Nog meer lente

Het is nu een soort losbarsten van zowel lente maar dus ook werk. En we zijn nog steeds niet klaar, maar gaan wel vandaag en dinsdag en woensdag naar de tuin. Een beetje op tijd naar bed, zodat we op tijd op kunnen staan en vroeg naar de tuin kunnen om veel te doen. Het lijkt wel werk in plaats van hobby :-).

Dat is maar een grapje natuurlijk maar de komende 3 maanden zijn wel de allerdrukte maanden van het jaar in de tuin. En dat gaat nu beginnen. Alles komt nu tegelijk; zaaien, planten, voeden, water geven, verspenen, uitplanten, poten, verzorgen. Het lijkt nu nog mee te vallen, maar ik weet zeker dat met het mooie weer en de zon die ons voor de hele week is beloofd het onkruid volgende week letterlijk de grond uit schiet. Dat komt er dan ook nog bij. En ondertussen moet er gezaaid worden, zowel binnen als buiten als in de koude kas. Uitjes poten, aardappelen poten. Maar binnen moeten de paprika’s en pepers worden verzorgd, hoe groter en sterker ze worden, des te meer drinken ze en dat in combinatie met de zon zorgt ervoor dat ze al 2 keer per week een slokje water nodig hebben. Ze staan er netjes bij:

Paprika en peper zaailingen 8-3-15

Ze zijn echt niet allemaal dit formaat hoor. Sommige zaden kiemden niet en heb ik opnieuw gezaaid, sommige zaden kiemden ook de 2e keer en niet en daar heb ik alsnog dan weer andere rassen voor gekozen en gezaaid. De jongste en laatste kiemer:

Peperzaailingen klein

Is de Butch-T x Jonah (heet, erg heet). Gisterochtend nog niets te zien, maar met dan aan de zon die vol op de zaaisels schijnt vanmorgen 4 zaailingetjes. En dus ook met beleid water geven, de grote zaailingen van de bovenste foto krijgen al water met een klein gietertje, zaaisels krijgen water met een plantenspuit (vernevelen), eenmaal gekiemd krijgen ze water met een klein broesje. Zoals een kok verschillende messen heeft, zo hebben tuinders verschillende gieters en gietertjes en spuitjes :-). Want je zult begrijpen dat je dit soort pasgeborenen niet met een 15 litergieter kan begieten.

Ik heb genoeg paprika’s en pepers voor dit jaar en stop met het zaaien ervan. De Butch-T x Jonah is echt de laatste die aan de planning is toegevoegd. Maar je kunt nog wel pepers en paprika’s zaaien hoor. Ik weet ook zeker dat de kleine zaailingen in mei zo ongeveer even groot zullen zijn als de grote zaailingen van de eerste ronde. Het haalt elkaar allemaal in, lichturen, zonsterkte, tijd van het jaar, het heeft allemaal zoveel meer invloed dan de week waarin ik zaai. Waarom dat niet gewoon gelijk nu pas zaaien. Omdat ik het nu druk heb met andere dingen (zaaien, verspenen, planten, etc.). Maar ook omdat deze Butch-T dan niet had bestaan. Want als ik nu was begonnen zoals ik eind januari ben begonnen, dan was ik er pas over 4 of 5 weken achter gekomen dat er soorten niet wilde kiemen en ik nieuwe soorten zou kunnen  kiezen/zaaien. En over 4 weken is het eigenlijk wel echt erg laat om nog pepers en paprika’s te zaaien (kan nog, als je de planten bijvoorbeeld binnen laat overwinteren, maar voor een normale teelt zaai je deze planten in februari of maart en oogst je ze (afhankelijk van het ras en wat je ze aan warmte en licht kunt bieden) in augustus/september/oktober.

Ook heel blij mee:

Tomaat zaailingDe eerste tomatenzaden kiemen. Ik heb er zo’n 110 of 115 gezaaid, zo’n 45 rassen, allemaal nieuw voor mij (op een paar na). En in 2 dagen is de helft daarvan al gekiemd. Tomatenzaden kiemen sneller dan pepers en paprika’s, en groeien ook veel sneller. Ik verwacht deze zaailingen over een week al in 9-centimeter potjes over te kunnen zetten, en dan hebben ze vast ook al een derde blaadje.

Zoete aardappel groeitEn dat is geweldig want ik heb altijd de bijna onbedwingbare drang op een stukje blad af te breken, te kneuzen en daaraan te ruiken. Bijzonder misschien. Maar ik vind het bijna de ultieme zomergeur. Niet de lekkerste geur, natuurlijk niet. Maar tomatenblad ruikt heel specifiek, in de zomer is mijn t-shirt wel eens groen na het dieven en opbinden, mijn handen diepdonkergroen en zelfs de haartjes op mijn armen lichtgroen en alles geurt dan naar tomatenblad. Zoiets zal het wel zijn. Maar nu nog even geduld, aan 2 kiemblaadjes wil ik vooral niet peuteren. Maar als er eenmaal een derde blaadje is kan 1 zaailing best een kwart kiemblaadje missen voor mijn plezier.

En tot slot dan nog een foto van de zoete aardappelen in de glaasjes op de zaaikamer. Wat gaan ze hard hè. Het wordt echt hoog tijd om ze op te potten, wellicht morgen of overmorgen.

Dit zijn er trouwens maar 2 met zoveel blad hoor, beneden staan bij de kachel nog 4 zoete aardappelen waar nu pas net de eerste worteltjes aan komen. Maar ook die ga ik maar boven op de zaaikamer zetten, de zon en het licht verwarmt ze deze week beter dan welke kachel dan ook.

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jessica

Hoi Diana.

Al een hele tijd volg ik jou blog. Echt heel erg leuk. Heb er ook veel van geleerd . En dit jaar ook zaadjes voor bloemen en tomaten bij jou besteld. Gezaaid en ze maken het goed hahaha.
Ben nieuwsgierig hoe alles straks in de zomer eruit ziet. Met dit heerlijke weer vandaag dus druk bezig geweest met mijn mini moestuin op balkon. Heb hier ook een blog over geschreven. De complimenten hoe jou zaailingen er altijd bij staan. Bij mij staan ze toch vaak wel wat scheef ondanks het vele draaien van de bakjes naar het licht toe. Gelukkig komt het scheef staan meestal wel goed bij het verspenen of later bij het uitplanten. Het blijft mooi om alles te zien groeien.

Groetjes

Christel

Hallo Jessica,
Misschien een tip voor je zaailingen, ik had nml ook steeds scheve zaailingen. En heb het nu redelijk opgelost door spiechels aan de andere kant te plaatsen, zodat er wat meer licht wordt weerkaatst. Werkt best goed.
Groet christel

Christa

Die geur van tomatenblad, ik begrijp het precies! En zo bijzonder dat het allemaal al opgesloten zit in die minikiempjes. Als ik selderij of basilicum zaai kneus ik vaak een zaadje met mijn nagel, en dan even de geur opsnuiven…:-)

margriet

Hallo Diana

Wat zien je peper zaailingen er goed uit. Ik heb alleen de jalapeno gezaaid en die is net dit weekend gekiemd. De tomaten zaailingen beginnen iets lang te worden dus dat wordt 1 dezer dagen verspenen. Er zit alleen nog geen derde blaadje aan, maar misschien komt dat een dezer dagen ook nog. Fijne dag.

Groet Margriet

barbara brinkman

hallo Diana

wat een heerlijk weer he. echt zin om naar buiten te gaan. lekker de tuin voorbereid en de doperwten naar buiten gezet. ze doen het echt toppie in de volle grond. zo een mooi gezicht ook de eerste plantjes in de bak. nu heb ik ook de stamboon gezaaid. het klinkt zo raar zaaien van bonen, het zijn van die grote dingen. zaaien doe je voor mijn gevoel met klein zaad los uit de pols.
maar goed dan heb ik een vraagje over stambonen, is dit hetzelfde als sperziebonen.
ik heb gezien dat de maïs ook al op komt en de watermeloen komt ook al aan de zon ruiken.
het schiet nu echt op met de groente zaaisels.
dat is mooi dan kan ik binnenkort de bloemen gaan zaaien.
zoals afrikaantjes en goudsbloemen.

gr barbara

nadi

Hallo Diana,

Ik ben beginnend groente tuinier en volg je tuindagboek en en advies hier alsof me tuin ervan afhangt ( en ook een tuin encyclopedie )
Ik vroeg me eigenlijk af of het nu te laat is nog zoete aardappelen “slips” te groeien?

Groetjes nadine

nadi

Ah dankjewel! Goed om te weten 🙂 ze staan al in het water.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties