Zoete aardappel

Eerst even dit, mocht je internationale informatie/zaden/tips/foto’s/filmpjes zoeken over/van zoete aardappelen:

  • Synoniemen:     bataat, zoete bataat
  • Latijnse naam:     Ipomoea batatas
  • Engelse naam:     Sweet Potato
  • Duitse naam:     Süßkartoffel
  • Franse naam:     Patate Douce

Eerst even voor alle duidelijkheid; in de afgelopen jaren heb ik op meerdere manieren geprobeerd zoete aardappelen te telen, en elk jaar word ik iets wijzer, leer ik nieuwe rassen en methodes, een betere en snellere manier om te stekken, etc.

Dat betekent dat ik dus zeker nog niet alles weet van de teelt, en dat dit verhaal nog niet helemaal compleet is (maar ik ben gelukkig eindelijk wel op de goede weg :-)). Elk jaar pas ik hier de informatie aan met nieuwe ervaringen. Lees daarom vooral de hele pagina want ik beschrijf wat ik het gedaan, wat mislukte of niet heel goed uitpakte, en wat juist heel goed ging. Onderaan deze pagina schrijf ik de nieuwste ervaringen, tot ik tijd heb om dat in de rest van de tekst op deze pagina te verwerken).

De zoete aardappel is al heel oud en bekend, maar ze wordt elk jaar populairder in Nederland. Dat komt omdat ze een aantal gezonde eigenschappen heeft: ze bevat veel vitaminen en andere gezonde stoffen (zoals vitamine B, E, jodium, zink, etc.), maar wellicht het belangrijkste is dat ze slechts een geringe stijging van de bloedsuikerspiegel geeft. En daardoor is ze zeer interessant voor onder andere diabetes-patiënten en mensen die af willen vallen. De zoete aardappel is, als je het op die manier bekijkt, meer een ´groente´ dan een ‘aardappel’, maar je kunt haar dus wel als vervanger van de gewone aardappel eten.

Ze komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en is in de afgelopen eeuwen naar Noord-Amerika, Canada maar ook Azië en Europa getransporteerd. En dus zie je steeds vaker lekkere recepten met zoete aardappelen, mede dankzij haar gezonde eigenschappen en omdat ze steeds makkelijker verkrijgbaar is.

Daarnaast is ze ook gewoon erg leuk om te telen, en door nieuwe methodes en rassen is de kans op succes steeds groter. Daarom leek het mij een paar jaar geleden ook eens leuk om haar te proberen te telen. Terwijl ik ook besefte dat dat niet makkelijk zou zijn, simpelweg omdat ze normaal gesproken in een subtropisch klimaat groeit. Het betekent dat ze, hoe dan ook, veel warmte en een lang seizoen nodig heeft, om eerst uit te lopen en te stekken, daarna een volwassen plant te worden en tot slot genoeg knollen te produceren die ook nog eens groot genoeg worden voor een leuke oogst.

De zoete aardappel is trouwens geen familie van de gewone aardappel, ze zijn dan ook in niets met elkaar te vergelijken als het gaat om teeltduur, standplaats, ziektegevoeligheid, etc..

TEELTWIJZEN

Bij de teelt van gewone aardappelen kun je kiezen uit vroege, middelvroege en late rassen. Dat geldt bij de teelt van de zoete aardappel niet; je zult voor een goede oogst altijd vroeg moeten beginnen (ergens tussen januari en maart), en omdat de planten geen vorst kunnen verdragen zal dat in huis moeten (tenzij je een verwarmde kas hebt).

Je zult de zoete aardappel de hele teeltduur alle mogelijke warmte moet bieden, van begin (uitlopen en stekken) tot eind (de oogst, al gebeurt dat in principe in oktober en dan is de lucht al koud maar de grond nog relatief warm). Je begint dus vroeg en je eindigt laat in het jaar.

Ik heb zoete aardappelen tot nu toe in potten en speciekuipen geteeld, en één keer in de volle grond in de kas (en dat was geen succes maar dat had waarschijnlijk vooral te maken met het ras en omstandigheden als droogte en een voedingsgebrek, daarover later meer).

RASSEN

De eerste 3 jaar dat ik zoete aardappelen teelde gebruikte ik stekken van knollen die ik in de supermarkt en/of toko kocht. En dat gaf nogal wisselende resultaten. De oranje zoete aardappelen deden het in ieder geval zonder uitzondering allemaal beter dan de paarse. Ondertussen zijn er trouwens goede paarse rassen verkrijgbaar.

En ik wist natuurlijk niet waar ‘mijn winkel-bataten’ vandaan kwamen, misschien wel uit Zuid-Amerika, en het waren wellicht rassen die dus vooral voor dat tropische continent geschikt waren. Mocht je zoete aardappelen in een winkel kopen, kijk dan vooral even of er ergens genoteerd staat welk ras het is en/of uit welk land de knollen komen.

Er zijn ondertussen flink wat rassen, helaas nog niet allemaal even makkelijk verkrijgbaar, maar de kans is groot dat met de stijgende populariteit van de zoete aardappelteelt (zowel professioneel als hobby) het aantal rassen snel stijgt.

Ook leuk: doordat er veel geëxperimenteerd wordt en er nieuwe rassen worden ontwikkeld, komen er ook rassen in bijzondere kleuren, in schil van beige en oranje tot bruin, paars en soms zelfs gevlekt. En het vruchtvlees kan (crème)wit zijn, oranje, paars, roodachtig en soms ook gevlekt.

Die verschillende kleurtjes zijn leuk maar die verschillende rassen geven ook variaties in andere eigenschappen, zoals bijvoorbeeld geschikt voor buitenteelt of meer voor onder glas, meer of minder zoet van smaak, steviger of juist romiger vruchtvlees, meer of minder opbrengst, grotere of kleinere planten, etc.

Voorbeelden van rassen:

  • Erato (oranje, paars en pleno); één van de eerste zoete aardappelrassen voor de buitenteelt in Nederland die op de markt kwam
  • Tainung 65 (oranje, vroeg, geschikt voor buitenteelt en zeer goede opbrengst)
  • Beauregard (oranje, vroeg en prima opbrengst)
  • Marjoke (paars van buiten, wit vruchtvlees, decoratieve lage planten, goede opbrengst, vroeg)
  • Molokai (en ondertussen is er ook een Molokai Improved), vroeg, paars van buiten en van binnen, prima opbrengst)
  • Orleans (oranje, vroeg, prima opbrengst)
  • Witte van de Ecohoeve (vroeg, beige schil, wit vruchtvlees, vroeg, prima opbrengst)
  • Speckled Purple (vroeg, paarse schil, paars gevlekt vruchtvlees, redelijke opbrengst)

Kijk vooral op deze Belgische website voor een overzicht van rassen: Kwekerij De Zoetewei. Je ziet daar ook een aantal rassen die alleen nog maar een nummer hebben en in testfase zijn. Je kunt er helaas geen knollen kopen. Ik heb zelf knollen gekocht bij Ecohoeve Den Oude Kastanje in België, vooralsnog en voor zover ik weet in België/Nederland de enige aanbieder van een flink aantal rassen (zowel knollen als stekken). Bij bijvoorbeeld Zaadhandel van der Wal zijn wel stekken van Erato Orange, Purple en Pleno te koop, en kijk ook even bij het groeiend assortiment van De Tuinen van Weldadigheid.

Stekken van zoete aardappelen in verschillende rassen, je ziet dat er al wat verschillen in formaat, stengelkleur en bladkleur zijn

PLANT 

Zoete aardappelen zijn klimplanten. De Latijnse naam is Ipomoea batatas en daarmee is ze in de verte familie van het ‘onkruid’ haagwinde (ook wel pispotten genoemd) en ze is nauw verwant aan de bekende eenjarige klimplanten Ipomoea purpurea.

De planten maken (afhankelijk van ras en standplaats) 50 tot 250 centimeter lange slingerende stengels met veel middelgrote bladeren. Dat blad is nodig om voldoende voeding op te kunnen nemen (voor de groei van de knollen). De bladeren zijn eetbaar (en lekker!), ze smaken een beetje als spinazie maar wat minder zacht, meer zoals snijbiet. Je kunt de bladeren plukken en vervolgens bijvoorbeeld stoven of koken. Maar zorg natuurlijk wel dat er altijd genoeg bladeren aan de plant overblijven, voor de opname van voedingsstoffen = groei.

De meeste rassen worden trouwens ongeveer 150 centimeter hoog, lager en juist hoger is voor bijzondere rassen of voor de teelt onder glas. Als de planten niet kunnen klimmen zullen ze gaan kruipen, en dat kan heel handig zijn omdat het de grond bedekt (en daarmee onkruidgroei en verdamping van vocht in de bodem tegengaat).

Aan de andere kant is een klimmende zoete aardappelplant ook heel handig en leuk; het blad heeft dan minder te lijden van regenbuien en een verticaal klimmende plant neemt altijd minder ruimte in beslag dan een horizontaal kruipende plant). En zelf vind ik een klimmende plant ook altijd nog leuk in de moestuin, zeker als ze ook nog mooi is (door bijvoorbeeld een ras te kiezen met donkere stengels en/of dat ook nog eens bloeit (want dat doen ze niet allemaal, dat is afhankelijk van het ras en de omstandigheden).

STANDPLAATS / BEMESTING

Zoete aardappelen houden van het warmste en meest beschutte plekje in de tuin. Dat hoeft trouwens niet het meest zonnige plekje te zijn. Hier staan al een paar jaar zoete aardappelen in 2 speciekuipen (3 planten per speciekuip) achter een kas, in de halfschaduw, maar beschut en met wat extra warmte die de kas afstraalt.

Zoete aardappelen houden van een losse, humusrijke luchtige grond. Ze hebben genoeg vocht nodig om te kunnen groeien maar staan liever niet te lang in te natte grond (want dan kunnen knollen barsten en/of rotten).

Omdat het grote planten zijn hebben zoete aardappelen vrij veel voeding nodig, maar zeker niet teveel stikstof (want dat zorgt voor veel blad en weinig/kleine knollen). Ze kunnen hier in pot een week of 6 vooruit met de voeding die in de potgrond zit, daarna geven we een matige hoeveelheid samengestelde organische moestuinmeststof (voor algemene groei), en vervolgens in juli nog een flinke hand kali (voor de ontwikkeling van de knollen).

In een verhoogde bak en in de volle grond geven we eigenlijk hetzelfde, met het verschil dat we de samengestelde moestuinvoeding dan een weekje voor het planten van de stekken geven, de kali geven we ook weer in juli.

OPKWEEK

Zoals eerder genoemd heeft een zoete aardappel veel warmte en een lang teeltseizoen nodig in koel Nederland. En daarom beginnen we al vroeg in het jaar, meestal tussen half januari en half februari (maar maart kan ook nog hoor). In huis kun je beginnen met het laten spruiten van de zoete aardappelen. In die allereerste weken hebben ze nog niet zoveel licht nodig, voldoende warmte is op dat moment het belangrijkst.

Eerst even over het laten spruiten zoals ik dat in de de eerste 3 jaren deed. Ik koos in de winkel een paar mooie zoete aardappelen uit, zonder wondjes, goed stevig, etc.

Zoete aardappelen stekken in 2016:

Zoete aardappel en Sereh in water om te laten wortelen.

De aardappelen liet ik bij kamertemperatuur in een glas water voorkiemen. De onderkant van de knol moet net in of boven het water hangen. Wat de boven- en onderkant van de knol is, is lastig te bepalen. Meestal is de slanke kant de onderkant en de bolle kant de bovenkant (in tegenstelling tot wat ik zelf zou gokken als ik er één in mijn handen zou hebben). En je kunt bedenken dat bij deze manier de ingeprikte tandenstokers niet perse heel gezond zijn voor de zoete aardappelen (hoewel ze er eigenlijk ook niet veel last van leken te hebben).

Het jaar erop bedacht ik dat het toch misschien gezonder was om ze niet in de prikken maar om ze in hyacintenglaasjes te hangen. Of in een jampotje met versmalde bovenkant, want dat gaat ook prima.

En dat was op de moment al een prettigere manier van uit laten lopen/stekken, het duurt een paar weken voor de zoete aardappelen worteltjes krijgen, het water moest uiteraard wel regelmatig ververst en aangevuld worden. En daarna duurt het nog een paar weken voor de stekken verschijnen en zo groot worden dat ze van de zoete aardappel kunnen worden gehaald.

Bij deze methode zie je soms wat witte pluis of een witte waas onderaan de aardappel (op het gedeelte dat in het water hangt). Ook dan moet het water snel ververst worden, en poets dan ook heel voorzichtig die witte troebele laag van de aardappel.

Uiteindelijk zie je dat de zoete aardappelen steeds meer wortels krijgen en op meerdere plaatsen (maar wel vooral bovenaan) stengels en blad gaan vormen. De glazen met water moeten nu het volle licht in, maar moeten ook nog steeds warm staan.

Dit is het moment waarop de stekken kunnen worden genomen.

Maar dan….. ik kreeg de tip om de zoete aardappel niet verticaal te stekken maar horizontaal, in een bakje met vochtig zand of potgrond (ik koos potgrond). Het voordeel is dat je niet hoeft te bedenken wat de boven- of onderkant is. Maar ik kreeg er ook de tip bij om de temperatuur drastisch te verhogen, naar 25 tot wel 27 graden. En dat was hier mogelijk in een elektrische propagator. Maar hetzelfde kun je bijvoorbeeld bereiken door het bakje met liggende zoete aardappel op een warmtematje, modem of router te zetten (of een ander apparaat dat 24 uur per dag genoeg verwarmd). Je kunt er eventueel een plastic zakje overheen doen, om de warmte goed op te vangen.

Waar het bij de oude methode ongeveer 8 weken duurde om de eerste stekken te kunnen oogsten, zo snel ging het bij 25 tot 27 graden: binnen een week zag ik de eerste worteltjes:

En nog een week later zag ik de eerste uitlopers verschijnen:

Voorwaarde bij deze hoge temperatuur is dat het niet te nat en afgesloten mag zijn want dan is er kans dat er schimmelvorming optreedt en dan kan in het ergste geval de hele knol gaan rotten. Maak de grond dus goed vochtig maar niet kletsnat en dek af met een kap of plastic zak maar houd ergens een kleine opening. En kijk gewoon elke dag hoe de zoete aardappel eruit ziet, of het niet te nat is, of je al worteltjes ziet groeien, etc.

Na 3 weken via deze nieuwe manier van 27 graden in de propagator:

Het grote voordeel van de laatste manier bij hoge temperatuur is dus vooral de snelheid van wortels en uitlopers maken, je hebt dus eerder je eerste stekken die dan nog flink kunnen groeien voor ze half mei naar buiten kunnen.

STEKKEN WORTELEN

Daar kan ik kort over zijn; zoete aardappelen zijn net onkruid 🙂 . Je kunt ze aan de moederaardappel laten en daar de eerste worteltjes laten ontwikkelen, maar je kunt ze, als ze groot genoeg zijn ook gewoon van de moederknol snijden of breken en in water laten wortelen. Ook dat gaat weer sneller bij 25 graden dan bij kamertemperatuur, het is maar wat je wilt en kunt bieden (wanneer je met stekken begint en hoeveel plaats je hebt waar het warm genoeg is). Onder de 20 graden kan het wel enige weken duren, bij meer warmte verschijnen de eerste worteltjes vaak al binnen een week.

Om nog even aan te tonen hoe groeikrachtig de stekken zijn:

Op deze foto zie je dat (in de propagator bij een hoge luchtvochtigheid) er zelfs worteltjes verschijnen onder de stengelknoppen. Op deze manier zou je dus zelfs stekken van stekken kunnen nemen 🙂

Ik haal de stekken met een scherp mesje van de moederknol zodat die moederknol verder kan gaan met het produceren van nieuwe stekken. De stek zonder worteltjes gaat direct in een glas water, en die zet ik bij kamertemperatuur in een raamkozijn (dat kan ook in een propagator maar pas dan op voor een te hoge luchtvochtigheid, want dat zorgt uiteindelijk voor rottende blaadjes). Een goede leidraad vond ik zelf dat als blaadjes groter worden dan ongeveer 3 bij 3 centimeter, de stekken meer frisse lucht nodig hebben en dus in een zonnig raamkozijn in een licht verwarmde  kamer moeten worden gezet.

Voor de foto (is lichter dan in huis) heb ik het glas even buiten gezet:

En een week later:

Dit is een mooi moment om de stek op te potten, in een potje met potgrond waar je wat grof zand en/of perliet/vermiculiet door mengt (voor de luchtigheid). Daarin kunnen de stekken de komende 6 tot 8 weken groeien. Dan is de voeding in de potgrond op en moet je bedenken of je de dan ondertussen jonge planten al buiten kunt planten (half mei) of dat je ze wat voeding (bijvoorbeeld een paar koemestkorreltjes) moet geven om de periode tot uitplanten te overbruggen (en dat hangt dus af van het moment van oppotten).

Kun je ook de hele zoete aardappel poten? Dat kan wel, ik heb dat ook geprobeerd. Maar net als bij een gewone aardappel een knol in de grond stoppen en wachten op de oogst is geen optie: ook als je de hele zoete aardappel wilt planten zul je er eerst voor moeten zorgen dat ze al uitlopers heeft, en je mag haar niet voor half mei uitplanten want de grond is in het voorjaar nog lang koud.

Een hele zoete aardappel met stekken zoals ik die eens uitplantte

Mijn ervaring is dat de opbrengst van 1 uitgeplante zoete aardappel niet heel veel groter was ten opzichte van het planten van stekken. Uiteindelijk is de opbrengst van de stekken bij elkaar groter dan van 1 uitgeplante zoete aardappel met uitlopers, simpelweg omdat elke zoete aardappel flink wat stekken oplevert.

Deze zoete aardappel leverde sowieso niet heel veel opbrengst op maar dat komt omdat dit mijn eerste zoete aardappelteelt-poging was in 2016, met 0 kennis en ervaring, de plant in een te kleine pot, daardoor net niet genoeg vocht en voeding, etc.

Dit was de uiteindelijke opbrengst van die ene zoete aardappel die ik in zijn geheel met de uitlopers eraan heb opgepot (geteeld in een grote plastic emmer met inhoud van 30 liter)

Mijn ervaring is dat een (biologische) zoete aardappel die bedoeld en geschikt is voor de teelt is veel meer stekken oplevert dan een zoete aardappel die ik in supermarkt/toko kocht. Dat kan toeval zijn. Of wellicht zijn die zoete aardappelen met iets behandeld geweest, of ze zijn anders verzorgd/bewaard/etc., of het komt door het ras. Van een zoete aardappel die ik een winkel/toko kocht kon ik meestal een stuk of 4 tot 8 stekken nemen.

Van een biologische zoete aardappel van bijvoorbeeld het ras Witte van de Ecohoeve kon ik zeker 25 stekken nemen (en dan heb ik het nog niet over het verdelen van uitlopers tot meerdere stekken zoals je kon zien op de foto waarbij er onder de stengelknoppen nieuwe worteltjes werden gevormd).

Je kunt het verschil tussen de 2 zoete aardappelen goed zien (onder dezelfde omstandigheden, in hetzelfde jaar, op dezelfde manier, naast elkaar in dezelfde propagator).

Ach, het maakt verder waarschijnlijk niet veel uit, tenzij je heel veel zoete aardappelen wilt zetten. En het zou ook kunnen dat de in de winkel gekochte zoete aardappelen later nog flink meer stekken zouden maken. Maar ik ben wel benieuwd hoe de opbrengst in 2020 wordt en of ik dan nog veel verschil ga ervaren tussen de planten van 2 zoete aardappelen uit de winkel en die van 6 rassen die bewezen geschikt zijn voor de buitenteelt. Daarover later in 2020 dus meer!

Een gewortelde zoete aardappel-stek

Oh ja, dan was er nog het jaar dat ik een zoete aardappel in de kas teelde. Dat was hier helaas geen succes. Maar dat kwam zeker niet door de kas, het kwam doordat ik de plant niet goed heb verzorgd en ook waarschijnlijk geen goed ras teelde (een stek van een zoete aardappel uit de toko). Ik plantte dat jaar de stek in mei uit in de kas, maar daar is het altijd vrij droog, en ik geef er niet zoveel voeding (want daar zijn tomaten en pepers niet heel blij mee). Ik ben zeker van plan om het nog eens te proberen, met een beter ras en meer kennis van zaken, maar voor nu zijn er genoeg rassen om eerst in de buitenteelt wat ervaring op te doen.

UITPLANTEN

Je kunt zoete aardappelen dus onder glas telen (in de kas laten klimmen of in een platte bak laten kruipen). Of buiten in de volle grond telen (mits het juiste ras en een goede/warme/beschutte standplaats). Zelf vind ik het ook fijn om zoete aardappelen in een (grote!) pot te telen, omdat ik zo wat meer controle heb over vocht en voeding en een pot is altijd wat warmer dan de volle grond, en je kunt in een pot zelf de grond samenstellen. Bovendien heb ik er geen last van woelmuizen.

Ik teelde tot nu toe 3 zoete aardappelen in 1 grote speciekuip (60 liter) en dat ging best goed. Ik mengde potgrond met wat grof zand voor luchtigheid en wat vermiculiet voor het vochtvasthoudend vermogen. En ik heb ze ook geteeld in een speciekuip met kokospotgrond (want dat houdt vocht ook goed vast), over beide was ik tevreden.

In 2020 ga ik ook wat planten in zakken potgrond telen, ik wil die overeind tegen een hek zetten en in elke zak 1 zoete aardappel planten. Ik hoop over die ervaring in de loop van 2020 meer te vertellen.

VERZORGING

Uiteraard zijn voldoende vocht en voeding belangrijk, zeker bij de teelt in potten. Daarnaast kan het handig (en mooi) zijn om een klimrek bij de planten te zetten zodat ze daarin kunnen klimmen. Ik heb dat geprobeerd met een ‘ wigwam’ van 3 bamboestokken en dat ging best aardig, al moeten de planten dan wel af en toe worden geholpen (opbinden) omdat ze lastig klimmen langs stokken, in een stuk gaas klimmen ze makkelijker en beter.

Je kunt de planten in de volle grond tijdens de groei wat aanaarden zodat de vorming van knollen wordt gestimuleerd.

OOGST / BEWAREN

Omdat zoete aardappelen tropisch zijn en een lang seizoen nodig hebben oogst je ze zo laat mogelijk. Uiteraard voor de eerste echt koude nachten, maar kijk vooral naar het bericht en probeer de oogst zo lang mogelijk uit te stellen (tot hopelijk ergens in de 2e helft van oktober).

Oogst de zoete aardappelen voorzichtig, want als ze beschadigd zijn door bijvoorbeeld een riek zijn ze uiteraard niet lang bewaarbaar. En bedenk dat de knollen soms een stuk verder van de moederplant zitten (veel meer dan bij ‘gewone aardappelen’), het is niet vreemd om een halve meter van de plant nog een flinke knol te vinden (dat worden vaak ‘satellietknollen’ genoemd. Oogst daarom ook voorzichtig, om de knollen die verder van de moederplant groeien niet beschadigen.

In de speciekuip is het makkelijk oogsten, doordat de grond los is:

Ik heb eerst het blad en de stengels naar één kant geschoven en vervolgens afgeknipt (dom dat ik het blad toen niet mee naar huis heb genomen want het blad is dus eetbaar en lijkt gestoofd wel wat op een kruising tussen spinazie en snijbiet).

Vervolgens kon ik de de knollen makkelijk met mijn handen oogsten. Dit was 1 plant:

En dit was de uiteindelijke opbrengst van 3 planten in 1 speciekuip. Je ziet dat de paarse knollen lang en dun en veruit in de minderheid waren. Dit waren alle drie planten van stekken van in de supermarkt gekochte knollen:

De opbrengst was ongeveer 1 kilo per plant en dat vond ik al heel leuk, maar het is niet heel veel (waarschijnlijk door de combinatie van verkeerde rassen voor Nederland, de teelt in pot en de gortdroge zomer waarin ik zo veel en vaak mogelijk water gaf maar dat ongetwijfeld toch niet genoeg is geweest)

Ik leerde van de website van de Ecohoeve (waar ik in de knollen van 6 rassen kocht) dat de opbrengst van een goed ras wel 2,5 tot 3 kilo per plant kan zijn. Ik heb in dit blog mijn ervaringen beschreven met de teelt op 3 manieren (in de volle grond, en een speciekuip en in een zak potgrond), met foto’s van de rassen en het verschil in opbrengst: Zoete aardappelen vergelijken

Zoete aardappelen kun je lang bewaren. Ik kreeg van Yu de tip om de zoete aardappelen eerst warm op te slaan. Zie de volledige reactie van Yu onderaan deze pagina want zij doet het weer anders dan ik (korter maar nog warmer en bij een hoge luchtvochtigheid door ze in plastic zakken te leggen). Een deel van haar reactie:

“Zelf geteelde zoete aardappel kan je het best nog een tijdje opslaan alvorens consumptie (google ‘curing sweet potatoes’). Ze worden  zoeter door omzetting van zetmeel naar suiker. Na dit proces smaken ze niet alleen beter, maar zou je ze ook lang kunnen bewaren. Bron info: https://www.tenthacrefarm.com/harvesting-curing-and-storing-sweet-potatoes/ ” 

Ik heb zelf de zoete aardappelen naast elkaar in kratjes op een plekje waar geen zon kwam in een warme kamer gezet (rond de 20 graden). Na 4 weken heb ik de kratjes op een slaapkamer gezet waar de temperatuur in de winter rond de 15 graden ligt. Ik heb die zoete aardappelen tot in maart van het nieuwe jaar kunnen bewaren (pas toen het in maart in huis weer warmer werd begonnen de zoete aardappel heel langzaam iets zachter te worden en hebben we ze alsnog opgegeten).

Zoete aardappelen voor de bewaring op een licht verwarmde kamer

Zorg bij de bewaring in ieder geval dus altijd dat de aardappelen niet teveel op elkaar liggen maar in een dun laagje of naast elkaar. En bewaar ze ook liever niet in een donkere klamme, koude schuur zoals ik de eerste keer deed. En controleer uiteraard regelmatig en haal eventuele aardappelen met plekjes er tussenuit om als eerste op te eten.

Ik schreef ook eens een blog over een fenomeen dat ik op het blad van meerdere stekken zag:

Het ziet eruit als luis maar dat is het niet, het is het gevolg van teveel vocht dat niet door blad kan worden opgenomen, niks ergs maar lees de uitleg vooral even in dit korte blog: Luis op zoete aardappelen?

Tot slot van deze pagina: kijk voor leuke en lekkere recepten met zoete aardappelen of andere groenten ook nog even via het menu op de receptenpagina. Je vindt er bijvoorbeeld deze:

Vegetarische quiche met zoete aardappel, yoghurt en Parmezaanse kas
Abonneer
Laat het weten als er
guest

207 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Laura Bossart

Hallo!

Zelf ben ik voor het eerst ook begonnen met het kweken van zoete aardappelen. Op internet vond ik nooit degelijke uitleg omtrent het telen van de aardappelen tot vandaag. Dankzij uw preciese uitleg rond het telen weet ik nu al wat beter wat te doen, waarvoor dank!!

Eddy

Wat ook goed lukt is stekken nemen van de planten die in volle grond zitten. De uitlopers hebben zowat overal op de stengels miniscule worteltjes. Neem topstekken van ongeveer 15 cm en laat verder bewortelen in een glas water en dan oppotten. Je moet ze dan wel een winter lang warm bewaren. Af en toe geel blad verwijderen. Bij mij is dit goed gelukt.

Vera

Jan, hoe groot zijn ze dan tegen dat ze terug naar buiten in de volle grond kunnen?

Etienne De Clercq

Kan ik bataat ook in volle grond planten, zonder dat deze scheuten heeft?

Anoniem

Neen, geen goed idee

joep

tip: neem stekken van +- 20 a 30 cm met zoveel mogelijk internodes (knooppunten) hier wortellen de stekken uit en komen ook de meeste wortel-verdikkingen aan. (dit zijn de zoete aardappelen)

steek de stekken altijd iets schuin / zoiets als deze slash / in de grond. dit zorgt ervoor dat als er aan de internodes zoete aardappelen gaan groeien deze elkaar niet in de weg zitten als ze de diepte in wortelen en verdikken.

een hoge stikstofg gift tijdens de knolvorming resulteert altijd in een lagere oogst. extra kali daarentegen verhoogt de opbrengst.

er zit een heel groot verschil tussen rassen. wil je voor een ras met een hoge opbrengst zoek de iets lichtere mega grote aardappelen uit de supermarkt. dit is een ras met hoge opbrengst.

veel succes met stekken en groeien!

Carine p

Dag Diana,
Ik heb nu ook alle zoete aardappelen uitgeplant. Wel vreemd dat de in stukken gesneden aardappelen zijn beginnen rotten. Bij mij is dit voor het eerst heel goed gelukt. Ik heb wel de aardappel slechts een centimeter in het water gelegd. De volledige zoete aardappelen die ik in zijn geheel in de grond heb gestoken, hebben het mooiste loof, nu afwachten wat de beste oogst geeft. Volgend seizoen ga ik zeker de hint proberen met de stekken rechtstreeksvan de plant, dit lijkt me nog het makkelijkste.
Groetjes Carine

Hülzenbecher Roland

Hallo,
Ik heb meermaals gelezen dat de zoete aardappelen rotten aan de snijvlakken .Ik weet dat je eventueel de snijvlakken in houtasse kunt deppen,zo voorkom je infecties.Ik heb dit ervaren door de gewone aardappelen zo te behandelen nadat ik zelf pootgoed heb gevierendeeld.

Roland

Rene

Dag Ruud en diana
Ik heb gezien dat je scheutjes kan nemen van een zoete-aardappel. Ik ben bijna zover ze staan er nu een 4 tal cm op nu is mijn vraag als ze groter zijn kan ik dan best een beetje aardappel mee uit snijden en om plotten of net boven de aardappel afsnijden en eerst in water? Mvg rene

Jasmin

Hoi,
Dank voor het delen van alle mooie ervaringen! Ik ben zelf pas recent grote fan geworden van de zoete aardappel, namelijk door de batat douce te hebben gebroefd in de Algarve. Zoeits lekkers heb ik zelden gegeten…nu heb ik een aantal knollen hiervan meegenomen en wil ik ze heel graag planten. Aangezien het tijd van het jaar vraag ik me echter af if het slim is de aardappels nu nog proberen te laten wortelen of of ik moet priberen ze tot januari te bewaren om ze dan te laten wortelen. Wat zouden jullie adviseren?
Dank alvast voor het meedenken en groetjes,
Jasmin

David Buchan

Hallo,

De kans is groot dat rassen die het in zuid Europa goed doen een langere groeiperiode nodig hebben, wat in ons klimaat een nadeel is vanwege kortere seizoen – wat ook geldt voor veel andere warmteminnende gewassen trouwens. Maar waarom niet proberen! Voor bewaren: na het ‘curen’ van een selectie knollen eind oktober, heb ik ze in bakken met gaten gezet op de stenen vloer in de gang, waar het donker, droog en koel is, enkel bedekte met een grote witte zak die ze voor rijst gebruiken – een beetje ademend dus. Gisteren waren ze nog in goede staat: geen uitdroging en geen rot! Nu zien of ze mooie stekken geven 😉

Wim

Heb in maart 2 bakjes zoete aardappelen gekocht bij de Aldi, deze boven/in glazen potten laten wortelen en op 15 mei gepoot op/in zwart worteldoek (waarin ik gaten had gemaakt uiteraard). Dit met de gedachte dat het zwarte worteldoek warmte aantrekt en vasthoudt. De planten zijn enorm groot geworden (heel veel loof wat alle kanten op gaat). Was afgelopen week benieuwd of er aardappelen aan zaten. Dat was het geval en hoe; reusachtige aardappelen van wel 25 tot 30 c lang en 6 cm breed. Geweldig! Maar het bleek dat de muizen de aardappelen ook erg lekker vinden. Er waren er enkele aangevreten. Maar zeer tevreden over de opbrengst. Volgend jaar weer en weer op zwart worteldoek!

Lise

Bedankt voor alle mooie tips, met plezier lees ik je website Diana!
Zelf kwam ik er vandaag achter dat de bladeren van de zoete aardappel ook te eten zijn, vergelijkbaar als een spinazieblad. (Bijvoorbeeld roerbakken). In de biologische winkel bij ons zijn de bladeren los te koop. Heeft iemand wellicht een recept als aanrader?

Gevonden op de Engelse Wikipedia:

The young leaves and vine tips of sweet potato leaves are widely consumed as a vegetable in West African countries (Guinea, Sierra Leone and Liberia, for example), as well as in northeastern Uganda, East Africa.[54] According to FAO leaflet No. 13 – 1990, sweet potato leaves and shoots are a good source of vitamins A, C, and B2 (riboflavin), and according to research done by A. Khachatryan, are an excellent source of lutein.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sweet_potato

Michelle

Hello Lise and Diana,

A quick response in EN. Normally in Taiwan/Asia, people consume sweet potato leaves in simple frying/woking way. Just fry/wok them in the pan with a bit oil, garlic and salt – it’s good to go for a delicious bite. The same way goes to spinach as well. Technically it’s the most simple way to enjoy any “leaf-kind” veggie. We have a greenhouse(serre) here in Belgium and each year we eat the leaves rather than the potatoes because the leaves are so nutritious and easy to add in as a side dish on the dinning table.

Btw Diana, thank you for your wonderful articles.

Robbe

Na twee jaar zoete aardappel uit de winkel stekken en redelijk tegenvallende resultaten, heb ik me dit jaar laten adviseren door een specialist en heb het ras Tainung 65 gekocht, een ras geschikt voor volle grond. Het resultaat is spectaculair! Vier kleine stekken waren begin juli al een enorm bos en ze blijven nog altijd hard doorgroeien. Ik ben in september al eens stiekem wat gegraven en kwam direct al enkele dikke knollen tegen.

Het ras lijkt me bij zoete aardappel echt wel het verschil te maken tussen een matige en goede oogst. Meer info vind je bij Ecohoeve Den Oude Kastanje:

Anoniem

Lijkt me interessant. Mijn knolllen uit de winkel zijn verpieterd.

Jef Camps

Hallo Diana,

Ik heb in 2016 en 2017 voor het eerst zoete aardappel geplant, dit waren plantjes uit een tuincentrum met goede resultaten. Dit jaar heb ik voor eerst geprobeerd om zelf plantjes te kweken met succes. Vervolgens heb ik twee methodes toegepast, knol met scheuten en scheuten geworteld in water. het beste resultaat heb ik bekomen met deze laatste want de knollen met scheuten zijn volledig mislukt. Ik heb ook ondervonden dat de teelt het best lukt op verhoogde bedden. ( Ik tuinier op zandgrond)
Nog veel succes met uw mooie website.
mvg,
Jef

Rianne

Wauw Diana!! Wat geweldig om te lezen hoe je hier met de zoete aardappel aan het experimenteren bent. Heel leuk! Ik ben erg benieuwd hoe jullie oogst in de speciekuip is geworden. Groetjes, Rianne

Yu

Misschien niet onbelangrijk, zelf geteelde zoete aardappel kan je het best nog een tijdje opslaan alvorens consumptie (google ‘curing sweet potatoes’). Ze worden hierdoor zoeter, door omzetting van zetmeel naar suiker. Na dit proces smaken ze niet alleen beter, maar zou je ze ook lang kunnen bewaren, zonder ze in te moeten vriezen.

Het komt erop neer dat je ze een 10 dagen op een warme en vochtige plek laat rusten en laat helen (25 – 30 °C en 85% luchtvochtigheid). Ik doe ze in een plastic zak, prik er een paar gaten in en sluit de zakken; waarop ik ze op een zonnige vensterbank plaats. Daarna kan je ze inpakken in papier en op een geventileerde plek nog een 6-tal weken opslaan aan 12 – 15 °C. Hierop zouden ze pas optimaal zijn voor consumptie of verdere bewaring.

Ik vermeld er even bij dat ik mijn eigen oogst nog op de vensterbank ligt en de rest zelf nog niet uitgeprobeerd heb. Echter de kweker van waar ik mijn stekken heb ‘cured’ ze ook.

Bron info: https://www.tenthacrefarm.com/harvesting-curing-and-storing-sweet-potatoes/

P.S.: zelf heb ik dit jaar de beauregard improved en z.010 geteelt in een speciekuip, de 2de (paarse) deed het beter in openluchtteelt, al zaten ze samen in dezelfde kuip.

Tom Taymans

Dag iedereen, in verband met het bewaren van zoete aardappelen kan ik zeggen dat ik nu nog 2 stuks heb liggen van vorig jaar (oogst rond half oktober) en deze zijn nog steeds hard! Ik volg geen speciaal regime hiervoor; gewoon voorzichtig met de vingers uithalen, wassen en bewaren in een donkere, droge en koele kamer. In april nog van gegeten en niks op aan te merken. Ik weet helaas het ras niet. Degene die overblijven, stop ik zoals mijn aardappelen in de grond en hou ik vochtig; na 2-3 weken komen de eerste scheutjes piepen. Het is de eerste keer dat ik het op deze manier doe, want vorige keren heb ik plantjes gekocht in een tuincentrum. Fingers crossed 😉 Trouwens bedankt voor de uitgebreide info op de site; jullie doen met met passie en dat merk je!

Carine p

Dag Tom,
Ja, ik heb dit ook ervaren. Er resten mij ook nog een aantal exemplaren. Vooral de kleintjes die overblijven, doen het bij mij het best. Een 2 tal weken geleden heb ik een gedeelte hiervan in de tunnel gezet en deze schieten prima. De zoete aardappelscheuten die ik al lang geleden in potjes heb gedaan, staan er niet mooier bij. Voor mij het bewijs om volgend jaar niet vroeger dan maart in gang te schieten. Veel makkelijker en minder werk en dat is mooi meegenomen. Groetjes carine

Carine p

Dag Yu,
Bedankt voor de info. Ik had vorig jaar gelezen dat je zoete aardappelen best in krantenpapier bewaart. Dit had ik gedaan op een frisse plaats en toch waren er een deel verrot. Waarschijnlijk zal dit met het droog effect zijn. Ik ben hier begonnen met het rooien en zal ze eerst trachten te drogen alvorens in te pakken.
Groetjes
Carine

Corrie

Hoi Diana,
Mijn man heeft een mooie verhoogde bak gemaakt op een zonnig plekje.
Volgend seizoen ga ik daar eens zoete aardappelen uitproberen.
De tip van het hyacinthen glaasje zette mijn brein aan het denken. Als je een plastic drinkflesje doorsnijd of knipt en je hangt de top omgekeerd in het onderste deel heb je ook zo’n vorm. Ik denk dat ik het zo ga proberen.

Carine p

Dag Diana,
Ik heb alle zoete aardappelen gerooid. Ik had je beloofd mijn ervaring hiermee te geven.
1. Volledige zoete aardappel in potgrond op warme temperatuur : dit gaf mij de mooiste plant, die ik begin mei hier (ZW Fr) in volle grond (kleigrond) heb uitgeplant. Qua oogst, overduidelijk grootste oogst.
2. In stukken doorgesneden zoete aardappel in potgrond op warme temperatuur, dit gaf me redelijke planten, eveneens in mei in volle grond uitgeplant. Qua oogst, mooie grote knollen maar veel minder qua aantal.
3. Stekken genomen van een doorgeschoten zoete aardappel, eveneens in volle grond uitgeplant begin mei. De oogst was overduidelijk het minst, vooral veel kleiner.

Bij het rooien van de zoete aardappel, heb ik nu overal de stekken genomen. Die staan in water, wortel te schieten. Een zekere Jan had dit ergens in een blog beschreven. Ik ga ze deze winter binnenshuis in potten laten staan (ajaj waar moet ik dit zetten) en test deze methode voor 2020.

Qua bewaren laat ik ze nu eerst een paar dagen naast te kachel drogen en nadien in een koele ruimte.
Voilà, tot daar het verhaal van zoete aardappel.
Groetjes
Carine

Carine p

Dag Diana,
Ik denk vooral dat het nemen van stekken in januari ervoor zorgt dat er minder wortel gestel is en de plant minder opbrengst geeft. Ze zijn qua grootte allemaal eetbaar hoor, maar de eerste 2 methoden waren de zoete aardappelen 4 keer zo groot. Vandaar dat ik wel geloof in het verhaal van Jan om bij het oogsten de stekken reeds te nemen. Het wortel gestel zal aanzienlijk groter zijn tegen dat we dit zullen uitplanten in mei. Enfin, ik probeer het uit en ga volgend jaar enkel deze methode toepassen. Groot nadeel is natuurlijk de plaats. Alle gewortelde stekken moeten uitgeplant worden en ergens overwinteren….
Wat ik ook denk dat nadelig is voor de groei van de zoete aardappel is onze zware kleigrond. Vorig jaar had ik dit in een andere groententuin geplant waar veel meer rivier stenen zitten en volgens mij zorgde dit voor extra warmte en is daardoor lichter van structuur.
Vele tuingroeten
Carine

Stefan

Als je de zoete aardappel in een glas water zet en dan ongv 2 maanden later ga poten buiten heb je niet gelijk nieuwe aardappels maar pas het jaar daarna?

Carine p

Dag tuinliefhebbers,
Ik heb gedaan wat Yu hiervoor geschreven heeft betreffende het bewaren van zoete aardappelen. En jeetje wat een verschil in smaak. De aardappelen zijn nu veeeeel zoeter dan voorheen. Bedankt Yu voor de goede tip.
Diana, ik heb ook verschillende rassen besteld bij de ecohoeve de oude kastanje. Tegelijkertijd staat het hier ook vol met jonge scheuten die nu reeds aardig geworteld zijn. We proberen de verschillen uit. …
Groetjes carine

Carine p

Dag Diana,
Wel ik heb daags na de oogst de eerste zoete aardappelen gegeten en diegenen die ik nu eet zijn veel zoeter.
Tussen haakjes, de verschillende knollen van de kastanje ecohoeve leggen ze blijkbaar op aarde in een omgevingstemperatuur van ong 25 graden. Ik ga het deze keer ook zo proberen, en in de propagator leggen. Spannend…..
Groetjes carine

Carine p

Dag Diana,
Ik had je beloofd je verder op de hoogte te houden ivm zoete aardappel. Dus, een 50 tal potten van scheuten vorig jaar staan klaar, deze scheuten waren allemaal geworteld en zitten nu netjes in pot. Een gedeelte staat er triest bij en een gedeelte groeit duidelijk. Ik laat ze allemaal staan en zie later wel. Ik heb hierop toch reeds gespoten met mijn look/groene zeep aftreksel, want de eerste luizen heb ik reeds gedetecteerd.
Daarnaast heb ik 3 variëteiten bij de eco kastanje hoeve gekocht en zoals bij hun beschreven op minstens 25 graden gelegd. Het is enorm hoeveel scheuten je daarvan kan afhalen. Per aardappel heb ik nu reeds minstens 10 à 20 scheuten. Dit had ik echt niet verwacht. Het was een dure aankoop, maar ze geven echt veel scheuten. Ik kan het niet vergelijken met het laten schieten van mijn eigen oogst, gezien ik dit jaar met de scheuten van de plant gewerkt heb.
Ik laat je nadien nog weten hoe het verder verloopt, maar tot hiertoe geef ik de voorkeur aan het laten schieten in de propagator.
Groetjes
Carine

Carine p

Dag Diana,
Weeral iets bijgeleerd…. volgens de ecohoeve “den oude kastanje” kan je best de scheuten op 7 cm afsnijden en zorgen dat er nog 1 @ 2 blaadjes blijven aanhangen. Deze gaan in de oksels opnieuw scheuten geven die je nogmaals kan afsnijden. Zo kom je makkelijk aan 20 scheuten per zoete aardappel.
Amai, als jij van elke soort een zoete aardappel hebt gekocht, dan heb je een grote groententuin nodig. Ik heb me met veel moeite kunnen inhouden en dus 3 zoete aardappels gekocht – dus 30 à 60 planten en ik heb reeds 40 planten van vorige jaar staan…..tja, ik weet wat we volgend jaar gaan eten.
Zodra ik meer nieuws heb, laat ik het jou weten.
Groetjes
Carine

Carine p

Dag Diana,
Ik heb Orleans, Malakai improved en Tainung 65 besteld. Bij mij geeft de Malakai improved ongelofelijk veel scheuten, veel meer dan de andere. De Tainung 65 het minste. Ik zou ook wel eens van mijn eigen zoete aardappelen willen proberen (Beauregard) maar mijn 2 propagators zitten vol met aubergines en pepers.
Grt
Carine

Geert R

Ik heb zelf maar 1 jaar ervaring mee met de kweek van zoete aardappelen . Een 15 planten en erg goede oogst . Ras ?? Supermarkt zoete aardappelen ,maar wel zeer bewust gekozen in januari 2018 . Supermarkt maakte reclame met Belgische gekweekte zoete aardappelen . Vorig jaar is het er niet van gekomen en dit jaar ging ik wat rassen proberen van oude kastanje . Daar geven ze aan of ze geschikt zijn voor buiten teelt hier . Vorig weekend tip gekregen dat in aldi op hun zoete aardappelen herkomst België en ras stond even gekeken op deze dat we liggen hadden en inderdaad Orleans dus van de week nieuwe willen meebrengen maar nu waren het Beaugregard . Via Google gevonden dat deze 2 rassen het beste uit de teelt testen komen voor professionele teelt . Ze klappen tot opbrengst van 60ton/ ha . Hoe ik ze had gekweekt op water gezet tot dat ze flink begonnen te wortelen dan geplant in potgrond zodat plant ook voeding kon halen uit de grond en niet enkel uit de knol. Scheuten geknipt en laten wortelen in water,uitgeplant in p9 potten . Uitgeplant in grond die enkel verrijkt was met compost als ze goed aan de groei waren 1 maal kleine gift van beendermeel . Mulchem met grasmaaisel . Bij ze uit te steken gezien dat er nogal veel vraagschade was van muizen zonder deze zouden we een 2 aardappelmanden gehad hebben van de 15 planten.

Carine p

Diana,
Ondertussen heb ik nog een tip binnengekregen van de eco-hoeve. Bij het uitplanten buiten de wortels wat los en recht trekken. Doe je dit niet, zal je heel veel gedraaide knollen oogsten. Ok, dit ga ik opvolgen. Bij het afknippen van de 7cm scheuten, planten zij dit ineens in potten, maar op water gaf een evengoed resultaat. Ook hier ga ik beiden proberen.
Groetjes
Carine

[…] Zoete aardappel […]

Carine p

Dag Diana,
Even vervolg op zoete aardappel….
Ik heb de scheuten op 7cm afgesneden na het blad en dus niet helemaal tot onderaan en je ziet nu reeds de nieuwe scheuten ontwikkelen. Effectief van 1 zoete aardappel kan je veel scheuten nemen. Voor diegenen die een propagator hebben en de zoete aardappel op 25à 27 graden kan leggen, is dit voor mij de makkelijkste methode. Gedaan met scheuten bijhouden van vorig jaar die je een hele winter moet verversen, gedaan met tandenstokertjes en in water zetten. Wat een gedoe allemaal. Ik zou zeggen, dank u aan de eco kastanje hoeve die mij deze uitleg gegeven heeft. Ook nooit gedacht dat ik van 1 aardappel nu reeds 15 scheuten heb en het verhaal is nog niet ten einde.
Groetjes carine

Thomas Van Hiel

Hallo Diana

Bedankt om je ervaringen te delen, en wat een leuke familienaam voor dit soort werk .

Midden oktober heb ik een zoete aardappel toegestuurd gekregen vanuit Zuid-Frankrijk. Geen idee welke soort het is, ziet er een normale knol uit, maar de kleur is eerder paars dan rood of oranje. Heb het meteen in een potje met water gezet in de huiskamer, waar het meestal tussen 18 en 22 graden is. Het heeft toch een maand geduurd voordat er iets gebeurde, en wat ik toen zag is niet te vergelijken met wat ik kan zien op jouw foto’s. Er zijn 3 harige knoppen uitgegroeid, de grootste van 2 cm lang en 8 mm breed. Daaruit zijn de wortels beginnen groeien en later ook lange paarse behaarde stengels (dus niet direct uit de knol zoals ik kan zien op jouw foto’s), het lijkt echt op een vogelspin . De knol begint ook kleine witte verhardingen te vertonen langs de kant waarmee hij permanent in het water ligt, ze lijken op zuignapjes. Mysterieuze bedoening hier .

Heb je dit al eens gezien? Heb je een idee welke soort dit is? Heb je een idee hoe ik het het best verder aanpak? Snijdt ik zo’n knopje af en zet ik het in potgrond?

Alvast bedankt voor je reactie.
Groeten uit België
Thomas

Thomas Van Hiel

Heb foto’tjes opgestuurd. Hopelijk komen ze goed aan.

Groetjes
Thomas

edit Diana: foto:
aardappel Thomas

Danitsja

Hi Diana,

Dankjewel voor alle behulpzame informatie!

Ik heb nog een vraag. Wanneer de zoete aardappels geworteld zijn en scheuten geven, laat je dan de hele tijd de deksel op de propagator? En wanneer laat je de stekjes niet meer in de propagator staan?

Groetjes, Danitsja

Anoniem

Hi Diana,

Dankjewel voor je reactie.

Nog een vraag, laat je de deksel de hele tijd op de propagator?

Groetjes, Danitsja

Richard

Hallo Diana,

Ik ga dit jaar ook zoete aardappelen telen. Ik ben nu witte van ecohoeve en beauregard improved aan het kiemen en stekken. In mei koop ik dan nog stekken van erato white en Erato orange. Erato white schijnt hetzelfde te zijn als georgia jet en erato orange hetzelfde als jewel. Ik ben benieuwd naar deverschillen. Ik ga ze allen in de volle grond telen. Ik wil ze dus op ruggen poten maar wat zou het beste zijn? Worteldoek of landbouwplastic. Worteldoek laat water door maar plastic houdt de warmte denk ik beter vast. Ik heb geen watervoorziening, behalve dan de gieter. Wat zou jij doen?

Groet, Richard

Richard

Hallo Diana,

Ik heb de zoete aardappels horizontaal half begraven in een bakje en in de propagator liggen op 27C ongeveer. Ik heb de potgrond ontsmet door het te verwarmen. Waar ik achter ben gekomen is dat het bakje niet afgedekt mag worden en de deksel van de propagator staat op een kier. Dit omdat er anders kans is op schimmel. Ik hou je op de hoogte.

Groet, Richard

Carine p

Dag Richard en Diana,
Even een kleine toelichting betreffende de vraag van Richard worteldoek of landbouwplastiek. Persoonlijk gebruik ik geen van beiden. Reden hiervan is dat worteldoek en landbouwplastiek het leven in de grond doodt. Om onkruid tegen te houden kan je op natuurlijke manier makkelijk werken met een laag versnipperd afval, assen , snoeisel enz. Leg dit op bruin karton en alles verteert netjes en het leven in de grond is onwaarschijnlijk!
Betreffende de zoete aardappel zet ik de verluchtingsgaten van de propagator ook open zodat er geen schimmel vormt. Zodra deze beginnen te kiemen, haal ik deze eruit om te vermijden dat je te lange scheuten krijgt. De 25 à27 graden is vooral nodig voor het kiemproces , nadien kan dit makkelijk op kamertemperatuur.
Grt carine

Carine p

Dag Diana,
Ik had je beloofd op de hoogte te houden betreffende scheuten van vorig jaar en nieuwe scheuten. Wel, het bijhouden van scheuten van vorige oogst doe ik niet meer. Heel de winter moet je die planten binnen verzorgen en nu merk ik dat nieuwe scheuten veel sterker zijn en er frisser bijstaan. Gezien al het werk dat ik gedaan heb, zal ik deze toch nog uitplanten om het verschil in oogst te kunnen vergelijken. En ja, ik maak ook gebruik van verhoogde bedden.
Grt Carine

Richard

Hallo Carine,

Bedankt voor je advies. Ik weet dat het bodemleven het niet fijn vindt als ik folie gebruik. Maar ik lees in rapporten dat folie de warmte vast houdt en de ruggen ook sneller opwarmt waardoor de opbrengst aanzienlijk hoger is. Er bestaat ook biologisch afbreekbare folie, dit gaat een maand of 3 mee. Ik woon in het noorden en wil de groei omstandigheden zo goed mogelijk hebben, omdat het hier wat kouder is. Ik wil ze in volle grond telen, mijn ervaring is dat alles het beter doet in de volle grond. Ik ben benieuwd naar je bevinden van de overgebleven stekken.

Groet, Richard

Carine p

Dag Richard,
En waarom niet zo’n lage tunnels over plaatsen voor de warmte?
Grt Carine

Richard

Hallo Carine,

Daar zat ik ook aan te denken. Ik maak veel gebruik van klimaatdoek en ook dat verhoogt de temperatuur iets. Ik gebruik dit al een aantal jaar en heb ondervonden dat insecten er niet doorheen gaan, ook al kunnen ze dat wel. Ik heb mijn wortels met uien, kool en prei onder dat doek, dat zijn drie tunnels. Ik vindt het eerlijk gezegd lelijk lijken, maar ik kan niet anders. Ik heb 2 jaar geleden 90% prei weg moeten gooien vanwege preimineervlieg. Het liefst zou ik dus zoete aardappelen zonder tunnel willen telen, ook omdat zij nauwelijks last hebben van insecten buitenaf. Maar als de opbrengst tegen gaat vallen, ga ik dat alsnog testen met een tunnel. Ik hoop dat de grond een beetje op gaat drogen, veel regen hier en ik teel op veengrond.

Groet, Richard

Vera

hoi Carine,
ik ben nog maar aan mijn eerste probeersel bezig, maar misschien kun je in december stekken nemen van de stekken die je nam tijdens het oogsten? Dan heb je wel een voorsprong maar niet de nadelen van het overwinteren…
en een heel praktisch vraagje: als je je gewortelde stekjes in pot steekt, hoe groot is die pot dan? Mijn stekjes Beauregard beginnen te wortelen dus mag stilaan aan potjes beginnen denken 🙂
groetjes

[…] Zoete aardappel […]

cees

Hoi Diana,

misschien heb ik er overheen gelezen, maar vergeet je niet dat het blad ook heerlijk is? Qua smaak tussen snijbiet /andijvie en spinazie in.

Ik ben inmiddels zover dat het voor mij de enige reden is om ze te kweken, de knollen zijn een bijkomstigheid 😉

joris

gouden tip, opkweek in de propagator

[…] Zoete aardappel […]

Petra

Hoi Diana,
Er zijn zoveel reacties op deze pagina dat deze tip mss al ooit genoemd is, ik weet het niet ?
Maar ik heb, omdat ik de zoete aardappelen niet wil prikken en geen hyacintenglaasjes heb, uit karton een rondje geknipt net iets groter dan het glas waar ze in staan, in het midden een opening gemaakt, zodat de aardappel op het karton rust en net in het water komt te hangen. Werkt perfect !
Groeten,
Petra

David Buchan

Ook nog eens bedankt om al je ervaringen zo helder te delen! Buiten in volle grond lukt zeker met de zomers die we tegenwoordig hebben. Ik deed dat vorig jaar op worteldoek met gatenom de 50 cm, en dan een druppeldarm aan de voet van de planten en gezorgd dat ze nooit water tekort hadden (nogal een uitdaging vorige zomer). Bed had lichte lading stalmest gekregen, maar compost zou volgens mij ruim voldoende zijn. (Onder doek uiteraard geen mogelijkheid om kali toe te voegen later in het seizoen, maar volgens mij overbodig want compost bevat al veel K). Opbrengst was fantastisch: goede rassen haalde makkelijk 3-4 kg/plant, en sommigen zelfs meer dan 7 kg per plant! En we zitten op een arm droog zandgrond.. Bepalend voor succesvol teelt en opbrengst volgens mij: geschikte rassen en gezonde moederknollen, nooit water stress (zeker niet bij opkweek en uitplanten), onder zwart doek voor maximale warmte, en ook geen beperking van wortel groei – bij mij soms satellietknollen op anderhalve meter van stek! Zou het kunnen dat jouw manier van in potten te telen minder opbrengst per plant geeft door beperkte bewortelbare volume?

Goed om te weten: het ras Beauregard is licentie-vrij en mag dus door iedereen vermeerderd worden! Ook heb ik deze ras in rekken van biologische winkels gevonden 🙂

Koen

Hallo Diana

Ik heb zoete aardappel voorgekweekt in zand ipv vermiculiet in de propagator. Op het moment dat deze stekken vormden, heb ik het zand heel vochtig gemaakt, zodat de bataat er makkelijk uit te trekken viel en er geen wortels beschadigd werden. Daarna heb ik ze in potjes gezet met compost/humus en die in de vensterbank gezet.
Er is echter één bataat die nog steeds geen stekken heeft gevormd, maar wel een hele grote wortelmassa. Weet je misschien of ik me daar zorgen om moet maken, en zoja wat daar aan te doen valt?

Groetjes, Koen

[…] Zoete aardappel […]

Joris

Hier een link naar wat filmpjes met tips van de Duitse professionals:

https://www.youtube.com/playlist?list=PL2hwL_rodxEP1GgWDdzhL9ZiaEJ-CVa34

Als ik dit zie denk ik dat de succesfactor in warmte zit, vanaf de propagator tot de oogst. Ik ga het daarom dit jaar op een verhoogd bed proberen met wortelvormig om meer en langer de warmte vast te houden. Succes allemaal

Koen

Het vreemde is, is dat de andere, ik heb er vier, wel aan het uitlopen zijn en ook al grote uitlopers hebben. Ik heb ze ook allemaal op dezelfde manier behandeld. Het zijn trouwens zoete aardappelen vanuit de winkel, misschien dat het daar aan ligt. Ik heb dan nog wel drie goede, maar vroeg me af wat er aan de hand was.
De tip van wat kouder in het licht ga ik zeker proberen!

Faber

Mijn stekjes gaan goed, heb al een warm plekje uitgekozen en kan niet wachten tot half mei.
Maar:
Sommige stekjes hebben al veel lange wortels. Moeten die al in een pot voor ik ze in volle grond zet?
Hoe plant ik een stek? Enkel het gedeelte met wortels onder de grond? Of ook eerste bladeren( eerst afknippen?)

Faber

Dat hielp zeker,
Nog een vraagje, je zegt half mei naar buiten.
Wat met afharden? Is dat nodig?

Vera

Er groeiden stekjes op een Beauregard bataat die zich verstopt had dus daar ga ik mee aan de slag.
Ik las dat de knollen zich iets verder van de plant vormen, iemand een idee hoe ver dat dan is?
En hoe diep groeien de knollen?
Alvast bedankt voor de schat aan informatie alweer!
Groetjes, Vera

Vera

hoi Diana,
hoe ging dat dan in je specie-bak? Want die zal geen 50cm diep geweest zijn?
Ik heb moestuinbakken en ga het in een bak van 80cm op 80cm proberen. Die is nu 25cm diep, dus zal die verhogen met behulp van stukken zak waar de potgrond in geleverd wordt heb ik net bedacht.
Wat kan ik genieten van deze (voor)zaai- en opkweekperiode!!!
groetjes, Vera

Bianca

Ik heb nog wel een tip, wat te doen met de knol als je genoeg stekken hebt. Vorig jaar heb ik die in de grond gestopt, maar net als jij de ervaring dat dat geen extra oogst oplevert tov stekjes.

Ik heb dit jaar 20 stekjes en er zaten nog wel wat uitlopers op, maar vond het wel genoeg. Die knol waarvan ik de stekjes heb genomen, heb ik daarna gewoon bereid en opgegeten; nog 2 heerlijke maaltijden van gehad!

Carine p

Dag Diana,
Even een verder verloop van de zoete aardappelen. Alle scheuten van bij de oogst, netjes bijgehouden in water, nadien in potjes geplant en zo overwinterd, heb ik allemaal weggegooid. Deze waren zo lelijk geworden. Ik wilde deze nog planten om het verschil van opbrengst te bekijken, maar vorige week was mijn geduld op. Het heeft gezorgd voor beestjes op mijn aubergines, paprika en pepers en zelfs op mijn nieuwe scheuten van zoete aardappel. Al die energie voor het heel de winter bijhouden van de scheuten en nu het constant behandelen met look voor de aubergines etc is me wel te veel. Volgend jaar ga ik eerst pepers etc zaaien en pas in maart als de propagator vrijkomt de zoete aardappel laten schieten. Ik heb gisteren wel de zoete aardappel geplant onder een plastieken tunneltje ter bescherming van de koude. (Momenteel geen vries meer). En om maar opnieuw te vergelijken, heb ik nog een aantal zoete aardappel van vorige oogst in propagator gelegd. Zo blijf je wel bezig
Groetjes carine

Lucia

Hi Diana,

Al een paar jaar plant ik zoete aardappel. Dit is mijn manier; ik leg een aantal z.aardappelen in de berging, op een gegeven moment schieten ze uit. Dan plant ik ze in speciekuipen met de uitschieters boven het zand, aardappel dus onder het zand. Geef ze met een regelmaal water. En ze groeien als kool
Groetjes, Lucia

Ria

Hallo Diana,

ik weet dat je het prettig vind om te weten. Ik zag een klein typefoutje bij oogst / bewaren:
Ik leerde van de website van de Echoeve (waar ik in 2020 de knollen van 6 rassen kocht) dat de opbrengst ……………..

Groetjes,
Ria

Ria

Ha,ha,
Nu zelf een typefout: vind moet zijn vindt. Te snel op de verzendknop gedrukt.
Ria

Yvonne vd laan

Beste Diana,

Vandaag 24 april 2020 bij wedloop zoete, biologische aardappel te koop.
Bedankt voor je geweldige website over de planten maar ook de recepten.
Voor mij als beginnende moestuinier geweldig!
Mvg,

Yvonne

Marc Pilate

Hallo Diana,

Eerst en vooral bedankt, door het lezen van uw blog hebben wij vorig jaar voor het eerst zoete aardappel gepland.
Deze gepland in volle grond maar op aanraden van een bevriende boer op een heuvel. Dit wil zeggen, in onze moestuin 2 heuvels gemaakt van ongeveer 50 a 60cm hoog en hierover worteldoek vastgemaakt om de grond gemakkelijk en lang warm te houden. Bovenaan een vierkant van 10 op 10cm uitgeknipt om hier te planten. In oktober geoogst en onze opbrengst was een kleine 8kg per plant. Echt waar, ongelooflijk succes en een blijver in onze moestuin. Hopelijk ben je hiermee iets en probeer je dit ook eens,

Groetjes Ilse en Marc

Sarah Verelst

Goeiedag, geweldige tip om de aardappel in grond te leggen en zo op stekken te wachten, dat gaat zeer vlot hier.
Maar wanneer mag je de steken afsnijden om afzonderlijk verder te laten groeien in water? Moeten er al witte worteltjes staan?
Ze zijn hier elkaar namelijk heel hard aan het verdringen.

Groetjes, Sarah

carine p

Dag Sarah,
Snijd de stek af als deze ongeveer 15 cm lang is en dan kan je die in water laten wortelen of rechtstreeks in een potje steken om te laten wortelen.
grt
Carine

Bo

Dag Diana,
Dit jaar is mijn eerst poging om zoete aardappelen in België te telen. Ik wou je alvast bedanken voor je tips en trick. Ik heb veel opzoek werk gedaan waarbij ze verschillende dingen zeiden over hoe het beste zoete aardappelen te telen en kweken, zo las ik dat plantengier gemaakt van Russische smeerwortel, Heermoes en brandnetel een goede voeding is voor zoete aardappelen omdat het veel kalium en een beetje stikstof bevat. Ik vroeg me af of je daar of iemand anders ervaring mee heeft, het zou zonde zijn om mijn mooie stekjes kapot te laten gaan… Ook had ik gelezen dat als de grond goed warm en vochtig is het beter zou zijn voor de wortel- en knolvorming, ik dacht misschien om een week voor ik ze uitplant in de volle grond de aarde vochtig maak en er een zwart zeil over leg om de warmte er naar toe te trekken. Zou dat iets goed zijn om te doen?
Groetjes Bo

Carine p

Dag Bo,
Ik maak idd gebruik van netel bladeren, smeerwortel en eveneens de gier hiervan, niet van heermoes omdat ik het niet heb. Persoonlijk geef ik dit vooral aan de aubergines, paprika, pepers en tomaten, zowel de bladeren als de gier. Rond de zoete aardappelen leg ik vooral de bladeren. Op gebied van kalium en stikstof zijn beiden aanvullend. Dus ja doe maar, wees echter exact met de hoeveelheden ivm gier want dit kan zonder probleem jouw planten verbranden. Altijd veilig is netel bladeren en smeerwortel rond jouw planten leggen, maar gier is wel krachtiger.
Nog even ivm smeerwortel. Gebruik de plant smeerwortel bocking 14, deze heeft vele voordelen. Krachtiger, zaait niet verder etc. Om niet alles te moeten herschrijven, ziehier wat leesvoer. https://www.landgoeddewildert.nl/russische-smeerwortel-bokking-14-symphytum-uplandicum.
Persoonlijk heb ik deze smeerwortel planten her en der in de moestuin staan, trek ik de bladeren constant af als bijkomend voedsel en zorgt dit voor goede bevruchting. Ontzettend veel hommels en bijen… Hopelijk volstaat dit als antwoord, n7 snel verderdoen groetjes carine

Bo

Dag Carine
Bedankt voor je antwoord en de link naar de website, het was heel leerrijk en interessant. Ik ga er zeker mee aan de slag.

Carine p

Dag Bo,
Nogmaals even snel…. je kan netels gebruiken tegen de bladluizen, maar ook als bemesting. Het maken van gier verschilt hierin. Als je wilt, wil ik de recepten opschrijven, als dit al dan niet gebeurd is.
Grt Carine

Bo

Dag Carine
Ik zou het geweldig vinden als je recepten met mij zou willen delen, ik wil het zo goed mogelijk doen.

Van Daele Vera

Dag allemaal,

De schillen ( gemixt) van bananen bevatten ook veel kalium.
Vera

Carine

Dag Vera,
Klopt! Je hoeft het zelfs niet te mixen. In de siertuin snijd ik deze in stukjes, maar in de groententuin doe ik daar zelfs de moeite niet voor. Dit verteert enorm snel. Let wel op, haal de etiketjes van de schil, zoniet heb je jaren nadien nog resten van die stikkertjes. Grt Carine

Meld je aan voor de nieuwsbrief