Nuttige bloemen

Doperwt bloempjeEr zijn mooie bloemen (ik heb vorige week een paar Franse Geraniums gekocht, die vind ik echt heel mooi, met veel donkerpaarsbruin-met-oranje-witte bloemen), en er zijn nuttige bloemen. En de tijd van de nuttige bloemen is aangebroken.

Op de foto zie je een bloempje van de doperwt Tristar. Vroeger dacht ik nog wel eens dat ik het telen van doperwten teveel werk vond, teveel plaats in vond nemen, te weinig oogst. Maar de laatste jaren teel ik ze weer elk jaar, want de smaak van vers gedopte erwtjes van eigen teelt overtreft de beste diepvries doperwt. Wij eten ze vaak rauw, zo van de plant, dan zijn ze heel stevig en heel zoet. Ik heb nog ergens een receptje van een smeerseltje van geblancheerde doperwtjes met Parmezaanse kaas, knoflook, olijfolie (als een pesto maar dan met doperwtjes of tuinboontjes), dat zal ik eens opzoeken en op de website zetten, want dat is echt heel erg lekker.

Bloempje paprikaNaast de eerste doperwtjes beginnen natuurlijk ook de eerste peultjes te bloeien, en de sugar snaps (die we ook zo rauw van de plant al lekker vinden). Op de tweede foto zie je een foto van het bloempje van paprika Mini Bell Chocolate. Het zijn lage planten tot 35 centimeter hoogte en de planten geven kleine ronde paprikaatjes (pingpongbalgroot). En dit jaar heb ik daarvan alle soorten die ik heb eens gezaaid. Dus ik heb meer dan 6 planten staan in de soorten Mini Bell Red, Mini Bell Yellow. Mini Bell Chocolate en Mini Bell Orange. Grappig! En lekker, denk ik , ik ben benieuwd, in ieder geval beginnen ze allemaal al te bloeien en geven ze hopelijk al in juli paprikaatjes.

Dit jaar heb ik trouwens meer paprikasoorten staan dan in andere jaren (en dus minder pepersoorten). En ga ik eens proberen om zelf paprikapoeder te maken, al dan niet gerookt (en ik zag bij de Makro een potje ‘chilli-infusion’, het bleek een mengsel van paprikapoeder, chilipeperpoeder en tomatenpoeder te bevatten, dat ga ik ook eens proberen :-).

Aardbei bloempjeDe volgende foto van een bloempje is natuurlijk van de aardbei.

Je ziet zelfs al wat uitgebloeide bloempjes die een vruchtbeginsel hebben. Als alle bloempjes zijn uitgebloeid (maar dat duurt nog wel een week of vier) gaat het net over de aardbeien, zodat we ze vooral zelf mogen plukken in plaats van vogels. Volgende week ga ik alvast stro tussen de planten leggen, zodat de aardbeien op die droge ondergrond kunnen steunen en minder snel rotten/schimmelen bij regenachtig weer.

Bieslook bloempjeOp de vierde foto zie je de knoppen van bieslook die open willen gaan. Niet perse nuttig want ik gebruik in de keuken het liefst het blad van bieslook. Maar je kunt de bloempjes wel ook eten (als eetbare garnering in salades bijvoorbeeld), uiteraard eet je dan alleen de losse buisbloempjes, zonder de harde bloembodem.

En met al die bloemen komen er ook steeds meer beestjes naar de tuin; we zien bijen, hommels, nog niet veel vlinders maar wel al veel solitaire bijtjes, etc..

Op de laatste foto; gisteren zaten we even te rusten en sjokte plotseling moeder eend voorbij, achter haar kind lopend (ik liet er 2 weken geleden een foto van zien, ze begon met 14 kuikentjes, helaas hebben 13 kuikentjes het dus niet gehaald). Maar dit ene kind koestert ze, ze volgt haar op de voet, met af en toe wat zacht gekwaak (om haar op het rechte pad te houden?). In ieder geval is dit jong al wel zo groot en sterk dat de kans groot is dat ze het overleeft.

Eend met 1 jongGisteren hoorden we voor het eerst het hoge geluid van koolmeesjes uit de nestkast achter de kas, ook daar is blijkbaar wat geboren en al hongerig.

Tot slot nog even; er komt nog 1 koude nacht aan, komende nacht. Zelfs voor Spijkenisse staat er voor vannacht 1 graad (boven nul) in de verwachting. En dus zet ik vanmiddag voor alle zekerheid de geraniums, zoete aardappel en tomaten in pot in de kas. In de zon warmt de kas flink op en de grondtemperatuur is ondertussen 17,5 graden, dus laag bij de grond zal het in de kas niet meer vriezen. Mocht je in Oost/Noord-Nederland wonen, dan zou het handig kunnen zijn om bijvoorbeeld wat vliesdoek over aardappelen te draperen want ook die zijn gevoelig voor vorst. En natuurlijk vorstgevoelige eenjarigen en kuipplanten een veilig plekje geven. Tot maandag de laatste speldenprik van de winter voorbij lijkt (volgens de knmi dan).

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

29 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
coby

Ziet er weer leuk en mooi uit diana.
Ik heb van de week de eerste doperwt geproeft , was nog niet groot genoeg maar wel al zoet . Zelfs de honden wilden proeven ( honden zijn gek op groenten) , ieder 1 doperwt dus aangezien het maar één peul was 😉
Hier komen bij de tomaten al wat bloemetjes door ( van jouw zaden ik meen de dansk export) .
Zo lief gezicht altijd moeder eend met kids. Hier zie je veel ( als ik het goed heb ) barbarie eenden ook met een elftal aan kids , maar na een 2-3 weken zijn ze vaak geslonken naar 1-2 .

P.H.M. van de Kletersteeg

Hallo Diana;

Je email adres schijnt een vergeten onderwerp te zijn op deze mooie site.
Ik heb belang bij een stuk of 5 pakjes zaad voor Chinese kool

Wil ze gebruiken als voer voor kippen.
Is voor in Roemenie…je hebt al eens geleverd, maar ik kan niets ervan terugvinden.
Mail even de schade-ik maak over en stuur adres-dan afsturen.

PK

Yvette

Dag Diana,

Ik ben vorig begonnen met aardbeienplanten in mijn achtertuin. Vorig jaar gaven de planten nog niet veel vruchten maar dit jaar zitten er veel bloemen en inmiddels beginnende vruchten in. Gisteren zag ik dat de zwarte bladluis mijn planten hebben gevonden. Wat kan ik er tegen doen? Het zou zonde zijn als ik dit jaar weer geen mooie aarbeien heb.

Groet,

Yvette

bruno

hallo diana
kan ik bij jou de mexican sour gherkin bestellen
groetjes

Lars

Hallo Diana,

Goed dat ik regelmatig hier rondneus. Ik las over de koude nacht en heb meteen de courgette plant die al buiten staan dicht tegen het huis gezet (Ik weet het, erg vroeg om die buiten te zetten, maar het is zo mooi weer en het wordt een beetje vol binnen 🙂 ).

Ook bij mij volop bloemen. Tomaat, courgette (ook al een eerste vrouwelijke bloem, hopelijk bevrucht 🙂 ), pepers, sugar snaps en erwten. Ik ben het wel met je eens qua erwten. Helemaal als je gewoon in de achtertuin het een en ander kweekt en weinig ruimte hebt. Maar ja, het kan al vroeg gezaaid worden, en geduld en moestuin is een lastige combinatie heb ik al ontdekt :).

Ik een vorig berichtje had ik je gevraagd over mijn tomatenplanten. Ik had ook al een mailtje gestuurd naar van der Wal. Keurig netjes antwoord gekregen! Ze vermoeden dat de plant (Coer de Boeuf) in een te vochtige omgeving staat, waardoor de plant z’n overtollig vocht niet goed kwijt kan. Ik wilde het je toch nog even laten weten.

Groeten,

Lars

willem

dit is geen reactie op een specifieke onderdeel van je website,maar ik volg je site sinds een paar weken en ik als beginner van moestuinieren geniet ik van jouw site het is zo makkelijk om het te lezen alles is zo duidelijk en met zoveel liefde neergezet,ik heb er geen woorden genoeg voor ik hoop dat je lang mee door zal gaan.
complimenten en groeten, willem.

Mark en Marion

Het Diana, de braam en framboos staan bij ons al flink in bloei! Hopelijk gaat het flink wat opleveren dit seizoen. Moeten we nu al extra bijmesten of zullen we nog even wachten? Wat raad jij aan?

Inge

Hallo Diana,
Wat ben ik toch blij met je site, bij alles wat ik moet zaaien of poten,( en als ik dan ergens over twijfel),kan ik het hoe en wat op deze site vinden!! Geweldig!
Gr.Inge

Mark en Marion

Hoi Diana, wij tuinieren in Brabant, dus op zandgrond. We hebben er veel bemeste tuinaarde doorheen gespit in januari en hebben vorige maand wat extra koemestkorrel gegeven. De braamstruik is nog maar klein, dus mag hij nog best wat energie aan zijn blad en stengelgroei besteden wat ons betreft! De framboos is al wel aardig groot en heeft ook de meeste bloemen.
We zullen het hier voorlopig nog even bij laten en afwachten wat de natuur verder doet dit seizoen.

Anne Marie

Hallo Diana,

Altijd weer leuk en nuttig om je tuindagboek te lezen met de prachtige foto’s.
Ik heb een vraag over mijn tomatenplanten. Ze staan al een tijdje in de kas op een plank verspeend in 9 cm-potjes. Ze zijn al aardig groot (20 – 30 cm) De eerste plant staat al in een grote pot onder het lint voor het opbinden (draaien). Ik heb 2 soorten van jou. De Gardener’s Delight en de Principe Borghese. Nu las ik dat de laatste niet gediefd en gepot hoeft te worden. Zo op het oog zie ik geen verschil tussen de twee planten. Moet je de Borghese nu gewoon opbinden als de stamtomaat? Of ga je pas steunen als er trossen komen?
Ik voeg dit keer een beetje houtas toe bij de potgrond en ga pas mesten (vloeibare mest) bij het verschijnen van de eerste bloem. Ik zet ze dus niet in de grond, maar in grote potten.

Verder willen de paprikazaailingen maar niet groeien. Komt dat door de relatieve lage temperatuur? Ik heb ze nog niet in aparte potjes, maar er staan 4 zaailingen in 9 cm potjes (nog steeds zaaigrond) . Wat raad jij aan: verpotten in aparte 9cm potjes met potgrond?
Heb je ervaring met artisjokken? Ze zijn gekiemd en er staan 2 in hun oorspronkelijke 9 cm potjes. Twee heb ik verspeend, maar dat is mislukt (ze worden geel). De anderen staan er wel goed bij. Niet verspenen voorlopig?

Misschien wel teveel vragen. Kijk maar of je tijd hebt.

Veel plezier met je grote moestuin.
Groetjes,

Anne Marie

Carine

Hoi Diana, wat ziet het er goed uit bij je!
Ook ik heb de eerste tomatendiefjes betrapt, de groei zit er lekker in. Ik ga ze buiten zetten, dus ze staan nog in de pot, te wachten tot half mei.
Diana, een vraag: top jij je paprika’s en pepers? Ik heb dat in een blad gelezen, bij 10 cm toppen en een maand later nog eens.
Of laat je ze gewoon gaan?
Ik heb de neiging om ze te laten gaan, je stelt de bloei en dus ook de vrucht uit door te toppen. En het seizoen is al zo kort…

Christa

Vandaag de eerste tuinbonen gegeten!! En de peulen bloeien, hoera!
Heerlijk ook, die regen (beetje jammer van de harde wind, maar ja).
groeten uit Elst!

coby

Hoi Diana
Zat net je nieuwe blogje te lezen van vandaan.
Maar omdat je volgens mijn via je foon upload , kan men geen reactie’s meer plaatsen ;(

Groetjes coby

Janneke Kleinhoonte

Wat naar Diana, dat je met wateroverlast te kampen hebt. Zo erg als volgens mij al weer 2 jaar geleden zal het niet zijn, maar op de klei zit je natuurlijk toch al gauw met overtollig water. En dan ook nog die wind. Ik heb alleen al mijn bloemen beschermd, de akelei en de irissen zijn toch al heel groot. Ik hoop dat de schade is meegevallen…. Groet, Janneke

Karin

Wat een ontzettend leuke en handige site! En wat een mooie moestuin zeg!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties