Paprika’s

In verband met verdrietige familieomstandigheden heb ik de afgelopen 2 weken geen blog kunnen schrijven. We hopen volgende week weer echt naar de tuin te kunnen, er is genoeg te doen en te oogsten.

Ik heb gisteren wel al een blog geschreven op de website van Pokon, over de start van de oogst van paprika’s en pepers, en een erg leuk en lekker recept van paprikajam: Paprika’s

En gisteren zoveel paprika’s kunnen oogsten dat ik gisteravond ben gestart met het maken van massa de pimentão (een Portugese paprikapasta die je als marinade kunt gebruiken en als toevoeging in onder andere stoofschotels, soepen en sauzen), volgens een recept van Yvette van Boven zoals dat enige maanden geleden in het tijdschrift Delicious stond. Ik ben benieuwd of het lukt en hoe het dan wordt en smaakt. Daarover over 5 dagen meer (want dan is het klaar, als het goed is).

Even een foto van wat soorten paprika’s die ik gisteren kon oogsten:

Voor wie er interesse in heeft:

 • A:     Funtik
 • B:     Rosy Cheeks
 • C:    Golden Treasure
 • D:    Kaboutermutsenpaprika
 • E:     Lunchbox Red
 • F:     Giant Aconcagua
 • G:    White Calvick
 • H:    Earliest Red
 • I:      Lunchbox Orange
 • J:     Orange Bell
 • K:     Lila Purpur
 • L:     Amanda
 • M:   Royal Purple Mavras

Dat zijn nog niet alle paprika’s van dit jaar, maar ik kon gisteren ook niet van alle paprika’s rijpe vruchten plukken.

Ergens volgende week hoop ik weer een echt blog te schrijven, uiteraard met het resultaat van de massa de pimentão, plus…… wat te doen met de verwachte oogst van ongeveer 6 emmers appels (alle tips zijn welkom 🙂 ).

Tot slot dan nog een foto die ik gisteren snel nog even maakte na het oogsten van de paprika’s, de Helianthus annuus Orange Sun Double:

 

59 gedachten over “Paprika’s”

 1. Gecondoleerd, veel sterkte in een moeilijke tijd gewenst. Geniet maar zo veel mogelijk van je paprika’s. In Turkije ed zie je die paprika pasta haast nog meer als tomaten puree. Ik vind hem erg lekker.

 2. Beste Diana,
  Heel veel sterkte gewenst voor jullie.
  Dank dat je toch de moeite hebt genomen om weer een blog te schrijven en mooie foto’s te plaatsen.
  Ben benieuwd wat je van de massa de pimentão vindt!

 3. 6 emmers Appels tip: Je kent vast wel mensen die wel wat appels willen van jou………

 4. Heel veel sterkte Diana! En neem je tijd, die tuin en dat blog zijn er morgen en volgende week of volgende maand ook nog wel. Soms zijn er veel belangrijker dingen.

  Prachtige paprika’s! Hier blijft het wat minnetjes dit jaar, alleen de Purple Bell en de Morgenrot (die laatste uit zaadjes van jou) maken mooie grote paprika’s. De rest verkleurt al als het nog kleine paprikaatjes zijn, maar ach, die zijn ook lekker.

 5. Veel sterkte toegewenst voor de hele familie. Je hebt inmiddels een trouwe schare aan volgers en meer dan voldoende credit opgebouwd. Alle begrip voor jouw omstandigheden.

 6. Veel sterkte & leef met je mee.
  Mijn 1e reactie op je site, nog steeds geweldig!
  Hoop hier nog heel lang van te genieten en van te leren! Thanks
  Warme groet uit Groningen, Jacobien .

 7. Gecondoleerd Diana, en heel veel sterkte gewenst.

  Een recept met appel wat wij hier thuis een topper vinden is Rabarberjam met Appel en munt. Ingrediënten zijn: 250 gr rabarber, 250 gr geleisuiker, 1 appel geschild en in kleine blokjes, 2 takjes munt in elke pot.

  Erg lekker! Ook op een toetje, ijs of gebak.

  Groet,
  Martien

 8. Ik sluit me bij alle schrijvers aan: Sterkte! En ik hoop dat je ondanks alles toch nog kunt genieten van je tuin, misschien geeft het werken in de tuin jullie wel wat troost en afleiding.

  Hartelijke groet,
  Ria

 9. Heel veel sterkte voor jullie en bedankt dat je toch een blog schrijft. Ik geniet daar elke keer weer enorm van.

 10. Diana en familie, heel veel sterkte de komende tijd. Gecondoleerd met het verlies.

  Er zijn momenten dat we helaas onze prioriteiten anders moeten indelen dan we graag zouden willen. Dit is zo’n moment.
  En dan neem je toch de tijd om je trouwe lezers en volgers op de hoogte te brengen en te vertellen over die mooie paprika’s en emmers appels.

 11. Lieve Diana,

  Ik weet niet wat jouw verdrietege familie omstandigheden zijn.
  maar met liefs wens ik jou en je familie heel veel sterkte.
  Dikke knuffel voor jullie allemaal en mijn gedachten voor jullie om e.e.a een plaatsje te geven.
  lieve groet Diana.

  Marianne

 12. Sterkte.

  Wat een schitterende paprika’s heb je. Wat veel soorten. Super. Is Vreeken verantwoordelijk voor de zaden?

 13. Sterkte ermee. Probeer een beetje vertier te zoeken in de moestuin. Zoals altijd zijn je foto’s weer prachtig. Dank je wel.

 14. Gecondoleerd met het verlies, Ruud en Diana. Veel sterkte gewenst.
  Groetjes, Linda

 15. Heel veel moed en sterkte Ruud en Diana !
  Hopelijk kan de tuin een beetje troost voor jullie brengen.
  Bedankt terug om de moed te hebben om terug zo’n mooi dagboekfragment met foto’s te brengen.

 16. Het afscheid nemen van een dierbare is meestal een verdrietige periode. Zelf ook deze maand iemand verloren die mij ook dierbaar was. Het is een tijd van rouwen omdat je deze persoon ook mist.
  Ik hoop dat je met het tuinieren, de rust kan vinden, om dit verlies te dragen.

 17. Diana en Ruud, we wensen jullie en alle dierbaren veel sterkte toe.
  Neem alle tijd die jullie nodig hebben.

  Dank voor al jullie inspiratie.
  Groeten,
  Familie Bergsma

 18. Dag Diana. Ik volg jou en al die andere volgers nog niet zo heel lang. Ik geniet ervan.
  Ik heb een brandende vraag. Hoe verbouw je zulke mooie paprika’s. In een kas, of koude grond? En zijn ze net zo gevoelig als de tomaten de laatste jaren zijn?
  Ik zou het heel leuk vinden als ik die zou kunnen verbouwen. Ben benieuwd. Vr.groet
  Sini

 19. Ik spring hier pas vandaag in. Wil dus graag alleen reageren op de website. Wat een fantastische website!!! Goed verzorgd en heel uitgebreid. Dank dat je deze informatie allemaal wilt delen.

 20. de tuin is de beste dokter geniet ervan,en zoals je ziet er zijn heel veel mensen die aan je denken ook ik sterkte!

 21. Hallo Diana en Ruud, Heel veel sterkte met dit verlies. De tuin zal zeker helpen om het verdriet een plaatsje te geven.
  lieve groetjes van Anne Fellinga

 22. Heel veel sterkte gewenst en dat de mooie herinneringen jullie verdriet mag doen vervagen !!!

 23. Lieve Diana,
  Ik miste je al. En vroeg me af wat er aan de hand was. Ik wens jou en Ruud ook heel veel sterkte met jullie verlies. Op zo’n moment wordt alles zo relatief.
  Ik vind het bijzonder dat je alweer schrijft. Maar ik denk ook, neem de tijd. Ik hoop dat de tuin je wat afleiding biedt.
  Hartelijke groet, Esther.

  Ps. Van één paprika wist ik direct de naam. De kaboutermuts. Zo schattig: zowel zoals hij er uitziet als zijn naam.

 24. ik weet niet of hier een antwoord voor is, maar ik wil heel graag weten hoe ik paprika’s moet telen. ik heb geen officiële kas, maar één van de aldi, plastic.
  ben heel benieuwd
  sini

 25. Hallo
  hoe lang duurt het voor de paprika’s geel en of rood gekleurd zijn. de paprika’s zijn groot van formaat, maar nog niets te zien van geel of rood!!!!

  1. Hallo Annelies,
   Dat is ook niet te bedenken, elke paprika heeft z’n eigen tijd, er bestaan vroege en late rassen, dat is het belangrijkste als het om het rijpen van paprika’s en pepers gaat. Maar daarnaast hebben ook invloed; zaaimoment, standplaats, voeding, vocht, warmte, etc..
   groetjes,
   Diana

 26. Dag Diana,
  Was drie weken weg en lees nu dat je vader is overleden. Mijn welgemeende condoleances en hoop dat jullie troost vinden in de tuin.
  De appels: ik maak veel appelsap, maar heb ook een recept van appeljam met rozemarijn: erg lekker.
  2 kg. Appels in dobbelsteentjes, geleisuiker (zie gebruiksaanwijzing) en drie eetl. Rozemarijn fijn gemaakt. Dit geheel koken zoals aangegeven op de verpakking. Ik wacht tot de appelblokjes een beetje glanzend worden zonder dat ze kapot koken. In schone potjes doen etc. Groet, Wil.

 27. Hallo Diana,
  Gecondoleerd met het afscheid van jouw vader. Ik las meerdere keren hoeveel je van hem geleerd hebt wat de basis van het tuinieren betreft. Wat mooi dat je dat nou aan ons door kunt geven.
  Wat appeltjes betreft: ik laat ze buiten staan in de schaduw in houten kistjes en we hebben ze zo tot ver in het voorjaar kunnen eten. In de kelder is het toch te warm en te droog.
  Bij vorst iets erover leggen en tegen muizen- en vogelvraat (de rottende mogen ze hebben) fijn gaas of i.d. erover leggen.

  1. Hallo Suzanne,
   Dankjewel voor de condoleances. En natuurlijk iedereen, en dat waren heel veel mensen, nog heel hartelijk dank voor alle lieve reacties!!
   Dankjewel voor de tip m.b.t. het bewaren van de appels! Wij laten ze vaak in de schuur staan maar daar is het eigenlijk te warm, vandaar dat ik er vaak maar iets van maak.
   groetjes,
   Diana

Reacties zijn gesloten.