Plannen

Zo. Ik heb zaden besteld. Teveel, zoals altijd, maar ik wil ook volgend jaar weer een aantal nieuwe soorten proberen, elke nieuwe ervaring is welkom. En wellicht kan ik volgend jaar niet meer in Engeland bestellen dus nu maar wat extra ingeslagen. En ook maar eens wat zaden in Duitsland besteld. Ik zal voor volgend jaar keuzes moeten maken.

En dus begin ik ook met de planning (die hoop ik ergens in de komende dagen langzaamaan te gaan vullen), al heb ik zeker nog niet alle zaden in huis. Er zijn ook altijd nog soorten uit mijn eigen voorraad die ik weer moet zaaien (bijvoorbeeld omdat het favorieten zijn die ik altijd eens per 2 of 3 jaar zaai, of omdat die zaden al wat ouder worden).

De vroege vleestomaat Black & Red Boar komt volgend jaar zeker weer eens aan de beurt.

Voor de moestuin zelf maak ik geen planning: ik zaai en plant wat ik wil, in de hoeveelheid die ik kwijt kan (nou ja, iets meer, geef ik toe). In een volgend blog zal ik eens, zoals beloofd, iets schrijven over onze vruchtwisseling (en dat is zeker niet hetzelfde als de algemene vruchtwisseling met al z’n regels, een pagina die ik toevallig vorige week bijwerkte).

Voor de kas maak ik wel een planning. Omdat ik dat handig vind. En voor buiten kan ik altijd wel ergens in een hoekje nog een paar slaplanten of een courgette kwijt, maar in de kas is elke centimeter ingedeeld en wil ik liever geen soorten zaaien die ik toch niet kan uitplanten. Ik gebruik de planning van vorig jaar weer voor de planning van komend jaar, dat doe ik al jaren zo.

Wat blauw gekleurd is zijn de soorten die ik komend voorjaar ga zaaien. Elke soort van dit jaar vervang ik door een vergelijkbare soort (qua plantafstand) voor komend jaar. Een tomaat in 2020 vervang ik door een paprika dit jaar. Een peper van 2020 vervang ik door een aubergine in 2021. En in deze kas moet ook een komkommer komen (want die stond vorig jaar in de andere kas). En zo vul ik rijtje voor rijtje, 3 planten links en 3 planten rechts van het hoofdpad, en ik probeer niet een tomaat te zetten waar vorig jaar ook een tomaat stond.

Voor buiten is het makkelijker. Maar om na te denken over wat we volgend jaar willen zullen we eerst terug moeten kijken naar dit jaar. En de conclusies zijn: we hadden teveel pompoenen (er liggen er nu nog 12 op zolder). En we hadden veel te weinig knolvenkel (nog maar 2 zakjes in de vriezer). We zetten voorlopig even geen prei meer (lange teeltduur, kans op preimineervlieg, lage opbrengst). Minder potten. Meer bloemen, misschien ook in de vorm van vaste planten. En meer koolrabi, die vinden we tegenwoordig erg lekker. En meer mais, want daar heb ik een aantal leuke recepten van gevonden. Ik voorzie alweer ruimtegebrek :-).

Het zijn elk jaar terugkerende aanpassingen. Vorig jaar hadden we wat te weinig pompoenen. En teveel bietjes. Daarom zaaiden we dit jaar wat minder bietjes. En nu komen we eigenlijk wat tekort. Ik leer het nooit :-). Maar over het algemeen waren we tevreden over 2020.

De tuin was lekker vol, een kwestie van altijd blijven zaaien, zodat lege plekjes gelijk weer opgevuld kunnen worden door nieuwe zaailingen.

Nu ga ik snel verder met de planning. Ik meld tot slot nog even welke pagina’s ik deze week heb geplaatst of aangepast:

Abonneer
Laat het weten als er
guest

36 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wil Fransen

Wat toch jammer al die reklames. Ik vind dat zo jammer, het wordt nu zo commercieel. Het leek altijd een grote vriendenclub, à la Jeff Hamilton in Gardeners world. Maar misschien ben ik wel ouderwets… lieve groet.

Ria

Wat bedoel je Wil? Veel reclames?
Of zie je het vermelden van al die zaadleveranciers in binnen- en buitenland als reclame?
Ik vind dat laatste alleen maar informatief en heel handig voor
iedereen.

Groeten,
Ria

Yvonne

Will bedoeld waarschijnlijk de banners. Ik krijg reclame van Adidas, Ecotuintje en 2 keer Pokon.

Jan Willem Reinders

Van veel reclame is hier[ Tsjechië] geen sprake, was voor mij altijd al duidelijk dat hier ergens geld binnen moet komen, heb daar ook geen probleem mee, beter dan een site die over niks gaat en onveilig is.
Voor jullie heb ik weleens over een andere vorm van inkomsten na gedacht, n.l. een advertentiepagina, waar lezers contact kunnen leggen voor wederzijds bezoek, of vakantie, dus mensen die iets met tuinieren hebben met elkaar in contact brengen.
Van mijn ouders herinner ik me nog dat na de thee de tuin werd bezocht en ervaringen werden uitgewisseld, een leuke zondagmiddag met gelijkgezinden.
Om mijn vakantiehuisje te verhuren betaal ik ook voor een site, dat brengt soms leuke mensen, maar ook mensen waar ik niets mee heb, en zij niet met mij, dan blijft alleen wat geld, maar dat geeft een korte voldoening.
Het internet is leuk, maar onpersoonlijk, bestellingen die ik doe, laat ik me vaak bezorgen, maar soms haal ik ook af, dat geeft contact met mensen, een praatje, en herinneringen die blijven hangen, groet uit het Boheemse woud.

Belia

Sinds ik ontdekte dat wortelen voor de aardappelen geteeld moet worden ivm wortelaaltje en de uien niet waar vorig jaar de prei geteeld werd. Besloot ik vol te gaan voor de officiële wissselteelt. Spijt dat ik dat niet eerder deed. Niet alles past nog in het juiste plan. Maar komt goed….

Wil van Veen

Beste Diana,
Ik probeer de dingen een beetje in perspectief te zien en als ik dasn je plantschema voor de kas zie, denk ik: hoe groot is die kas? Hoe groot is die tuin? Ik heb geen beeld. Kun jij dat een beetje invullen?

Yvonne

Diana, je hoeft je niet te verdedigen hoor. De keuze is aan ons de lezers of we jouw verhalen willen lezen. Ik geniet en heb veel aan jouw ervaringen met moestuinieren. Ik ‘zie’ de reclames niet en ben alleen maar blij met jou.

Fijn weekend en een hartelijke groet van Yvonne

Rijk

Lol, dat was mijn eerste reactie ook toen ik het plantschema van kas 3 zag: “Hoe groot is die kas eigenlijk?”
Ik lees je verhalen en achtergrond info altijd met veel plezier, steek er veel van op en op de een of andere manier staan mijn ogen zo dat ik over de reclame blokken heen kijk. Maar dat moet je niet door vertellen want dan eisen de adverteerders misschien meer ruimte op zometeen.

Frans Bakker

Ik heb deze nieuwsbrief weer met smaak geconsumeerd. Jouw overwegingen zetten mij ook weer aan het denken, Diana. Ook ik lees altijd terug in mijn tuinschrift en probeer altijd wat nieuws of de aantallen aan te passen. Niet makkelijk dat laatste, want afhankelijk van weer, plagen, slakken, konijnen etc.

Wat de banners betreft: ik zie ze niet dankzij Adblock Plus, maar ik begrijp je uitleg. Pokon steunt een website als de jouwe omdat het hun producten een groot bereik geeft. En jij hebt daar voordeel van om de website in stand te houden. Prima toch?

Groeten van Frans uit Lelystad.

Gilbert

Zij die geen reklame meer wensen installeer “AdBlock ” en je bent er vanaf.

Jan De Wachter

Reclame stoort mij niet echt.
Ik geniet steeds van je artikels, leuk, leerrijk.
Doe zo verder aub.

stefanie schipper

ik las net van die reclames en moest terug scrollen om te kijken heb ik een reclame gezien..
ik ben er denk ik immuun voor geworden ik zie ze niet meer..
en idd ik zag er twee over pokon en…weet het al niet meer..
helaas is het niet meer weg te denken uit deze maatschappij.
ik heb er in ieder geval geen last van..

Tineke van der Meij

Hi Diana
Ik word zo vrolijk van je verhalen en schrijfstijl. De ene keer te veel bietjes, dan weer te weinig. En altijd volop plannen. Dank!

Er straalt zoveel plezier uit : bezig zijn in de moestuin EN er over schrijven en foto’s delen. Dat herken ik voor onze (niet moes)tuin. http://Www.mijngroentje.nl

Groet Tineke

margriet

ik zou geen enkel probleem hebben met een of andere vorm van betaald digitaal lidmaatschap van jouw geweldige website. Ik betaal voor mijn volkstuin, ik betaal voor de moestuinzaden, ik betaal voor de meststoffen. Waarom zou deskundig advies, mooie foto’s, grappige en goed geschreven verhalen en een zeer goede database, dan gratis en voor niks moeten zijn?

Monique

Hoi Diana,

Er zijn donatie plugins, waarbij mensen op basis van vrijwilligheid een bedrag kunnen overmaken. Dit kan evt. ook in combinatie met je webshop. Zo te lezen zijn er best mensen die je op die manier willen steunen, dus denk er eens over na. Kijk bijv. even op de website van Chris Klomp. Augus weet vast de weg wel en zo niet, dan mag je me altijd mailen 🙂
Het wordt nu ook veel gebruikt door onafhankelijke journalisten.

Monique

Hoi Diana,

Snap ik helemaal! Ik heb ooit van mijn hobby mijn werk gemaakt, daar wordt het uiteindelijk niet leuker van….
Ik herinner me trouwens dat wij ooit in 2002 0f 2003 ofzo nog eens zaden hebben geruild via de nationale proeftuin, kan dat?

Jullie ook hele fijne feestdagen, en tot volgend jaar 🙂

Ria

Leuk, ik zie je rietjes uit het verleden nog voor me.

En ik heb vroeger ook zaden geruild via de Nationale Proeftuin. Een lange tijd waren ze daar een beetje minder actief, toen ben ik gestopt. Ik zal daar nu weer eens een kijkje nemen.

Groetjes,
Ria

Anne Vyncke

Dag Diana,

Ik zie de reclame op jouw website al lang niet meer….
Het is eerder jouw schrijven en de foto’ s waar mijn aandacht naar toe gaat.
Zo interessant, leerrijk en dicht bij de tuin geschreven!
Deze bijdrage over hoe jij het aan plannen bent, helpt me goed. Ik kan het dan toetsen aan, hoe ik het aan het organiseren ben, en desnoods mijn koers bijsturen.
Heel erg bedankt en een fijne zondag! Anne

jenneke

Iedereen die Diana wil bedanken, kan het beste gewoon één of een paar keer op een advertentie klikken als er een nieuwsbrief uitkomt ….

Bianca

Helemaal waar! Als wij klikken wordt Diana er beter van en wij dus ook

Hedwig

Hallo Diana,

Wat de bietjes betreft, ik ben groot liefhebber van eigen gekweekte bietjes, dus dit jaar wat meer gezaaid, ook een 2e en 3e keer. Het resultaat was desondanks dit jaar minder. Ik denk zelf door de droogte. Dus volgend jaar nog meer, zal ik dan de kelder misschien wel vol krijgen. 🙂

Charly

Hi Diana,
Ik zet ook geen prei meer. Te veel gedoe en te veel kans op narigheid.
Los het nu zo op: ik zet dikke olifantenknoflooktenen als prei-met-zachte-knof-smaak (zie op het moestuinforum, idee van Jorieke) en heb oerprei-plantjes die smaken precies als prei maar zijn kleiner en komen ieder jaar terug. Geen van deze planten heeft last van aantasting door wat dan ook (afkloppen!!!) In de zomer heb ik dan geen prei, maar dan is er al zoveel ander moois, dan mis ik het niet. Zomaar een tip!

Stella

Hallo Diana ik ben hier ook aan het plannen hoor ,vooral hie ik het aan boord moet leggen om al die ongenode gasten van mijn groenten te houden .wortelvlieg en preimineer vlieg en uienvlieg, hoe klein moeten de gaatjes zijn om er niet door te kunnen ? Ik heb van die hele goede, dure vlies en dat werkt prima ,maar ik heb een aantal gordijnen gekocht van ikea ( lille) die is niet zo dicht geweven, zou dat ook nog kunnen ? Of alleen voor vlinders of vogels . Ik ga ook nog een warmtemat bestellen voor mijn tomaten en paprika te zaaien .groetjes uit Antwerpen.

Rob Mabesoone

Hoi Diana,
Op je laatste foto van “Plannen” staan een paar rode bakken afgebeeld. Zulke zoek ik al jaren. Weet jij nog waar die te koop zijn?
Ik erger me nu voortdurend aan die slappe plastic gevallen die vaak na een seizoen al uit elkaar vallen.
Verder hulde en ‘keep up the good work!’
Alvast fijne feestdagen met de voorpret van zaden ordenen en plannen!
Rob Mabesoone

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties