Gelukkig is het (bijna) herfst

Nog even een klein blogje met wat foto’s na deze week van geweldige storm en slagregens. Want gisteren eindelijk weer eens naar de tuin, in de regen natuurlijk 🙂

Je kunt er op twee manieren naar kijken, positief of negatief……..

 

In een slechte bui (en ik heb het woord ‘bui’ niet voor niets gekozen, wel zo toepasselijk), zou ik kunnen denken dat hele stukken van de tuin en van de paden onder water staan, na 50 millimeter regen op woensdag, 70 millimeter op donderdag, 20 millimeter op zaterdag, en zo nog wat millimetertjes verdeeld over de afgelopen week.

In een goede bui zou ik denken dat ik blij ben dat ik mijn laarzen weer heb gevonden en dat ze nog steeds goed waterdicht zijn.

 

In een slechte bui zou ik kunnen denken waar we in vredesnaam moeten beginnen met schoonmaken, opruimen en wieden. Wieden in vette klei is onmogelijk, omdat je er kruiwagens vol met aan elkaar geplakte grond door weggooit, en dat is zonde.

In een goede bui draai ik me om en wacht tot het droger wordt. Want dan kunnen we dus pas gaan beginnen met opruimen, wieden en schoonmaken, en dat is vroeg genoeg om me er druk over te maken.

 

In een slechte bui vind ik dat de zonnebloemen helaas door de storm zijn omgewaaid.

In een goede bui denk ik; ‘Grappig, horizontale zonnebloemen’. Ze zitten nog steeds met de wortels vast in de zompige grond, en bloeien ook gewoon door, dat is wel heel aardig van ze.

 

In een slechte bui denk ik dat in één week alle stokbonen volledig zijn verwoest (al was het einde al wel een beetje in zicht hoor).

In een goede bui denk ik: ‘Goed voor de zadenlijst!’ Ik heb de bonen overigens wel gelijk geplukt en thuis op een warme en droge ondergrond uitgespreid, bang dat de bonen in de verrotte en verdorde peulen gaan schimmelen. Of erger nog, door de constante vochtigheid gaan kiemen.

 

In een slechte bui denk ik: ‘Het grondwater staat zo hoog dat de kassen ook nog onder water hebben gestaan’. Het is het einde van alle tomatenplanten en komkommers, die hebben we gelijk uit de grond getrokken en weggegooid. De paprika’s en pepers hebben het overleefd maar hebben het wel heel zwaar.

In een goede bui kan ik bedenken dat we dit jaar de kassen al vroeg winterklaar kunnen maken. En ook positief; deze foto maakte ik aan het eind van de natte zaterdag; de zon schijnt!

 

De conclusie van dit verhaal? Dat het wel echt afgrijselijk slecht weer is geweest deze week. Maar dat ik blij ben dat het herfst is. Nu kan ik er de humor van inzien (niet elke dag hoor), en met 2 vriezers vol met groenten en fruit kan ik me niet druk maken om het verlies van de laatste tomaten, of wat rotte uien, omgewaaide rucola en gevallen peren.

Maar o wee als dit zou gebeuren in mei of juni, wanneer we volop tuinieren, en al onze zorgvuldig gezaaide jonge plantjes nog voor de bloei of oogst al verdrinken of verwaaien. Dan had ik nu echt een heel erg slechte bui.

Om positief te eindigen; lang leve onze verhoogde bakken! Want die zijn nat, staan zelfs in het water, maar staan niet onder water. Het nadeel van verhoogde bakken is dat je bij droogte vaak en veel water moet geven. Maar water weghalen bij overvloedige regen kan niet. Dus geven we liever water bij droogte in de verhoogde bak dan dat we in de lage grond bij overvloedige regen watergeultjes richting de sloot moeten graven.

We oogsten nu uit de verhoogde bakken nog volop krootjes, venkel, worteltjes, rammenas, krulandijvie. De doorgeschoten sla halen we deze week weg (goede compost), en de regenton is in ieder geval lekker gevuld. Ja we blijven positief 🙂 .

 

Komende week schijnt het best lekker weer te worden, met een zonnetje, een wolkje, weinig of geen regen, weinig of geen wind. Ik verheug me er nu al op. Maar dan moeten we dus wel echt en hard aan het werk.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Elsa De Geus

Ja, Diana, Bij mij in Alkmaar hetzelfde…zelfs in de kas staat water, en het Waterschap kan het met pompen niet aan… Ik denk ook, gelukkig is het bijna herfst, gelukkig is er weinig oogst nog, gelukkig zit mijn vriezer vol…Maar ik weet zeker dat er ook bij mij nog wat verhoogde bakken bijkomen..in het vroege voorjaar….

Hutsebaut Nadine

Kan me iemand zeggen of de butternut die nog in bloei staan nog vruchten zullen krijgen en wat kunnen we de volgende maanden nog planten in de serre!! Alvast bedankt.Grtjes
Nadine

Paula Bos

Het is waardeloos, maar toch kan ik me niet al te druk maken, want wat hebben we het goed vergeleken met de Antillen, VS en Azië. Morgen ga ik eens kijken, waarschijnlijk tussen de buien door. Overlopen monteren op de regentonnen en oogst redden. Sterkte met de tuin.

Anne

Mijn zonnebloemen liggen inderdaad ook plat op de grond. Maar gaan nu in een knik weer vertikaal de hoogte in op zoek naar t licht!

Anoniem

Altijd leuk om te lezen, maar wat hebben jullie véëél groente en gelukkig nog veel energie.

Anoniem

Geweldig! Wat zijn er toch een hoop glazen als halfvol te zien, als je goed kijkt.( Oeps, natte wordspeling!) De verwachting na morgen is inderdaad zeker een week droog, dan redden mijn wortelen, bieten en bonen het nog wel, joepie!!

Marja

Weet je nog Diana dat we het in het voorjaar hadden over de pronkbonen met verdorde
bloemetjes, later kwam dat bij mij weer goed en veertien dagen gelden dacht ik nog, wat
staan jullie te bloeien met nog een goede oogst, en nu na deze storm, bij mij echt windkracht
10 razend over het weiland staat er een zielig rek met totaal verwaaide bonen met hier en
Daar nog een bloempje om mij toch nog te voorzien van nieuwe bonen. Wat is de natuur
Toch mooi en wil altijd overleven ook de bonen. Groetjes en geniet allemaal nog van het mooie najaar wat het ook mag worden.

Gerrie

Hier in Noord-Oost Brabant geen verdronken tuin, want we kweken op hoger gelegen grond en hebben ook niet zoveel neerslag gehad. Wel een record oogst aan druiven (buiten) dit jaar. Heerlijk voor sap en jam. Iedereen die in het natte voeten gebied tuiniert wens ik sterkte en geduld tot het water weer weggezakt is. Overigens liggen hier de zonnebloemen ook horizontaal 😉 maar dat is dan ook gelijk de enige schade die wij hier hebben.

G Bonke

Hallo Diana.
Reageer voor het eerst op je herfst verhaal.
Je hebt mij zelf aan het lachen gemaakt.
Ook op onze ‘moes’ het zelfde verhaal.
Nat,nat,nat maar ook een volle vriezer.
Geeft ons een rijk gevoel.
gr.greet.

Marije

Heel herkenbaar dit.. Leuk ook, die natte klei waar je in vastgezogen wordt als je er een stap op zet. Ik vroeg me af of je misschien ook een artikel kunt maken over het “winterklaar” maken van je moestuin (Spitten? Bemesten?). Ik merk dat hier erg weinig over te vinden is.

Ciel

hallo allemaal
Vraagje: hebben jullie ook zo vreselijk last gehad van slakken?
Honderden en had er alles aan gedaan, zoals uien, knoflook, slakringen en
zakken cacao bonen gestrooid, heeft allemaal niets geholpen.

Yvonne

Dag Ciel,
Hier in Zuid-Limburg ook veel slakken gehad. Vangen helpt, elke ochtend en avond. Week in week uit. Met een handschoen want het slijm krijg je bijna niet van je handen. Het heeft geholpen maar het kost tijd. Ook heb ik als proef een rij rozemarijn geplant, het lijkt te helpen. Ernaast staan dahlia’s die geen slakkenvraat hebben maar of het volgend jaar helpt?

Groet,
Yvonne

johan

Ik laat sinds een paar jaar in het voorjaar (februari-maart) regelmatig een aantal eenden in de tuin hun gang gaan. Ze kunnen dan geen schade berokkenen aan de planten en zijn verzot op slakken. Ze scharrelen niet zoals kippen, maar woelen toch de grond en afgestorven planten en bladresten om op zoek naar slakken. Gevolg: gevoelig minder last van slakkenvraat in de lente, hoewel dat naar het einde van de zomer toch wel weer toeneemt, vooral op hosta’s. Uitwerpsel op het gazon en paden is wel een vervelend nadeel…

Daan

Hoi Diana,

Ik lees al een tijdje met plezier je berichten door. Ben dit jaar begonnen met een volkstuin en heb veel aan je teeltbeschrijvingen gehad. Goede oogst gehad en ook vandaag nog een mandje vol verse groenten. Wel is de glans eraf en na de storm van afgelopen week is het hard gegaan, zonnebloemen hebben het niet gered, maar verder viel het mee. Wel sompig in de veengrond, maar ben blij dat ik verhoogde bakken heb, binnenkort komen er nog een stel bij 🙂 Hopelijk zakt het water snel en succes met schoonmaken dan!

Groetjes Daan

Rita

Beste Diana,

Prachtig stukje van je, altijd positief blijven, maar we zijn blij dat het herfst wordt.
Tip voor Yvonne, ik ving de slakken ook altijd met handschoenen, maar die worden ook slijmerig. Een barbecue-tang van Action (nog geen Euro) werkt perfect, heb ik ontdekt.

Groetjes Rita

Yvonne

Dank je wel voor de tip Ria, een barbecuetang. Goed idee!!

katrien

Hier heeft de tuin het niet zo erg te verduren gehad en had de tuin eigenlijk nog nood aan wat extra water. De zonnebloemen hebben wel afgezien, maar terug opgebonden en de afgeknakte mooi in een grote vaas gezet.
Dit jaar voor het eerst helemaal geen last van slakken gehad. Voor het eerst heb ik vorig najaar de groentebedden helemaal bedekt met een massa bladcompost (zeker 15 cm dik). Misschien vonden de slakken die mulle grond die zo ontstond wel helemaal niet leuk ???
Ben benieuwd of dit zou kunnen …

Jo

Hier is ook veel water en wind schade, zonde. Toch heb ik de zonnebloemen weer opgebonden, de vogels zitten er zo graag op en ik zie ze zo graag….
Andere vraag: Kan ik de pompoen Jack O’Lantern ook eten of zijn ze alleen maar voor de sier?

Niels

Hoi Diana en uiteraard andere lezers,

Hier in Alphen aan den Rijn hebben we ook echt plensweer gehad. Kas is ook kletsnat geworden. er is hier wel één voordeel een kleintje maar hoor^^ het complex waar ik op zit bestaat uit een aflopend stuk grond eindigend in een sloot. dus over het algemeen als het 1 dag droog is, is de grond alweer een stuk begaanbaarder.

Veel last van slakken hebben we hier (althans mijn broertje en ik) geen last gehad. Diegenen die we tegenkwamen hebben zwemles gehad. wel veel veenmollen tegengekomen geeft weer andere problemen haha.
Ik denk dat, omdat wij aan het begin van het voorjaar met regelmaat Ecostyle slakkenkorrels gebruikt hebben, er weinig slakken overgebleven zijn.

Gisteren nog een aantal potten sambal gemaakt van de geoogste pepers en heb ook nog een zak Jalapenos geoogst. Ik denk dat we die maar gaan vullen met Monchou en omwikkelen met ontbijtspek met honing zo uit de oven.
We hebben hier trouwens ook een grote hoeveelheid boterbonen kunnen oogsten werkt echt goed als herfstteelt en komen er nog veel meer aan.

We gaan voor de winter in de kas nog wat Spitskool en Groenlof proberen. Wie niet waagt wie niet wint toch?

groetjes,

Niels

Mieke

Beste Diana
Ik ben toch wel een beetje jaloers op jullie.
Wij hier in de Kempen “fietsten” steeds weer langs de regen. Gelukkig heb ik een grondwaterpompje. Echt niet te geloven.
Vorige week stof houwmouwkes zoals men die hier noemt.
Hier zijn menige plantjes slechter gegroeid
Want beregenen weegt niet op tegen de natuur.

Frederike van der Molen

Hallo Diana, ik ben op zoek naar zaad van “Big beef” tomaten, een soort die wij in Canada hebben gegeten en erg lekker vinden. Ken jij een Nederlandse leverancier?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties