Filius Blue

  • Species: Capsicum annuum
  • Kleur: Paars - Rood
  • Teeltduur: Middelvroeg
  • Opbrengst: Redelijk
  • Heetheid: Medium heet

Toch altijd weer een leuk pepertje! Ik keek even bij mijn foto’s en zag dat ik dit pepertje in 2008 al voor het eerst teelde, en toen vond ik haar ook al zo leuk. Reken niet op een heel grote opbrengst van zeer smaakvolle pepers, maar dat neemt niet weg dat de pepers lekker heet zijn, de opbrengst in aantal pepers is ook prima, ze zijn alleen alleen wel klein  van formaat (zie foto).

Zie het vooral als een soort van sierpeper, maar dan met lekkere pepertjes. De planten blijven klein, in de kas niet hoger dan zo’n 40 centimeter. Het blad is donkergroen maar met een overduidelijke paarse waas, soms ook wat paarse vlekjes (zie ook weer de foto’s). De stelen zijn donkerpaars, en de bloempjes zijn lilapaars met paars.

Vrolijk, want de pepertjes zijn klein en ovaal en steken net boven het blad uit. Ze rijpen van echt zuiver paars naar donkerrood.

Ze lijkt dus veel op een sierpeper, maar de pepertjes zijn ook gewoon prima eetbaar (dat geldt voor alle sierpepers maar die smaken vaak naar niks en pas op voor de zeer giftige Solanum pseudocapsicum die dus op een peper lijkt en in tuincentra gewoon naast de sierpepers staat maar het dus niet is!).

De pepertjes zijn medium heet en in allerlei gerechten prima te gebruiken. Omdat ze vrij klein zijn prik ik gewoon 1 of 2 of 3 pepertjes (afhankelijk van gerecht) aan een houten tandenstoker en doe dat in het gerecht. Dan geven ze al hun smaak en heetheid af en het tandenstokertje met wat er dan nog van het pepertje over is haal ik aan het einde van de kooktijd uit het gerecht en gooi het weg. Handig, want zo heb je ook niet alle zaadjes in je gerecht maar wel alle smaak en heetheid.

Samen met de vroegheid (ik kon in de kas op 2 augustus de eerste rijpe pepertjes oogsten) denk ik dat ze een erg leuke plant maakt in een pot op een warm terras (uiteraard wel in februari al zaaien dan), met ook buiten zeker kans op een leuke oogst.

Het blad van jonge planten is groen met paars, en paarse stelen

Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Guy

Ik stel vast dat er tussen de stam en de bladeren “dieven” (zijscheuten) verschijnen.
Moeten die net zoals bij een tomatenplant verwijderd worden?

Guy

Bedankt Diana,

Is de plant 1 of meerjarig?
Kan hij buiten overwinteren?

mvg
Guy

Meld je aan voor de nieuwsbrief