Speldenprik of mokerslag

vorst-op-palmblad

Nietsvermoedend gingen we vrijdagavond naar bed. Ja, we wisten wel dat het koud ging worden, misschien zelfs een graadje vorst aan de grond. En dus bedachten we al drie keer in die vorige week (na het zien van de weerberichten) dat het tijd werd om de tuin winterklaar te maken.

En met winterklaar bedoelen we dan  de kuipplanten snoeien en naar hun winterplaats sjouwen, vorstgevoelige planten naar de koude kas brengen, jonge stekken naar boven, matig winterharde planten afdekken met wat stro of blad. Verder eigenlijk niet (maar dat is hier echt genoeg en vooral zwaar werk), verder mag hier alles afsterven in eigen tempo; er schuilen wat insecten onder, het roodborstje scharrelt er ook zo lekker tussen, de merel vindt er nog wat te eten onder, etc.. Wij doen niet aan winterklaar maken (wij doen des te meer aan lenteklaar maken, maar dat duurt helaas nog even).

Maar afijn, zaterdagochtend vroeg, bij het tandenpoetsen zie ik het al……. dak van de overburen wit, en dan niet zo’n dun laagje rijp maar echt dikke-vorst-wit. ‘Sh*t’, snel naar beneden, want alle kuipplanten staan nog buiten, gelukkig wel al dicht tegen het huis aan. En gelukkig, het valt mee. Maar het is winter, duidelijk winter, geen speldenprik maar een mokerslag.

En daar sta ik dan, in de achtertuin, om iets over acht in de ochtend, ja, fototoestel maar mee, want wellicht ook handig voor een tuindagboek.

Vorstschade bij de Impatiens tinctoria. Die trouwens helaas dit jaar niet heeft gebloeid, niet één bloempje, en ik had me er zo op verheugd want de knol was al zo groot dit voorjaar. Plant van de lange adem? Geen idee, maar ik heb haar gewaarschuwd, laatste kans in 2017, anders wordt het de composthoop.

impatiens-tinctoria-vorstchade

We gaan haar deze week afknippen tot zo’n 25 centimeter boven de grond in de pot waarin ze staat, en dan brengen we haar naar de volkstuin, daar mag ze in de kas overwinteren.

En zo ziet een mokerslag eruit bij de Zantedeschia Green Goddess:

zantedeschia-ochtend-vorst

Dit is om 08 uur in de ochtend, de foto nog wat blauwig van kleur door het ochtendlicht. De bladeren slap van de vorst. Mocht je denken dat ook planten gevoel hebben, dan ziet dit er wel echt uit als ‘Au!’.

Maar planten zijn ook veerkrachtig, kunnen herstellen, dezelfde plant 5 uur later, aan het begin van de middag:

zantedeschia-vorst-middag

Nee, netjes wordt ze niet meer, en het wordt winter, de dagen kort, de temperatuur koud, ze kan en mag en wil haar winterrust in. Maar voor nu kwam ze toch mooi nog maar een keer overeind.

Hoe zou de volkstuin er dan uitzien? We waren er niet om te zien hoe de vroege ochtend uitzag, maar in de middag viel het ons niet tegen, wel veel blad van fruitbomen en -struiken verloren in de afgelopen week (mooi, dan kan ik gaan snoeien 🙂 ). En de snijbiet hing wat slap. Maar in de kas…….

peper-numex-suave-orange-november

….. plukken we nog wat pepers van de Numex Suave Orange. Deze eerste echte kou overleefd. In de kas vriest het net zo hard als buiten, maar omdat de grond nog warmer is dan de grond buiten in het bij de grond in de kas in de nacht nog wel wat warmer (maar dat is dan een graad of 2, zeker geen 5 graden hoor).

Ook de paprika Lipstick doet het nog, we kunnen zelfs nog wat rijpe paprika’s oogsten:

paprika-lisptick-in-november

Maar het is wel duidelijk, komende week wordt het niet meer zo koud. Maar de winter is wel in zicht, het wordt tijd om de tuin en de  planten daarop voor te bereiden (en onszelf ook). En met dat laatste bedoel ik dat het tijd wordt om aan de planning voor 2017 te beginnen. En om zaden te bestellen. Leuk!!

Ik had al eerder gezegd dat ik komend jaar voor de allerlaatste zadenlijst nog een keer mijn meest favoriete tomatenrassen, paprika’s, etc. ga zaaien. Maar wat zijn die dan?

Dus komende week (het schijnt warm water te gaan regenen, de kou even verdreven), eens nadenken wat mijn favoriete soorten zijn. Natuurlijk de tomaat Liguria, ik heb haar en mezelf nooit meer een jaar zonder Liguria beloofd. En de Sprite, die was toch ook geweldig? Voor wie haar kent, alvast een lekkermaker:

Tomaat Sprite tros (3)

En de paprika Giant Aconcagua, en natuurlijk de Elephant Ear. Maar niet alleen maar favorieten hoor, ik wil natuurlijk ook nog wel nieuwe soorten proberen, misschien de tomaat Woolly Kate (alleen al voor de naam), de paprika Yellow Monster (klinkt ook goed), extra pittig mosterdblad met de naam Wasabina, de komkommer Miniature White. En welke eenjarigen? Bij Plants of Distinction in Engeland al zaden besteld (en ontvangen) maar zeker nog niet compleet, ik wil zeker nog wat meer zaden van leuke rassen en eenjarigen gaan kopen.

Ik ga er in de komende week eens flink over verzinnen. Want zo werkt het ook, het wordt nu winter, tijd voor rust en voor plannen. Maar uiteindelijk is het over 6 weken kerst. En dan hebben we de kortste dag al weer gehad. En standaard ga ik 4 tot 5 weken na kerst beginnen met het zaaien van pepers en paprika’s. Je zou bijna kunnen denken dat de lente weer in zicht is 🙂 .

Einde van dit tuindagboek, Ruud staat met compostemmer, snoeischaar en in een dikke winterjas bij de deur te wachten; we gaan de kuipplanten winterklaar maken en naar zolder brengen. Daarover dan wellicht iets in een volgend tuindagboek.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Leonie

De vorst is er dit jaar inderdaad snel bij… Succes met alle werkzaamheden!

Anoniem

Het was inderdaad snel en, voor mij dan, onverwacht wit. Ben wel benieuwd of je waarschuwing effect gaat hebben 🙂

Zomaareentuin

Het was is inderdaad snel en, voor mij onverwacht, koud. Ben benieuwd of je waarschuwing effect gaat hebben 🙂

Guus

Afgelopen week was het ‘s morgens min 5 (Dalfsen). Met nog meer vorst op komst moest er even flink gewerkt worden. Fijn dat de Giant Aconcagua en Elephant Ear voor komend jaar op het programma staan. Die had ik gemist in de zadenlijst dit jaar. Als ze volgend jaar er wel in staan wil ik nu alvast intekenen.

Margriet

Hoi Diana,

Koud hoor. Ik ben niet zo’n wintermens, maar vooruit, als het zover is hebben we het te accepteren. Vandaag nog even een pastinaak en wortels en prei uit de tuin. Knolselderij vorige week nog wat geoogst. Dus vandaag snert met groenten uit eigen tuin. Ik wil met het restant je groentepasta recept maken. Ik heb alleen gewone keukenzout waarin jodium is toegevoegd, dus nog even naar de winkel zo. Ik ben wel benieuwd aan welke gerechten je het allemaal toe kan voegen. Misschien iemand tips? En spruitjes geoogst. Er zaten nog veel kleine spruitjes aan de plant. Dus dat even proberen vanavond. Ik had nog niet echt geoogst, Vroeger lusten we beide geen spruiten, dus dat was een drempeltje… Ik had wat zaadjes in een pakketje gekregen, dus daarom wel gezaaid. Van een collega een receptje van (kort) gekookte spruitjes met gebakken spekjes, uit en kerriesaus. Ben benieuwd.
Succes met het winterklaar maken van alles!
Groetjes Margriet

Manon van Wijk

Dank je wel Diana en alle andere tuinders voor jullie inzichten!
Genoten van al het geschrijf.
En nu ga ik mij inderdaad voor bereiden op het aankomende jaar.
Deze week gaan de verschillende knofloken er alweer in.

Groet, Manon

Tineke Dubbelman

Wat heb ik toch genoten om hier op deze blog aanwezig te zijn. Ik leer meer dan dat ik kan bijdragen, maar dat is volgens mij geen punt. Ik ging alleen de mist in met de zadenlijst. Dacht dat ik een email zou krijgen waarin verteld werd dat hij online kwam….. misvatting dus. Ik had gewoon zelf moeten kijken op de bewuste dag. Goeie les voor volgend jaar, ook al is het dan de laatste keer. Nu waren mijn wensen uitverkocht. Maar ik kijk weer uit naar het komende jaar, nu eerst inderdaad lekker mijn plannen uitwerken en ook een beetje rust. Dankjewel iedereen maar vooral Diana, je bent mijn stimulans en voorbeeld hoe we in steeds veranderende wereld goeie energie op tafel kunnen zetten en kunnen delen met anderen. Dank !!!!!

Anoniem

Diana doet volgend jaar nog 1 keer de zadenverkoop!
Ik dacht ook dat dit jaar het laatste was dus flink ingekocht. Maar we krijgen nog een toegift 🙂

Prinses en de Erwt aka Sireen aka Silene

Hallo Bezige Bij-Diana, hallo andere bezige bijen, sjonge jonge, wat ben je toch weer aan het werk met de plantjes. Ik moet ook aan de slag maar heb geen zin, dus ook geen puf. Ik merk het echt als er geen zon is. Dan ben ik niet vooruit te duwen maar schijnt de zon dan lijkt mijn dynamo helemaal opgeladen en ga ik vanzelf. Ik wacht nog even met het stallen van de planten in de kas tot een zonnige dag!
Het is inderdaad wel leuk dat we gezien de tijd van het jaar gaan nadenken over het volgend seizoen. Ik wil vanwege mijn scoliose beginnen aan verhoogde kweekbakken voor moestuintuinieren ipv wachten tot ik 100 ben en helemaal krom loop. Ook moet ik me erop voorbereiden dat het volgend seizoen weer heel heet wordt, hier in midden-Frankrijk, en wederom zonder neerslag. Dat is al 2 zomers achter elkaar gebeurt. Kennelijk gaan de zuid-europese landen het eerst ‘last’ krijgen van de klimaatsverandering, de opwarming dus. Goed oppassen waar ik wat ga kweken, voor zover dat mogelijk is, zodat ik makkelijk met de tuinslang overal bij kan. Controleren of ik genoeg tuinslang heb voor volgend jaar. Onze 2 regenwateropslagtanks van 5000 liter elk zijn geen overbodige luxe gebleken met het hete droge weer. Ik moet nu de dakgoten steeds schoon houden om elke druppel water op te vangen.
Mijn werkplan voor het volgend seizoen is eigenlijk al klaar, nu nog wat zonne-energie :-))) Groeten!

Lotte

Nog even over de spaghetti-pompoen.
Het leek me een geweldig idee. Maar als spaghetti vind ik em eerlijk gezegd niet zo prettig.
Maarrr desalniettemin maak ik er elk weekeinde eentje klaar. Ik schraap ze uit en bewaar in een bakje, en gooi het overal in waar ik denk “kan nog wel wat verluchtigende substantie gebruiken”.
Dus in eender welke gehaktschotel (in de saus van de spaghetti bijvoorbeeld 😉 maar ook als vermicelli in de soep is het een topper. Ik gooi zelfs een flinke flups door de stamppot, maakt het wat minder vast. Of door een koekdeeg ofzo. Dus al met al ben ik er toch erg tevreden over.
Tot zover deze ogenschijnlijk spontane uiteenzetting (die eigenlijk is nav een vraag die Diana enkele maanden geleden stelde in een van haar blogs)
Mvrgr en prettige dinsdag!

Berber

Ik ben ook niet zo’n fan van de spaghetti pompoen als vervanging voor spaghetti, maar ik kwam laatst wel een erg lekker recept tegen met linzen van madame zsazsa. http://madamezsazsa.blogspot.nl/

Lotte

Wauw Berber, dat recept klinkt inderdaad zeer het proberen waard!
Dank voor het delen 🙂

hennie

Dag, een weekje vorst is toch niet zo erg de boerenkool wordt er alleen maar lekkerder van.
de aubergine planten waren noch heel goed zat zelfs nog bloei in , te laat gepoot denk ik.
laatste tomaatjes liggen op de vensterbank te kleuren.
ik heb nog physallis? (ananaskers) in de kas vraag me af of ik die wel weg moet halen of is het meerjarig.?
Ben ook nog bezig met zaad verzamelen maar daar moet je wel zonnig weer voor hebben.
Stoofpeertjes maak ik meestal met bisschopswijn, laurier kruidnagel en een kaneelstokje beet citroen en suiker . het lekkerste koud eten. echt winter lekkernij. wens alvast prettige feestdagen.

Peter Frieser

Hallo Diana ,ik ben ene nieuweling die bij toeval op je side terecht gekomen ben ,de INfo die ik als een beginnende Moestuiner van jou te zien en te lezen kreeg is …Toppie !! geen spijt
Sinds vier jaar overwinteren wij in het zuiden van Spanje op een vaste stek met veel mogelijkheden oa het gebruik van een stukje grond om een lang gekoesterde wens om te tuinieren in vervulling te laten gaan en met een verbazend geweldig succes .
De weersomstandigheden in deze streek ( Provincie Murcia ) op dit moment natuurlijk niet te vergelijken met die in Ned ,zeker na wat jullie Moestuinders met de beginnende winter.omstandigheden behoorlijk doen schrikken !!
In deze regio wordt er soms wel drie X per jaar geoogst , 4 wkn geleden heb ik de nodige plantjes op de markt gekocht en het nodige in gezaaid met als het meezit kunnen we over 4 a 5 wkn het een en ander oogsten ,de spruiten die kunnen pas zo eind januari hier geplukt worden dit vanwege het klimaat ook de Boerenkool ( meegenomen ) kunnen zo pas eind december gegeten worden ,Tja verschil moet er zijn !!
Ok Diana ik vind het fijn om van jou grote kennis gebruik te kunnen maken en hopelijk dat het niet eenmalig zal zijn !!

Sterkte met de Winter prikkelingen ,hoop dat het niet teveel schade zal brengen ,
Groet Peter

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties