Afvinken

Wat een prachtige dag was het; zonnetje, 13 graden, weinig wind, het leek wel lente. En dus hadden we de dag ervoor al een lange en vruchtbare dag op de tuin gepland.

En zo was het. Van tevoren bedacht wat we wilden gaan doen. Ik ga kas 2 opruimen, snoeien, misschien nog een verhoogde bak schoon maken. Ruud gaat zich toeleggen op het maken van verhoogde bakken.

En zo gingen we aan de slag, terwijl de zon scheen, de vogels floten (die voelen ook de lente in de verte al een beetje aankomen), geen kip op de tuin (en het is heel gezellig als er mensen op de tuin zijn, maar als er niemand is kunnen we wel lekker doorwerken).

En zo werd het een mooie dag, moe, spierpijn (want een mens moet ook weer wennen aan het gebruik van spieren die de hele winter stil hebben gestaan, of misschien is ‘gehangen’ en beter woord). Maar we hebben veel gedaan. Voldaan dus 🙂 .

Ruud heeft de eerste grote verhoogde bak in de tuin klaar. Mooi hè! Ik ben er echt heel blij mee!

We gaan ze dit jaar natuurlijk niet allemaal af krijgen. Omdat het toch best veel werk is, en het hout kost ook veel geld, vervolgens komt de vraag waar we de bakken mee gaan vullen, en tot slot komt er straks ook een tijd dat we het te druk krijgen in de tuin, van zaaien en planten tot wieden en water geven. Maar elke bak die we deze winter/lente nog af krijgen is er één, stapje voor stapje.

Ruud begint ondertussen aan een tweede verhoogde bak, in het stuk tuin waar al wel meer verhoogde bakken staan. Dit was een soort kruidentuintje maar ik heb vorig jaar veel kruiden in een verhoogde bak thuis geplant (en daar erg blij mee want nu kan ik vanuit de keuken even snel in de achtertuin wat verse kruiden pakken als ik ze nodig heb).

Een paar uur later:

De tweede verhoogde bak is klaar. En gevuld met de grond uit 1 (toch al kapotte) bak die we af gaan breken (omdat we een stukje tuin weg hebben gedaan gaan we een wat ruimer zitje maken).

Ik heb nog wel aan Ruud gevraagd waar de 3 planten knoflookbieslook zijn gebleven, zoals je die op de foto erboven nog wel kunt zien. Ruud zegt ‘gewoon grond erop, komt vanzelf wel weer naar boven’. Uhh, oke, het zal dan wel 🙂 .

En wat heb ik dan gedaan?

Nog even de foto van de werktafel in kas 2, uit het vorige tuindagboek:

En zo is het nu:

Zo, daar valt weer mee, en op te werken. Ik heb gelijk de grote bak gevuld met een mengsel van potgrond en brekerzand, dan kan ik gaan zaaien wanneer ik wil (nu nog niet, maar over een week of 2 ga ik wel doperwten en kapucijners voorzaaien).

En ik heb gesnoeid:

De aalbessen voor het snoeien:

En na het snoeien:

Misschien lastig te zien, dat komt door het heerlijke zonnetje als tegenlicht. Maar dwarse takken zijn verwijderd, en takken die te hoog werden, en takken die te ver richting het pad groeiden. In ieder geval is dat ook klaar, kan er weer een jaar tegen. En de appelbomen en perenbomen zijn ook gesnoeid

En tot slot nog 4 verhoogde bakken schoongemaakt. Poeh, en toen waren we wel moe. We moeten weer wennen aan het tuinieren, de hele dag buiten, lekker werken, zon, wind, bukken, lopen, sjouwen, knielen, strekken. Wat zullen we lekker slapen vannacht 🙂 .

Morgen nog een dag naar de tuin, met nieuwe plannen; de 2 laatste vakken omwoelen, en nog één verhoogde bak maken. Er moeten 3 verhoogde bakken worden vervangen:

Kuis verrot 🙂 . Ergens in de volgende week gaan we dit voorzichtig slopen en er gelijk nieuwe planken voor in de plaats zetten en vastmaken.

Oftewel; we hebben nog genoeg te doen voor het nieuwe tuinseizoen kan gaan beginnen. Als het nou eens een paar weken dit weer zou kunnen blijven……..

Tot slot nog even over de website: ik heb een pagina geschreven over snijselderij, en de pagina over aardbeien nagekeken, aangevuld en nieuwe foto’s geplaatst. Ik hoop in de komende weken nog wat meer pagina’s over kruiden te plaatsen, afhankelijk van het weer (vriest het; dan tijd voor de website, dooit het; dan tijd voor de tuin 🙂 ).

Ondertussen zijn er ook zoveel pagina’s dat je ze op een desktop niet allemaal meer via het drop down menu kunt zien, een aantal pagina’s vallen buiten beeld. Voor wie er interesse in heeft om op een desktop alle pagina’s in een overzicht te zien is het misschien handig om de indexpagina te bekijken (die heb ik ook bijgewerkt). Op tablet en mobiel zie je in het menu natuurlijk wel gewoon de lange lijst met pagina’s.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
sandra

Dag Diana,

Mag ik iets vragen, waarom maken jullie deze bakken? Wat zijn de grootste voordelen voor jullie? Bij ons op de moestuin willen veel mensen ook hout gebruiken dit jaar, vorig jaar ging het nog prima zonder planken. Is het een gevolg van de makkelijke moestuinbakkenrage, die dan toch doorseipelt naar de grotere volkstuinders? Maakt het echt veel verschil? Of is het een kwestie van smaak, alles strak naast elkaar.

Hartelijk dank en laat je stramme spieren even masseren door Ruud 🙂
groeten!

sandra

Ah dankjewel, die had ik even gemist, duidelijk! 🙂

Bonne

Hoi Sandra,
Zelf heb ik ook verschillende hoge bakken [4] gemaakt van kunststof steenschotten en een 5de komt dit jaar er bij.
Het is wat werk om ze te maken en te vullen.
Maar de hoogte van 60 cm is erg prettig, vooral als je wat ouder bent en niet zo goed kunt bukken. Het bewerken is ook veel gemakkelijker.
Dan heb ik er wat elektriciteitsbuis ertegen gezet, en daarover kun je makkelijk klimaatgaas of vogelgaas doen en heb je een semi broeikas. Het houdt ook de katten weg.
Echt een aanrader.

Tim van keulen

Hoi allemaal,
Ik lees en leer al een hele deze fantastische site. Met toestemming van Diana wil ik graag het volgende met iedereen delen:
ik ga emigreren naar hongarij. Daar wil ik 500 m2 moestuin aanleggen. Aangezien ik door onder andere autisme niet naar school ga daar en in plaats daarvan een daginvulling wil hebben. Tuinieren is namelijk mijn grote passie.
Helaas is mijn budoet niet toereikenden heb ik een actie opgezet in de hoop op die manier mijn droom te kunnen realiseren.
https://www.doneeractie.nl/dagbestedings-moestuin-in-hongarije/-759
Tips zijn altijd welkom en delen en doneren al helemaal! Ik hoop mijn streven te kunnen halen en zo mijn grote droom te kunnen realiseren. Alle hulp is welkom.
Groetjes tim

bia huizenga

Dank voor je prachtige informatie. Elke keer weer opnieuw interessant en leerzaam. En zo compleet.
Ik las je artikel over selderij. Daar sprak je over peterselie en selderij en dat het minder goede buren zijn. Ik plant ze ook wat uit elkaar omdat ik het ook gelezen heb ergens. Maar ik heb nog een vraag die me al tijden bezig houdt. Kun je kruiden zoals peterselie en selderij elk jaar op dezelfde plaats terugzetten of moet je daarmee ook een soort wisselteelt toepassen. Ik heb wat vaste plekken voor de kruiden dus ik wil liever niet veel wisselen als het kan. Maar ik wil wel graag lekkere bossen kruiden. Ik ben benieuwd naar je vervolgartikel over kruiden.

Leonie

Jeetje, hard gewerkt zeg! Kan me voorstellen dat je nu spierpijn hebt 🙂 Ik ga vandaag weer aan de slag, als het goed is komt het zonnetje er vanmiddag nog door en wordt het zo’n 11°C. Heerlijk!

Gerda Damminga

Hallo Diana

Laat ik me eerst even voorstellen. Ik ben Gerda, 61 jaar. Mijn man en ik hebben 2700 m2 grond waarvan we een groot gedeelte gebruiken voor de moestuin: groente, fruit en bloemen. Wij hebben onze hele moestuin belegd met houtsnippers volgens de ‘back to eden’ methode en dat bevalt ons prima. We hebben ook kippen, de mest gebruiken we als extra aanvulling, net als de eigen compost. We zijn heel blij met deze bedekking! Dat scheelt zoveel wiedwerk en vooral die zware voorjaarsschoonmaakbeurten zijn nu nooit meer nodig.
Mijn man is sinds kort met pensioen dus we werken nu samen, hoewel we net als jullie ieder onze ‘eigen’ dingen doen.
Jullie zitten op de klei en wij op zandgrond temidden van het Bargerveen (Drenthe). Ik lees je stukjes altijd met veel plezier. En ik lees ze ook voor aan mijn man. Zo herkenbaar allemaal. Geweldig! De opwinding in het voorjaar, het amper kunnen wachten tot het zover is, dingen die helemaal misgaan, onder water staan , mislukte oogst. En toch maar weer opnieuw verdergaan of opnieuw beginnen omdat je het niet kunt laten!
Veel dingen verbazen me ook. Laat ik een voorbeeld noemen.
Vorig jaar ging ik op een dag aan het werk in het voorjaar. De rijen bietjes deden het zo goed. Ik was beretrots dat ze er al zo vroeg zo mooi bij stonden. Eerst daar maar eens kijken en genieten. Ik kon mijn ogen niet geloven. De rijen waren compleet verdwenen in een dag en nacht tijd!
Op de knieën erbij want slakken zijn amper te zien in het hakselgoedje. Die miniscule dingetjes die ik vond en die echt toch slakjes waren konden toch niet de boosdoeners zijn? Mijn tuinbonen geïnspecteerd. Ook daar vond ik slakken. Dikke. Balen ! Waar lag dit aan. Waren mijn planten niet sterk genoeg geweest, kwam het door het haksel, trekt dat misschien extra slakken aan? Ik was echt aangeslagen.
Tegen koffietijd ben ik naar binnen gegaan. Bij mijn kopje koffie las ik je nieuwste bericht. En wat las ik? Ook bij jullie een hele rij bieten weggegeten! Jullie op klei, in het zuiden van het land, zonder haksel was het ook overkomen. Dat troostte mij enorm 😉 . Waar je blog al niet goed voor is. Toen wist ik het meteen. Het moet landelijk zijn. Die slakken.
Ik las hoe je 36(?) dikke joekels van slakken had weggehaald in een dag. Ik dacht: er zijn er meer net zo gek als ik op jacht naar slakken.
Net als jullie zijn ook wij alweer druk aan de gang voor het nieuwe seizoen. Ik heb al van alles voorgezaaid. Tuinbonen, doperwten, peultjes, capucijners, allerlei soorten bloemen. Ze staan in de kas. Die zet ik al vroeg in de tuin ieder jaar. Dat gaat goed.
Mijn man heeft nu ook zijn ‘eigen’ plannen. Zo leuk om te zien. Hij wil bakken maken in het grasgedeelte van de moestuin met zomerzaaigoed erin. Hij wil niet te veel zeggen maar klaproos hoorde ik al eens.
Dat ik je nu na al die tijd eindelijk eens schrijf, komt doordat ik griep heb en werkelijk ‘total loss’ ben en tot niets in staat. Ik hang in de stoel omdat liggen niet meer gaat. En dan zie ik mijn I-pad liggen en blijkt er een berichtje van Diana te zijn!!!!
En dan breekt het zonnetje weer door! De griep zal weer overgaan en dan kunnen we weer aan de slag. Helaas mis ik net die heerlijke dagen nu, maar ja.
Nog bedankt voor je heerlijke recepten. De kweepeer op whisky deed het hier heel goed tijdens de feestdagen. Succes met de tuin en we blijven je volgen!
Ik snap trouwens niet hoe je dat toch allemaal voor elkaar krijgt. Schrijven, lezen, de moestuin zelf. Chapeau!
Groetjes Gerda

michael

https://www.praxis.nl/tuin-buitenleven/bestrating/opsluitbanden-palissades/decor-opsluitband-grijs-15-x-100cm/0945345

beste Diana
misschien is dit een idee , gebruik ik ook , hoef je nooit meer te vervangen.

groetjes Michael

Renee

Hoi micheal, ik begrijp deze link niet goed. Kun je uitleggen wat je er precies mee doet? Wil ook wat bakken maken, we ‘klooien’ momenteel met slecht hout, dus zeer geinteresseerd.

Vincent

Hoi Diana,

Je schrijft dat het hout voor de bakken best duur is. Zoek eens op marktplaats naar 2e hands hardhouten vlonderplanken. Daar heb ik vorig jaar 15 bakken mee gemaakt voor nog geen 100 euro.

Maar nu heb ik een vraag over die bakken. Hoe doe jij dat met bemesting? Vorig jaar had ik nog koemest ondergespit, maar dat werkt niet met die bakken. Ik was van plan er nu alleen compost op te gooien en dan met de Grelinette door de bovenlaag mengen. Maar zou er dan ook nog extra mest bij moeten? Bijv moestuinmest van DCM?

Jan Hartman

Diana, met regelmaat lees ik je mooie tuinders verslagen. Ik vroeg mij dus ook af, waarom alles in verhoogde bakken, wel het antwoord is mij nu dus bekend. Ik heb ook verhoogde bakken, voor mijn planten. In eerste instantie bedacht dat de slakken niet zo snel zouden komen om mijn dahlia’s op te vreten( heb geen ander woord!) maar helaas verleden jaar was het flink mis. Voor dit jaar wil ik hen in de volle grond planten en koffie dik strooien, eens kijken hoe dit gaat aflopen. Ik heb gene groenten tuin, alleen sier. Verhoogde bakken, geeft inderdaad wat extra “bescherming” voor de oudere mens(hartje 25, rest bijna 57) Als ik zo je verslag lees, wat begint het te kriebelen en vooral steekt mijn “jaloersheid” de kop op wat betreft jullie kassen. Ik wens jou, je man en iedere “tuin gek” heel veel plezier met een nieuwe tuin seizoen.

Paula Bos

Ook ik tuin in verhoogde bedden, een plank van 16 cm. Vorig jaar heb ik al een paar bakken verhoogd met een plank, die nu dus 32 cm hoog zijn. Ook vanwege het vele water. Met als extra voordeel dat ik heel mooie rechte wortels en pastinaken kreeg.

Margriet

Hoi Diana
Wat hebben jullie weer hard gewerkt! En wat gaat het hier dan kriebelen. Zo fijn die grote kassen. Hier kamp ik elk jaar met ruimte gebrek in de kas. Ik zou mijn plastic kas op de moestuin kunnen zetten, maar vrees dat die snel wegwaait. Bij huis een mooie muurkas, maar toch altijd te weinig ruimte…
Oude paardenmest ligt hier sinds een paar weken op onze tuin. Niet helemaal genoeg maar met wat compost en later wat extra bijmesten bij de verschillende gewassen, moet het goedkomen. Vandaag ook nog even naar de tuin. Ik wil de knoflook er inzetten. Anders ben ik vast weer te laat net als vorig jaar…
Ik kijk uit naar extra informatie over verschillende kruiden. Ik wil achter het huis ook een iets groter kruidentuintje dan vorig jaar. Ben benieuwd.
Fijn weekend!
Groetjes Margriet

Gerla Brakkee

Dag Diana,
Ik geniet elke keer weer van jouw blogs! Ik heb na het lezen van een artikel in jouw blog ook brekerzand gekocht om te mengen met potgrond. Wat zijn de verhoudingen?
Groetjes,
Gerla

Yvonne

Dag Gerla,
Als je even zoekt in de index bij algemene zaai-informatie dan kun je lezen wat Diana daar over schrijft. “Een paar flinke handen brekerzand op een zak potgrond”.
Groet,
Yvonne

Mayra

hard gewerkt weer zie ik, ik heb ook eindelijk de tuin opgeruimd en paprika gezaaid.

Anneleen Bert

Capucijners voorzaaien! Dankjewel dat je er mij doet aan denken 😀 wij werken ook met verhoogde bakken, enerzijds ook door de kleigrond die soms te nat is, anderzijds ook omdat onze grond te lang grasveld is geweest. Met verhoogde bakken kunnen we de lasagnemethode gebruiken en kan de grond zich rustig herstellen en voeden.

melis van den hoek

Als dank voor je altijd positieve woorden in je dagboek het volgende gedicht:

havikskruid

je lange stengels staan
met zovelen naast elkaar
boven je groene spatelblad
staat je oranje verenhoed

je zwaar behaarde sprieten
met al die zachte zonnen
ik was blij toen we begonnen
als bloemenvrienden in mijn tuin

je bloeide helder en heldhaftig
sierde mijn tuin met kelk en blad
je pluizen woeien op mijn pad
we spraken bij de schepping af

om plaats en rijkdom te verdelen
jij groeit en kruipt maar door
je wortel is de baas, straks
lig ik onder jouw oranjeboven

angst voor je ondergrondse tak
waar kan ik nog mijn groente telen?
in volle vriendschap eerlijk delen?
wie de kant en wie het middenvak?

we zullen samen moeten leven
met zuring, klaver en met riet
ik met jou, het lukt me nooit
nu jij mij uit de moestuin gooit

in vrijheid worden wij gedwongen
te strijden om een plek en om de macht
voor mens en dier en plant, in vredesnaam
wie heeft dit eeuwige gevecht bedacht?

Huub Verhaag

Geachte lezers op Diana’s mooie moestuin. Als Diana het goed vind wil ik een pakket van 20 aspergeplanten verloten aan een van de mensen die zich aanmeld op mijn Facebookpagina Aspergeplantje https://www.facebook.com/Aspergeplanten-1377369369150425/
Like het betreffende bericht van de 20 aspergeplantjes. Dus actie voor 10 maart 2016
http://www.aspergeplantjes.nl

Jan Bulder

Hoi Diana,

Heb je al aanvullende bevindingen m.b.t. het kweken van de zoete aardappel?
Ik heb je verhaal uit 2014 gelezen en ben benieuwd naar het vervolg ( van 2015?)

Matheve Georges

Als de temperatuur stijgt begint het ook bij mij te kriebelen. Maar wat ik spijtig vind is dat jullie in bakken moeten of willen werken. Op de foto’s is te zien dat er veel onbewerkte oppervlakte is. Ik heb het geluk om in “volle” grond te kunnen werken met een minimum verlies aan bewerkbare grond. Is dit niet spijtig voor jullie en ben je dan ook niet beperkt in het zaaien/aanplanten van bepaalde soorten.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties