Kleurtjes

Pronkboon Sun Bright op rijBijna altijd gaat lekker voor kleur. Liever groene boontjes zonder draad dan paarse boontjes met draad. Liever groene spitskool met goede opbrengst dan paarse spitskool met weinig opbrengst (waarom kiemt de Kalibos toch zo slecht, hier al een paar jaar van meerdere zaadhandels zaden gekocht en altijd slecht kiemen, in vergelijking met groene spitskool).

Maar soms gaat kleur voor lekker (zoals bij de stokpronkboon Sun Bright, foto). Ik vind gewone snijbonen altijd lekkerder dan pronkbonen, maar er zijn genoeg mensen die juist liever jonge pronkbonen kiezen. Maar de Sun Bright vind ik zo geweldig, met het felle geelgroene blad en net zo felle rode bloemen, dat ik de pronkboon er bij op de koop neem. Uiteraard heb ik ook nog wel een rijtje snijbonen staan, gewone groene trouwens 🙂

Basilicum Crimson King

Net zo geweldig vind ik de paarse Basilicum Crimson King, ze staat in de kas en blijft redelijk compact (40 centimeter hoog).

Een nieuw ras en dat was dan ook wel een klein beetje te merken; ik heb een stuk of 4 zaailingen tussen de rest uit moeten vissen die half groen-half paars waren. Ik hoop dat ze gaat bloeien en ben benieuwd in welke kleur dan. En ik hoop er dan natuurlijk ook wat zaden van te kunnen oogsten en ben dan weer benieuwd welke bladkleur daar uitkomt, of ze redelijk soortecht blijft.

Chenopodium giganteum

Ook nog steeds mooi: boomspinazie (Chenopodium giganteum). Later verdwijnt de felroze kleur en wordt ze ook echt behoorlijk groot, maar nu zijn de zuurstokroze topjes nog erg vrolijk, zowel aan de plant als in salades.

Nog een bijzondere kleur die je in winkels niet vaak tegenkomt; de paprika Lila Purpur.

Paprika Lila Purpur klein

Op de foto echt nog heel klein en dan is ze nog crème van kleur maar zie je het lilapaars al opkomen. Over een week of 2 zal ze helemaal lilapaars zijn en blijven tot ze uiteindelijk gaat rijpen naar een soort roodpaars, zowel in lilapaarse vorm als de rijpe roodpaarse vorm lekker.

 

En tot slot dan nog de Amaranthus Hopi Red Dye.

Amaranthus Hopi Red Dye plant

Ze staat hier in de bloementuin, niet in de groentetuin. Je kunt de jonge blaadjes eten (in salades of gestoofd), en trouwens ook de zaden waar een soort meel van kan worden gemaakt (ze dankt haar naam aan het feit dat de Hopi Indianen haar gebruikten; ze maakten van de bloemen en oudere bladeren en zaden een eetbare kleurstof waar meel mee gekleurd kan worden).

 

Ik vind haar gewoon mooi, vandaar een plaats in de bloementuin, en als ze gaat bloeien met opstaande aren in dezelfde kleur als het blad (die later door de zwaarte wat gaan hangen), wordt ze zelfs prachtig.

4 reacties op Kleurtjes

meatfreak 2 juli 2012 om 00:25

Mooie update weer Diana, de paarse Basilicum hier is ook voor de helft groen/paars maar voor de smaak maakt het niet zoveel uit 🙂 Hoe gaat het eigenlijk met de pepers, zijn er inmiddels al soorten aan het bloeien, pods maken? Hier gaan ze nu weer goed na het cocosgrond debakel… daardoor heb ik dit seizoen flink wat achterstand opgelopen. Desondanks zijn er veel leuke soorten aan het bloeien en pods aan het maken, oa de 7-Pot White.

Groetjes,
Meatfreak

Diana 2 juli 2012 om 08:12

Ha Meatfreak,

Nou, het gaat hier maar zozo met de pepers. Gewoon veel te lang te koude nachten. Ze staan er niet slecht bij maar groeiden amper met die koude weken achter ons. Nu schieten ze wel ineens flink in de groei, nu vooral de annuums en baccatums, de chinensepepers doen het rustiger aan. En dus zo links en rechts ook al wat bloei, en zelfs al wat minivruchtjes gezien, maar nog niks dat groot genoeg is om eens over rijpen na te denken 🙂 Ik vrees dat ik dit jaar veel geduld moet hebben, het zij zo, als het uiteindelijk maar goed komt. Ik zal deze week eens foto’s maken van de vruchtjes die eraan gaan komen. Ook jij veel succes met je peperkweek!!
Diana

Wendy 3 juli 2012 om 21:03

Dan is er hier in Oost Brabant waarschijnlijk net wat meer zon geweest, want van de Hot Portugal hebben we vorige week de eerste en gisteren de 2de peper geoogst, rood en SUper heet!!( voor ons doen).
Ook de Chilaca gegeten, maar die eet ik altijd als hij nog donker is, vind ik lekkerder.
De andere pepers staan er aan, maar nog niet op kleur, m.u.v. de Fatalii, die staat er mooi mals groen bij, maar bloemen of vruchten ho maar..
De pepers die buiten staan zijn schraal, maar ja, dat kan ook niet anders, halen ze wel in.

Diana 4 juli 2012 om 09:11

Hoi Wendy,

Dat is wel heel vroeg! Lekker hoor 🙂
Het is hier inderdaad niet best geweest. Heel vaak op het journaal gezien dat het in het binnenland best aardig weer was en hier weer niks (gisteren nog, alleen een prachtige dag volgens het knmi, maar hier alleen ’s ochtends een streepjes zon gezien, de rest van de dag bewolkt en dan warmt de kas natuurlijk ook niet op). Ach, uiteindelijk komt het wel goed en halen we het wel weer in (dat hopen we dan :-))

groetjes, Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!