De eerste tomaatjes!!!

Eindelijk. Tjongejonge, ik heb er dit jaar lang op moeten wachten. Elk jaar kan ik zo rond de 3e week van juni de eerste rijpe tomaat oogsten. Maar dit jaar is het anders (ik ga het niet meer vertellen, de regen, de slakken, nog meer regen, etc. etc.). Dit jaar moeten we lang, heel lang wachten op oogst. En ook op rijpe tomaten, terwijl die in de kas toch niet heel veel last hebben gehad van kou. En slakken vinden tomatenplanten niet lekker. En de regen voelen de planten in de kas niet (tot het onderlopen van de kassen vorige week dan, dat was iets teveel regen). Dus waarom zijn de tomaten dan dit jaar later dan normaal – minder zonuren = donkerder = minder snel rijpen, zoiets zal het zijn (want ook dit jaar een aantal rassen die hier beproefd vroege tomaten zijn).

Ik ben gewoon gewend om ze al 1 of 2 weken te kunnen oogsten. Ik ben daaraan gehecht, het zit in mijn systeem. Zoals koolmezenkinderen op een bepaalde dag uitvliegen, goed of slecht weer, of zoals alle vliegende mieren uitvliegen, ongeacht weersomstandigheden. Zo heb ik dat met tomaten, het is gewoon tijd, de hoogste tijd, ik moet nu gewoon plukken. Al 2 weken lang bekijk ik elke dag alle planten minutieus, zie ik al een vage kleurverandering?

En nu is het zover, eindelijk. Eindelijk kan de zomer beginnen (horen de weergoden dit hopelijk ook?). Want we kunnen een tomaat eten, eigenlijk is het belachelijk, maar het is zo.

De allereerste van dit jaar:

Paul Robeson. Bijzonder, zoals ik in een eerder tuindagboek schreef, want ik heb deze heerlijke tomaat (want dat weet ik dus al) eerder geteeld en toen was ze middelvroeg. ze is als één van de eerste tomatenzaailingen uitgeplant in de volle grond, dat zal een reden zijn.

Volgende:

Tomaat Reinhards Goldkirsche eerste rijp

Wie het kleine niet eert…… helemaal rechts onderin is het eerste gele cherrytomaatje van de Reinhard’s Goldkische rijp. Een vroeg ras, in 2 eerdere jaren  vroeg en lekker en veel. Blij mee!

Volgende:

Tomaat Maglia Rosa eerste rijp

Tomaat Maglia Rosa, het eerste jaar dat ik dit ras teel. Ze blijkt dus een vroeg ras te zijn. Leuke planten, niet zo groot, dragen dubbele trossen tomaatjes die ergens tussen een romatomaat en een cherrytomaat in zit. Niet heel duidelijk te zien maar bij rijpheid is ze rozerood met oranjerood streepjes.

En tot slot het allerlaatste tomaatje. Nog niet eens helemaal rijp, maar nu al trots op:

Tomaat Tomatito eerste rijp

Tomatito. Hoe sterk moet je als bestomaatje zijn (ze is niet veel groter dan een centimeter) om nu al te rijpen, buiten in de volle grond, niet eens in lekker warme pot. In de halfschaduw, niet eens in de zon. In iets wat je bijna modder kunt noemen, geen luchtige, warme grond. Met de eerste aardappelziekteverschijnselen op het tuinbouwcomplex, en toch nog gezond. Echt heel dapper, en knap!

Het begin is er dus, met wat meer zon zullen er nu snel meer tomaten gaan rijpen. Ik verheug me er nu al op!!

Tot slot van dit korte tuindagboek nog 3 mededelingen:

Ik heb op de website van Pokon ook weer een blog geschreven, en daarin laat ik zien welke bessen we ondertussen kunnen oogsten en hebben geoogst, plus een receptje van een lekkere zwarte bessengelei met sinaasappel en kaneel (vinden we hier erg lekker!). De directe link: Pokonblog over bessen

Mededeling 2: ik krijg van mensen nog wel eens een mailtje dat het niet lukt om zich aan te melden voor de nieuwsbrief. Het programma (dat in mijn geval Post Notif heet) verstuurt elke minuut 1 mailtje naar 1 persoon die zich heeft ingeschreven voor de nieuwsbrief. En ondertussen hebben zich al zoveel mensen ingeschreven dat het langer dan 24 uur duurt voor iedereen de mail heeft gehad. Als mensen zich toevallig op die dag aanmelden voor de nieuwsbrief duurt het dus ruim 24 uur voor ze de bevestigingsmail krijgen, omdat het programma eerst afmaakt war ze mee bezig is. Daarnaast is het niet voor iedereen even duidelijk dat de bevestigingsmail die wordt gestuurd niet de bevestiging is maar een vraag met een link om je inschrijving te bevestigen (in het kader van privacy en spam en zo). In het kort gezegd; als je aanmeldt kan het wel eens een dagje duren voor je bericht krijgt. En als je bericht krijgt is dat een mail waarin wordt gevraagd om een bevestiging, met een link waar je op moet klikken om je inschrijving te bevestigen. Ik hoop dat het zo voor iedereen duidelijk is die zich in wil schrijven maar waarbij het maar niet lukt!

En tot allerslotst dan nog 1 keer over het uitschakelen van de reacties. Ik heb nog wat mailtjes gekregen van mensen die het missen, en zoals al eerder gezegd, ik mis het ook wel. Maar een compromis tussen website en weblog lijkt me voor nu niet mogelijk, ik kan moeilijk hier vragen of er niet meer dan 10 mensen een vraag willen stellen, dat werkt gewoon niet. En wat een vrije tijd heb ik nu, zeg! Zoveel dat ik al 9 bestaande pagina’s heb nagekeken!

Ik heb de teksten gelezen, typfouten eruit gehaald, soms tekst aangepast of tekst aangevuld met nieuwe informatie of rassen, alle foto’s eruit gehaald en nieuwe en meer en grotere foto’s ervoor in de plaats gezet. Kijk vooral even naar een ‘oude’ pagina (die ik dus nog moet doen), zoals die van snijbiet. En vergelijk die even met de vernieuwde pagina’s van bijvoorbeeld kropsla en prei. Ik zie alleen dat er bij de prei ook recepten van aardbeitiramisu en pruimentaart staan. Daar gaat blijkbaar nog iets fout 🙂 Ik ga bedenken hoe dat zo fout kan gaan (of het vragen aan iemand die er meer verstand van heeft dan ik, lijkt me beter 🙂

Om dan nog wel even met een foto te eindigen:

Helianthus annuus Prado Red

Helianthus annuus Prado Red, een zonnebloem die nu eens niet geel is maar donkerrood of donkerroodbruin, hoe het dan ook mag heten. Mooi! En extra leuk omdat ze niet één bloem maakt maar elke plant meerdere bloemen geeft.

Rara wat wij vanavond eten? Nee, geen zonnebloemen natuurlijk, maar wel tomaten!!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties