Van alles en nog wat

Terwijl ik hier lekker warm bij de kachel mijn planning aan het maken ben, zaden bestel, en poes Lotje eens aai hoor ik op de radio de term ‘matige vorst’. Iiieeeks!! Is het al zover? Na het weekend begrijp ik, en dus gaan we nu echt beginnen met het verhuizen van alle kuipplanten, jonge stekken en matig winterharde planten. Morgen is er een mooie dag voor, in mijn blog op de website van Pokon zal ik later deze week laten zien hoe dat is gegaan.

En verder nog even dit: ik krijg nog steeds best vaak mailtjes van mensen die me bedanken voor de afgelopen jaren nu ik ga stoppen met mijn website en zadenlijst. Voor alle duidelijkheid: ik ga pas na 2017 stoppen met de zadenlijst en ik ga helemaal niet stoppen met de website hoor (sterker nog, ik krijg dan misschien eens wat meer tijd om te gaan schrijven en nieuwe foto’s te plaatsen 🙂 ).

En zo heb ik hier dus vooral allemaal losse flodders te melden, het moet maar even, moet toch gebeuren.

Nog een vraag die ik wel eens krijg: Hoe is het met de Mount Vesuvius tomaat? Nou, zo was ze op 17 september:

tomaat-mount-vesuvius

Zo was ze op 21 oktober:

tomaat-mount-vesuvius-na-1-maand

En zo was ze eergisteren:

tomaat-mount-vesuvius-na-70-dagen

Oei, ja, ze begint nu wel duidelijk wat verval te vertonen. Ik durf het bijna niet te zeggen, want ik was nog zo van plan om heel voorzichtig met haar te doen maar ik heb een paar tomaten laten vallen, een paar weken geleden toen ik ze eens moest verplaatsen. Ik dacht dat ze met 7 wel in één hand pasten….. niet dus. De onderste tomaten zijn er het slechtst aan toe, de rechtse eigenlijk het aller slechtst want die lijkt nog redelijk maar is heel donker van kleur en zacht (als in beurs).

Van binnen ziet die tomaat er zo uit:

tomaat-mount-vesuvius-doorsnede-niet-goed

Nog niet eens zo slecht maar wel zacht en donker en de zaden zijn dood (rot is een te groot woord maar ze is daar wel op weg naar toe). Ze ruikt ook niet lekker meer, we hebben haar niet meer geproefd.

Van de onderste rij ook een linkse open gesneden:

tomaat-mount-vesuvius-doorsnede-goed

En ondanks de wat beurse plekjes aan de buitenkant is ze nog prima, de smaak lijkt wat geconcentreerder. Ruud zegt alleen ‘het velletje is veel te hard’. Zucht. ‘ja, maar hoe is de smaak?’ Ruud: ‘prima, maar het velletje is veel te hard’. Nog een zucht (allebei van mij dan hè).

Uiteindelijk lijkt het mij vrij duidelijk; 7 maanden bewaren wordt heel lastig, maar deze 7 tomaten zijn ondertussen 70 dagen geleden geoogst. En niet geweldig verzorgd; na het plukken (zonder kroontje, zou dat nog wat uitmaken?), in een tas gekieperd samen met andere oogst, een paar dagen in een warme huiskamer gelegen tot ik ontdekte wat ze kan (zichzelf zo lang gezond houden), daarna verhuisd naar een koele kamer op een keukenpapiertje, nog één keer zo’n 140 centimeter naar beneden gevallen). Niet helemaal ideaal 🙂 .

Voor mij is ze vooralsnog de beste bewaartomaat tot nu toe (op de Khutoskoy Zasolochnyi en de Granny Smit na maar dat zijn beiden keiharde tomaten met de smaak van een halfrijpe tomatillo).

Volgend jaar weer? Jazeker, en dan 3 planten. En ik ga nu alvast lege eierdoosjes bewaren want ik ben van plan de tomaatjes na het oogsten direct voorzichtig in de lege vakjes van de eieren te leggen en ze dan zo op een koele kamer te bewaren. Ben benieuwd!

Ik kreeg van Charlotte ook nog een vraag; hoe ik de rootbooster van Cellmax heb ervaren. In 1 woord; geweldig (voor een eerste jaar). Eigenlijk kreeg ik haar aan de late kant, rond eind maart. En ik heb in alle drukte nog wel een paar foto’s gemaakt:

rootbooster-paprika

Paprikaplanten in mei 2016 (zoals ik ze altijd plant, per 3), de rechtse heeft rootbooster gehad, de linkse niet. Duidelijk verschil. ; groener, groter, steviger.

Later in het seizoen, andere planten maar in ieder geval ook paprikaplanten:

rootbooster-planten-doe-hill

Eerste planten, links, is met rootbooster, middelste en achterste planten zijn zonder rootbooster. De planten die in hun jeugd rootbooster hebben gehad zijn ook hier weer groter, donkerder groen. Ze dragen ook meer paprika’s.

Nog even wat rootbooster is; ik weet het niet helemaal, het is (min of meer?) biologisch, er zit geen tot amper voeding/mest in, het is een flesje met een donkerbruin waterig vocht dat opgelost in water aan jonge planten kan worden gegeven. Het stinkt, naar Thaïse vissaus die over de datum is 🙂 . Het wordt gemaakt van (gefermenteerd?)zeewier (en dat schijnen bronnen van fosfor te zijn maar er wordt vervolgens amper tot geen fosfor in de NPK genoemd). Het bevordert de groei van wortels.

Dus vooral in een jong stadium heel handig want het zorgt er vervolgens voor dat jonge planten sneller groeien (mits ze uiteraard wel ook voldoende voeding krijgen, hetgeen voor 6 tot 8 weken in potgrond zit). En dat heeft uiteraard vervolgens veel effect op planten; meer en sterkere wortels betekent grotere planten, beter bestand tegen ziekten, makkelijker voeding op kunnen nemen en dieper in de grond vocht op kunnen halen. In theorie dan.

Hoe dan ook, ik was er zo tevreden over dat ik het komend jaar nog een keer ga proberen. En dan ga ik er in februari al mee beginnen, ik ben benieuwd wat dat voor verschil kan maken in het gehele groeiseizoen. Ik ga het vooral gebruiken bij de aubergines, paprika’s, pepers, wat eenjarigen, wat tomaten natuurlijk, misschien eens proberen bij wat stekken, etc.. Weer een leuk projectje voor 2017.

Tot slot dan nog even 2 foto’s die ik gewoon leuk vond:

aubergine-japanese-pickling-opgerold

Een aubergine Japanese Pickling die in een rondje is gegroeid. Niet meer te eten hoor, ze lag verstopt onder wat gevallen blad toen we de kas aan het leegruimen waren.

En deze:

laatste-oogst-pepers

De laatste oogst van paprika (in het midden, Lipstick) en pepers. Nu nog verzinnen wat er mee te doen (invriezen tot ik een idee heb).

Tot slot van dit wat warrige tuindagboek nog even dit: eindelijk tijd gehad voor het recept van de brownies en blondies, die kun je dus vanaf nu via de receptenpagina vinden. En ook het recept van de spruitjessoep met gorgonzolaroom, want die was onverwacht lekker! Recepten voor risotto met asperges en truffeltapenade, chocoladetiramisu en vooral een geweldige en niet te mislukken dubbel gebakken geitenkaassoufflé volgen hopelijk deze week.

spruitjessoep-2

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anoniem

Stoer, die Mount Vesuvius tomaten! Zeventig dagen is niet niks zeg, ben benieuwd of je dat met heeeel voorzichtig doen nog zou kunnen rekken.

Ik denk dat veel mensen wel meer zouden willen weten over Rootbooster. Ik heb even gekeken op de site van de producent, maar ik kan nergens vinden dat het daadwerkelijk biologisch is, en een duidelijk overzicht van de samenstelling staat er ook niet. Ik zou graag willen weten of het officieel is toegestaan voor de ‘officiële’ biologische teelt, maar eerlijk gezegd heb ik zo mijn twijfels.

Dinet
Anoniem

Dinet, dank! Dit is dan wel een ander merk, maar ik denk dat de samenstelling niet veel zal verschillen. Ik ben geen chemicus, maar met wat googlen kom ik wel groeihormoon tegen. Het zou fijn zijn als iemand die er echt verstand van heeft eens kritisch naar die samenstelling zou kijken.

Ann

Ik las dat de Vesuvius geoogst wordt per tros en al wanneer van de tros slechts 70% van de tomaten rijp zijn. De onrijpe tomaten rijpen verder aan de tros. Dat wil dus zeggen dat de tomaatjes niet enkel het kroontje houden (lijkt mij extra afsluiting om ze niet te laten uitdrogen) maar ook de tak om verder te rijpen.
Opgehangen worden er telkens de rijpste tomaten uit gehaald. Dat zou de bewaartijd verlengen.
Anderzijds, de eierdoosjes hebben het voordeel dat de tomaten elkaar niet aanraken en dat lijkt me ook bevorderlijk voor de bewaring.

Prinses en de Erwt aka Sireen aka Silene

Hoi Diana, hallo iedereen,
Altijd leuk om je te lezen maar werkelijk bàààààààààààààààààààààààààààààààlen dat je stopt met de zadenlijst na 2017. Waar kan ik dan mijn zaden kopen in kleine hoeveelheden? Lichte paniek breekt een beetje bij mij los. Ik hoop maar dat er tegen die tijd iemand opstaat en deze schone taak op zich neemt. Groeten,

Hans Amendt

Hallo Diana,

Ik gebruik op de kwekerij al jaren zeewier boosters bij gewassen die geënt zijn maar wel vatbaar zijn voor vrijlevende aaltjes. Het stinkt behoorlijk (naar rotte vis) dat dik zwart stroperig goedje. Ik heb er veel ervaring mee opgedaan en het was ook opgenomen tijdens een onderzoek aantal jaren geleden. Belangrijk is de manier van toedienen, het tijdstip en de concentratie. Vooral bij milde zomers geeft het redelijke resultaten. Ik gebruik ze vooral ter aanvulling op spore-elementen ijzer, zink en magnesium, het zijn jammer genoeg wel lage waardes wanneer ze opgelost zijn. Het belangrijkste effect vind ik de boost die met name een aubergine of tomaat krijgt tijdens de vruchtontwikkeling. Ook wanneer je te maken hebt met zieke planten wil het nog wel eens voor herstel zorgen. Het blijft helaas een relatief duur goedje, dat is echt een minpunt.

Wist niet dat er ook een tomatensoort genaamd Granny Smit is, weer iets geleerd.

Edda Hoorn

Hoe heet de rootbooster? Met wat gegoogle kon ik het toch niet vinden.

A.Admiraal

Hallo Diana, ik lees altijd met veel plezier je belevenissen in de tuin .mooie fotos en goede voorlichting! Wij moeten jammer genoeg stoppen met onze tuin (gaan op een appartementje wonen in Delft, daar hebben we alleen een balkonnetje van 4 bij 2 . )We zullen Haamstede erg missen ,tuin en de bijen en de vruchtbomen, maar aan alles komt een eind en de leeftijd (we zijn allebei over de tachtig en dan is 3700 m te veel werk) maar dan is er in Delft toch jouw Mooie Moestuin op de ipad te lezen en dat troost dan een beetje! Wel heb ik nog een vraag: heb je wel eens mispeljam gemaakt ? Vriendelijke groet van Ab en Gien Admiraal

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties