Hagel en Huisvlijt

Kapucijner gaat bloeien 12 mei 2012Vanmorgen om half zeven gewekt door onweer en hagel. Gelijk wakker en bezorgd (om de uitgeplantte bonenzaailingen natuurlijk, maar ook om de arme knolvenkeltjes die net een paar dagen buiten staan, de net in bloei komende kapucijners (foto rechts is dus van gisteren – een kapucijner in zon en gelukkiger tijden).

Rabarber oogstEn helaas was dit weer ook verwacht (maar een mens blijft hopen dat het heel misschien juist op dit plekje in Nederland wel meevalt – niet dus). En dus gisteren rabarber geoogst, want dan vandaag wellicht tijd om eens wat in te gaan maken. In totaal iets meer dan 4,5 kilo rabarber en gisteravond de inmaakboeken erop nageslagen voor recepten en inspiratie.

En het klopt, vandaag geen tuinweer, dus dan maar eerst wat verplichtingen, en vervolgens met het gekletter van hagel op de achtergrond de kookpannen aan gezet. De eerste inmaak van 2012 is een feit 🙂

Inmaken rabarber pottenEn dit is het resultaat: 11 potten gelei gemaakt van half rabarber, half aardbeien (nee, geen verse, maar ik vries wat we niet opeten of inmaken in de nazomer altijd in, altijd handig voor een toetje – gewoon ontdooien, uitlekken en dan de yoghurt in – of voor nu dus). Eerst koken met een beetje water, sinaasappelschil, een paar gemberplakjes. En dan zeven en daarna door een fijne passeerzeef. En de hoeveelheid sap dan in de ondertussen schoongemaakte pan terug doen, en geleisuiker speciaal volgens de aanwijzing op de verpakking toevoegen. Het resultaat is een lekker lichtzoete maar toch ook friszure gelei, zonder stukjes. Mooie kleur ook, vind ik zelf, een beetje rozig oranjeachtig rood.

Inmaken rabargelei en chutneyEn van de andere rababerstelen 10 potten lichtzoete chutney gemaakt. Met daarin onder andere sap en rasp van sinaasappel, gember, pimentbessen, kaneel, suiker, azijn, zout, peper, uien, rozijnen – een merkwaardig mengsel zoals alle chutney’s zijn maar ook hiervan eerst even een lepeltje op een schotel gedaan en af laten koelen en geproefd……. best lekker (bij kip of zo, want het is een beetje zoetig, maar toch ook zurig, beetje kruidig en beetje hartig, maar vooral zoetig).

Zo, genoeg voor nu, want ik zal de hele recepten vanmiddag nog ‘even’ op de pagina’s van de inmaak zetten.

Tot slot nog even voor de mensen die niet inmaken en zich afvragen waarom de potten ondersteboven staan; dat is zodat de nog kokendhete gelei/chutney in de potten vacuüm kan trekken, voor de houdbaarheid dus. Als het is afgekoeld controleren we of ze vacuüm zijn en mogen ze met label en rechtop naar het voorraadrek op zolder.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Margriet

Hallo Diane,

Al 2 jaar lees ik trouw alles wat je schrijft in je tuindagboek.
Nu lees ik dat je nadat de potten op zijn kop zijn afgekoeld,je kijkt of ze goed vacuum zijn…hoe zie je als dit niet is gebeurd?

Christa vogel

Hoi Margriet en Diana,
Zelf zet ik de potten nooit op de kop, en het gaat altijd goed! Ik vul ze wel heel vol af en draai de deksels er heet op. Na een uur of twee gaan de deksels “ploppen”, dan weet je dus dat ze vacuüm trekken. Als een deksel bol blijft staan en niet wil ploppen als je er met je vinger op duwt, dan is het dus niet goed. In de koelkast en opeten 🙂 Voordeel van rechtop laten staan vind ik dat de deksel schoon blijft. Groetjes Christa

Noortje

Hallo Diana,

Aan inmaken heb ik nog niet gedaan, simpelweg omdat we tot nu toe de voorraad groente & fruit nog prima aan konden. Nu we ongeveer een jaar of vier-vijf bezig zijn begint dat anders te worden. We hadden het weekend al een mooi inmaakboek gekocht, nu ga ik ook jouw hoofdstuk erop naslaan want ik zie dat je er uitvoerig over geschreven hebt.
Na het lezen over de rabarbergelei ben ik bijna niet meer te houden 😉 Wederom een leuk stukje om te lezen!

Groetjes Noortje

Ps. gelukkig is het weer vandaag beter dan gisteren, het leek gisteren wel herfst!

Robert

Hallo Diana,

Mischien een idee voor de overvloedige rabarber oogst.
Gisteren heb ik rabarber in de sapcentrifuge gedaan en met het sap siroop gemaakt zoals op jou site beschreven, 1 liter sap, 1 1/2 kilo suiker en 25 gram citroenzuur.
Resultaat, een superlekkere limonadesiroop.

Groeten Robert

Cecile

Hallo Diana en alle andere tuin-liefhebbers,

Al jaren plant ik af en toe eens wat; courgette, bonen, etc. Vorig jaar hebben we de hele tuin op de schop genomen en hebben die zoveel mogelijk gevuld met eetbare boompjes en struikjes en een stukje voor een groentetuin.
Rode bes, Elstar, perzik, pruim, framboos, druif, japanse wijnbes, het kan niet op! Nu staan de aardappelplantjes er fantastisch mooi bij en de stamerwt lijkt het ook goed te doen (hoewel de helft van de zaden niet uitkwam en dus opnieuw gezaaid). De sjalotjes doen het ook goed, en niet vergeten de aarbeien. Kortom: mijn man en ik hadden er echt zin in.
Maar….wij wonen in het oosten van het land, inderdaad daar waar het altijd het koudste is! En ik moet je zeggen we worden er wel erg moe van. Constant het weer in de gaten houden, alles zoveel mogelijk afdekken met zeilen, tuintafels en noem maar op. Veel planten die in potten staan moeten ‘s avonds de woonkamer in en ‘s morgens, voor het werk alle zeilen er weer af en alle planten weer naar buiten. Ook hagelt het hier veel de laatste tijd, en dat vinden onze aardbeien en vijg niet leuk. Maar ja, als je dan niet thuis bent dan is het maar weer afwachten.
Vervelend om te zeggen; maar steeds vaker vragen wij ons af: waar zijn we in godsnaam aan begonnen…….
En ik lees al die leuke gezellige reacties van andere lezers en dan vraag ik mij wel eens af: zouden die geen last hebben van het weer en de moed die ze soms in de schoenen zakt?
En oh ja: ik weet het, de ijsheiligen zijn voorbij, het is op het moment dat ik dit schrijf 17-05 ‘s nachts en het is: -3.2 graden!!
Of komen alle lezers uit het westen? En zit ik gewoon op de verkeerde plek?

Christa vogel

Hoi Diana,
Dank je wel voor je opbeurende woorden… Ook ik dacht potverdrie toen ik je foto van de bloeiende kapucijner zag… Ik heb namelijk iets helemaal fout gedaan en de kapucijners tegen stokken gezet ipv tegen gaas… Terwijl ik toch weet dat het erwten zijn! Nu groeien ze als kool, ze zijn al ruim een meter hoog want ik bind ze steeds op, maar bloeien ho maar. Komt het nog of hebben ze gewoon niet genoeg ruimte zo?
Mijn tomaten doen het trouwens geweldig, jouw zaadjes! Leuke tip over dieven stekken, wist ik niet, ga ik proberen. Groetjes Christa.

Gea

Dag Cecile,
Ze komen niet allemaal uit het westen hoor, wij zitten ten oosten van Groningen en dus vaak weer kouder dan het zuidwesten en het oosten van het land.
Ook ik ben dit jaar vroeg begonnen want ik ben voor het eerst bio dynamisch bezig. Wij hebben maar een kleine tuin en een klein kasje maar daarbij heb ik dit jaar een paar plastic tunneltjes gekocht. Dan kun je vroeg zaaien en hoef je niet steeds te verhuizen. Tot nu toe is dat me prima bevallen. We eten hierdoor al 3 weken uit de tuin, raapstelen, snijbiet, radijs, spinazie en meiknollen.
Voor het eerst worteltjes in de kas gezaaid, en volgende week kunnen we die ook eten. Dus wanneer je niet kunt wachten met zaaien is een platic tunneltje echt een oplossing. ( o.a. Te koop bij Welkoop)
Succes en het gaat zeker goed komen.
Groet Gea

Yvon

Ik woon in overijssel en bij mij zijn de tomaten waarschijnlijk bevroren in de nacht van16 op 17. Ik had ze expres nog maar nèt geplant op de volkstuin en nu dit. De afgelopen 3 jaar is steeds mijn oogst van tomaten verknald door de aardappelziekte, dus ik had nu maatregelen getroffen om de kans daarop kleiner te maken (verder uit elkaar, bespoten met biologisch middel om de weerstand te verhogen enz.). Gelukkig heb ik dit jaar besloten een deel van de planten thuis in potten te houden, dus ik hem nog 14 tomatenplanten over, die ik goed in de gaten kan houden. Maar ondanks tegenslag blijf ik het wel ieder jaar proberen, want het is zo leuk als het wel lukt. Dus: moed blijven houden hoor!

groet.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties