Diepe, diepe zucht

Een tijdje afwezig geweest, druk met de zadenlijst. Bij deze wil ik iedereen die zaden bij me heeft besteld of nog aan het bestellen is, nogmaals heel hartelijk danken!! En ik hoop dat je komend tuinjaar blij gaat zijn met wat je uit de zaden op gaat kweken!

De rust is hier zeker nog niet wedergekeerd, nog druk bezig met mailtjes en zakjes zaden en enveloppen maar de ´drie dwaze dagen´ (die hier dit jaar al zijn opgelopen tot 8 dagen) zijn in ieder geval voorbij. Wat me wel opviel is dat heel veel mensen denken dat dit mijn laatste zadenlijst is. Dan ben ik blijkbaar niet helemaal duidelijk geweest, ik ga komend jaar nog één keer heel erg mijn best doen om zoveel mogelijk zaden te oogsten, en daarbij een groot deel van mijn meest favoriete tomaten, paprika’s, etc.  te zaaien. En na de zadenlijst van volgend jaar ga ik dan echt met zaadjes-pensioen 🙂 .

Ik heb ook nog even een klein stukje geschreven op de pagina met nieuws over de zadenlijst: Zadenlijst – nieuws

En voor wie geen flauw idee heeft waar ik het over heb, mijn zadenlijst kun je hier vinden: Zadenlijst

Heb ik dan niets te vertellen over de tuin? Euh, nee, ik heb de volkstuin ruim een week al niet gezien. Verder dan de achtertuin ben ik niet geweest.

En daar heeft Ruud de boel volledig overgenomen. Sjouwt met kilo’s vogelvoer heen en weer, zonnebloempitten voor de groenlingen, appeltje voor de merel, nootjes voor de meesjes, pindakaas voor de kauwtjes.

halsbandparkiet

Op de foto (als je goed kijkt, in het midden, een halsbandparkiet. Als het weer mee zou zitten en je zou de rijtjeshuizen op de achtergrond niet zien, zou je zomaar kunnen denken dat we op vakantie zijn in Zuid-Amerika. Maar nee, gewoon Spijkenisse, en de halsbandparkieten komen tegenwoordig met z’n drieën (en eten voor 10).

Ruud, in de volksmond ook wel Nico genoemd, heeft 2 tortelduifjes tot zijn grootste vrienden benoemd. Ze komen elke dag, saampjes, als we ze niet zien fladderen ze tegen het raam, om te laten weten dat ze er zijn en dat ze wel wat lusten. Ze blijven zelfs gewoon op de tafel zitten als Ruud ze eten geeft.

tortelduifjes-eten

En zo wordt de dit jaar nieuw gekochte houten tuintafel al enige weken gebruikt als voedertafel (en helaas bijna tegelijkertijd als toilet). Ik heb Ruud-Nico al de tip gegeven een leuke voedertafel te maken maar hij had tot nu toe als excuus dat hij mij moest helpen. Maar nu dat niet meer hoeft is hij (en ik) blij met elke tip voor een voedertafel waar zo veel mogelijk verschillende vogels van kunnen eten, hetzij om te kopen, hetzij om zelf te maken.

Als je goed kijkt zie je trouwens de Cassia corymbosa op de achtergrond nog steeds bloeien, en hetzelfde geldt voor de Salvia elegans Honeydew Melon.

Zaterdag weer eens naar de tuin, vorige week nog even snel geweest en in de laagstaande herfstzon nog deze foto gemaakt:

nieuwe-tuin-herfst-2016

Ik verwacht dat ondertussen een deel van het blad van de platanen langs de Baljuwlaan al is gevallen (goede compost!). En ik kan potten leeg gaan maken, opruimen, schoonmaken, planten voor overwintering in de kas zetten, en noem maar op. Bij de scheve witte stokjes in de 2e bak van links zijn de knofloken een week of 2 tot 3 geleden gepoot, ik ben benieuwd of daar al een heel klein puntje van boven komt, het is nog niet echt heel koud geweest en de grond is nog relatief warm.

En we gaan nu ook denken aan de planning voor 2017. Eigenlijk denk ik altijd aan de planning voor het volgende jaar, die zit altijd al een beetje in mijn hoofd gemetseld, maar het wordt tijd om het ook echt op papier te gaan zetten en uit te rekenen wat ik kwijt kan, en waar, en wanneer ik het dan moet/kan zaaien, welke zaden ik moet/mag/kan gaan kopen, etc..

Ik heb daarover nog een blog geschreven op de website van Pokon: Plannen is vooruitzien

En dan hoop ik volgende week weer wat meer te kunnen vertellen over de tuin, wat we aan het doen zijn en waarom. We hebben nu wel lang genoeg binnen gezeten 🙂 !

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anoniem

…fijn voor je dat het einde van de drukte in zicht is, maar het zal best een hoop voldoening gegeven hebben! Dat zal volgend jaar nog wel eens een graadje erger kunnen worden:)). Als ik me niet vergis word je dan 50, een mooi getal om ergens mee te beginnen, maar ook om met iets te stoppen. Nu de laatste loodjes in de tuin nog en dan volop naar 2017, heerlijk!
Bij ons is het ook altijd feest met de vogels in de tuin, daar kan ik erg van genieten in de winter. Jouw Cassia staat nog prachtig zag ik, daar wil ik ook naar op zoek in het voorjaar. Mijn knoflook staat erg beschut en daardoor al 3 cm boven de grond. Zo, weer even bijgepraat:))
Succes en een goed weekend, Janneke.

Agnita

Hallo Diana,
een site met veel ideeën en aanbod voor vogels, egels en aanverwanten is https://www.vivara.nl/ Je steunt met je aankopen meteen een aantal organisaties (oa vogelbescherming).

Desirée Revet

Beste Ruud, ; )
Vergeet niet dat merels ook dol zijn op rozijntjes. Als de koude tijd bij ons in Rozenburg is aangekomen, zit er een merel op de schuur te seinen dat t tijd wordt voor iets lekkers.

Carola Vink

Okee, Diana zit tot over haar oren in de zaden van de pepers en de tomaten. Exotische planten – ik heb geen kas, en ik die wil ook niet. Maar ik eet wel graag groen in de winter.
Wie in de winter nog vitaminerijke bladgroenten wil oogsten, had in augustus of september winterpostelein gezaaid. Hier in Drenthe nu knie hoog met grote bladeren en volop bloei. Dat is lekker, ook met de bloemetjes, maar wat we vooral willen is klein jong blad. Dat is misschien wel lekkerder dan de vroege spinazie in mei. Omdat het zo laat nog zo fris is. En als het voor de vorstperiode te weelderig wordt, dan knip je het blad af tot ongeveer 8 cm. Er groeit vanzelf weer nieuw fris blad. Te gebruiken in alle recepten waarvoor spinazie gevraagd wordt. Lekkerder zelfs dan spinazie want winterpostelein mist de wrangheid die spinazie kan hebben. Yummie in een hartige taart.
Ik heb enorme waardering voor de aandacht die Diana geeft aan haar kasplantjes, maar ik wil hier graag aandacht schenken aan winterpostelein van de volle grond, omdat Diana nu geen tijd heeft om dat te doen.

Marianne Barkman

Ik woon in Engeland in NW London op een flatje en heb dus geen tuin. Van IKEA heb it BILLY boekkasten en de twee het dichts bij het raam gebruik it als kruidentuin. En dat werkt prima. Ik heb van die japanse zelf water gevende witte potten, dus is er weinig werk te doen. Een maal in de week krijgen ze allemaal een klein scheutje R/O water bovenop, en dat is dat.
Sta al een jaar ingeschreven hier in Brent voor een moestuin…dus afwachten maar. Inmiddels geniet it van al het groen. Voornamelijk van IKEA en van de supermarkt. Vaak zielige plantjes die ik met Reiki energie en liefdevolle verschillend voedings regimes opkalefater. En dat werkt heel goed!
Dit is goed voor mijn nederlands en interessant om meer te weten te komen van mensen met de ervaring waar ze over schrijven.
Bye!

Jozina Mulder

Dankjewel voor je winterpostelein tip, het is nu te laat om te zaaien maar ga het volgend jaar zeker doen.

Hanneke

Mens wat heb je er toch een werk aan. Top hoor, dat je het allemaal weer voor elkaar hebt gekregen! Wat een prachtig zadenopbergsysteem heb je trouwens!

Die parkieten, ja bizar dat die hier kunnen overleven, maar in het Waterlandpark zit ook een grote groep, wel 30 of 40 stuks inmiddels. Aan de ene kant heel onnatuurlijk, aan de andere kant wel prachtig als ze met z’n allen overvliegen, waarschijnlijk toch wel wat gelukkiger dan ergens alleen in een kooitje.

De planning voor 2017… ik ben jaloers op jou en andere mensen die daar al een goed werkend systeem voor hebben. Met mijn achtertuin lukte dat altijd wel, maar ik krijg straks een volkstuin erbij van 220 m2, en ik heb de planning al twee keer eerder omgegooid en ben nu weer alles aan het reorganiseren in mijn Excelsheet.

Maar ik heb wel bijna alle zaadjes voor 2017 in huis, inclusief die van jou. 🙂

Margriet daalman

Hoi diana

Zaden besteld. Nu al zin in februari om voorzichtig aan te beginnen. Geduld. … was natuurlijk aan de late kant om te bestellen maar nog genoeg keus. We moeten de tuin nog verder winterklaar maken en nog snel wat knoflook zetten . Al verwachten ze koud weer… heb nog flink wat pompoenen butternut liggen. Net een receptenboekje gehaald dus van alles uitproberen. Succes met je zadenverkoop! Wat een klus!

Groetjes margriet

Mayra

Diana, wat ontzettend cool die papegaai in je achtertuin!!!

De Smedt Francois

Diana,

Mag ik hierbuiten u een vraagje stellen, ik heb een serre en zou die graag voor de winter willen opkuisen, met wat kan ik dit het beste doen zodat ik de planten die rond de serre staan niet beschadig. Hartelijke dank voor uw advies.

Hanneke

Waarom vraag je dat aan Diana? Ze heeft het barstensdruk en al eerder aangegeven dat ze echt geen tijd en mogelijkheden meer heeft om (te gaan googlen om) antwoorden te vinden en te geven op allerlei individuele vragen. Vraag het op het moestuinforum, doe een google-search, en waarschijnlijk vind je dan ook je antwoord wel.

(Ik zou zelf de ramen even wassen met schoon water en een heel klein scheutje azijn en een keer in de paar jaar de grond vernieuwen, maar dat is het simpelste antwoord.)

Yvonne

Kijk op de site van Diana! Zij heeft zelfs twee pagina’s over hoe, wat, waar, wanneer over de kas.

Marianne

De blog van aardperen is gesloten. Vandaag heb ik ze voor heet gegeten als stamppot met bloemkool en gewelde abrikozen. Voor de zekerheid heb ik er een paar schepjes arrowroot door heen gedaan en geen last van gassen. En ik ben nog wel een maag darm patiënt

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties