Mount Vesuvius

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Romatomaat
  • Kleur: Rood
  • Grootte: 3,5 tot 4 centimeter
  • Gewicht: 18 tot 27 gram
  • Opbrengst: Goed
  • Teeltduur: Middelvroeg

Bijzonder tomaatje. Iets groter dan een cocktailtomaat, en alle tomaatjes hebben de karakteristieke vorm die je op de 2 foto’s ziet; smalle schouders, een dikke buik en een puntje onderaan de tomaat. De tomaatjes hangen ook uniform in de tros; netjes recht en op rij, 6 tot 9 tomaatjes per tros, de trossen hangen vrij dicht onder elkaar langs de hoofdstam.

Dan de tomaat zelf; heel smaakvol, compleet met zoetje en zuurtje. En vlezig en opvallend weinig sap; weinig sap in de holtes maar ook niet veel sap in het vlees zelf. Deze tomaat schijnt op de Vesuvius geteeld te worden, en daar worden de tomaatjes in een soort van ristra’s gehangen (bij elkaar in een streng opgebonden) en opgehangen. En dan zijn de tomaatjes zo lang houdbaar dat ze er de hele winter tomaatjes van kunnen gebruiken.

Ik kon op 11 juli de eerste rijpe tomaatjes oogsten, en daarmee is ze een middelvroeg ras; vooral geschikt voor de teelt onder glas, alleen in een heel mooie zomer ook een kans van slagen in de buitenteelt.

De opbrengst is goed, niet heel groot dus, maar doordat de trossen zo dicht op elkaar hangen kon ik nog wel van 9 trossen (x gemiddeld 8 tomaatjes = 72 tomaatjes per plant) oogsten.

Mocht je meer willen weten over dit bijzondere tomaatje: google even op tomato Mount Vesuvius voor mooie foto’s van de samengebonden tomaatjes, en kijk even hier voor de discussie over het ras, etc.: Tomatoville

Edit 25 oktober; het blijkt dat dit tomaatje echt enorm lang houdbaar zou kunnen zijn. Op het moment dat ik dit schrijf (25 oktober) liggen er 7 tomaatjes sinds 17 september op een keukenpapiertje te rusten, en wachten wij tot hoe lang ze goed blijven:

Na 70 dagen (op 5 maart)

Edit: op 6 december zijn er nog 4 van de 7 tomaatjes levend, 3 zijn er langzaam gaan verkleuren en zacht geworden, maar met beter (voorzichtiger) oogsten en bewaren (koel, apart van elkaar in een eierdoosje of juist halfrijpe geplukt en in tros gehouden) is ze dus wel echt heel veel langer houdbaar dan de gemiddelde tomaat. Ik moet daar wel bij melden dat de smaak er bij het bewaren niet op vooruit gaat; niet vies en zeker niet rot, maar het lijkt alsof in de lange tijd het zoetje verdwijnt. En dan blijft er een fris smakend tomaatje over zonder extra zoetje.

Ik heb er in dit tuindagboek ook nog iets over geschreven (onderaan de pagina): Oogst en bewaren en in dit tuindagboek: Van alles en nog wat

Na 70 dagen (op 5 maart, doorgesneden)
Abonneer
Laat het weten als er
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Maurice

Hoi Diana,

Heel internet afgespeurd maar helaas kan nergens zaad van deze vinden. Ik heb hem ooit eens besteld vanuit je zadenlijst. Heb je enig idee waar je nog ergens zaad van deze tomaat kunt vinden?

Groetjes,

Maurice

Pieter Priems

Grappig. ik vond hier de tomaat die wij ook Vesuvius tomaat noemen. We hebben hem gevonden in Napels en eten hem sindsdien uit zelf gewonnen zaad! Prima tomaat. Als je zaad nodig hebt stuur dan een mail.

Eiskje

Graag Pieter, hoe kan ik je bereiken?
Ik heb gele meegenomen, maar wil ook graag de rode. Prachtige tomaat!

Pieter Priems

Sorry, ik zie je reactie nu pas, en heel toevallig. Als je dit nog een keer leest kan je contact opnemen via [email protected] of 013-5367824. Ik stuur het zaad graag toe!

Ger Reichrath

Hallo Pieter,

Ik zag een programma op televisie over Vesuvius tomaten en ben gaan googelen. Zodoende kwam ik op Diana’s moestuin terecht en las de mailwisseling. Als je nog een paar zaadjes over hebt wil ik ze graag van je overnemen. De verzendkosten betaal ik natuurlijk.

Groeten Ger

Els van der Most

Beste Ger,
Ik heb geen idee of je inmiddels voorzien bent van zaadjes, maar mocht daar niet zo zijn, dan is heb ik er nog wat voor je. De rode soort.
Hartelijke groeten, Els

Tel. 023-5718246

Meld je aan voor de nieuwsbrief