Oase
Oh ja, ik beloofde een blog over wat ik allemaal heb gestekt. Natuurlijk, daar is niets van terecht gekomen. Ik had het te druk met oogsten, water geven, invriezen, jam maken en nog meer oogsten. Maar voor komende week staat het stekken wel op het programma, want ik ben bang dat het anders te laat wordt (er is tijd nodig om te wortelen en dan ook nog te groeien om groot en sterk genoeg de winter in te gaan).
Daarnaast had ik het ook druk met mijn mini-moestuin. En ik moet zeggen, ik heb er wel lol in :-). In de woestenij die onze tuin nu is lijkt dit vak met kuipen bijna een oase. Als ik naar de moestuin ga werp ik een blik op de woestenij en schiet in de stress. Maar dan draai ik me snel om, zie mijn eigen kleine oase en krijg zin om te tuinieren. Of het dan oogsten of water geven of wieden is, is me om het even (nou ja, lichte voorkeur voor oogsten 😁). En ik doe ook mijn best voor de kassen. Er groeit een massa aan onkruid maar daartussen doen de tomaten, komkommers en paprika’s het eigenlijk nog steeds best goed.
Let vooral niet teveel op de rommel en het onkruid op de foto’s, ik heb al vaker uitgelegd dat dit geen normaal tuinjaar is. Maar als ik komende week een paar uur tijd heb moet het makkelijk lukken om het meeste onkruid uit de kuipen te halen. In het midden van het vak, tussen de kuipen in, doe ik lekker niks; onkruid, breedwerpig gezaaide Phacelia en Cosmos-plantjes mogen het daar allemaal lekker zelf uitzoeken volgens het recht van de sterkste. En daarin lijken de Zinnia´s het onderspit te delven want die kan ik eigenlijk nauwelijks meer terugvinden. Terwijl Zinnia´s toch behoorlijk sterke eenjarige planten zijn. Dan zullen de slakken het wel hebben gedaan (die krijgen hier vaker de schuld, al dan niet terecht 🙄😀).
Verder is dit mini-moestuinieren voor mij in dit jaar vooral behapbaar en goed te doen. En ook fijn; ik hoef nauwelijks te bukken. Natuurlijk, ik moet wel vaker water geven. Maar ik word vrolijk van uitpuilende potten vol met peterselie, snijbiet, basilicum, korenbloemen, sla, melde en kool (zelfs als ze wordt opgevreten door de rupsen. Want die moeten ook eten om een vlinder te kunnen worden hè. En in de zomer eten wij ook niet zoveel kool, dat helpt vast mee in het besluit om niet te gaan zoeken naar boosdoeners. En dan moet de bloei van goudsbloemen en amaranthus nog gaan beginnen, daar verheug ik me ook al weer op.
Een kuip in juni:
In juli:
En nu:
Ik had ook nog wat bonenstaken lukraak naast de kuipen in de grond gestoken en er wat stoksperziebonenzaailingen uitgeplant (altijd 7 per stok), maar slakken hebben een groot daarvan opgevreten waardoor er vaak maar 1 boon langs de stok omhoog slingert. Ach, met een minder volle bos krijgen de andere planten wat meer licht, denk ik nu blijmoedig (ik geef toe dat dat nog wel anders was toen ik net ontdekte dat het gros van de zaailingen was opgevreten).
De stamsperziebonen in de kuipen doen het veel beter (al hadden die in de eerste weken na het uitplanten ook veel last van de slakken hoor). We oogsten er nu volop van, genoeg zelfs om er nog iets van in te vriezen.
Courgettes oogsten we zeker genoeg, de planten hebben in mei en juni veel meer tijd nodig gehad om volwassen te worden dan in andere jaren, maar nu ze eindelijk groot genoeg zijn bloeien ze volop en kunnen we van 5 planten genoeg oogsten om niet alleen te eten maar ook nog flink wat in te vriezen. Ik vries ze rauw in, grof geraspt voor in gebonden soepen, en in blokjes en halve plakjes voor in allerlei pastasauzen, heldere soepen en stoofschotels. Ook de eerste komkommers zitten in de vriezer (geschild, in kwarten, zaadlijsten verwijderd en dan in stukjes). Zo blijven ze best redelijk stevig, vroeger dacht ik altijd dat komkommer uit de vriezer snotterig zou zijn maar dat is zeker niet het geval.
Langzaam vult de vriezer zich, misschien met iets minder variatie, maar een kniesoor die daar op let, en zo lang ik tomaten kan oogsten klaag ik sowieso niet 🙂
Terug naar de kuipen in de mini-moestuin. Nu we volop boontjes oogsten duurt het niet lang meer voor er 2 kuipen leeg komen. En dus ga ik deze week ook nog even wat zaaien; snijbiet, palmkool, bietjes, koolrabi, en natuurlijk wat sla en rucola. Ik had al nog een keer stamsperziebonen gezaaid en die planten zijn groot genoeg, ik moet er een ‘noodplek’ voor zoeken. En zo kom ik erachter dat een moestuin in zakformaat ook gewoon een moestuin is, met ongeveer dezelfde tegenslagen, verwachtingen, ruimtegebrek, taken, planning en plezier. Ik blijk net zo veel van deze mini-moestuin te genieten en ter leren als van onze oude, grote moestuin. Dat dacht ik wel maar wist ik niet. Eerlijk gezegd is dat een geruststelling voor de nabije en verdere toekomst: geen geraniums voor mij, als het niet anders meer kan ga ik gewoon achter kuipen vol met moestuingroenten, -kruiden en -bloemen zitten 😁
Tot slot van dit blog nog de melding dat ik een gastblog heb ontvangen, van Lilliane uit Denemarken, het is heel leuk om te zien en te lezen hoe zij daar moestuiniert!! Je vindt het hier: Gastblog Lilliane
En tot slot dan nog 1 foto, natuurlijk, van een bord tomaten, blijft toch mijn grote liefde.
Nou, vooruit, met mijn allerbeste recept. Eigenlijk is het geen recept, het is een stapeltje ingrediënten, geleerd van half-Italiaanse tuinvriendin Laura, en geloof me, zij kan het weten!
Snijd je allerlekkerste tomaten in dunne plakken en rangschik ze op een schaal. Strooi er een heel klein beetje zout en peper over. Snijd wat blaadjes basilicum fijn en strooi ze erover. Druppel er wat van je beste balsamicoazijn over en daarna wat meer olijfolie (ook weer de beste die je hebt, omdat het zo simpel is, is de kwaliteit heel belangrijk). Tot slot kun je, als je wilt, nog een bol goede buffelmozzarella in stukjes scheuren en erover verdelen. En je serveert het uiteraard met vers ciabatta- of stokbrood. En dan kun je nog steeds goed de smaken van de verschillende tomaten proeven en lekker discussiëren welke dan de lekkerste is 😊
Ook hier een mini moestuin 😀
Wat een heerlijkheid Con!
En dank voor de tip, ik had nog wat Tropaeolum gezaaid, ik ga kijken of ik wat zaailingen in de potten kan frommelen als het onkruid eruit is 🙂
groetjes,
Diana
Beste Diane,
ik geniet heel erg van jouw site, zoek vaak iets op en probeer soms n recept ( de perzik sinaasappel citroenjam was n succes.)
Wat ik mij afvraag is of het blig blijft bestaan als jij op een dag besluit er mee te stoppen.
omdat hrt zo n prachtig naslagwerk is zou ik het graag nog heel lang willen kunnen gebruiken.
maar vooral hoop ik natuurlijk dat jij nog heel lang doorgaat met je geweldige site!!
Het internet is voor eeuwig Corrien, ook Diana’s website. 😜 Kijk s naar de ‘Way Back Machine’: https://archive.org/ Maar voorlopig kunnen we toch stellen dat Diana lekker doorgaat want volgens mij heeft ze veel te veel lol. 🙃
Hallo Corien en Tessa,
Ik ben wel redelijk vastbesloten om de website de rest van mijn leven aan te houden 🙂
Er komt wellicht een dag dat ik niet meer kan moestuinieren. Als dat gebeurt heb ik niets meer te melden en zal ik vast stoppen met het schrijven van blogs. Maar dan heb ik juist meer tijd om pagina’s te schrijven, op mijn website zijn er bijvoorbeeld nog steeds geen pagina’s over de teelt van druiven, peren, over vaste planten, bloembollen, bittermeloen, kiwibessen, enten, vlinderplanten, okra, en zo kan ik nog wel even doorgaan…
En mocht het noodlot toeslaan en kom ik te overlijden, dan is er inderdaad altijd nog een ‘way back machine’, maar de website zal vast ook nog een aantal jaren blijven bestaan, simpelweg omdat die door de grootte ervan ook wat waard is, al is het maar door reclameinkomsten. Tenzij AI zo belangrijk wordt dat websites in het algemeen niet meer worden bezocht. Alhoewel… zo lang er nog boeken bestaan zal de website ook wel blijven bestaan. Afijn, ik wil er nog niet aan denken en schrijf vrolijk verder!
Laura (van de zaaiagenda) vraagt me trouwens elk jaar wel een keer of het niet tijd wordt om een boek van de website te maken. Wie weet, misschien ooit….
groetjes,
Diana
Hartstikke fijn dat je zoveel plezier hebt van je mini-moestuin, wat een goede beslissing is dat geweest! En dank voor het heerlijke recept van Laura, het klinkt echt zalig. Dus ik hoop dat de tomaten onder het afdak het goed blijven doen.. nu nog niets rijp daar.
Oh ja ik zou je laten weten hoe het met de bitterzout/Epsom behandeling gaat, tegen de phytophtora: het gaat goed! Ook toen het vaak regende. Soms een kleine aantasting, zowel onder t afdak als bij de tomaten zonder afdak. Maar met de aangetaste bladeren weghalen, de planten open dus luchtig snoeien (bij droog weer natuurlijk) en af en toe vernevelen met de Epsomzout oplossing lukt het nog. Al heb ik met deze woorden de goden verzocht natuurlijk…😉
Groetjes, en veel plezier met zaaien en oogsten!!😋🍅
Wees maar zeker dat de slakken de daders zijn wat de zinnia betreft. Ik heb drie keer geprobeerd, maar telkens werden de zaailingen in een mum van tijd opgevreten. Hopelijk volgend jaar beter!
Hoi Diana! Ik had mij inderdaad stiekem verheugd op een blog over stekken maar…dit is een echt Diana Stekblog geworden. De ware liefhebber die het gewoon niet kan laten!, Wat een weelde!! Leuk als je ooit weer een prijsvraag uitschrijft: Wat staat hier allemaal? En, het ontroerde mij, Ruud kan bonen eten!! Super!! Groeten, Pien
Het eerste bord met tomaatjes uit eigen tuin is bij ons een van de hoogtepunten van het jaar. Dit jaar wel heel erg laat maar we kunnen bijna, bijna ons eerste bordje schikken. Dankzij jouw zaadjes weer extra mooi 🙂
Fijn dat jij ook gewoon geniet van je mini tuin. Soms maken we het onszelf veel te moeilijk. Gelukkig ben jij heel verstandig 😉
Stekken is misschien wel een van de mooiste dingen in de tuin. Zomaar gratis allemaal nieuwe plantjes maken en dan lekker uitdelen. Af en toe problematisch omdat ik bijna niets kan weggooien zonder te proberen. Ik lees graag wat jij dit jaar stekt. Ik ga in ieder geval backup stekjes maken van mn ananassalie. Die zet ik tegenwoordig in de volle grond omdat die dan veel beter groeit en bloeit. Het wordt dan wel zo’n enorm joekel dat oppotten voor de winter niet echt een optie is. Kleine stekjes loods ik dan veel makkelijker de winter door.
Hoi Tessa,
Eigenlijk ben ik een echte zaaier. Ik zoek b ij een plant altijd eerst naar zaden voor ik aan stekken ga denken. Terwijl ik natuurlijk ook wel weet dat stekken in ieder geval soortechte planten oplevert. Of een blog over stekken uiteindelijk nuttig is durf ik dus ook niet eens te zeggen, eigenlijk doe ik altijd maar wat 🙂
Ja, ook hier werd de Salvia elegans in de volle grond altijd heel groot, wel prachtig (als het maar niet te vroeg gaat vriezen), maar ze heeft nog nooit een winter overleefd. Ik stek hier heel vaak Salvia’s (microphylla, Amistad, jamensis, etc.), omdat die nu eenmaal heel gevoelig zijn voor vette klei in een natte winter (en die natte winters treffen tegenwoordig bijna elk jaar).
groetjes,
Diana