Hagel

Tomaten zaailingen 18a april 2012Ik weet dat het best kan, hagelen eind april. Dat neemt niet weg dat ik er gisteren wel narrig van werd. We vonden het een mooie dag om planten uit te planten (ook omdat we dan een beetje meer ruimte zouden krijgen en ons nek niet meer zouden breken over alle tray’s en bakken met potjes en noem maar op). Dus op een paar na zitten alle tomaten, paprika’s en pepers nu in de grond, komkommers zijn gezaaid, buiten zijn er veel planten uitgeplant, etc.

Op de foto zie je een bak met tomatenzaailingen die allemaal uitgeplant konden worden in de kas; groot genoeg, stevig, genoeg wortels. Leuk trouwens om zo al te kunnen zien dat er kleine verschillen in bladvormen bij tomaten zijn.

Veel gedaan maar dan wel in etappes, want meerdere buien en dus ook nog 2 hagelbuien op ons hoofd gehad. De hagelstenen waren nog best groot (bijna een halve centimeter) en je kon de uitgeplante zaailingen bijna “Au!” horen roepen. Goed, ze moeten er maar aan wennen, het buitenleven is nu eenmaal niet zo lief als het klimaat in de kas. Uiteindelijk zag alles er, toen we naar huis gingen, toch best aardig uit. En eindelijk ook een beetje gevuld (hoewel er nog plaats genoeg is om nog meer eenjarigen te planten – gelukkig maar 🙂

Straks gaan we aan het zware werk; de 8 kuipplanten die op zolder staan mogen naar buiten. Ze hebben al aardig wat blad, en we hebben ze vooral droog gehouden de laatste week zodat ze niet al te zwaar zijn (2 trappen af van zolder naar de begane grond met een 50 cm pot met een Brugmansia is al zwaar genoeg, zoder dat er dan ook nog een paar liter water in zit). Dus 3 Brugmansia’s, een Cassia, een Rhodochiton, een Cestrum, een Chamaerops en een Abutilon mogen naar buiten, gelijk voeding erbij, water geven en er een mooi plekje voor zoeken.

Daarnaast straks ook nog even naar de volkstuin, de planten halen die in de voor- en achtertuin mogen komen, en de lege bakken ophalen die we nu hebben na het uitplanten gisteren.

Zelfs het zonnetje schijnt, speciaal voor de uitgeplante planten en voor de kuipplanten die vandaag van de donkere zolder naar een seizoen lang buiten mogen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties