Zinnia

Vrolijke éénjarige zomerbloemen. Redelijk gemakkelijk ook. Zaai de zaden eind maart of begin april voor. Bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen anderhalve week, in een kas of buiten duurt het uiteraard wat langer (afhankelijk van de temperatuur van grond en lucht).

Zaailingen van Zinnia Senora

De zaailingen groeien vervolgens vlot en mogen begin mei worden uitgeplant, het liefst op een zonnig plekje. De planten zullen daar groeien tot ze 50 tot 100 centimeter hoog zijn (en dat is dan afhankelijk van het ras). Pas wel op voor slakken; Zinnia’s zijn (samen met bijvoorbeeld Tagetes en Nicotiana) wel zeer gewild door slakken en ze kunnen ze dan ook in 1 nacht tot op de nerf kaal vreten.

Er zijn bloemen in alle mogelijke kleuren, maar allemaal even vrolijk: van effen wit tot en met diepdonkerrood, maar ook bicolors, met spikkels, met vlekjes, noem maar op. Kleine en grote bloemen, enkelbloemig of gevuld.

Je kunt de bloemen ook plukken en op vaas zetten, als je ze goed plukt (bij het plukken direct in water zetten), blijven de bloemen in een vaas zeker wel een dag of 4 tot 7 mooi.

Zinnia Peppermint Stick; grote bloemen in wit, geel, roze, paars en rood, met spikkels in een contrasterende kleur.
Zinnia Peppermint Stick; grote bloemen in wit, geel, roze, paars en rood, met spikkels in een contrasterende kleur.

Daarnaast bloeit de Zinnia ook nog rijk, en het plukken zorgt ervoor dat de planten vertakken en meer bloemen maken. Maar je hoeft zeker niet te plukken, niet plukken betekent niet direct ook een kortere bloei (zoals dat bij bijvoorbeeld Lathyrus wel het geval is). Want ze is ook mooi om in een border te laten bloeien, waardevol omdat ze lang bloeit en in opvallende kleuren. Bloeit van ongeveer half juli tot in september.

Mijn favorieten: er zijn zo enorm veel rassen die ik nog nooit heb geteeld dat ik nog jaren nodig heb om de soorten die me interessant lijken te zaaien. In ieder geval zie je op deze pagina een aantal rassen die ik wel al zaaide en die ik erg leuk vond. Mocht je zaden van een bepaald ras zoeken googel dan vooral even op de volledige naam en rasnaam. En je kunt op deze pagina lijsten vinden met webshops waar je zaden kunt kopen van bloemen, planten, groenten, kruiden, etc.: Moestuinzaden

Zinni elegans Lilliput, een lagere vorm (tot 60 centimeter hoog) en wat kleinere bloemen (vaak in pomponvorm) in een mix van mooie pastelkleuren.
Zinni elegans Lilliput, een lagere vorm (tot 60 centimeter hoog) en wat kleinere bloemen (vaak in pomponvorm) in een mix van mooie pastelkleuren.
Zinnia elegans Jazzy mix: planten van zo'n 70 centimeter hoogte bloeien met relatief kleine bloemen in rode, roodbruine en crème kleuren met een contrasterende ring en hart.
Zinnia elegans Jazzy mix: planten van zo’n 70 centimeter hoogte bloeien met relatief kleine bloemen in rode, roodbruine en crème kleuren met een contrasterende ring en hart.
Zinnia elegans Envy; grote planten tot 80 centimeter hoog, met grote bloemen in een fel geelgroene kleur, soms enkelbloemig, soms semidubbel maar soms ook zeer gevuld.
Zinnia elegans Envy; grote planten tot 80 centimeter hoog, met grote bloemen in een fel geelgroene kleur, soms enkelbloemig, soms semidubbel maar soms ook zeer gevuld.
Zinnia Zahara Double Fire 2
Zinnia Zahara Double Fire, lage Zinnia’s (40 centimeter) die zeer rijk en lang bloeien met fel rode dubbele bloemen, was hier prachtig in een verhoogde bak
Zinnia elegans Senora
Zinnia elegans Senora
Zinnia elegans Inca
Zinnia elegans Inca
Zinnia angustifolia
Zinnia angustifolia
Zinnia elegans Queen Lime Orange
Zinnia elegans Queen Lime Orange
Zinnia elegans Miss Willmott
Zinnia elegans Miss Willmott
Zinnia marylandica Zahara Double Raspberry Ripple
Zinnia marylandica Zahara Double Rasberry Ripple
Phlox drummondii Cherry Caramel met Zinnia marylandica Raspberry Ripple is een mooie combinatie, doordat ze ongeveer even hoog worden, tegelijkertijd bloeien en door de rijke bloei en mooie kleurencombinatie
Zinnia elegans Benary’s Giant Scarlet
Zinnia elegans Benary’s Giant Scarlet
Zinnia elegans Benary’s Giant Scarlet met Helichrysum bracteatum Coppery Red
Zinnia elegans Benary’s Giant Salmon
Zinnia elegans Benary’s Giant Salmon Rose
Het zaadje van een Zinnia bevindt zich achter een bloemblaadje, het is leisteengrijs en lijkt wel wat op een kroontjespen van een vulpen
Abonneer
Laat het weten als er
guest

27 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mieke Berghout Meiresonne.

M.n jeugd komt terug bij het zien van deze kleurenpracht.Mijn vader had altijd een bonte verzameling zinnia’s.

Mau

Ik heb ze op 27 mei gezaaid in potjes in een Nature kasje, ze komen nu op, ben erg benieuwd, als het zover is zal ik een foto delen! Bedankt voor de nuttige info! Leuk blog!

Pauline

Beste Diana, ik zie dat jouw zinnia’s mooi vertakt zijn, de mijne waren vorig jaar heel iel. Top jij de plantjes? En zo ja, wanneer doe je dat dan?

Groet, Pauline

Pauline

Dank je, ga ik ook proberen

Michael

Hoi Diana, in wat voor potjes zaai je die 5 zaadjes? Ik heb van die mini turf bakjes ,hoeveel zou je daar in kunnen doen? Kunnen de jonge plantjes in mei direct van binnen naar buiten of moeten ze nog afharden? Vrien groet Michael

Mjm

Mijn zinnia staat in de zon, zit in de knop voor een paar weken, maar bloemen ho maar. Hoor graag advies. Gr Marga

Mariëtte

Hoi ik heb de zinnia s voorgezaaid in maart in de vensterbank. Ze staan nu al volop te bloeien in de vensterbank…….. zou ik ze nog uit kunnen plannen in de tuin of streven ze dan gelijk af? De temperatuur is vrij hoog en wsl komt er geen vorst meer…….
Groeten Mariëtte

Xandra

Beste,

Ik heb voor het eerst zinnia’s gezaaid. Ze zijn hoog en hebben 1 bloem bovenaan.
Ik lees dat de bloem afknippen het vertakken bevordert. Mag dit nu nog? Het is ondertussen begin juli.
Dank bij voorbaat.

Chris

HALLO.
Ik hoor steeds dat je de zinnia 30 tot 40 cm uit elkaar moet zetten , omdat ze graag bladluis krijgen als ze dicht bij elkaar staan. klopt dit
mag je er dan andere bloemen tussen zetten

Jan

Hele mooie foto’s! Dit jaar voor het eerst zinnia’s, worden er volgend jaar zeker meer

Marieke

Ik heb de Zinnia zaadjes in een potje gezaaid. Ze komen op, maar ik las dat ik ze pas na 4 weken kan overzetten in een grotere pot: ze zijn nu 5cm hoog en hebben 2 blaadjes (na ca. 2 weken).Maar er zitten nu al wat lelijke bij, dus ik ben bang dat ik over2 weken niks meer heb. Moeten ze nu koud/warm staan en licht/donker. Hoor het graag

Hilde

Beste Diana, ik heb enkele weken geleden jouw site ontdekt en vind ze ronduit fantastisch! Ik gebruik ze nu als dé referentiesite als ik iets wil opzoeken over zaaien. Niet alleen omdat jij erg duidelijke instructies geeft en die combineert met je eigen ervaringen, maar ook omdat jouw schrijfsels getuigen van veel nieuwsgierigheid en liefde voor planten. Ik heb bijvoorbeeld al van jou geleerd dat je bepaalde soorten beter voorzaait in potjes omdat de slakken ze erg graag lusten. Dat vind je meestal niet terug op andere zaaisites maar heb ik met schade en schande moeten ondervinden 😊 Je moet hier wel erg veel tijd insteken, te meer omdat je de moeite neemt om alle vragen van lezers te beantwoorden. Ik lees ook altijd jouw reacties op die vragen en vind ze erg leerrijk. Ronduit bewonderenswaardig wat jij doet! Proficiat en keep up the good work 👍

CarineP

Hallo allemaal,
Heeft iemand een idee hoelang het zaad van zinnia’s kiembaar blijven? Ik vind hier 2 schoendozen vol met gedroogde bloemen van oogst 2020….
groetjes
carine

Pien W

Haha, ik denk altijd dat ik de enige ben die “opeens en ergens” zaden vind. Nee dus..! Ik heb eind 2021 zinniazaden gekocht en niet gezaaid omdat ik nog zaden had. Op dat zakje staat dat de exp.date eind 2024 is. Dus jouw zaden (oogst 2020 en vast wel droog, koel en donker bewaard) zullen voorjaar 2024 toch nog kiemkrachtig zijn? Die erkende handelaren houden volgens mij altijd een marge aan. Succes! Gr.Pien

Carinep

Bedankt Pien, je zal moeten langskomen volgend jaar om al de zinnia’s te zien bloeien😅. Ik zaai volgend jaar de 2 volledige schoendozen… doe dit altijd rechtstreeks in de grond, minder poespas…. Groetjes
carine

Pien W

Nou dat wekt verwachtingen! Ik hoop al heel veel jaren op foto’s van jouw tuin dus als al die zinnia’s bloeien….leuk!!

Con

Hallo Pien, een tijdje terug vroeg je ideeën wat te doen met rettich.
Van week weer eens een goede tafelsspitz mit semmel- und apfelkren gegeten.
In de meeste restaurant krijg je eindelijk alleen gebakken aardappelen en spinazie erbij. Maar met semmel- en apfelkren erbij is het zoveel lekkerder. Misschien wat voor jou. groetjes

https://www.gutekueche.at/apfelkren-rezept-12125

https://www.gutekueche.at/tafelspitz-mit-semmelkren-rezept-4898

maar zijn nog veel meer varianten

Pien W

Jeetje Con, wat leuk dat je dat hebt onthouden!! Ik heb snel even gekeken, moet mij er wel even met google translate doorheen worstelen. Mein Deutsch ist nicht so gut 😂 Leuk dat je jouw reactie onder die van Carine hebt gezet. Want ja, foto’s van ook jouw tuin lijkt mij ook geweldig! Misschien herkenbaar, als je vaak mensen ziet reageren dan fantaseer je in je hoofd een beeld hoe die tuin er uit ziet. Zou toch leuk zijn om eens te checken of dat beeld een beetje klopt!

Con

Hallo Pien, als je vertaal hulp nodig hebt, laat het even weten. Tafelspitz is een van mijn lievelingsgerechten.
Wij zijn momenteel niet op ons hoofdadres met tuin op het land, maar in onze woning in de stad (zonder balkon). Uit gezondheidsreden en een grote OP is er van tuinieren dit jaar weinig gekomen helaas. Daarbij hadden we dit jaar massief problemen met reeën die echt alles kapot maken en zijn ook nog alle tomaten ziek geworden. De tuin ziet er vreselijk uit. Ik kan wel huilen als ik zie hoe snel een tuin achteruit gaat.
Ik weet niet of ik volgend seizoen nog moed en energie heb weer op te starten. 
Misschien alleen een beetje in de verhoogde bakken. Helaas ben ik niet meer de jongste en dat is duidelijk te merken. Mijn man heeft geen interesse aan tuinieren, maar hij helpt wel als ik het vraag! Dus geen eigen initiatief.
We hebben de tuin voor een aantal jaar grotendeels opgegeven en in een bloemenweiland laten overgaan. Het was gewoon te veel werk en met ze tweeën was ook de oogst te veel. Een klein tuintje kan ook veel plezier geven.
Ik heb ook nog niet de moed gehad om naar nieuw zaad te kijken.
Ondertussen vriest het elke nacht, dus kan men sowieso niks doen. Zelfs de bloembollen zijn niet in de aarde gegaan.
Als ik de tuin weer op gang kan krijg dan zal ik een mooie foto plaatsen.

Pien W

Jakkes, wat een tegenslagen! Maar iets in mij zegt dat jij volgend jaar een foto plaatst van een prachtige bloemenwei! En het is zo waar….ook een klein tuintje kan veel plezier geven. Sterkte Con!!

Meld je aan voor de nieuwsbrief