Kleurtjes

Basilicum EmilyNog steeds erg druk in de tuin. Nu vooral met wieden en water geven, maar ik wil nog steeds ook nog zaaien, het komt er gewoon niet van. Nu weer een dagje uitgesteld naar morgen, maar dan wil ik ook nog wat laatste planten uitplanten, het stukje rond het vijvertje wieden, de Lathyrussen opbinden, een net over de aardbeien doen, de tomaten tikken, de gezaaide en kiemende pastinaken water geven, en zo nog een stuk of 30 dingen :-).

Dit jaar heb ik eens wat meer soorten Basilicum gezaaid, voor verschillende doeleinden. De Genovese voor de pesto, de Blue Spice en Subja voor de thee, de Crimson King en a Foglie di Lattuga Violetto voor het mooi, in salades, maar ook de pesto.

Basilicum Crimson KingOp de foto’s zie je een paar verschillende rassen, op de bovenste Emily, een Genovese-type maar dan zeer compact (30 centimeter hoog) en daardoor zeer geschikt voor in pot. Eronder de Crimson King, tot nu toe mijn favoriet qua kleur. Maar daaronder zie je nog een foto van de ‘a Foglie di Lattuga Violetto’, een lange naam maar wel een erg bijzondere combinatie van groen en paars en extra grote bladeren.

In de slasoorten die we nu elke dag kunnen plukken zitten ook veel kleurtjes; van groene bindsla en donkerrode Hyper Red Crumble tot gevlekte Mottistone en groen met roodbruine De Morges Braun. Deze week nog even pluksla zaaien, die schiet wat minder snel door.

Basilicum a Foglie di Lattuga ViolettoOok de tomaten worden nu zo langzamerhand duidelijk, helaas nog geen kleur maar er zijn al duidelijke verschillen in grootte en vorm te zien, ik zie nu pas dat ik meer roma’s heb dan ik dacht (gelukkig, want ik wil dit jaar veel tomaten gaan drogen).

Klinkt allemaal erg leuk, en ik verheug me dan ook nu ook al op de oogst. Maar niet alles is rozengeur en maneschijn. Vandaag sprak ik tuinbuurvrouw Corrie die de eerste aardappelen met Phytiophtora had. Getsiederrie. Voor haar, maar ook voor onszelf, want als Phytophtora eenmaal begint, is er geen houden meer aan. En dat zou echt heel jammer zijn want de aardappelen zijn nog veel te klein om te oogsten. En dan vrees ik ook (net als vorig jaar) voor de buitentomaten.

Morgen ga ik uit voorzorg de pot met Cherry Cascade, waar ik 3 Engelse ponden voor 6 zaden voor betaalde, in de kas zetten. Want die wil ik echt niet verliezen (eigenlijk wil ik niets verliezen, maar ik heb van dit ras geen zaden meer over, dus is extra voorzichtigheid belangrijk). En dan gaan we vanaf nu de kassen dichthouden. Normaal gesproken zet ik overdag de deur een stukje open, er hangt een gordijntje voor om het in- en uitvliegen van (kruis)-bestuivers tegen te gaan. Maar nu gaat de deur dicht. Phytophtora verspreidt zich via de lucht/wind, vorig jaar hebben we gemerkt dat het dicht houden van de deuren in juli en augustus (toen alle aardappelen en buitentomaten van iedereen op het complex ziek waren) duidelijk hielp om Phytophtora buiten de kas te houden.

Nemophila maculataNou, een leuk eind van dit tuindagboek is anders. Maar soms helpt het om andere mensen alvast te waarschuwen dat de eerste tekenen alweer gesignaleerd zijn.

In ieder geval tot slot nog een foto van Nemophila maculata, word ik zelf in ieder geval weer vrolijk van. En gelukkig eten we morgen een biefstukje, met sla (alweer – ik hoor en zie iedereen op ons volkstuincomplex sjouwen en leuren met heel veel kroppen sla :-)).

 

7 reacties op Kleurtjes

Carine 16 juni 2013 om 21:33

Basilicum wil het hier bij mij in de bosgrond niet zo goed doen. Vind ik wel jammer want het is een heerlijk kruid. Maar twee weken geleden heb ik basilicummunt gekocht. Munt doet het prima hier (in ingegraven potten). Dus nu gaan we daar maar eens wat mee experimenteren…

Bozo 16 juni 2013 om 22:36

Hoi Diana,

Pfffff…….Phytophtora…….das al vroeg!
En het is helemaal niet zo vochtig geweest, juist erg droog…….
Maakt je buurvrouw geen vergissing?
Ik heb vorig jaar ook al mijn buitentomaten moeten ruimen vanwege Phytophtora, daarom doe ik ze nu alleen maar in de kas.
Ik hoop voor je dat het meevalt!!!

Diana 17 juni 2013 om 08:32

Hallo Bozo,

Ik was er zelf niet bij, maar zij heeft een volkstuin sinds 1986 en er stond een tuinbuurman bij die al meer dan 30 jaar een tuin heeft.
Dus vrees ik dat ze samen wel gelijk zullen hebben.

Zelf hebben we afgelopen weekend preventief 8 aardappelplanten gerooid die er gewoon slecht uitzagen; slechte groei, geelverkleuring van het blad, bruin wordende stelen. De kleine aardappeltjes die daar uit kwamen waren op 2 na allemaal goed, en zowaar al iets groter dan een kriel. Aan de 2 ‘rotte aardappelen’ herkende ik geen phytophtora, eerder een soort van waterrot. Maar met de komende vochtige, zeer warme dagen in aantocht, en daarna onweersbuien, gaan we nu in ieder geval elke paar dagen de aardappelen goed controleren, slecht blad verwijderen, etc. En hopen dat ze nog even goed willen groeien :-).

groetjes, Diana

kristel 17 juni 2013 om 20:08

Hoi Diana

Je hebt me helemaal geïnspireerd om met thee te beginnen. Ik heb ananasmunt, aardbeienmunt, citroenverbene, citroenmelisse en stevia gekocht. Ondertussen hebben we al een paar theetjes gemaakt en gedronken. Het was verbazend lekker en zoet, je moet wel weten dat we helemaal geen thee drinkers zijn maar koffie drinkers. We wilden ook dat boek bestellen dat jij hebt maar helaas niet meer te verkrijgen, nergens meer en ze gaan het ook niet meer bijmaken (jammer).
Hier staan de pepers en paprika’s in potten in een tunnelserre, maar doen het heel slecht, heb namelijk slechte grond erin gedaan (iets wat ik toen nog niet wist). Weet nu niet zo goed wat doen en heb er al gedroogde koemest, brandnetelgier en speciale meststoffen voor pepers en paprika’s in gedaan, verdeeld over een langere periode natuurlijk. Het probleem is eigenlijk dat ze niet willen groeien en sommige planten zijn nog maar 15cm groot. Als je nog iets anders weet wat ik zou kunnen doen wil je me dat dan even laten weten want ik ben ten einde raad.
Om positief af te sluiten heb bij jou de rattestaartjes zaad besteld en gezaaid en gisteren de eerste gegeten. Mijn man en ik stonden echt versteld van de super lekkere radijs die we gegeten hebben, dit willen we nooit meer missen in de tuin. Bedankt om ons nieuwe dingen te leren ontdekken en alle informatie die je daar dan nog eens bijgeeft!!!

Groetjes Kristel

Diana 18 juni 2013 om 09:21

Hallo Kristel,

Wat leuk dat je ook ‘aan de thee bent”!
Helaas is het boekje van Peter Bauwens inderdaad niet meer verkrijgbaar, soms kom je het nog wel tweedehands tegen op marktplaats of bol.com.
Ik ga in ieder geval zelf nog heel veel schrijven over thee uit onze tuin, maar nu nog volop bezig met proeven, binnen een paar weken hoop ik flink wat meer informatie op de pagina over thee uit eigen tuin te zetten.

Gisteren heb ik thee gezet van vlierbloesem (die bloeit nu volop in parken, vooral vanaf middelhoogte een bloem plukken (zodat er geen honden- of kattenpies aan zit). Pluk 1 bloem, niet wassen, wel even controleren op een spinnetje of zo, en dan ondersteboven in een kop zetten en er heet water op gieten, een paar minuten laten staan. De smaak is heel bloemig, zacht en de kleur is bijna citroengeel. Misschien niet voor iedereen puur lekker, maar ik zie al helemaal een thee voor me van gekochte witte thee, aangevuld met vlierbloesem, aardbeien en blauwe bessen. Ik heb gisteren vlierbloesems gedroogd, om die dus later te kunnen gaan mengen. Leuk om te experimenteren! Leuk ook dat al die verschillende soorten munt een eigen smaak hebben!

Over je vraag:
Ik weet niet welke grond je hebt gebruikt, misschien heeft die al voor een ziek wortelgestel gezorgd. Als je al veel verschillende soorten voeding hebt geprobeerd helpt dat waarschijnlijk niet, of krijgt de plant zoveel dat ze daar alleen maar zwakker van wordt, of de wortels zijn te ziek om de voeding op te kunnen nemen. Ik denk dat ik zelf de stap maar zou wagen om van een paar soorten eens de planten uit de pot te halen, zoveel mogelijk (slechte) grond verwijderen, desnoods wat onder de kraan uitspoelen (als de wortels daar groot en sterk genoeg voor zijn), en dan opnieuw oppotten in goede grond, gelijk veel water geven. Maar dat is wat ik zou gokken hoor. Ik heb hier ook nog wel planten staan die nog steeds heel klein en iel zijn, te lang te koud geweest, en de lucht is alweer een paar weken warmer maar de grond is nog steeds relatief koud. Ik ga donderdag nog wat onderste blaadjes weghalen zodat de bovenkant wat meer kan groeien, wil vaak ook nog wel helpen.

Ik hoop dat het goed komt met je planten!
Diana

Sarah 18 juni 2013 om 22:43

Phytophtera, bah!! Vorig jaar zijn alle tomaten bezweken. Dit jaar staan ze in tunnelkassen en heb ik goede hoop. Diana, jij gaf aan de kas nu al te sluiten, maar wordt het dan niet veel te warm en te vochtig?

Diana 19 juni 2013 om 07:37

Hallo Sarah,

Hier zijn vorig jaar ook alle buitentomaten bezweken. In 2 kassen door het onder water lopen en daardoor ook altijd deuren en ramen open ook nog maar kort plezier gehad van de tomaten. In de derde kas, geen water en deuren dicht, ook geen phytophthora. En wij houden de kas van de buurman altijd een beetje bij, qua water geven en dieven, etc., omdat die een drukke baan heeft en wij er altijd nog wat planten mogen zetten, en ook daar met deur dicht geen phytophthora (en hij zat naast een buurman waarvan de aardappelen met ziekte zo langzaam van zijn tuin afdrupten). Er is toen ook wel gelijk afgesproken mensen die zieke aardappelen laten staan aan te spreken en te verzoeken de zieke aardappelen te verwijderen.

In plastic wordt het altijd nog warmer en is de luchtvochtigheid hoger, dus is eerder de deur sluiten misschien een minder goede optie.
Hier gaan vandaag de kassen ook nog wel open, omdat het zo benauwd is, maar zodra de verkoelende regen is geweest gaat die zo vaak mogelijk dicht (uiteraard wel raam op een flinke kier, dat blijft hier zomer en winter zo).

groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties