Doorschieten

Het is hier kurkdroog. En zo koud als het vorige week was, zo warm wordt het de komende dagen. ´Gek of erg´ noemde mijn vader dat vroeger altijd 🙂

Die grote verschillen in temperatuur en vooral ook de droogte hebben tot gevolg dat er wat planten doorschieten. De winteruien kregen al eerder een bloeistengel (die we er zo snel mogelijk en zo diep mogelijk uitknippen omdat we willen dat alle energie naar de groei en smaak van de bol gaat en niet naar een bloeistengel en daarna de zaden). Maar ik zag vorige week ook de eerste bloeistengel in een knoflook. In mijn eerste moestuinjaren knipte ik die er ook uit. Tegenwoordig trek ik er voorzichtig aan, dan kun je die stengel soms wel tot een centimeter of 10 dieper uit de plant trekken (tot ze knapt als een elastiekje dat te lang wordt uitgerekt).

De bloeistengel in knoflook

Vroeger gooide ik die bloeistengels weg, maar sinds we jaren geleden onze Koreaanse buurvrouw alle bloeistengels zagen verzamelen hebben we ze ook eens geproefd, en ze zijn inderdaad heerlijk, met een frisse, zachte, verse knoflooksmaak (lekker in bijvoorbeeld roerbak, sauzen, soepen, stoofgerechten, pasta’s, etc.). En dus gaan ze sindsdien mee naar huis, elke paar dagen kan ik wat nieuwe ‘oogsten’.

We eten de hele bloeistengels, uitgezonderd het verdikte roodbruine stukje waar de bloem zich zou gaan ontwikkelen

Als de genoemde soorten uit de uienfamilie al de neiging hebben om door te schieten, dan geldt dat zeker voor notoire doorschieters als mosterdblad en rucola. Ik had ze dit voorjaar om en om gezet; groen-paars-groen-paars, vond ik een leuke combinatie en we hebben er ook flink wat van geoogst. Maar nu schieten de planten door:

Gelukkig komen hier flink wat bijen, hommels en zweefvliegen op af want die misten we nog wel in de tuin (wellicht ook door het koude weer vorige week). En tijdens de bloei kunnen we ook nog gewoon blaadjes plukken, ze zijn nu wat sterker/pittiger van smaak. En de bloempjes zijn eventueel ook nog eetbaar. Ik hoop nog even van de planten te kunnen genieten! Maar er zijn al wel vervangers gezaaid, in de vorm van verschillende koolsoorten, stengelsla en bietjes.

En dan nog een voor mij nieuwe plant. Ik kocht afgelopen winter zaden van Fedia cornucopia bij De Nieuwe Tuin. Ik had er nog nooit van gehoord en het is altijd leuk om iets nieuws te ontdekken. Ze is een plant uit de valeriaanfamilie en nauw verwant aan veldsla. Maar ze komt uit Afrika, kan dus veel beter tegen warmte dan veldsla (en niet tegen kou). Ik vond de blaadjes van de jonge plantjes niet lekker, bijna eau-de-cologne-achtig. Maar nu de planten gegroeid zijn (ze zijn zo’n 40 centimeter hoog) is het blad juist wel lekker, zacht en groen van smaak. We hebben de blaadjes in salades gegeten, gemengd met onder andere waterkers, landkers, rucola, pluksla, mosterdblad, boomspinazie, bietenblaadjes, etc.. Het is sowieso altijd een feestje om door de tuin te lopen en verschillende saladeblaadjes te verzamelen.

Ondertussen bloeien de Fedia-planten, met vrolijke rozepaarse bloempjes (de planten staan in een verhoogde bak in de volle zon, extra warm en extra droog). Ook tijdens de bloei zijn de blaadjes nog eetbaar en lekker. Ik zou deze soort volgens de kweker tot september kunnen zaaien. En dus ga ik haar zeker onthouden voor de komende (na)zomer, als nateelt na aardappelen, stamsperziebonen of uien.

Tot slot nog even de link naar het blog op de website van Pokon. Meestal meld ik op mijn eigen website elk jaar wel een keer dat ik tomaten heb gestekt en dat dat heel makkelijk gaat, maar nu heb ik er op die website eens een blog met uitleg en nieuwe foto’s over geschreven: Tomaten stekken. Ik kreeg trouwens nog een tip dat tomatendieven zelfs in een glas water wortelen en zo dus ook heel makkelijk te stekken zijn.

En als ik dan nog met een foto wil eindigen, dan kies ik een tomatenbloem. Want ook dit jaar zijn ze er weer (altijd alleen in de onderste tros van sommige heirloom- en zaadvaste vleestomatenrassen); de Siamese meerling-tomaten. De bloempjes zijn veel dikker dan gewone tomatenbloempjes, ze bestaan uit meerdere aan elkaar geplakte bloempjes, dit zijn er wel 3 of 4, als ik het goed zie. Ik verheug me nu al weer op die enorm grote, bijzondere tomatenkluwen komende zomer. Ik beloof een foto van de tomaat als ik die kan oogsten!

Een Siamese tomatenmeerling-bloem van het ras Coeur de Boeuf

8 reacties op Doorschieten

Wijnie 19 mei 2020 om 12:14

Hoi Diana,
soms komen jouw blogs zo op tijd! Gister heb ik mijn alliumtunnel voor het eerst open gemaakt sinds begin april. Die 2 lagen fleecedoek lijken prima te werken, geen schade van PMV te zien. Het enige is dat ik het doek over gebogen buizen heb liggen, waardoor het regenwater er over heen loopt en er heel moeilijk doorheen gaat, dus de plantjes eronder stonden in best droge grond. Ze staan wel op het laagste deel tuin, waar ze blijkbaar goed bij het grondwater kunnen komen, want ze groeien prima. Het enige is dat de knoflook enorm onder de roest zit, ik denk door te weinig ventilatie. Ik heb alle bladeren met roest maar verwijderd.
Ik kwam er gister alleen achter dat een kwart van de knoflook bloesemstengels had. Na het lezen van jou pagina over knoflook was ik bang dat ik dus hardneckknoflook had staan en dat ik dus niet zo veel kans maak op mooie bollen knoflook. Maar gelukkig lees ik nu in je blog dat die van jou ook willen bloeien en dat jij ze gewoon laat staan. Dankjewel voor deze blog!
Die gedrochten gaan er bij mij ook komen, bij veel planten zie ik dat de eerste bloem van de onderste tros ook een samengestelde tomaat gaat worden. Nog even nadenken of dat ze mogen blijven, of dat ik de energie liever laat gaan naar de andere bloemen omdat ik buiten teel.
Groetjes Wijnie

Anne Vyncke 21 mei 2020 om 09:20

Dag Diana,

Een late vraag….Kan je het doorschieten van ajuin vermijden door op tijd water te geven?

Een fijne dag,

Anne

Ruud & Diana 21 mei 2020 om 09:42

Hallo Anne,
Het doorschieten van uien is, dat denk ik tenminste, een combinatie van het ras, het vocht in de bodem en de temperatuur. Ik heb hier meerdere uienrassen staan en het is hier kurkdroog (al geven we uiteraard wel water maar dat is toch een beetje een noodoplossing en weegt niet op tegen een paar goede regenbuien). En sommige rassen krijgen een bloeistengel maar niet allemaal. Dat geldt ook voor de knoflook. Dus droogte en warmte zorgen voor sneller doorschieten maar het ene ras is daar welo gevoeliger voor dan het andere.
groetjes,
Diana

Carine p 21 mei 2020 om 15:50

Hallo, hier ook alle ajuinen doorgeschoten, gewoon te warm. De sla doorgeschoten, de tuinbonen staan er verdord bij en de kersen hangen rot aan de bomen. We zijn nog maar 21 mei! Dit is nu reeds het 3de jaar dat de mei maand een zomermaand is. Ik vrees weeral voor een serieuze hittegolf deze zomer, we zitten nu reeds aan 30 graden. Dit is echt niet meer normaal en de natuur wordt onvoorspelbaar. Puffende groetjes carine

Ruud & Diana 22 mei 2020 om 09:15

Hallo Carine,
Wat jammer! Ja, ook hier is het weer vreemd, vorige week hadden we nog nachtvorst en overdag amper 10 graden, gisteren 27 graden en vandaag schakelen we terug naar 19 graden met windkracht 6, en al meer dan 4 weken geen druppel regen. Het is voor moestuinders ook lastig om er nog op in te spelen, in maart denken we dat we al courgettes kunnen zaaien maar in mei blijkt het toch nog koud te worden, etc.
Sterkte met de warmte en waarschijnlijk ook droogte!
Diana

Paula Bean 4 juni 2021 om 16:44

Is de natuur ooit voorspelbaar geweest?

Ruud & Diana 5 juni 2021 om 08:54

Hallo Paula,
Je reageert op een oud blog van mei 2020 hoor. Maar ik ben 53 jaar en zie wel heel duidelijk dat de frequentie in de onvoorspelbaarheid toeneemt (want uiteindelijk hebben we het hier over het klimaat, een heel belangrijk onderdeel van de natuur).
Alleen al in de afgelopen paar weken hebben we weer meer uitersten gezien dan vroeger in een paar maanden (zoals de nachtvorst 2 weken geleden, de overgang in 2 dagen tijd van 12 naar 28 graden, de enorme regenbuien gisteren in onder andere Brabant waarbij in korte tijd enorm veel neerslag valt en tunnels onder water staan, etc.). En die onvoorspelbaarheid in het weer/klimaat heeft dan weer gevolgen voor de groei van het blad in bomen, en dat heeft invloed op de insecten, en dat heeft invloed op het voedsel voor vogelnesten, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Al zijn er ook daar natuurlijk weer uitzonderingen op. Maar ik vrees dat ik zelf wel degelijk grote veranderingen in klimaat en natuur zie. Als voorbeeld; het is begin juni en ik heb amper een vlinder gezien, en wel hommels maar nog niet een kwart van wat er een paar jaar geleden rond vloog. Zorgwekkend.
groetjes,
Diana

José 22 mei 2020 om 21:05

Knoflookstengels…ik maak er knoflookprut van sinds ik het “ recept” van Els haar befaamde knoflookprut heb gemaakt!
Morgen ook stengels mee naar huis nemen!
Google maar op knoflookprut. Kom je er vanzelf terecht!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties