Nog meer tomaten

Nergens tijd voor, niet om te wieden, niet om water te geven (maar er is gisteren zoveel regen gevallen dat water geven alleen in de kas nodig is), niet om op te binden. Alleen maar oogsten.

En ik heb het hier wel vaker geschreven, soms zijn we de hele dag op de tuin, de hele dag druk bezig, en we gaan dan met tassen vol oogst naar huis. En dan komt deel 2 van het moestuinieren; schoonmaken, blancheren, snijden, raspen of wat dan ook, en dan inmaken of invriezen. Zoveel werk, heel leuk werk hoor, maar zoveel werk dat we ondanks al onze tassen vol oogst soms gewoon een boterham met een gebakken eitje eten. Met moeite wil ik er dan nog een komkommer bij in plakjes snijden, maar daar houdt het dan wel mee op.

Maar we hebben dan wel dit:

Een deel van de 15 grote potten (650 tot 750 cc) ingemaakte tomatensaus.

Want het gaat nog steeds goed met de tomatenoogst, tros 1 en 2 van de planten zijn ondertussen leeg geplukt maar ook de trossen 3, 4 en 5 hangen behoorlijk vol met tomaten.

Tomatenpalet 2016

Mooi hè? Maar zal ik het dan maar eerlijk toegeven? Al die kleurtjes en vormen en smaken; uiteindelijk zijn ze allemaal in de potten van de foto erboven terecht gekomen, allemaal na het schoonmaken en in stukken snijden zo de grote pan in gekieperd, rood, geel, streepjes, cherrytomaten, alles. Als ik deze oogst toch in de wintermaanden zou hebben, wanneer ik meer tijd heb, dan zou ik er toch leuke voorgerechtjes mee kunnen maken, en kleurrijke salades 🙂 .

Maar wel weer duidelijke nieuwe favorieten dit jaar. Elk jaar zijn er rassen die matig zijn, rassen die best leuk zijn, en rassen die geweldig zijn en ik vaker wil zaaien. Ik vraag me zelfs af hoeveel tomatenrassen ik nou eigenlijk wil proberen, wil ik nou echt elk jaar voor 95% nieuwe rassen proberen, of heb ik van die paar honderd die ik heb geprobeerd genoeg favorieten om gewoon altijd leuke en lekkere en veel tomaten te kunnen oogsten, zonder nieuwe rassen = nieuwe gokjes = soms ook een tegenvaller?

Misschien volgend jaar eens alleen maar favorieten zaaien. En dan zou deze daar zeker bij zitten:

Tomaat Speckled Roman

De Speckled Roman, erg mooi getekend, grote tomaten, vlezig maar ook lekker zoet van smaak, en een flinke opbrengst.

Ook een favoriet:

Tomaat Lemon Oxheart

Huge Lemon Oxheart. Flinke vleestomaten, heerlijk fruitig en zoet, vlezig en sappig, veel en gezond. Maar ja, wel dit jaar voor het eerst gezaaid, en dat soort nieuwe favorieten zou ik mis lopen als ik geen nieuwe rassen meer zou zaaien. Ik ga er eens over verzinnen, er is gelukkig nog genoeg tijd voor 🙂 .

Over dit soort “wereldschokkende dilemma’s” heb ik ook een stukje op de website van Pokon geschreven, over deze tijd waarin we ook al een beetje terug kijken op dit jaar, en vooruit kijken naar volgend jaar (als het nou eens wat meer zomer werd – maar dan zo één met zon en warmte – dan zouden we daar misschien wat minder last van hebben): Augustus-mijmeringen

Oh ja, nog even 1 tip; in een vorig tuindagboek schreef ik over de eerste oogst van paprika’s. En nu vond ik een leuk recept: paprikajam

Paprikajam

Klinkt misschien vreemd, is het misschien ook wel. Maar wel erg lekker. We gaan het zeker niet op een beschuitje eten, maar het is heerlijk in combinatie met een pittige kaas, vrolijk en kleurrijk bij een kaasplankje, maar ook lekker op een broodje met oude kaas, rucola en plakjes paprika, of met kipfilet. Of wat dan ook, gewoon lekker, maar dus meer als lekker bij iets hartigs dan als lekker bij iets zoets. Maar dan ook wel erg smakelijk, en bijzonder, en heel erg paprika. Het recept schrijf ik ergens in de loop van vandaag even bij de inmaakrecepten (het recept voor pastasaus kun je daar trouwens ook vinden).

Edit 12.45 uur: recept geplaatst: Jam van paprika

Tot slot nog even een foto van de oogst die er nu aan komt:

Pruim Reine Victoria rijpt

Foto begin deze week gemaakt, toen de zon nog scheen. Reine Victoria is wat ons betreft nog steeds één van de allerlekkerste pruimenrassen. Gisteren taart gemaakt van de eerste rijpe pruimen, en als volgende week de grote oogst van pruimen komt zal ik eens moeten verzinnen wat er mee te doen (jam, moes, chutney, likeur, of wat dan ook).

Nu snel naar de tuin, het is droog, en we kunnen nog wat blauwe bessen oogsten. Oh ja, en ook nog weer tomaten, een paar komkommertjes, wat uien voor deze week, boontjes natuurlijk, paprika’s, een aubergine, nog steeds veel courgettes, de eerste pepertjes, grote hoeveelheden basilicum om in te vriezen (heb ik trouwens ook iets over geschreven in het al eerder genoemde pokon-blog), sojaboontjes, reuzeradijzen, snijbiet, krootjes, en nog wel wat meer. De eieren en boterhammen liggen al weer klaar, of anders misschien ergens maar een pizza halen 🙂

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Janneke

Hallo Diana,
Wat leuk die paprikajam, toch niet toevallig van Antoinette? Die heb ik een paar weken terug ook gemaakt en toevallig op een beschuitje uitgeprobeerd (met oude kaas erop!)
Mijn tomaten doen het allemaal goed en ze zijn allemaal bij jou vandaan, dus een groter compliment kan ik je niet geven. Veel succes verder met oogst en verwerking.
Groet, Janneke

Mayra

Wow wat veel tomaten! Hier heb ik slechts een eenzame tomatenplant over….

Ilse

Aubergine geoogst lees ik… Hie weet je dat ze goed zijn?

Yvonneyvonne

Kijk onder aubergine, Diana heeft erover geschreven.

Mark en Marion

Pizza maak je zelf Diana, je hebt ingrediënten zat hahaha

Bas Kwint

Het ziet er weer smakelijk uit hoor!!!!

Ron

Mooie tomaten! Wel spijtig van het vernietigende nat lenteweer die maar 4 van mijn 24 planten in leven heeft gelaten. Gelukkig hebben de planten die ik heb weggeschonken het allen goed gedaan op diverse locaties al zijn er ook enkele met meeldauw op te merken.

Fieke

Hier hebben al mijn tomatenplanten de natte periodes goed overleefd en ik heb veel vruchten hangen. Ik vraag mij alleen af hoe anderen aan zo’n hoeveelheid rijpe tomaten tegelijk komen die ze dan gelijk kunnen verwerken. Mijn vruchten rijpen heel onregelmatig, enkele (2 á 3) per keer maar!!! Sparen jullie de geplukte vruchten dan op tot er genoeg zijn om vb saus van te maken???

sylvia

Hoe of waar bewaar je de potten?
Ik maak namelijk sauzen en vries ze in.

Maartje

Ik maak saus, zet ze ondersteboven tot afgekoeld en daarna in trapkast… Koel en donker. Gaat heel goed!

sylvia

Dank je wel, maar hoelang kan je de potten dan bewaren?

Maartje

Ik bewaar ze maximaal een jaar. Maar meestal is het binnen die tijd ook al op. Diana heeft ook een heel stuk over inmaken en saus geschreven. En over een jam met tomaten en gember, daar zijn we hier gek op!!

sylvia

Nogmaals bedankt!
Ik ga het artikel zeker lezen.

Jo Lindhout

kan een banaan goed overwinteren in zeeland, en ook vruchten geven?

Tess

Leuk, ik heb ook Reine Victoria. Heb al een paar kilo geplukt, de boom zit vol dit jaar. Wat ik erg lekker vind is pruimen uit de oven met tijm en olijfolie (http://joythebaker.com/2012/08/roasted-plums-with-olive-oil-thyme-yogurt ). Erg lekker voor over yoghurt. Ik moet nog een manier bedenken om dat geschikt te maken voor inmaken. Misschien een soort chutney-variant van maken..

Henny

Vandaag 17 komkommers uit de kas….ga zeker de recepten maken…ik ben benieuwd!

Hans Amendt

Hallo Diana,

Het ziet er weer allemaal keurig uit hier op jouw site. Mijn complimenten voor jouw inzet en motivatie.

Even een offtop:
Ik kan op jouw site een heleboel vinden over allerlei soorten paprika’s, ik kom echter de traditionele hongaarse paprika nergens tegen. Deze kenmerkt zich door een korte licht geelgroene kleur en is puntig, hoewel er ook Balo typen zijn, de ronde zeg maar. Ik heb 15 jaar geleden hier eens mee geexperimenteerd en wil het komend jaar weer in mijn assortiment gaan opnemen. Echter is dat ras niet meer verkrijgbaar. Heb jij ervaring met deze paprika, of een ras ?

Jolanda

Ooooh, al die heelijke tomaten!! Hier hebben inmiddels alle planten – op het land én aan huis in ons plastic Lidl-kasje – het loodje gelegd met dank aan de phytophthora… 🙁
Rest dus alleen nog een bak groen spul om chutney te maken. Ook leuk maar toch niet helemaal wat we ons hadden voorgesteld bij die lekkere Reisetomaten en Aunt Ruby’s Yellow Cherry!
Ach ja, volgende keer beter. De hoop is nu gevestigd op de paprika’s en de pepers. Een deel van de jalapeño’s is al heel donker, dus nog even en dan…!! 😉
Groetjes & geniet van het mooie weer!
Jolanda

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties