon achter het raam verbranden? Je geeft bij voorkeur water als het bijvoorbeeld avond is of als het bewolkt is, of je geeft water van onderaf aan door de potjes/tray een half uurtje in een bak met een bodem water te zetten. Ik zou de zaailingen nu vooral licht zetten, bijvoorbeeld in een raamkozijn op het zuiden of westen, in een onverwarmde slaapkamer. Dat is ondertussen warm genoeg, en licht genoeg. Maar doe voorzichtig met water geven. Ik zou ze pas gaan verspenen als er onder uit de afwateringsgaten meerdere worteltjes komen. Dat vind ik voor bijna alle zaailingen en jonge planten een goede stelregel.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt!
groetjes, Diana
Beste Diana, ik heb enkele weken geleden jouw site ontdekt en vind ze ronduit fantastisch! Ik gebruik ze nu als dé referentiesite als ik iets wil opzoeken over zaaien. Niet alleen omdat jij erg duidelijke instructies geeft en die combineert met je eigen ervaringen, maar ook omdat jouw schrijfsels getuigen van veel nieuwsgierigheid en liefde voor planten. Ik heb bijvoorbeeld al van jou geleerd dat je bepaalde soorten beter voorzaait in potjes omdat de slakken ze erg graag lusten. Dat vind je meestal niet terug op andere zaaisites maar heb ik met schade en schande moeten ondervinden 😊 Je moet hier wel erg veel tijd insteken, te meer omdat je de moeite neemt om alle vragen van lezers te beantwoorden. Ik lees ook altijd jouw reacties op die vragen en vind ze erg leerrijk. Ronduit bewonderenswaardig wat jij doet! Proficiat en keep up the good work 👍