Mini Bell Orange
- Herkomst: Amerika
- Kleur: Oranje
- Smaak: friszoet, knapperig, lichtkruidig
- Opbrengst: prima
- Teeltduur: Vroeg
Ik heb deze paprikaatjes al eerder geteeld, in rood, in een mix, in geel, in chocoladebruin, en in oranje. Allemaal leuk, alleen al voor het formaat. Natuurlijk geeft ze geen opbrengst in kilo’s paprikavruchtvlees maar in aantallen mini-paprikaatjes is de opbrengst meer dan prima.
Kan in de kas (op een verloren plekje), maar doordat ze zo vroeg is (ik kon in de kas al op 9 juli het eerste rijpe paprikaatje oogsten!!) zeker ook een heel goede kans van slagen in de buitenteelt. En dan is ze leuk voor in potten, want de planten worden slechts zo’n 35 centimeter hoog.
En dan nog even de smaak: redelijk dikwandig, zachtzoet, knapperig, fris. Leuk om bijvoorbeeld te vullen (met roomkaas, of lamsgehakt of wat je dan ook wilt).
Op de onderste foto zie je nog even een plant op 9 oktober, na alle oogst zijn de planten wat slordig, het blad vergeelt al wat, maar zelfs nu hangen er nog steeds veel kleine rijpe paprikaatjes in de planten.
Enigzins verbaasd lees ik de smaak van de minibell paprika’s die ik dit jaar in mijn tuin heb en het ontzettend goed doen.
Er zitten zelfs nu nog vruchten aan die er zeer welvarend uitzien.
Maar … na er een saus van te hebben gemaakt, smaakt deze zo heet dat ie bijna niet te eten is.
Wat heb ik fout gedaan?
De zaden er niet goed uitgehaald?
De zaadlijsten niet verwijderd ??
Deze saus was helemaal niet zoet !!
Welk mysterieus proces heeft zich in de smaak afgespeeld ?
Misschien weet iemand dit.
Ik hoor het graag of beter : lees het graag
met hartelijke tuingroet.
Annemarie
Hallo Annemarie,
Paprika’s en pepers zijn in principe dezelfde planten (of eigenlijk heesters), ze zijn zo nauw aan elkaar verwant dat ze heel gemakkelijk met elkaar kunnen kruisen. En na het kruisen wint heetheid altijd (dus het kruisen van een paprika en een peper, of je nu een peper of een paprika oogst, zal altijd min of meer heet zijn. Ik kan je in dit geval het beste verwijzen naar de 2 pagina’s die ik over paprika en peper hebt geschreven, daar vind je wat meer informatie en voorbeelden:
Paprika
Peper
In dit geval is de herkomst van de zaden dus heel belangrijk, als je zelf zaden hebt geoogst of zaden hebt gekregen of gekocht van/bij iemand die paprika- en peperplanten dicht bij elkaar had staan is de kans groot dat bijen en hommels voor kruisbestuiving hebben gezorgd en dan zullen de planten die uit die zaden komen dus hete paprika’s/pepers geven.
Tot slot is er ook nog een kans dat het om omstandigheden gaat: een paprika kan, onder invloed van droogte, hoge temperaturen en/of gebrek aan voeding en/of ziekte of plaag pittiger worden (omdat ze nu eenmaal ook een peper is). Maar dan zijn de paprika’s zeker niet heel heet en zit het pittige vooral in de zaadlijsten. Ik zie dat dat heel soms met zaadvaste rassen aan het einde van het groeiseizoen, bijvoorbeeld de paprika Healthy kreeg hier iets pittigs rond de zaadlijsten. Maar als je paprikaatjes echt heet zijn, dus ook het vruchtvlees, dan moet er in de genen een kruising met een peper hebben gezeten.
groetjes,
Diana