Knoflook

Knofloken geoogstHet wordt ondertussen drukker met oogsten. Gisteren 4 gewone komkommers en 4 snackkomkommers geoogst. We vinden ze nu nog erg lekker, eten ze uit het vuistje, bij de boterham, bij het avondeten, etc. Maar we weten uit ervaring dat ze over een maand of 2 ons wel eens de neus uitkomen 🙂 Nu nog niet in ieder geval.

Gisteren de knofloken geoogst, het blad was bijna volledig afgestorven, dus het was hoog tijd (er zat zelfs 1 knoflook tussen waarvan de tenen in de bol al weer wilden uitlopen). Ik had rode knoflook (Sulmona) en witte knoflook (eens op een markt gekocht omdat ze zo mooi groot waren) en beiden hebben het goed gedaan, ik ben tevreden met opbrengst en grootte van de bollen.

Knoflook opgehangen in houthokWe hebben ze uit de grond gehaald, in de regenton gewassen en mee naar huis genomen. En gisteravond dan in bosjes thuis onder een afdak  opgehangen, daar mogen ze een week of 2 tot 3 drogen. Als ze dan helemaal droog zijn, ook bij de hals, knippen we het loof en de wortels eraf en kunnen ze in een kistje de schuur in. Maar tot die tijd pakken we zo af en toe natuurlijk al eens een bol want zo vers zijn ze ook niet te versmaden 🙂 En van de grootste bol niets opeten maar bewaren en in oktober-november de tenen weer uitplanten.

Tomaat Dulcia eerste rijptEr komt nog meer oogst aan, nog een weekje en we kunnen de eerste boontjes eten.

En kan een mens een tomaat letterlijk rijp kijken? Ik weet niet of het daardoor komt (want ik heb echt elke dag wel 2 keer gekeken of het rijpen wilde vlotten) maar vandaag kunnen we de eerste tomaat oogsten (foto van eergisteren, ik ga er vanuit dat ze vandaag echt mooi geel en helemaal rijp is).

En de oogst van de eerste vroege tomaat valt nu dus zeker 1 tot anderhalve week later dan normaal (zoals al eens eerder gezegd, met dank aan het koude, natte voorjaar), maar vandaag een boterham, mes en vork mee naar de tuin en dan maar proeven. Als start van het tomatenseizoen, ik verheug me er nu al op.

Paprika Purple Flame kleinEn zo heel langzaam (nu niet alleen de dagen warmer worden maar het ook in de nachten niet meer afkoelt tot maar 6 of 7 graden) beginnen nu ook de paprika-/peperplanten te groeien. De meeste annuums al met bloempjes of zelfs minivruchtjes, de chinensepepers gaan nu pas echt groeien, en dan duurt het nog wel even voor ze gaan bloeien (afhankelijk van het weer). Op de foto het eerste minivruchtje van de paprika ‘Purple Flame’.

Straks eerst eens zo links en rechts wat wieden. En na de lunch van 1 rijpe tomaat op brood (nou, en vooruit, ook nog een snackkomkommer met zelfgemaakt kruidenzout) ga ik maar weer eens zaaien. Er zijn nog wat gaten in de tuin waar wel wat vaste planten en tweejarigen mogen komen. Dus heb ik soorten uitgezocht als Digitalis Pam’s Choice, Alcea rosea Peachs & Cream, maar ook vaste planten als Lathyrus davidii, Morina longifolia, Geranium striatum, etc.

Nu zaaien betekent al een goede groei komende zomer en herfst (wanneer de grond nog warm is), en wellicht volgend jaar al bloeien. Sommige soorten (zoals de tweejarigen en winterharde vaste planten) gaan gewoon de tuin in als ze groot genoeg zijn, de wat minder winterharde soorten kan ik eventueel in pot houden en in de kas overwinteren.

Dus zelfs voor de zomer echt goed begonnen is denken we al weer aan volgend jaar, rare tik is dat toch.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bozo

Hallo Diana,
Leuk dat je de vruchten nu kunt plukken van de tijd en energie die je in de tuin hebt gestoken.
Het is lang koud geweest en nog is het niet om over naar huis te schrijven.
Maar ik merk op onze eigen tuin dat de meeste groenten deze temperaturen wel lekker vinden.
Wij hebben de Frieslanders vorige week gerooid, mooie grote aardappels en prima opbrengst.
De Ditta’s zijn volgende week aan de beurt en ook de sjalotten, knoflook en bietjes.
Vandaag de eerste bloemkolen van de tuin gehaald, mooie bloemkolen, ik ben er zeer tevreden over.
Bij ons zijn de koolbedden gedurende het hele seizoen met insektengaas overdekt.
Ondanks dat er best wat planten worden afgevreten door de veenmollen hebben we een prima opbrengst.
Veenmollen geven bovendien het voordeel dat je bijna geen emelt of engerding tegenkomt, elk nadeel heeft vaak ook z’n voordeel.
Uiteraard eten we al best weer lang sla, andijvie, radijs, snijbiet, courgettes etc.
Het is prettig om een eigen tuintje te hebben.
Dank voor de vele info op deze site, ik maak er veel gebruik van!

Cecile

Ik heb inmiddels ook het nodige aan groenten en bloeiende planten staan.
Erg mooi hoor, maar wel heel veel werk vind ik.
Zelfs ‘s avonds zijn mijn man en ik er nog mee bezig…..Slakken vangen! Mijn god wat een hoop! Als ik voor elke slak die ik vang 50 cent zou krijgen, hoefde ik nooit meer te werken! En dat meen ik serieus. Je wil niet weten wat een ravage ik aantref als ik het een keer een avond oversla!

Jeffrey Otten

Ziet er goed uit! Ik heb zelf inderdaad ook het nodige kunnen oogsten. Ik denk wel dat ik nog even moet wachten met mijn knoflook.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties