Plannen

Zo. Ik heb zaden besteld. Teveel, zoals altijd, maar ik wil ook volgend jaar weer een aantal nieuwe soorten proberen, elke nieuwe ervaring is welkom. En wellicht kan ik volgend jaar niet meer in Engeland bestellen dus nu maar wat extra ingeslagen. En ook maar eens wat zaden in Duitsland besteld. Ik zal voor volgend jaar keuzes moeten maken.

En dus begin ik ook met de planning (die hoop ik ergens in de komende dagen langzaamaan te gaan vullen), al heb ik zeker nog niet alle zaden in huis. Er zijn ook altijd nog soorten uit mijn eigen voorraad die ik weer moet zaaien (bijvoorbeeld omdat het favorieten zijn die ik altijd eens per 2 of 3 jaar zaai, of omdat die zaden al wat ouder worden).

De vroege vleestomaat Black & Red Boar komt volgend jaar zeker weer eens aan de beurt.

Voor de moestuin zelf maak ik geen planning: ik zaai en plant wat ik wil, in de hoeveelheid die ik kwijt kan (nou ja, iets meer, geef ik toe). In een volgend blog zal ik eens, zoals beloofd, iets schrijven over onze vruchtwisseling (en dat is zeker niet hetzelfde als de algemene vruchtwisseling met al z’n regels, een pagina die ik toevallig vorige week bijwerkte).

Voor de kas maak ik wel een planning. Omdat ik dat handig vind. En voor buiten kan ik altijd wel ergens in een hoekje nog een paar slaplanten of een courgette kwijt, maar in de kas is elke centimeter ingedeeld en wil ik liever geen soorten zaaien die ik toch niet kan uitplanten. Ik gebruik de planning van vorig jaar weer voor de planning van komend jaar, dat doe ik al jaren zo.

Wat blauw gekleurd is zijn de soorten die ik komend voorjaar ga zaaien. Elke soort van dit jaar vervang ik door een vergelijkbare soort (qua plantafstand) voor komend jaar. Een tomaat in 2020 vervang ik door een paprika dit jaar. Een peper van 2020 vervang ik door een aubergine in 2021. En in deze kas moet ook een komkommer komen (want die stond vorig jaar in de andere kas). En zo vul ik rijtje voor rijtje, 3 planten links en 3 planten rechts van het hoofdpad, en ik probeer niet een tomaat te zetten waar vorig jaar ook een tomaat stond.

Voor buiten is het makkelijker. Maar om na te denken over wat we volgend jaar willen zullen we eerst terug moeten kijken naar dit jaar. En de conclusies zijn: we hadden teveel pompoenen (er liggen er nu nog 12 op zolder). En we hadden veel te weinig knolvenkel (nog maar 2 zakjes in de vriezer). We zetten voorlopig even geen prei meer (lange teeltduur, kans op preimineervlieg, lage opbrengst). Minder potten. Meer bloemen, misschien ook in de vorm van vaste planten. En meer koolrabi, die vinden we tegenwoordig erg lekker. En meer mais, want daar heb ik een aantal leuke recepten van gevonden. Ik voorzie alweer ruimtegebrek :-).

Het zijn elk jaar terugkerende aanpassingen. Vorig jaar hadden we wat te weinig pompoenen. En teveel bietjes. Daarom zaaiden we dit jaar wat minder bietjes. En nu komen we eigenlijk wat tekort. Ik leer het nooit :-). Maar over het algemeen waren we tevreden over 2020.

De tuin was lekker vol, een kwestie van altijd blijven zaaien, zodat lege plekjes gelijk weer opgevuld kunnen worden door nieuwe zaailingen.

Nu ga ik snel verder met de planning. Ik meld tot slot nog even welke pagina’s ik deze week heb geplaatst of aangepast:

36 reacties op Plannen

Wil Fransen 11 december 2020 om 23:10

Wat toch jammer al die reklames. Ik vind dat zo jammer, het wordt nu zo commercieel. Het leek altijd een grote vriendenclub, à la Jeff Hamilton in Gardeners world. Maar misschien ben ik wel ouderwets… lieve groet.

Ria 12 december 2020 om 07:07

Wat bedoel je Wil? Veel reclames?
Of zie je het vermelden van al die zaadleveranciers in binnen- en buitenland als reclame?
Ik vind dat laatste alleen maar informatief en heel handig voor
iedereen.

Groeten,
Ria

Yvonne 12 december 2020 om 09:23

Will bedoeld waarschijnlijk de banners. Ik krijg reclame van Adidas, Ecotuintje en 2 keer Pokon.

Ruud & Diana 12 december 2020 om 10:10

Hallo Yvonne,
Pokon heeft een langwerpige en een vierkante banner/advertentie, de andere 2 zijn van google adsense en die kunnen dus variëren (en helaas ook wel eens bewegend zijn).
groetjes,
Diana

Ruud & Diana 12 december 2020 om 09:49

Hallo Wil (en wie het interesseert),

Dankjewel voor je reactie. Ik wil met alle plezier een inkijkje geven in de website.
Allereerst: ik ben ook groot fan van Geoff Hamilton, keek in de jaren 90 ook elke week Gardener’s World. Maar Geoff Hamilton is helaas op veel te jonge leeftijd in 1996 overleden. In een tijd dat er nog maar net internet was. Maar hij had geen vriendenclub, hij had een erg leuke betaalde baan bij de BBC.

De website is voor mij nog steeds een hobby, maar de website zelf is te groot voor een amateur als ik. Ik kan vanuit de administratie heel makkelijk zien wat de website bevat: ruim 200 pagina’s, 650 blogs, meer dan 15.000 foto’s, 800 soorten in de databases van tomaten, eenjarigen, etc., 30.000 reacties en ruim 6000 mensen die elke week de nieuwsbrief ontvangen.

Ik vind reclames ook lelijk, maar zonder de reclames bestond deze website niet. Want internet lijkt gratis maar is het natuurlijk niet. Ooit begon ik op Freewebs met 7 gratis pagina’s en maximaal 25 kleine foto’s, al snel moest ik € 100,00 per jaar betalen voor meer pagina’s en ruimte voor foto’s. En de website groeide nog steeds en werd dus ook duurder. En toen werd ze zo groot dat ik het niet meer alleen kon, er zaten fouten in die ik niet kon repareren (zoals mensen die mailadressen van andere mensen zagen als ze een reactie plaatsten, een nieuwsbrief die niet meer werkte, spamberichten, etc.). Ik ben blij dat ik Augus heb leren kennen want hij heeft al die problemen opgelost en een nieuwe website gebouwd, die ook nog eens veilig is tegen hackers en andere ellende, inclusief een mooie nieuwsbrief die elke vrijdagavond supersnel wordt verzonden, en een zadenwinkeltje. En als ik een technisch probleem heb lost hij het op. Maar voor Augus is het werk en geen hobby. En dus hebben we afspraken gemaakt; 4 advertenties op de website, bovenaan, onderaan en/of aan de zijkant, nooit tussen tekst in. En ik ben een paar keer benaderd door bedrijven die wilden betalen als ik een productreview zou willen schrijven. En dat heb ik tot nu toe altijd geweigerd. In zoverre vind ik mijn website nog steeds objectief, op misschien een klein gedeelte voor Pokon na, omdat ik altijd een link naar hun website plaats als ik daar een blog heb geschreven, maar ik maak nooit reclame voor hun potgrond of meststoffen. En zelfs die samenwerking stopt op mijn verzoek op 1 januari.

Wat overblijft zijn de inkomsten van de advertenties: daar wordt eerst de website van betaald (opslag/server, beveiliging, plugins, etc.). En dan Augus. En dan ik. En hoeveel dat is hangt af van het aantal bezoekers op de website en hoe vaak er op zo’n advertentie wordt geklikt, en dat is dus elke maand en vooral jaargetijde anders. Als ik het in uurloon uit zou moeten rekenen zou het ergens in een aantal dubbeltjes of in het voorjaar misschien wel kwartjes liggen. Nou ja, dubbeltjes want ik moet er uiteraard wel ook gewoon inkomstenbelasting over betalen :-).

Sorry voor dit lange verhaal maar als ik het uit wil leggen kan dat niet in 2 zinnen. Ik hoop van harte dat er ooit een mooiere oplossing komt want ik vind de reclames ook lelijk. Maar ik kan nu zoveel schrijven als ik wil en vrijwel onbeperkt foto’s in groot formaat plaatsen, en kan daar nog jaren mee doorgaan.

groetjes,
Diana

Jan Willem Reinders 15 december 2020 om 10:46

Van veel reclame is hier[ Tsjechië] geen sprake, was voor mij altijd al duidelijk dat hier ergens geld binnen moet komen, heb daar ook geen probleem mee, beter dan een site die over niks gaat en onveilig is.
Voor jullie heb ik weleens over een andere vorm van inkomsten na gedacht, n.l. een advertentiepagina, waar lezers contact kunnen leggen voor wederzijds bezoek, of vakantie, dus mensen die iets met tuinieren hebben met elkaar in contact brengen.
Van mijn ouders herinner ik me nog dat na de thee de tuin werd bezocht en ervaringen werden uitgewisseld, een leuke zondagmiddag met gelijkgezinden.
Om mijn vakantiehuisje te verhuren betaal ik ook voor een site, dat brengt soms leuke mensen, maar ook mensen waar ik niets mee heb, en zij niet met mij, dan blijft alleen wat geld, maar dat geeft een korte voldoening.
Het internet is leuk, maar onpersoonlijk, bestellingen die ik doe, laat ik me vaak bezorgen, maar soms haal ik ook af, dat geeft contact met mensen, een praatje, en herinneringen die blijven hangen, groet uit het Boheemse woud.

Belia 12 december 2020 om 00:16

Sinds ik ontdekte dat wortelen voor de aardappelen geteeld moet worden ivm wortelaaltje en de uien niet waar vorig jaar de prei geteeld werd. Besloot ik vol te gaan voor de officiële wissselteelt. Spijt dat ik dat niet eerder deed. Niet alles past nog in het juiste plan. Maar komt goed….

Ruud & Diana 12 december 2020 om 10:13

Hallo Belia,
Wij hebben juist de eerste 20 jaar volgens een vrij strenge vruchtwisseling gemoestuinierd maar we zijn het nu een beetje aan het loslaten (maar wel met beleid).
Ik ga er binnenkort eens een blog over schrijven.
groetjes,
Diana

Wil van Veen 12 december 2020 om 09:51

Beste Diana,
Ik probeer de dingen een beetje in perspectief te zien en als ik dasn je plantschema voor de kas zie, denk ik: hoe groot is die kas? Hoe groot is die tuin? Ik heb geen beeld. Kun jij dat een beetje invullen?

Ruud & Diana 12 december 2020 om 10:07

Hallo Wil,
Ik maakte toevallig deze week even een foto van de binnenkant van de kas toen we er zaten te eten:

Foto in kas winter

Op de foto lijkt ze wat groter dan ze in werkelijkheid is, de afmeting is 6 x 3 meter. En daarin kan ik dus iets meer dan 60 tomaten, pepers, paprika’s en aubergines in kwijt. En is er nog wat ruimte over voor bijvoorbeeld basilicum en/of een pot met bijvoorbeeld gember. De plantafstand is dan 55 tot 60 centimeter x ongeveer 35 centimeter. Ik heb het nog wel eens iets krapper geprobeerd maar dat ging uiteindelijk ten koste van de gezondheid van de planten en de opbrengst (omdat er niet genoeg wortels konden worden gemaakt doordat planten te dicht bij elkaar stonden).
groetjes,
Diana

Yvonne 12 december 2020 om 10:20

Diana, je hoeft je niet te verdedigen hoor. De keuze is aan ons de lezers of we jouw verhalen willen lezen. Ik geniet en heb veel aan jouw ervaringen met moestuinieren. Ik ‘zie’ de reclames niet en ben alleen maar blij met jou.

Fijn weekend en een hartelijke groet van Yvonne

Ruud & Diana 13 december 2020 om 09:56

Hallo Yvonne,
Dankjewel, ik weet het, maar ik vind het ook niet erg om het uit te leggen.
Soms denken mensen dat een website ergens in de lucht zweeft en alles gratis is maar dat is natuurlijk niet zo; hoe groter en uitgebreider een website is/wordt, hoe duurder het ook wordt.
Vooral op de telefoon zijn de reclames soms erg aanwezig. Maar ik wen er ook aan, tenzij het iets is dat beweegt, dat vind ik wel heel aanwezig en vervelend.
Ik kan alleen maar zeggen dat ik blij ben dat ik door de reclames nooit meer hoef na te denken over de website, of ik nou nog 100 of 1000 pagina’s of recepten of foto’s plaats. Terwijl ik op mijn oude website elke foto verkleinde en keek of het nog wel binnen mijn ‘pakket’ paste, pagina’s probeerde samen te voegen want dat scheelde er weer één, etc. Dit is wel luxe maar luxe heeft een prijs :-).
Ook jij nog een fijne zondag!
Diana

Rijk 12 december 2020 om 10:24

Lol, dat was mijn eerste reactie ook toen ik het plantschema van kas 3 zag: “Hoe groot is die kas eigenlijk?”
Ik lees je verhalen en achtergrond info altijd met veel plezier, steek er veel van op en op de een of andere manier staan mijn ogen zo dat ik over de reclame blokken heen kijk. Maar dat moet je niet door vertellen want dan eisen de adverteerders misschien meer ruimte op zometeen.

Frans Bakker 12 december 2020 om 11:30

Ik heb deze nieuwsbrief weer met smaak geconsumeerd. Jouw overwegingen zetten mij ook weer aan het denken, Diana. Ook ik lees altijd terug in mijn tuinschrift en probeer altijd wat nieuws of de aantallen aan te passen. Niet makkelijk dat laatste, want afhankelijk van weer, plagen, slakken, konijnen etc.

Wat de banners betreft: ik zie ze niet dankzij Adblock Plus, maar ik begrijp je uitleg. Pokon steunt een website als de jouwe omdat het hun producten een groot bereik geeft. En jij hebt daar voordeel van om de website in stand te houden. Prima toch?

Groeten van Frans uit Lelystad.

Gilbert 12 december 2020 om 11:33

Zij die geen reklame meer wensen installeer “AdBlock ” en je bent er vanaf.

Jan De Wachter 12 december 2020 om 11:50

Reclame stoort mij niet echt.
Ik geniet steeds van je artikels, leuk, leerrijk.
Doe zo verder aub.

stefanie schipper 12 december 2020 om 11:55

ik las net van die reclames en moest terug scrollen om te kijken heb ik een reclame gezien..
ik ben er denk ik immuun voor geworden ik zie ze niet meer..
en idd ik zag er twee over pokon en…weet het al niet meer..
helaas is het niet meer weg te denken uit deze maatschappij.
ik heb er in ieder geval geen last van..

Tineke van der Meij 12 december 2020 om 12:21

Hi Diana
Ik word zo vrolijk van je verhalen en schrijfstijl. De ene keer te veel bietjes, dan weer te weinig. En altijd volop plannen. Dank!

Er straalt zoveel plezier uit : bezig zijn in de moestuin EN er over schrijven en foto’s delen. Dat herken ik voor onze (niet moes)tuin. http://Www.mijngroentje.nl

Groet Tineke

margriet 12 december 2020 om 14:05

ik zou geen enkel probleem hebben met een of andere vorm van betaald digitaal lidmaatschap van jouw geweldige website. Ik betaal voor mijn volkstuin, ik betaal voor de moestuinzaden, ik betaal voor de meststoffen. Waarom zou deskundig advies, mooie foto’s, grappige en goed geschreven verhalen en een zeer goede database, dan gratis en voor niks moeten zijn?

Ruud & Diana 13 december 2020 om 10:10

Hallo Margriet,
Dankjewel voor je reactie! Vroeger waren er nog websites waar je voor moest inloggen en betalen. Ik kan me de tuinkrant herinneren, waarvoor je moest inloggen en die een gratis versie had en een uitgebreide versie waar je een abonnement op moest nemen en dus voor moest betalen. Dat gold ook voor Daves Garden, geloof ik. Dat zie je nu eigenlijk niet meer, en ik zou dat zelf ook niet willen want uiteindelijk wil ik dat iedereen toegang heeft tot de informatie op mijn website. Ik schrijf voor iedereen (en misschien nog wel het meest omdat ik het leuk vind en dus voor mezelf :-)).
groetjes,
Diana

Monique 22 december 2020 om 21:04

Hoi Diana,

Er zijn donatie plugins, waarbij mensen op basis van vrijwilligheid een bedrag kunnen overmaken. Dit kan evt. ook in combinatie met je webshop. Zo te lezen zijn er best mensen die je op die manier willen steunen, dus denk er eens over na. Kijk bijv. even op de website van Chris Klomp. Augus weet vast de weg wel en zo niet, dan mag je me altijd mailen 🙂
Het wordt nu ook veel gebruikt door onafhankelijke journalisten.

Ruud & Diana 23 december 2020 om 09:47

Hallo Monique,
Dankjewel voor je reactie!
Maar ik ben echt heel tevreden over hoe het nu gaat hoor. De website is geen werk maar een hobby en dat is dan toch heel wat anders dan wat andere mensen professioneel doen.
Ik voel nu ook geen verplichting, als ik eens geen zin heb of het druk heb, dan schrijf ik niet en als mensen zouden doneren zou ik toch meer het idee hebben dat ik dan ook aan een verwachting zou moeten voldoen. Ook al kijken er steeds meer mensen op de website, uiteindelijk klets ik maar wat over tuinieren. Normaal gesproken kost een hobby geld, dat de website van de opbrengst van advertenties kan worden betaald en ik ook nog geld toe krijg en daarmee leuke planten, zaden, potgrond, etc. kan kopen is heel leuk en meer dan genoeg.
groetjes en heel fijne feestdagen gewenst!
Diana

Monique 23 december 2020 om 18:02

Hoi Diana,

Snap ik helemaal! Ik heb ooit van mijn hobby mijn werk gemaakt, daar wordt het uiteindelijk niet leuker van….
Ik herinner me trouwens dat wij ooit in 2002 0f 2003 ofzo nog eens zaden hebben geruild via de nationale proeftuin, kan dat?

Jullie ook hele fijne feestdagen, en tot volgend jaar 🙂

Ruud & Diana 24 december 2020 om 10:12

Hallo Monique,
Dat zou best eens kunnen, ik heb een paar keer via de nationale proeftuin zaden geruild, volgens mij verpakte ik ze toen nog in rietjes die ik aan twee kanten dicht niette :-).
De Nationale Proeftuin bestaat trouwens nog steeds, het is een website waar je zaden kunt ruilen. Voor wie er interesse in heeft: De Nationale Proeftuin
groetjes,
Diana

Ria 24 december 2020 om 11:10

Leuk, ik zie je rietjes uit het verleden nog voor me.

En ik heb vroeger ook zaden geruild via de Nationale Proeftuin. Een lange tijd waren ze daar een beetje minder actief, toen ben ik gestopt. Ik zal daar nu weer eens een kijkje nemen.

Groetjes,
Ria

Anne Vyncke 13 december 2020 om 13:08

Dag Diana,

Ik zie de reclame op jouw website al lang niet meer….
Het is eerder jouw schrijven en de foto’ s waar mijn aandacht naar toe gaat.
Zo interessant, leerrijk en dicht bij de tuin geschreven!
Deze bijdrage over hoe jij het aan plannen bent, helpt me goed. Ik kan het dan toetsen aan, hoe ik het aan het organiseren ben, en desnoods mijn koers bijsturen.
Heel erg bedankt en een fijne zondag! Anne

jenneke 13 december 2020 om 16:25

Iedereen die Diana wil bedanken, kan het beste gewoon één of een paar keer op een advertentie klikken als er een nieuwsbrief uitkomt ….

Bianca 20 december 2020 om 00:55

Helemaal waar! Als wij klikken wordt Diana er beter van en wij dus ook

Hedwig 13 december 2020 om 19:22

Hallo Diana,

Wat de bietjes betreft, ik ben groot liefhebber van eigen gekweekte bietjes, dus dit jaar wat meer gezaaid, ook een 2e en 3e keer. Het resultaat was desondanks dit jaar minder. Ik denk zelf door de droogte. Dus volgend jaar nog meer, zal ik dan de kelder misschien wel vol krijgen. 🙂

Ruud & Diana 14 december 2020 om 13:31

Hallo Hedwig,
Of het wordt een zeer groeizaam weer en je zit met een overschot aan bieten in de herfst, zo gaat dat hier vaak 🙂
Maar als het om zelfgeteelde groenten gaat kun je beter teveel dan te weinig hebben (want met een teveel kun je altijd nog iemand anders blij maken).
Ik hoop dat je een mooi tuinjaar en vooral bietjesjaar krijgt!
Diana

Charly 13 december 2020 om 19:27

Hi Diana,
Ik zet ook geen prei meer. Te veel gedoe en te veel kans op narigheid.
Los het nu zo op: ik zet dikke olifantenknoflooktenen als prei-met-zachte-knof-smaak (zie op het moestuinforum, idee van Jorieke) en heb oerprei-plantjes die smaken precies als prei maar zijn kleiner en komen ieder jaar terug. Geen van deze planten heeft last van aantasting door wat dan ook (afkloppen!!!) In de zomer heb ik dan geen prei, maar dan is er al zoveel ander moois, dan mis ik het niet. Zomaar een tip!

Ruud & Diana 14 december 2020 om 13:37

Hallo Charly,
Dankjewel voor de tip! Ik had vorig jaar geen oerprei en geen olifantenknoflook en kon dus ook niet controleren of die wel of niet ook vatbaar zijn voor de preimineervlieg. Het is hoopgevend dat er vooralsnog minder aantasting bij die planten lijkt te zijn! Ik heb vorige maand voor het eerst olifantenknoflook gepoot, ik ben benieuwd (heb 4 tenen buiten geplant maar voor alle zekerheid ivm met de onzekerheid over de preimineervlieg, ook 4 tenen in de kas geplant). Oerprei heb ik wel gehad maar een paar jaar geleden ivm ruimtegebrek weggedaan, en daar heb ik dan nu dus spijt van :-).
groetjes,
Diana

Stella 16 december 2020 om 16:43

Hallo Diana ik ben hier ook aan het plannen hoor ,vooral hie ik het aan boord moet leggen om al die ongenode gasten van mijn groenten te houden .wortelvlieg en preimineer vlieg en uienvlieg, hoe klein moeten de gaatjes zijn om er niet door te kunnen ? Ik heb van die hele goede, dure vlies en dat werkt prima ,maar ik heb een aantal gordijnen gekocht van ikea ( lille) die is niet zo dicht geweven, zou dat ook nog kunnen ? Of alleen voor vlinders of vogels . Ik ga ook nog een warmtemat bestellen voor mijn tomaten en paprika te zaaien .groetjes uit Antwerpen.

Ruud & Diana 17 december 2020 om 15:18

Hallo Stella,
Een preimineervlieg is voor zover ik nu weet het kleinste plaagvliegje in de moestuin met een grootte van 0,8 millimeter. Het gaas moet dus nog fijnmaziger zijn dan 0,8 millimeter (voor de preimineervlieg). Of vitrage van Ikea zo fijnmazig is durf ik niet te zeggen maar ik denk het niet (ik heb het zelf een jaar of 3 in de moestuin gebruikt, tot het verteerde en ik het weg heb gegooid, in mijn herinnering waren de mazen wel ruim een millimeter groot). Maar dan kun je het altijd nog prima tegen koolwitje, slakken, sommige vogels, rupsen, etc. gebruiken.
groetjes,
Diana

Rob Mabesoone 17 december 2020 om 19:22

Hoi Diana,
Op je laatste foto van “Plannen” staan een paar rode bakken afgebeeld. Zulke zoek ik al jaren. Weet jij nog waar die te koop zijn?
Ik erger me nu voortdurend aan die slappe plastic gevallen die vaak na een seizoen al uit elkaar vallen.
Verder hulde en ‘keep up the good work!’
Alvast fijne feestdagen met de voorpret van zaden ordenen en plannen!
Rob Mabesoone

Ruud & Diana 18 december 2020 om 09:31

Hallo Rob,
Ik vrees dat ik je niet aan een goed adres kan helpen. Ik heb de rode zaaitray´s jaren geleden bij het Vlaams Zaadhuis gekocht, ik heb ze, denk ik, al 15 jaar en ze zijn nog steeds onverwoestbaar. Helaas verkoopt het Vlaams Zaadhuis ze al een paar jaar niet meer.
Ik weet dat Beekenkamp goede tray´s maakt (maar levert alleen aan bedrijven), wellicht kun je via die weg zoeken. En dat wat ik een zaaitray noem wordt vaak een stekplaat of zaaiplaat of vooral kweekplaat genoemd. Als je googelt op zo’n term zie je heel veel zaaitray’s, helaas ook van die flodderige die al snel kapot gaan. Misschien heeft iemand anders die dit leest nog een tip voor een goed adres, ik zag dat ook amazon en alibaba, etc. zaaitray’s verkopen maar ook daarvan kan ik zelf niet inschatten wat de kwaliteit en duurzaamheid is.
groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties